INFÖR RESAN


Information


Våra resor till Bhutan

Bhutan - Åskdrakens land

Bhutan och Nepal

Smiling people in Bhutan

Start > Inför resan > Bhutan

Bhutan är ett kungadöme i södra Asien som gränsar till Kina i norr och Indien i syd. Det inhemska namnet på landet är Druk Yul, vilket betyder "Drakens land". Bhutan kallas också Druk Tsendhen, "Åskdrakens land". Bhutan faller inom den tibetanska kultursfären och språkligt, etniskt och religiöst finns det starka band mellan den tibetanska och den bhutanesiska kulturen.

Under tidigt 1600-tal inrättas en buddhistisk teokrati, som styr landet fram tills 1910, då britternas inflytande ökat och de till sist formellt upprättar ett protektoriat över landet. Den nuvarande monarkin upprättades 1907 och styr än idag landet.

Geografi
Bhutan är ett utpräglat bergsrike, beläget i östra delarna av Himalaya. Landets högsta berg är Kula Khangri, med en höjd på 7 553 m.ö.h, samt Gangkhar Puensum, med sina 7 570 m.ö.h. Landets södra del är mer låglänt och här finns de bördiga dalarna där större delen av befolkningen lever. Huvudstaden Thimpu har en befolkning på närmare 80 000 personer. Klimatet varierar från tropiskt i söder till tempererat inlandsklimat och subarktiskt längst i norr.

Politik
Bhutans stadsöverhuvud är Druk Gyalpo ("drakkungen"). Kungavärdigheten är ärftlig, men kungen kan röstas bort av parlamentet, om ett misstroendevotum samlar minst två tredjedelars majoritet av parlamentsledamöterna. En regering kallad Lhengye Shungtsog infördes 1998. Tidigare utgjorde kungen själv regering. Han utser fortfarande ledamöterna i regeringen, men dessa ska åtnjuta parlamentets förtroende. Parlamentet kallas Tshogdu, och har 154 ledamöter, varav 105 väljs i demokratiska val, tolv väljs av religiösa grupperingar och 37 slutligen utses av kungen. Mandatperioden är tre år. Bhutans förenade parti vann en jordskredsseger i det första parlamentsvalet i mars 2008.

Ekonomi
Ekonomin i Bhutan är en av världens minsta och minst utvecklade. Basnäringarna är jordbruk och skogsbruk, två näringar som sysselsätter nästan 90% av befolkningar. Man har möjlighet att utveckla vattenkraften i landet men avstår från detta då man inte vill skada den ömtåliga naturen. Bhutan är också omtalat för att man inte enbart talar om BNP, bruttonationalprodukt i landet, utan även om BNL, bruttonationallycka.

Demografi
Omkring hälften av befolkningen är infödda bhutaneser, ofta kallade ngalop, och besläktade med tibetanerna. Övriga större folkgrupper är nepalesiska lhotshampa och assamesiska sharchop. Medan dzongkha är det officiella språket talas skilda dialekter i mera avlägsna bergsbyar. Den officiella religionen är olika skolor av mahayanabuddhism, såsom den praktiseras bland tibetanerna. Den största skolan är Kargyud Drukpa, som även förekommer i Ladakh. Man räknar med att en tredjedel av bhutaneserna är buddhister, och den sista fjärdedelen hinduer.

Kultur
Bhutan är ett av världens mest slutna länder och möjligheterna för utlänningar att besöka landet är begränsade till vissa utvalda område. Nationalsporten i Bhutan är bågskytte och traditionella bågskyttetävlingar hålls i de flesta byar.

Pass, visum och tull
Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresan och innehålla 2 ostämplade sidor. Ditt pass får inte vara sprucket eller trasigt någonstans. Visumet måste godkännas innan avresa och kan inte ansökas på plats. Phoenix ansöker om visum för resenärerna och det stämplas in i passet vid ankomsten till Bhutan. Vid ankomst ska resenären lämna över 2 passfotografier och visumet gäller därefter i 15 dagar. Kameror, telefoner, datorer och andra elektronikvaror ska deklararas vid ankomst och även visas upp vid utresa. Viss restriktion finns för införsel av tobaksvaror eftersom det inte är tillåtet att sälja eller köpa sådant i Bhutan. Införsel av sprit är begränsat till 2 liter. För mer information se www.tourism.gov.bt/ och www.bhutan.gov.bt. Det är inte tillåtet att föra ut några antikviteter, växter eller animaliska produkter. Be lokalguiden om närmare information efter ankomst.

Vaccinationer och hälsa
Inga vaccinationer är obligatoriska för resor till Bhutan. Vi rekommenderar dock våra resenärer ett vaccinationsgrundskydd i form av stelkramp, polio och difteri, samt Havrix eller motsvarande, mot gulsot. Vid omfattande rundresor i Indien kan det vara tillrådligt med medicinering mot malaria. Myndigheterna i båda länderna kräver ett intyg som visar att man är vaccinerad mot gula febern om man nyligen har besökt länder i Afrika och Sydamerika där risk för sjukdomen finns. Konsultera läkare, vårdcentral eller vaccinationsklinik för råd.

Drick inte kranvattnet. Det finns mineralvatten på flaska att köpa. Se alltid till att få in oöppnade flaskor på restauranger. Använd också mineralvatten till tandborstning. Vid måltider, undvik råa grönsaker, glass och isbitar. Bakteriekulturen skiljer sig en hel del mot den som våra svenska, känsliga, magar är van vid. Dukoral är ett vaccin som man kan ta emot turistdiarré, och det kan även vara bra att några dagar före resan börja äta mjölksyretabletter för att stärka tarmfloran. På svenska apotek kan man köpa Resorb som är en brustablett som hjälper till att hålla mineralbalansen om man skulle bli magsjuk. I Bhutan finns vård och apotek i de större städerna men vid allvarligare sjukdom eller olycka kan det krävas sjuktransport till ett annat land. Det är viktigt att kontrollera med Försäkringskassan och/eller privata försäkringar att ditt sjukförsäkringsskydd gäller i Indien och Bhutan.

Väder och kläder:
Det är under den svenska vintern, från november till mars som det är lämpligast att resa till Bhutan. Temperaturen i Bhutan är under denna tid som svensk sommar med varma torra dagar samt lite svalare kvällar och nätter. Packa lätta kläder i bomull, sandaler eller gymnastikskor, en varm tröja under svala kvällar. Vid besök i tempel och på heliga platser bör man ej vara alltför utmanande klädd.

Valuta och växling:
Bhutans valuta är Ngultrum, BTN, och delas in i 100 chentrum. Men det är gångbart med indiska rupees på många ställen i landet. Det går i nuläget inte att växla till sig BTN innan avresa. US dollar, euro och rupees går att bra att växla in på flygplatsen, bankkontoren eller på större hotell i städerna. Det finns några få bankomater i Thimpu som stödjer utländska kort och då främst VISA och MasterCard. Kreditkort som American Express och VISA accepteras i ett fåtal butiker. Ute på landsbygden är det endast kontanter som gäller.

Transport och kommunikationer:
Vi reser med inrikesflyg, som håller hög standard, samt bussar med AC. Taxi är bra och billigt och finns i större städer. Taxan beräknas på kilometerbasis, men de är inte alltid försedda med taxameter. Mobiltelefoner brukar fungera bra i större städer.

Mat och dryck:
Bhutans nationalrätt heter Ema datsi, röd chili i en ostsås. En stor favorit bland lokalbefolkningen och kan ses i flera varianter runt om i landet. Chili är mycket populär i Bhutan och används ofta. Bhutaneserna ser den i första hand som en grönsak snarare än en krydda. Man använder gärna härligt doftande kryddor som kardemumma, kummin och gurkmeja. Det rekommenderas att testa Bhutans röda ris. Det är en speciell sort som bara odlas i Bhutan och området kring Himalaya. Det har en nötig smak och får en rosaaktig nyans efter kokning. Te från grannområderna, Darjeeling och Assam är vanligt förekommande och dricks med suja (smör) eller cha (söt mjölk). Lokalt bryggd öl eller risvin kan avnjutas alla dagar i veckan utom på tisdagar. Då serveras ingen alkohol då Bhutan har ”Dry day”. De flesta bhutaneser gillar en starkt kryddad måltid men maten som serveras på hotellen är vanligen lite mildare och de serverar också exempelvis kinesiskt, indisk och kontinentalt. Det finns ofta vegetariska alternativ på restaurangerna.

Shopping – presenter:
I Bhutan kan du sätta dina prutkunskaper på paus. Bhutan är visserligen inte känt för att vara billigt men det brukar kompenseras av god kvalitet. Traditionellt hantverk i form av handvävda textilier i unik design, tunga och välgjorda smycken samt masker är populära souvenirer. Dessa är i de flesta fall just hantverk i ordets rätta bemärkelse och inte massframställt för att krängas till turister.

Allmänt och blandat:
Lokal tid: Bhutan ligger 5 timmar före svensk tid under vintertid.
Elektricitet: 230-240 volts, 50 Hz. Adapter rekommenderas.
Dricks: Officielt uppmuntrar man inte att ge dricks men det börjar bli mer och mer vanligt att belöna god service på det sättet.
Språk: Det officiella riksspråket i Bhutan är dzongkha och är också den dialekt som främst talas i västra regionen av Bhutan. Det baseras på tibetanska och använder samma skriftspråk (chhokey) I söder talar man främst nepali och i övrigt är bumthangkha, khyengkha och sharchopkha vanliga dialekter. Engelska talas av officiella representater och affärsmän med högre utbildning.
Fotografering: Det är inte alltid tillåtet att fotografera eller filma i helgedomar och det kan vara tillrådligt att fråga guiden om du är osäker. Det är också lämpligt att fråga lokalbefolkningen om lov innan du fotograferar dem.
Telefon och internet: Telefon- och internetservice finns i större städer och hotell. Mottagningen för mobiltelefoner kan variera.