Ny järnväg till Bukarest flygplats(romaniainsider)

2018-10-03 16:47:00

Den nya järnvägslinjen mellan Bukarests centralstation (Gara de Nord) och Henri Coanda International Airport i Otopeni kommer att kosta 90 miljoner euro och vara färdig på mindre än ett år, med en seriös entreprenör enligt transportministern Lucian Sova citerad av Associatia Pro Infrastructura (API), en lokal organisation som övervakar statusen av stora infrastrukturprojekt i Rumänien. Genomförbarhetsstudien för projektet kommer att vara klar i november. Linjen kommer att passera över DN1-nationalvägen, inte under den som först var sagt. De rumänska myndigheterna vill att järnvägslinjen ska vara klar till 2020, när Bukarest kommer att hålla för flera matcher i fotbolls-EM. Rumäniens huvudstad har för närvarande inte järnvägsanslutning till flygplatsen, utan tåg som går från Gara de Nord till Otopeni stannar i en improviserad station cirka 800 meter från flygplatsen, varifrån passagerare tas med buss till flygplatsen. De viktigaste utmaningarna med den nya linjen är att passera DN1-riksväg och bygga en station vid flygplatsen.(romaniainsider) 

Peru och Finland har träffat flygavtal

2018-10-03 16:46:06

Transport och kommunikationsministeriet i Peru har träffat avtal med Finlands luftfartsmyndigheter att börja kommersiella flygförbindelser mellan båda länderna. Avtalet gjordes vid ett bilateralt möte i Lima nyligen, och flygbolaget Finnair kommer att vara det första som kommer att flyga denna rutt. Detta flygbolag räknas som ett av de säkraste i världen, och har för närvarande 16 nationella och 55 internationella destinationer. Direktören för generaldirektoratet för civil luftfart, Juan Carlos Pavic, representerade Peru vid detta viktiga möte, medan Finlands delegation leddes av huvudförhandlaren för transport- och kommunikationsministeriet i landet, Paivi Jamsa. (perunews)

Snabbtåg har börjat trafikera Guangzhou - Shenzhen - Hong Kong

2018-10-03 16:44:40

Trafiken på de 26 km i Hong Kong som är en del av Guangzhou - Shenzhen - Hong Kong snabbtågslinje öppnades den 23 september när MTR Corp första Vibrant Express avgick klockan 07.00 med runt 500 passagerare till Shenzhen Bei station. Därigenom är nu Hong Kong anslutet till det 25000 km stora kinesiska höghastighetsnätet. MTR: s Express Rail Link invigdes officiellt dagen innan med en ceremoni på Hong Kong West Kowloon station med deltagande bland annat av Guangdong-provinsens guvernör Ma Xingrui. I början ansluts Hong Kong West Kowloon till 44 destinationer, inklusive sex 'kortdistans' såsom Futian, Shenzhen Bei Guangmingcheng, Humen, Guangzhou Nan Qingsheng och Guangzhou-linjen Hong Kong - Shenzhen. Bland de 38 medeldistans-destinationerna märks Beijing, Shanghai, Kunming, Guilin, Guiyang, Shijiazhuang, Zheng, Wuhan, Changsha, Hangzhou, Nanchang, Fuzhou, Xiamen och Shantou. Enligt Folkets Dagstidning tar det nu 9 timmar att resa Peking-Hongkong mot tidigare 24 timmar och priset är 1.000 yuan (130 euro). Det tar 8 timmar från Peking West Railway Station till Guangzhou South Station och därifrån 48 minuter till Hong Kong. In- och utresekontroll mellan fastlandet och Hongkong görs vid Kowloon West Station. Resenärerna måste gå genom invandringsinspektion, tull och karantänområde innan de går ombord på höghastighetståget till fastlandet. Att flyga Peking-Hongkong nonstop tar cirka 3 timmar. (Chinadaily)

Sikkim har äntligen fått en egen flygplats

2018-10-03 16:43:17

Den indiska delstaten Sikkim har fått sin första flygplats i Pakyong, 33 km från delstatshuvudstaden Gangtok och 60km från gränsen till Kina. Flygplatsen ligger på 4500 fot över havet och första flighten blir Spice Jet som kommer att flyga 78 sitsiga Bombardier Q400 dagligen till Delhi, kalkutta och Guwahati. tidigare fick besökare flyga till bagdogra i Västbengalen och sedan färdas landvägen 124 km uppför till Gangtok. Sikkim var landets enda delstat utan flygplats. man har byggt en förstärkningsmur som är hela 80 meter hög för att hålla allt på plats. I och med den nya flygplatsen hoppas man på en ökning av antalet turister och förbättring av ekonomin. (IndiaTimes)

Nu skall alla taxibilar i Tbilisi bli vita

2018-10-03 16:41:13

Från och med 1 oktober 2019 måste alla taxibilar i Georgiens huvudstad vara vita. Beslutet fattades av stadshuset och meddelades av borgmästare Kakha Kaladze nyligen, samtidigt som man kommer införa en obligatorisk licens för att få köra taxi. "Mer än 6 200 licenser har utfärdats. Ansökan kostar inget el- 50 GEL för hybrid- och 100 GEL för vanliga bilar. Tillståndsintyget, som föraren mottar elektroniskt, innehåller förarens foto, namn, tillståndsnummer, utfärdande datum för tillstånd och giltighetsperiod, tillstånds-nummer för fordon, transportmodell och snabb återkoppling kod (QR-kod).(GeorgiaToday).

Albanien attraherar alltmer turister

2018-09-05 14:07:27

I Augusti i år tog Albanien emot 1,3 miljoner turister, en ökning med 20% jämfört med tidigare år Landets turistminister är optimistisk och säger att till 2021 förväntar man sig att ta emot runt 10 miljoner om året medan premiärministern säger att det är mera troligt att dessa siffror blir verklighet först runt 2025. (Albania Daily news)

Turismen ökade 30% de fyra första månaderna 2018

2018-05-03 21:40:41

Vietnam välkomnade mer än 5,54 miljoner utländska besökare under de första fyra månaderna 2018, en ökning med 29,5 procent jämfört med samma period året 2017. Antalet turister från asiatiska länder ökade med 36 procent och de flesta av de stora marknaderna redovisade tillväxt, inklusive Sydkorea (upp 67,3 procent), Kina (39,7 procent), Malaysia (16,3 procent), Taiwan (14,3 procent), Thailand (9,2 procent), Singapore 8 procent) och Japan (7 procent). De europeiska besökarna ökade med 12,9 procent, med en stark tillväxt i Italien (19,7 procent), Ryssland (13,4 procent), Storbritannien (11,1 procent), Frankrike (8,6 procent) och Tyskland (8 procent). Việt Nam såg också en ökning av antalet semesterfirare från Afrika (22,5 procent), Amerika (13,4 procent) och Oceanien (12,6 procent). Enbart i april tog landet emot mer än 1,34 miljoner internationella semesterfirare, en ökning med 25,2 procent jämfört med samma period förra året, tack vare en diger kalender med många aktiviteter, såsom Việt Nam International Travel Mart och Việt Nams etniska kulturdag i Hà Nội, turismfestivalen i HCM City, Mon Asian matfestival i Hà Nội och Quảng Ninh-provinsen och öppningsceremonin för National Tourism Year 2018 i Quảng Ninh. Việt Nam välkomnade rekordmånga 12,9 miljoner utländska besökare 2017, en ökning med 29,1 procent från år dessförinnan. Landet syftar till att ta emot mer än 15,5 miljoner utlänningar 2018. Den populära reseguiden Rough Guides rankade Việt Nam bland de 20 vackraste länderna i världen 2017. Webbplatsen berömmer de vackra bergsformationerna på UNESCOs världsarvslista Hạ Long Bay och den oändliga skönheten hos de terrasserade risfälten i den mystiska bergstaden Sa Pa. Việt Nam är också känt för sina fantastiska stränder, öar och grottsystem, inklusive världens största grotta, Sơn Đoòng, i centrala Quảng Bình-provinsen. (vietnamnews) 

Nu måste man ta ut maten ut handbagaget när det skall röntgas i säkerhetskontrollen

2018-05-03 21:39:28

Amerikanska myndigheter förstärker reglerna för inspektion av kabinbagage för flygresenärer till USA. Passagerare som går igenom screening på amerikanska flygplatser kommer nu att behöva ta mat ur sitt kabinbagage. De måste sätta i en korg för att röntgas separat. Vätskor (max 100 ml flaska) ska alltid placeras i en klar plastpåse och elektroniska enheter (laptop, tablet, kamera ...) ska också tas ur från bagaget som ska visas upp i säkerhetskontrollen. (leroutard.com) 

Britter kan behöva betala för att komma in i EU efter Brexit(Standbynordic.com)

2018-05-03 21:38:15

EU har kommit överens om villkor för ett nytt system för att öka säkerheten och bekämpa terrorism. Britter som reser till EU efter Brexit kan behöva betala 7 euro varje gång de vill komma över gränsen, har EU föreslagit. Efter flera år av diskussioner har EU kommit överens om villkor för ett europeiskt reseinformation och auktorisationssystem, eller Etias, för att öka säkerheten och bekämpa terrorism, skriver TTG. Avgifterna skulle gälla "tredjelandsmedborgare med visumfrihet", det vill säga invånare utanför EU och icke-Schengen, som reser till Schengenområdet i 26 länder - ett system som påminner om USA´s Esta-system. Flygbolag och färjor och kryssningsföretag skulle behöva kontrollera att passagerare har Etias godkännande. Men - som Esta - auktorisation ger inte nödvändigtvis rätt att komma in, eftersom gränspolisen kommer att fatta det slutliga beslutet. Detta system skulle givetvis gälla Storbritannien om inget undantag överenskommits under de pågående Brexit-förhandlingarna. Om systemet antas kommer EU sannolikt att genomföra Etias så snart som möjligt, eventuellt 2020. Storbritannien kommer att lämna EU den 29 mars 2019, även om en övergångsperiod kommer att löpa fram till slutet av 2020. (Standbynordic.com)

Kina öppnar sin längsta höghastighetsjärnväg i den kalla nordöstra regionen

2018-05-03 21:36:36

Kina väntas öppna sin längsta höghastighetståg i Sibirien i juli. Den 343 kilometer långa linjen länkar Harbin, huvudstaden i Heilongjiang, med Jiamusi, även det i Heilongjiang, och just nu håller man på och provar linjen, som är byggd för både persontrafik och frakt med en hastighet på 200 km /timme. Restiden mellan Harbin och Jiamusi blir 110 minuter från tidigare cirka 360 minuter. Passagerar- och belastningstesttåg har använts för att prova allt, inklusive strömförsörjning, underbyggnad och broar för att säkerställa att de uppfyller alla krav. Linjen är planerad att genomgå pilotkörningar i juli innan idrifttagandet. Byggandet på järnvägslinjen påbörjades i juli 2014 som ett av de viktigaste projekten i Kinas långsiktiga järnvägsnät. Järnvägen löper i ett högt kallt område, vilket utmanar både byggare och framtida tågoperatörer. Lokala temperaturer kan gå ner till minus 35 grader Celsius på vintern. (Xinhua)