Från Kapstaden till Victoriafallen

Fish river canyon i Namibia

Följ med på en 21-dagars äventyrsresa genom Sydafrika, Namibia, Botswana och Zambia under vilken du får uppleva några av Afrikas absoluta guldkorn. Resan innehåller höjdpunkter som vindistriktet Stellenbosch i Sydafrika, nationalparken Etosha National Park i Namibia, öken- och steppområdet Kalahari i Botswana och Victoriafallen i Zambia. Under resan får du uppleva fascinerande naturlandskap som i princip lämnats orörda av människohand, men du får också tillfälle att få en inblick i hur ursprungsbefolkningen i dessa områden lärt sig att ta tillvara på naturens resurser utan att göra alltför mycket åverkan på miljön.  Bland annat får du tillfälle att i Kalahariöknen stifta bekantskap med personer från jägar- och samlarfolket San, förmodligen ett av jordens äldsta folkslag, och får lära om deras kultur och traditionella levnadssätt.

Dag 1: Resa till Kapstaden i Sydafrika
Flyg från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till Kapstaden (Cape Town).  Måltider ingår ombord på långflygningen.
 
Dag 2: Ankomst till Kapstaden
Efter ankomsten till Cape Town på morgonen har du hela dagen till eget förfogande. Vi ordnar så att du får bussbiljetter till den förträffliga ”Hop on Hop off”-service som finns tillgänglig i Kapstaden och som behändigt transporterar turister mellan de populäraste sevärdheterna. Med bussarna kan du till exempel lätt ta dig till linbanan som förbinder Kapstaden med toppen av Taffelberget varifrån man får en fantastisk utsikt över havet, staden och dess omgivningar. Du kan också åka till det vackert belägna Victoria & Alfred Waterfront som är det i särklass bästa restaurang- och shoppingområdet i Kapstaden med ett brett urval av restauranger.
 
Dag 3: Sydafrikas vindistrikt
Efter frukost väntar en heldagsutflykt till Sydafrikas vindistrikt genom ett idylliskt landskap. Du hämtas upp vid hotellet inför heldagsutflykten i vinets tecken som inleds med att besöka Seidelber Wine Estate utanför staden Paarl (afrikaans för ”pärla”). Efter en guidad tur med provsmakning åker vi vidare till Franschhoek (afrikaans för ”det franska hörnet”). Under slutet av 1600-talet slog sig franska hugenotter ner i området för att odla vin i den vackra dalgång där staden ligger.  Staden är något av Sydafrikas gourmethuvudstad och efter vinprovning väntar lunch på någon av stadens många prisbelönta restauranger. Vi åker vidare, via det natursköna bergspasset Helshoogte, till Sydafrikas kanske mest välkända vindistrikt Stellenbosch för mer vinprovning i hjärtat av Sydafrikas underbara vinkulturlandskap. Det går även att anordna en halvdagsutflykt till vindistriktet om du hellre vill se mer av Kapstaden eller kanske besöka Robben Island där Nelson Madela satt fängslad. (Frukost och lunch.) 
 
Dag 4: Kaphalvön
Efter frukost åker vi på en halvdagsutflykt till Kaphalvön. Vi färdas längs den dramatiska Atlantkusten och passerar de små kuststäderna Sea Point, Clifton och Camps Bay och stannar till vid utsiktspunkten strax utanför Llandudno för en magnifik utsikt över nejderna. Vi fortsätter därefter till Hout Bay, ett pittoreskt kustsamhälle, vacker beläget i en dalgång vid en bukt med vit sandstrand. Vi fortsätter längs Chapman’s Peak Drive, som allmänt anses vara en av de vackraste kuststräckorna i hela världen, till Kapudden (Cape Point) och vidare mot Godahoppsudden. Efter att ha besökt den afrikanska kontinentens sydvästligaste punkt återvänder vi till Kapstaden via den charmiga orten Simon’s Town med sina vackra gamla byggnader i brittisk kolonialstil. Vi passar även på att besöka den närbelägna stranden Boulders beach med sin pingvinkoloni. Du kan välja mellan förmiddags- eller eftermiddagsutflykt. (Frukost.)
 
Dag 5: Kapstaden – Lambert’s Bay         
Under förmiddagen åker vi norrut mot det trivsamma fiskesamhället Lambert’s Bay som kommit att attrahera alltfler turister med sitt vackra läge och utmärkta restauranger. Kustorten är speciellt känd för sin utsökta hummer. I Lambert’s Bay får du tid att utforska orten på egen hand, men du kan också passa på att besöka det närbelägna naturreservatet Bird Island Reserve. Övernattning i Lambert’s Bay. (Frukost.)  
 
Dag 6: Lambert’s Bay – Oranjefloden
Under dagen lämnar vi Sydafrika bakom oss och korsar gränsen till Namibia. Invid den stillsamma Oranjefloden (Gariepfloden) som utgör den naturliga gränsen mellan Sydafrika och Namibia njuter vi av den underbara naturen och för den som vill finns goda badmöjligheter. Övernattning i närheten av Oranjefloden. (Frukost.)
 
Dag 7: Oranjefloden – Fish River Canyon
Under dagen ser vi världens näst största kanjon, Fish River Canyon. I det karga bergslandskapet utgör kanjonen som är över 10 mil lång, 25 kilometer bred och över 500 meter djup en fullkomligen enastående syn! (Frukost.) 
 
Dag 8: Fish River Canyon – Namiböknen
Efter frukost färdas vi norrut genom Namibias dramatiska landskap och når Sesriem, en boplats i nära anslutning till Namib-Naukluft National Park i Namiböknen. Gemensam middag  och övernattning i Sesriem. (Frukost och middag.)
 
Dag 9: Namiböknen (Namib-Naukluft National Park)
Efter frukost beger vi oss till nationalparkens rödskimrande sanddynor (Sossuvlei Dunes) och bestiger bland annat den enorma sanddynen Dune 45. Vi passar även på att besöka Sesriem Canyon. På kvällen gemensam middag. (Frukost och middag.)
 
Dag 10: Namiböknen – Swakopmund
Efter frukost beger vi oss mot kuststaden Swakopmund. Staden grundades av tyskar under slutet av 1800-talet och det europeiska influenserna är fortfarande påtagliga (namibia var en tysk koloni mellan 1884 och 1915). Övernattning i Swakopmund. (Frukost.) 
 
Dag 11: Swakopmund
Hela dagen öppen att upptäcka Swakopmund på egen hand. Staden är liten och det går utmärkt att utforska den till fots. Här kan man flanera längs gator med namn som Bismarck Street, Moltke Street och Am Zoll Street i en stadskärna som stark påminner om de man finner i tyska småstäder. Det finns det gott om intressanta museer i staden, men också en fin strand att svalka sig vid för den som så önskar.
 
Dag 12: Swakopmund – Etosha Nationa Park
Efter frukost färdas vi mot nordvästra Namibia och den världsberömda nationalparken Etosha National Park. Här finner man landskap med vidsträckta savanner och gräsmarker i en miljö som skiljer sig avsevärt från det vi upplevde i Namiböknen. Under eftermiddagen åker vi på safari i fyrhjulsdrivna fordon och övernattar i nationalparken.
 
Dag 13: Etosha National Park
Under hela dagen åker vi på vilddjurssafari i öppna safarifordon och upplever det rika naturlivet i nationalparken där man finner elefanter, svart noshörning, giraffer, leoparder och lejon. Övernattning i Etosha National Park.
 
Dag 14: Etosha National Park – Windhoek
Under förmiddagen färdas vi genom Namibias fascinerande landskap och passerar det centrala höglandet på väg mot landets huvudstad Windhoek, belägen i mitten av landet på en höjd av 1 654 meter över havet. Windhoek är med sina 350 000 invånare landets enda större stad och för den europeiska besökaren är igenkänningsfaktorn stor, speciellt i de centrala delarna. Här finner du tysk arkitektur och restauranger som serverar rätter som nybyggarna från den forna kolonialmakten en gång i tiden introducerade i landet. Övernattning i Windhoek. (Frukost.)

Dag 15: Widhoek – Kalahariöknen
Under förmiddagen färdas vi österut, korsar gränsen till Botswana och vidare in i den vidsträckta Kalahariöknen. På plats får vi träffa representanter från San-folket och får veta om deras kultur och föreställningsvärld. Sanfolket har levt i symbios med Kalahariöknens djur- och växtliv under tusentals år och detta samlar- och jägarfolk känner stepp- och ökenområdena i denna del av Botswana som inget annat. Den som vill är välkommen att följa med dem på en utflykt till fots för att lära mer om deras fenomenala överlevnadsfärdigheter i den karga miljön. Övernattning i Kalahariöknen. (Frukost.)
 
Dag 16: Kalahariöknen – Maun
Efter frukost åker vi norrut mot staden Maun, beläget vid Thamalakane-flodens flodbäddar. Maun är en idealisk utgångspunkt för safariturer till Okavango-deltat, som med sitt fantastiska djurliv finns upptaget på Unesco-världsarvslista. Det unika vildmarksområdet rymmer bland annat både svart- och vit noshörning, elefanter, flodhästar, zebra, babianer, antiloper och lejon, samt en stor mängd sällsynta fågelarter. Det finns möjlighet att mot extratillägg ta en flygtur över området. Övernattning i Maun. (Frukost.)
 
Dag 17: Okavango-deltat
Hela dagen är vigd åt upplevelser i vildmarksområdet med safari, fågelskådning och utflykt med mokoro – en kanotliknade båt som framförs med stakpåle. Du får även kunskap om lokalbefolkningens levnadssätt och hur man traditionellt tagit vara på naturens resurser. Gemensam middag på kvällen. Övernattning i Okavangodeltat. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 18: Okavango-deltat – Nata 
Efter frukost fortsätter vi till byn Nata med ett fantastiskt naturliv alldeles runt hörnet. Här finns möjlighet att göra en bush-promenad i omgivningarna eller en vildmarkstur med fyrhjulsdrivet fordon i skymningen. Under natten har vi möjlighet att se hur elefanterna dricker från vattenhålet inte långt från vårt läger. Övernattning i Nata. (Frukost och middag.)
 
Dag 19: Nata – Kasana
Vår resa genom Botswana fortsätter mot orten Kasana i norra Botswana där du kan följa med på en vilddjurssafari i öppna fordon eller göra en båttur i solnedgången på Chobe-floden. Övernattning i Kasane. (Frukost.)
 
Dag 20: Kasane – Victoriafallen
Under den tidiga morgonen väntar en kortare vildmarkssafari innan vi stiger ombord på färjan som tar oss till Zambia och nästa världsarv – de sagolika Victoriafallen. Att se hur de enorma vattenmassorna dånande faller ner i Zambezifloden är en enastående upplevelse som fullkomligen tar andan ur en! Under dagen finns även tillfälle för den som vill att paddla kanot eller kanske pröva på forsränning. Det finns möjlighet att mot extratillägg ta en flygtur över området. Övernattning i närheten av Victoriafallen. (Frukost.)
 
Dag 21: Livingstone 
Under dagen hemfärd från Livingstone via Johannesburg. Måltider ingår ombord på långflygningen.
 
Dag 22: Hemkomst
Ankomst till respektive påstigningsort (Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn) under morgonen.
 
 


Pris fr. 41 900 kr per person

Allt detta ingår i priset:

Flyg från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn till Cape Town och åter från Livingstone
Dagsaktuella flygskatter/bränsletillägg ingår med 5  008 kr
Åtta nätter i delat dubbelrum
En natt i bushhydda
Tre nätter i delat dubbelrum i Lodge
En natt på pensionat
Sju nätter i olika former av tält
Måltider enligt program (14 frukost, 1 lunch och 4 middagar)
Utflykter inkluderat entréer enligt nedan:  
1 Dag Hop on Hop off City Sightseeing  Kapstaden
Heldagstur i vindistrikten
Halvdagstur till Godahoppsudden   
inträde till Fish River, Sussusvlei sanddyner, Sesriem Canyon, Etosha National Park även safari,. Dessutom besöket i Swakopmund och i kalahariöknen samt utflykt inkl entré, gående safari och mokorobåttur i Okavangodeltat
Alla transporter mellan orterna  och till o från aktiviteterna i luftkonditionerad buss
Engelsktalande reseledare

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 2500 kr
Avbeställningsskydd 6 % av resans pris
Okavango Delta flygtur : 1275 kr
Chobe foto flodsafari: 1275 kr
Victoria Falls helikoptertur: 1875 kr
Chobe fotosafari : 1275 kr