Bara två flygbolag kvar som använder jumbojet

2017-07-27 20:37:31

Din chans att se en en Boeing 747,  populärt kallad "jumbojet",  minskar, eftersom de två sista amerikanska flygbolagen som fortfarande flyger jet är på väg att avveckla dem. United Airlines kunder, som kan bestämma sig med kort varsel, har fått en oväntad möjlighet att flyga med  "Queen of the Skies" fredagen 28 juli på en inrikesrutt inom USA. United kommer att använda en av sina återstående 374-platsers Boeing 747-400 för en av de sista gångerna mellan två av bolaget nav. Flygningen - UA 2704 - är planerad att avgå Chicago O' Hare fredag 28juli 18.30 och ankomma San Francisco 20.51 lokala tider. Biljetter i ekonomiklass kostade 264 dollar och i business 467 dollar. Chicago - San Francisco 747-flygningen är en sällsynt chans för amerikanska entusiaster att flyga med det berömda flygplanet utan att göra en utlandsresa. United använder sina 14 återstående 747-tal för utlandsflygningar från San Francisco till Peking, Frankfurt, London Heathrow, Seoul och Taipei. United och Delta flyger fortfarande Boeing 747s, men båda planerar att avveckla dem i slutet av året. United har sagt att deras sista 747 flyg kommer sannolikt att gå någon gång under fjärde kvartalet-2017.(USAToday.com)  
 

Antalet totala resor till Peking ökade med 4,6 procent 2016

2017-07-27 20:36:37

Peking fick intäkter från turismen på 502 miljarder yuan (73 miljarder dollar) år 2016, en ökning med nio procent, och totalt ökade antalet resor till staden med 4,6 procent och kom upp i 285 miljoner. Turister till Peking är mest intresserade av stadens storslagna arkitektur, till exempel Den förbjudna staden och Kinesiska muren, enligt en rapport sammanställd av Beijing Tourism Association och Social Sciences Academic Press. Man säger att gamla kungliga byggnader, fyrkantiga bostäder och rester av kejserliga plats och tempel var de mest populära attraktionerna. Turister tycker i allmänhet att dessa kulturella och historiska platser ska bevaras och entréavgifter ger bra valuta för pengarna. Berömda universitet, viktiga museer och arenor från OS i Peking 2008 finns också med bland resplanerna. Rapporten fann också ett ökande intresse bland turister för restauranger och barer, liksom de goda förbindelserna med tunnelbanan. Huvudstaden upplever fortfarande en snabb tillväxt inom sin turismsektor, där utländska turister spenderar 4,8 gånger mer än de inhemska. Över 60 procent av deltagarna i rapporten  var "mycket nöjda" eller "ganska nöjda" med Pekings moderna matutbud, inklusive Quanjude Roast Duck, Dong Lai Shun Restaurant, som specialiserat sig på kinesisk-muslimsk mat , samt Qingfeng med sina ångkokta dumplings.
 

Ytterligare modernisering av Indiens järnvägar

2017-07-27 20:35:00

Tre konsortier-är nominerade av indiska järnvägen till så kallat PPP Public-private-partnership i ett uppdrag att bygga en fabrik för att leverera cirka 5000 elektriska motorvagnståg under en period av 12 år och underhålla dem i 13 år.
Enligt lokala rapporter skulle det röra sig om: CRRC(China Railway Research Center i samarbete med franska Alstom; Siemens med Bombardier respektive  Stadler Bussnang med Medha Servo Drives.
Vilka som får uppdraget bestäms i december av regeringen, som kommer att äga 26% av aktierna i detta joint venture. Mark är anvisad i Kanchrapara nära Calcutta i Västbengalen inom det så kallade National Make program. Upphandlingen av moderna motorvagnståg följer ett liknande koncept som tillkännagavs i november 2015 där GE Transportation och Alstom fick ett avtal om byggande och underhåll av diesel- och ellok.(Railway gazette)
 

Godstågstrafiken till och från Kina utvecklas snabbt (Railway Gazette)

2017-07-25 22:19:21

Det första östgående containertåget från Prag till Yiwu i Kinas Zhejiang-provins lämnade Metrans containerterminal vid Prag Uhříněves kl 11.35 den 19 juli med 40 vagnar lastade med 80 containers med bland annat öl, kristallglas och bildelar till ett värde av 5 miljoner dollar. 40 fotscontainers förväntas tillryggalägga 11 000 km-sträckan via Polen, Vitryssland, Ryssland och Kazakstan på 16 dagar, inkl omlastning till och från 1520 mm vagnar vid gränsen mellan Polen och Vitryssland och vid Dostyk på gränsen mellan Kazakstan och Kina. YXE CR Express-trafiken har organiserats av ett tjeckiskt dotterbolag till Kinas Yiwu Timex Industrial Investment Co, tillsammans med bland andra CR Express, China Railway Container Transport Co, Kina Centrum Tjeckien och ČD Cargo. Dessa partners hoppas att detta kommer att markera starten på en ordinarie  direkttrafik mellan länderna.
Västerut har bilar tillverkade på Volvos Daqing-fabrik i Kina för första gången exporterats till Europa med järnväg. Volvo S90 transporterades i specialdesignade 40 fot containers, som vardera kan ta tre bilar placerade i olika vinklar för att maximera användningen av utrymmet, och med speciella armaturer för att hålla fast bilarna och förhindra att dessa kommer i rörelse under färden. Leveransen organiserades av Changjiu Logistics, HAO Logistics, Far East Land Bridge och DB Cargo, och det tar 20 dagar att åka 9 832 km rutten via Ryssland, Vitryssland, Polen och Tyskland till distributionscentret i Zeebrugge i Belgien. Från att ha varit ett tåg i veckan förväntas det öka till fyra eller fem tåg per vecka, undan för undan efter att bilproduktionen ökar. "Om vi skickar bilarna till sjöss tar det upp till 60 dagar", säger Xiaolin Yuan, Senior Vice President Asia Pacific på Volvo Car Group. "Vi har lyckats hitta en balans mellan att spara tid och kontrollera kostnaderna."
(Railway Gazette) 

Ny gastromisk saluhall öppad i Reykjavik (le Routard)

2017-07-25 22:18:21

Här är något för verkliga finsmakare att inte missa! Hlemmur Food Hall har öppnat i Reykjavik. Denna salu- och restauranghall är tillägnad lokal gastronomi och välkomnar krögare och isländska producenter att erbjuda sig kunnande, inspirerade både av nordiska traditioner och de senaste kulinariska trender. Ett mycket bra tillfälle att upptäcka det lokala köket. Mera information finns på:  http://www.hlemmurmatholl.is/english/
(le Routard)
 

Ny internationell flygplats i närheten av New Delhi

2017-07-25 22:17:21

Den indiska flygmarknaden blomstrar, och resenärerna åker mer och mer flyg. Den nuvarande flygplatsen i New Delhi Indira Gandhi International Airport, hanterar för närvarande 60 miljoner passagerare per år, och ministeriet för civilflyg uppskattat behovet till 91 miljoner år 2020 och över 109 miljoner i 2024. För att möta denna förväntade ökade efterfrågan har regeringen beslutat bygga en andra internationell flygplats i närheten av New Delhi, närmare bestämt i Jewar, 80 kilometer från huvudstaden. Detta beslöts den 24 juni, och projektet ska vara färdigt 2022. Den nya flygplatsen, som uppskattas kosta mer än 3 miljarder dollar ska kunna hantera mellan 30 och 50 miljoner passagerare per år. Det kommer att bli en bra inkörsport till Rajasthan. Dessutom planerar regeringen att återuppta ett femtital flygplatser och bygga 18 nya under de kommande åren.
 (Le Routard)

Första tåg på nybyggda Baku-Tbilisi-Kars

2017-07-25 22:16:08


Ett ceremoniellt första tåg rullade på den turkiska delen av Baku-Tbilisi-Kars järnvägskorridor den 19 juli, med Turkiets transportminister Ahmet Arslan samt Georgiens ekonomiminister och VD:arna för Georgiens, Azerbajdzjans och Kazakstans järnvägsbolag. Tjänstemännen inspekterade även gränstunneln mellan Turkiet och Georgien som en del av besöket. "Vi hoppas att denna linje, tillsammans med Marmaray-tunneln i Istanbul, kommer att öka järnvägens betydelsen i denna region, mellan Asien och Europa", säger Arslan. "Den här järnvägen kommer att öka samarbetet mellan länderna och även öka handeln." Den 849 km långa BTK-projektet för modernisering av linjer och nybyggnation är utformat för att skapa en järnvägskorridor från Kaspiska havet till Europa. Den kommer att ersätta den tidigare vägen genom Armenien som har varit oanvändbar eftersom gränsen mellan Turkiet och Armenien stängdes 1993. BTK-projektet omfattar byggandet av 110 km ny normalspårig linje från Kars via gränsen vid Kartsakhi till Akhalkalaki i Georgien, där det kommer att finnas utrustning för vägning och omlastning mellan 1435 mm och 1520 mm nät. Özgün Yapı & Çelikler har byggt 76 km-sektionen i Turkiet under ett 12,2 miljarder YTL-kontakt. Från Akhalkalaki renoveras 153 km 1 520 mm bredspår, som inte använts under en period, fram till Marabda. Slutförandet av korridoren väntas senare i år. BTK-rutten förväntas uppgå till 500 000 TEU-containers per år och det har nu uppnåtts en överenskommelse om byggande av en fraktterminal i Kars i Turkiet. Även om linjen huvudsakligen är avsedd att transportera frakt, levererar schweiziska Stadler en serie sovvagnar utrustade med spårviddsväxlare till Azerbajdzjans nationella järnväg ADY för en planerad Baku-Istanbul-nattågstrafik.
 (railway Gazette) 

Världens största pariserhjul byggs i Dubai (Bild/travelbook.de)

2017-07-25 22:14:37

Dubai visar återigen upp en ny attraktion, nämligen ett 260 meter högt pariserhjul, som naturligtvis kommer vara det största i världen. Vid sidan om det skulle London Eye se ut som en dvärg. 1.400 passagerare kan åka runt samtidigt i 48 lyxigt inredda kapslar. The London Eye är bara 135 meter hög, medan den tidigare världsrekordhållaren, High Roller i Las Vegas, mäter 167 meter. Den konstgjorda lyxön Blue Waters Island, där hjulet ligger, kommer att vara helt klar 2018. Runt pariserhjulet skall det byggas en park med olika attraktioner, restauranger och hotell, rapporterar  nyhetsportalen "Emirates24 / 7" . Under pariserhjulet skall det bli en 4D-biograf, där besökarna kan lära sig fakta om Dubai och där man kan njuta av att titta på bilder från en drönarkamera som sitter på toppen av "Dubai Eye"  Hela varvet kommer att ta totalt 48 minuter och kapslarna är naturligtvis luftkonditionerade och utrustade med parkettgolv. Uppifrån kommer man att se andra sevärdheter som Burj al Arab, Palm Jumeirah Island och Burj Khalifa. Byggföretaget "Starneth", som är involverat i byggandet av "Dubai Eye"  har, på sin YouTube-kanal, publiserat  en video där man bland annat talar om att pariserhjulet kommer locka upp till tre miljoner besökare årligen.
(Bild/travelbook.de)

Planer finns att starta ett eget flygbolag

2017-07-25 22:10:31

Inom ramen för sitt besök på World Petroleum Congress i Istanbul passade Albaniens premiärminister på att besöka Turkish Airlines huvudkontor. Man diskuterade igångsättandet av ett Albanskt flygbolag och detta skulle vara möjligt tack vara det turkiska flygbolagets logistiska hjälp och stöd.
(albaniannews.com)

Emirates har utökat sin WiFi-service ombord

2017-07-20 13:42:29

Emirates, det Dubai-baserade flygbolaget som Phoenix Travel använder bland annat till Vietnam, har utökat sin WiFi-service ombord. Till exempel får alla Emirates Skywards, Platinum och Gold bonusmedlemmar fritt WiFi, oavsett klass. Detta gäller även alla Emirates Skywards medlemmar, som reser i första och business klass. Dessutom, Economy klass resenärer och ej Skywards medlemmar erhåller 20 MB gratis data under de 2 första timmarna efter log in, vilket är en fördubbling av de 10 MB som man hittills erhållit fritt. Ytterligare data kan köpas i 150 MB eller 500 MB block till attraktiva priser, med ytterligare rabatter för Skywards Silver och Blue medlemmar. “
"Emirates har gjort stora investeringar i WiFi ombord. Idag finns WiFi på mer än 200 av våra flygplan, säger Adel Al Redha, Emirates Vice President och Chief Operations Officer. Våra nya WiFi-erbjudanden ombord visar Emirates’vilja att fortsätta erbjuda fri WiFi för så många resenärer som möjligt, speciellt för våra trogna bonuskortsresenärer. så kallade frequest flyers. Fördubblingen till 20 MB gratis datamängd gagnar de resenärer som inte behöver så mycket WiFi och kanske bara vill skicka ett kort meddelande till familj och vänner eller kolla av sina sociala mediakonton under flygresan. Affärsresenärer och andra som behöver mera datamängd har möjlighet att köpa till ytterligare paket med data om så önskas"