Resor nyheter - Japan

Ny turistskatt vid avresa från Japan vid vistelse mer än 24 timmar i landet.

2018-04-16 21:32:45

Japanska regeringen har bestämt att detta kommer att gälla för alla resenärer, oavsett om de är japanska eller utländska, så från och med januari 2019 måste alla resenärer som lämnar Japan med flyg eller båt betala en avgift på 1000 yen (7,50 euro). Endast barn under två år och personer i transit som vistas mindre än 24 timmar i Japan kommer att undantas. Denna nya skatt kallas "Tax Sayonara", och myndigheterna räknar med att den skall ge landet 43 miljarder yen varje år (drygt 3 miljarder kronor) och den skall finansiera ny turisminfrastruktur, särskilt på flygplatser, liksom att promota landsbygdsdestinationer som fortfarande inte är så besökta av resenärer. 2017 besökte 28.690.900 utländska besökare Japan, en ökning med 19,3% från 2016, enligt de senaste siffrorna från den japanska turistbyrån i Paris. 268 000 besökare kom från Frankrike, vilket var en ökning med 6% jämfört med föregående år.
(l´Echotouristique.com)

JR Central förhandsvisar N700S Shinkansen tåg.

2017-10-03 19:57:51

Det japanska järnvägsbolaget Japan Central Railway Company (JR Central) förhandsvisade nästa generations Shinkansen-tåg, N700S, 1 oktober då journalister blev inbjudna att se en fullskalemodell och interiörmodell så kallad mockup på Nippon Sharyo-fabriken i Toyokawa i Aichi prefektur. Energikonsumtionen vid 285 km / tim minskas med N700S med 7% jämfört med N700A, som introducerades 2013. Tack vare ny elektronik med så kallade halvledare av kiselkarbid (SiC), som JR Central har utvecklat i samarbete med Toshiba, Hitachi, Mitsubishi Electric och Fuji Electric, kommer N700S att vara hela 20% lättare, och ha en axelvikt på bara 11 ton, vilket är lättast av alla höghastighetståg, och vikten på varje fordon kan minskas med 140 kg. En ny typ av nos har utvecklats för att minska luftmotstånd, ljud och vibrationer, och kommer dessutom att göra N700S visuellt distinkt från den nuvarande N700A. N700S har en ny lätt boggi, som har utvecklats för att minska massan, förenkla underhållet och minimera bullret. Förbättrad aktiv dämpningskontroll förbättrar komforten för Green Car-passagerare. Den nya boggen resulterar i en viktbesparing på 75 kg per vagn jämfört med N700A. Vid jordbävning reduceras stoppavståndet för en automatisk nödbromsning vid 285 km / tim till 2,8 km, jämfört med 3 km för N700A. Detta kommer att uppnås genom förbättringar av ATC och bromssystem. En ny strömavtagardesign kommer att förbättra dagens strömmatning och minska underhållet, och en reviderad stödstruktur kommer att minska strömavtagarens totala vikt med 50 kg. Ett 16-vagnars prototyp kommer att börja provköras i mars 2018 och de ordinarie tågen kommer att sättas i trafik på Tokaido Shinkansen mellan Tokyo och Osaka år 2021.
(railjournal.com)

Ett nytt litografskt museum öppat i Tokyo

2017-06-15 14:01:55

Ett råd till alla intresserade av japanska tidskrifter, särskilt de av Katsushika Hokusai (1760-1849), vars genialitet bland annat kunnat beundras på en utställning i Grand Palais i Paris 2014. Sumida Hokusai Museum, som öppnade sina dörrar i Tokyo i november 2016, har i sina samlingar omkring 1500 verk av konstnären, och här presenteras de som tematiska utställningar. Beläget mellan National Stadium för Sumobrottning (Kokugikan), Edo-Tokyo Museum, Tokyo Sky Tree och nära Sumida River, är museet inrymt i en vacker modern byggnad med geometriska former, helt täckt i aluminium, designat av arkitekt Sejima Kazuyo från byrån SANAA (han har för övrigt också ritat Louvren-Lens´s byggnaden).
Adress: 2-7-2 Kamezawa, Sumida-ku, Tokyo 130-0014.

Tokyo DisneySea firar 15-årsjubileum

2016-09-02 09:41:28

Tokyo DisneySea, den enda Disney parken i världen med ett tema baserat på havet, firar just nu sitt 15-årsjubileum. Ett särskilt program, med titeln "The Year of Wishes" kommer att pågå fram till den 17 mars 2017. Parken ligger i Urayasu, Chiba Prefektur, och här kan man se de senaste musikshowerna och andra minnesvärda attraktioner. Parken ger besökarna ett varmt välkomnande och de vuxna nostalgiska känslor. På jubileumsdagen presenterades programmets huvudtema som är önskningar, och alla Disneyfigurer bär så kallade kristallkompasser som lyser i olika färger för att representera önskningar. Till exempel, den röda kristallen som Mimmi Pigg bär representerar kärlek. Den blå kristallen som bärs av Kalle Anka symboliserar vänner. Musse Pigg bär en klar kristall, som representerar alla färger. Besökare till parken kan delta i programmet genom att bära en kristallkompass - en speciell souvenir som sålts under årslång tid. Besökarna kommer att välkomnas av en önskekristalll, en speciellt ljus-och-ljudeffekt, när de lyckas placera kompassen på kristallpunkter som finns på sju olika temaställen runtom i parken.
Man kan se "Out of Shadow" - en musikal som börjad spelas denna sommar. Med hjälp av projektionskartläggning och annan modern teknik, visas den levande underhållningsberättelsen om en ung, blyg flicka som övervinner sin rädsla och ångest. Här finns även revyn "Big Band Beat." - med Musse Pigg som en av de viktigaste artister. "Tower of Terror", är en populär attraktion som syftar till att få människor att skrika sig hesa, ligger tvärs över gatan från teatern. Till sist kan gå till Medelhavshamnen och se "kristallen önskar en resa"  en ny show som gjorts för jubileet.
En efter en, kommer båtar med Disneyfigurer som visar upp en stor show av sång och dans. Problemet är att en dag inte känns tillräckligt här. Tokyo Disney Sea öppnade 4 september 2001, som den andra temaparken i Tokyo Disney Resort efter Tokyo Disneyland. Den har sju teman.  ." Under dess 15-åriga historia har nöjesparken presenterat ett antal attraktioner, shower och anläggningar och blir aldrig riktigt färdig utan utvecklas hela tiden.

Kyoto nytt hem för järnvägsmuseum

2016-06-03 22:26:36

Goda nyheter för järnvägsentusiaster! Kyoto Railway Museum, som är hem för många elektriska tåg och ånglok, öppnades i Kyoto den 29 april.

West Japan Railway Co (JR West) byggde museet för att visa hur Japan moderniserades genom järnvägar. Det är ett av de största museerna i landet och kostade så mycket som 7 miljarder yen att bygga.

Museet visar upp 53 tågvagnar, inklusive den första 0-serien Shinkansen bullet train, vars främre form kallas "rundnäsa" och lyxiga Twilight Express sovvagnståg.

På öppningsdagen var det mycket folk på museet och lockade 14.000 personer. JR West hoppas attrahera cirka 1,2 miljoner besökare 2016

Pensionerade sovvagnar får nytt liv

2016-05-26 20:03:09

AKITA - East Japan Railway Co: s nedlagda sovvagnståg Akebono har-renoverats till ett hotell som öppnat nyligen på Kosaka Rail Railroad Park i Kosaka, Akita Prefektur.

Akebono, en nattexpress som kallats linje 24 "blå tåget", gick mellan Ueno och Aomori fram till mars 2014. Den nyligen öppnade tåghotellet är populärt inte bara för nostalgiska äldre, som brukade använda tåget för affärs- eller privatresor, även bland ungdomar som kan vara nu intresserade av sovvagnarna p.g.a. deras sällsynthet. Hotellet är placerat på ett nöjescentret som är byggt på nedlagda Kosakagruvans järnväg. På kvällen dras ett diesellok fram 4 sovvagnar inklusive Akebono, till en plattform vid en träbyggnad som är en station i parken och välkomnar gäster ombord. Gästerna kan välja mellan två typer av kupéer typ A, "en egen deluxe" som rymmer upp till två personer, och typ B för singel resenärer. Det finns tillräckligt med typ A för upp till 20 personer, och typ B för 28 personer.Ombord kan resenärerna få en hel tågupplevelse. Till exempel bär medlemmar i Kosaka järnvägsmuseiförening uniformer och underhålla gästerna på järnvägsstationen och ombord. Du kan också höra på ljudet av tåget som om det går, och filtar och kuddar är de som användes ender  Akebonos riktiga trafikering .

Under en 18-dagars provperiod i oktober och november förra året, bodde 162 fans över natten i rum typ B. Efter det att tåghotellet öppnade 22 april, har-det varit populärt under helgdagar, och 70 till 80 procent beläggning av typ rum A bokades nästan varje dag under "gyllene veckan" Operatörerna sa att de har också fått förfrågningar för den kommande semesterperioden . En man och hans hustru, båda 34, från Adachi Ward, Tokyo, bodde på Akebono den 29 april. Den distinkta känslan av en nattåg är obeskrivlig", sade han.

Hotellet är öppet fredag, lördag och söndag, samt nationella helgdagar och dagen före dessa. Prisexempel: ¥ 4,320 (inklusive skatt) per person och natt. Avgiften för en extra person i rum Typ A är 1,080 ¥ (inklusive skatt).
För mer information, ring Kosaka Rail Railroad Park (0186) 25-8890
 

Ginzalinjen

2016-04-08 12:36:48

Tokyo Metro är den äldsta metron i Asien Först ut var Ginza-linjen som öppnade 1927  Hela systemet med totalt 9 linjer om 195km transporterar c:a 7 milj passagerare om dagen Dessutom har ett annat bolag ytterligare 4 linje. Total har Tokyos lokaltågsnät 532km som står för c.a 70% av alla resor i området och gör systemet till ett av världens största. 2013 byggdes flera linjer ut och det pågår ett renoveringsarbete av Ginzalinjen som ska vara klart till 2020 Vad som gör linjen speciell är att det är en av 2 normalspåriga och har en liten profil de övriga är smalspåriga 1067mm

Hokkaido Shinkansen färdig för trafik

2016-03-24 22:06:22

Japans 3 nordöar kommer att länkas sammans med höghastighetståg när 149km långa Hokkaido Shinkansen, börjar trafikeras 26 March  

Öarna är förbundna med fastlandet genom den 53,8km långa Seikantunnel som öppnades 1988 och har hittils bara varit trafikerad av konventionella 1067mm men nu kommer även höghastighetståg Shinkansen att köra här .I och med det kommer nattågen som har gått att försvinna. Emellertid blir smalspåret fortfarande viktigt för industrierna i området

Yoyogi Park i hjärtat av Tokyo

2016-02-23 16:34:51

På din resa till Tokyo bör du definitivt besöka stadsdelen Shibuya-ku för att stressa av. Här bjuds du på grönska och avkoppling. Det är lite mer livfullt på söndagar!

I stadsdelen Shibuya-ku  finner du oasen  Yoyogi  Park. Den ligger granne till den guldkantade avenyn Omotesando. Eftersom Tokyo är en tätbebyggd storstad är parkerna nödvändiga  för den stressade storstadsmänniskan. Yoyogi Park är den plats där många japaner träffas och de kan leva ut efter en hård arbetsvecka med strama kostymer. Här sätter de brylkräm i håret och jammar  till Amerikansk pop från 50talet.

Yoyogi Park har också en mognare sida som är värd att se. De ligger på den nord västra sidan av parken där de har ett cykelcenter och hyr ut tandemcyklar. Man kan sitta ner och ta en öl och äta glass. De har hunduppvisningar med chihuahuor utklädda till cheerleaders.

Yoyogi Park är öppen dygnet runt och det är helt kostnadsfritt att vistas där. För att komma dit tar man tunnelbanan till Harajuko, går av vid Omotesando. Det går även att ta Chioda line till Yoyogi-koen, exit 4.