Kaukasus

Gergeti Trinity Church i Kazbegi, Georgien

Följ med på en spännande resa till de tre kulturländerna Azerbajdzjan, Georgien och Armenien i det fascinerande Kaukasien, området mellan Svarta havet och Kaspiska havet, och gränsland mellan Europa och Asien. Kaukasien erbjuder otroliga naturupplevelser och områdets rika historiska arv och olika folkgrupper har gett denna region kulturella särdrag som du inte finner någon annanstans. Länderna skiljer sig dock mycket sinsemellan och rundresan ger därför en intressant inblick i den kulturella mångfald som utmärker hela Kaukasus. Resan bjuder på fantastiska vyer, spektakulära historiska och religiösa byggnader, uråldriga fornlämningar och idylliska vingårdslandskap i vad som måste vara ett av världens mest natursköna, intressanta och gästvänliga områden.

Dag 1: Resa till Azerbajdzjan
Vi flyger till Baku – Azerbajdzjans huvudstad och den största staden vid Kaspiska havet. Efter ankomst till Baku far vi direkt till vårt hotell. Övernattning i Baku.
 
Dag 2: Shirvanshahernas palats och Jungfrutornet
Vi börjar dagen med att besöka Gamla staden i Baku. Gamla staden ger prov på zoroastriskt, arabiskt, persiskt, ottomanskt och ryskt inflytande som tillsammans efterlämnat ett unikt kulturarv. Vi besöker Jungfrutornet och Shirvanshahernas palats som är en av Azerbajdzjans arkitektoniska pärlor. Området med sina historiska sevärdheter är upptaget på Unescos lista över världsarv. Vi besöker Bakus mattmuseum och hänförs av de azerbajdzjanska mattornas skönhet. Landet är vida berömt för sina vackra mattor och 2010 upptogs även de azerbajdzjanska mattorna på Unescos världsarvslista som enastående kulturobjekt. Övernattning i Baku.
 
 Dag 3: Gobustan Rock Art Cultural Landscape
 Vi lämnar Baku för att bege oss till Gobustan Rock Art Cultural Landscape med sina unika arkeologiska sevärdheter. Kulturlandskapet med sin spännande klippkonst finns med på Unescos världsarvslista och i området finns mer än 6 000 hällristningar som föreställer människor, djur, krigsscener och rituella danser. Bilderna ger en fascinerande inblick i hur livet gestaltade sig i det förhistoriska Kaukasus för 5 000 – 40 000 år sedan. Efter besöket åker vi vidare till den lilla staden Sheki, vackert beläget vid Kaukasusbergens sluttningar i nordvästra Azerbajdzjan.  Övernattning i Sheki.
 
Dag 4: Sheki - Georgien
På morgonen går resan vidare över gränsen till Georgien. Vid lunchtid besöker vi en lantgård och får avnjuta en traditionell måltid och lokalt vin. Därefter besöker vi en trehundra år gammal vinkällare där vinet traditionsenligt lagras i kveri (stora lerkrus nedgrävda i marken). Vi får veta mer om traktens vintillverkning och får givetvis tillfälle att provsmaka de aromatiska och bärnstensfärgade vinerna. Därefter besöker vi slottet i Gremi – en gång i tiden en stor handelsstad och kungligt residens. Övernattning i centralorten Telavi.
 
Dag 5: Mtskheta
Tidigt på morgonen besöker vi en lokal jordbruksmarknad och besöker därpå en gård med egen vinkällare (”marani” på georgiska). Vin har odlats i Georgien sedan urminnes tider och vi smakar lokalproducerat vin framställt på traditionellt vis. Vi fortsätter till Mtskheta, en av Georgiens äldsta städer. Mtskheta var under antiken huvudstad i det kaukasiska kungadömet Iberien och staden har sedan kristendomen infördes på 300-talet varit ett religiöst centrum i landet. Den georgiska ortodoxa kyrkan har till och med förklarat staden helig. Vi besöker Jvariklostret och Svetitskhoveli-katedralen, troligen det komplex som är mest känt av de många religiösa byggnadsverk med världsarvsstatus i staden. Resan går vidare längs den berömda georgiska militärvägen. Vi beger oss till staden Gudauri bland de dramatiska Kaukasusbergen. Övernattning i Gudauri.
 
Dag 6: Kazbegi
Från Gudauri färdas vi längs med floden Tergi till centralorten Kazbegi. Rutten är spektakulär med fantastiska vyer. Från orten Kazbegi beger vi oss med fyrhjulsdrivna bilar genom dalgångar med storslagen natur till Gergeti Triniy-kyrkan, belägen 2 170 meter över havet. Om vädret tillåter kan man härifrån få en glimt av en av de högst belägna glaciärerna i Kaukasus – Mt. Kazbegi (5047 m). I centralorten Kazbegi besöker vi ett lokalt konst- och kulturhus där vi får lära oss hur georgisk filttillverkning går till.  Övernattning i Kazbegi.
 
Dag 7: Uplistsikhe och Gori
Uplistsikhe (”Herrens fort”) i östra Georgien är en övergiven stad, delvis uthuggen ur klipporna vid floden Mtkvari. Arkeologer och historiker menar att Uplistsikhe är en av Georgiens absolut tidigaste stadsformationer som hade stor politisk och religiös vikt under antiken.  I och med regionens kristnande började staden dock förlora alltmer i betydelse. Under 1200-talet övergavs slutligen staden helt. Kvar blev den stenarkitektur som växt fram under århundraden. Efter att vi besökt Uplistsikhe åker vi till Gori, Josef Stalins hemstad.  Här besöker vi Stalinmuseet som bland annat bevarat den trästuga där Stalin föddes och spenderade sina första år. Sent på eftermiddagen kommer vi fram till Akhhaltsikhe där vi övernattar.      
 
Dag 8: Grottklostret i Vardzia och Echmiadzin
Vi besöker först grottklostret i Vardzia, utgrävt ur sluttningarna till berget Erusheti i södra Georgien. Klostret underhålls nuförtiden av ett litet antal hängivna munkar. Efter en timmes färd passerar vi gränsen till Armenien. Vi besöker Echmiadzinkatedralen, Armeniens äldsta kristna helgedom uppförd under det tidiga 300-talet. Övernattning i Armeniens huvudstad Yerevan.
 
Dag 9: Garni och Geghard
Vi börjar dagen med att besöka Matenadran museet i Yerevan, känt för sina unika samlingar av uråldriga dokument, manuskript och böcker. Sedan besöker vi minnesmärket Tsitsernakaberd, tillägnat alla de som dog i det armeniska folkmordet 1915. Vi fortsätter till byn Garni med sitt välbevarade hellenistiska tempel, troligen uppfört under det första århundradet e. Kr.  Vi åker vidare till klostret i Geghard, uppfört under 300-talet. Klosterkomplexet har fått sin nuvarande utformning under tidens gång och har ett huvudkapell från det tidiga 1200-talet. Platsen med sina helgedomar och gravkammare, många direkt uthuggna ur berget, är dock särskilt känt för sin välbevarade medeltida armeniska klosterarkitektur, omgivet av branta klippor i ett naturskönt landskap. Geghard finns med på Unescos världsarvslista. Vi återvänder till Yerevan där vi sover under natten.
 
Dag 10: Khor Virap och Areni
Vi lämnar åter huvudstaden bakom oss och färdas genom byar, vinodlingar och de vackra omgivningarna vid det höga berget Ararat (5 137 m). Enligt första Moseboken strandade Noaks ark på toppen av berget och Noak blev den förste att anlägga en vingård. Efter att ha besökt Khor Virapklostret inte långt ifrån gränsen till Turkiet gästar vi en vingård i byn Areni, särskilt känd för sin vinproduktion. Efter lunch besöker vi Noravankklostret från 1200-talet, vackert beläget i ett smalt bergspass med branta klippväggar. Övernattning i staden Goris.   
 
Dag 11: Khndzoresk och Tatev
Efter avslutad frukost beger vi oss till grottbyn i Khndzoresk. Byn består av både naturliga grottor och sådana som huggits ut ur berget. Grottbyn övergavs helt under 1950-talet, men befolkades en gång i tiden av tusentals människor. Byn hade till och med två kyrkor och ett antal skolor. Vissa delar av samhället kunde bara nås via stegar eller rep. Vi reser vidare till Tatevklostret vid kanten till en djup floddal. Klosterkomplexet från 800-talet är det största i Armenien. ”Wings of Tatev”, en linbana mellan Tatev och det lilla samhället Halidzor, är världens längsta linbana byggd i en sektion. På eftermiddagen återvänder vi till Yerevan. Övernattning i Yerevan.
 
Dag 12: Sevan och Haghpat
I dag reser vi till Sevansjön – världens näst största sötvattensjö. Efter ett kort stopp vid Sevanavank-klostret för att få en fantastisk utsikt över sjön fortsätter vi till Haghpat. Klosterkomplexet i Haghpat, uppfört under slutet av 900-talet, är ett av de bästa exemplen på armenisk arkitektur och finns med på Unescos lista över världsarv. Färden går vidare och under den sena eftermiddagen har vi kommit fram till Georgiens huvudstad Tbilisi där vi övernattar.
 
Dag 13: Tbilisi
Dagen startar med en rundtur i Tbilisis gamla stad. Vi promenerar längs de små vindlande gränderna och passerar Metekhi-kyrkan, Synagogan och Sioni-katedralen. Vi kommer fram till Fredsbron som sträcker sig över floden Kura. Vi ser den berömda statyn Kartis Deda (”Moder Kartlien”) som kommit att bli något av en symbol för staden. Vi promenerar ner längs sluttningarna till den forntida fästningen Narikala och får en vacker vy över Tbilisis gamla stad. Resten av dagen är öppen för att på egen hand upptäcka staden.  Varför inte besöka gamla stan med sina småaffärer och mysiga restaurang- och barkvarter? Övernattning i Tbilisi.
 
Dag 14: Hemresa från Tbilisi
Efter frukost åker vi till flygplatsen för hemresa till påstigningsorten.
 


AVRESA HEMKOMST AVRESEORT PRIS FLYGBOLAG PLATSER BOKNING
2018-09-17 2018-09-30 Stockholm 23 800 Turkish Airlines Få platser kvar Boka här
2018-09-17 2018-09-30 Göteborg 23 800 Turkish Airlines Få platser kvar Boka här
2018-09-17 2018-09-30 Köpenhamn 23 800 Turkish Airlines På förfrågan Boka här
2018-09-17 2018-09-30 Oslo 23 800 Turkish Airlines På förfrågan Boka här
2018-10-15 2018-10-28 Stockholm 23 800 Turkish Airlines Öppet Boka här
2018-10-15 2018-10-28 Göteborg 23 800 Turkish Airlines Öppet Boka här
2019-04-29 2019-05-12 Stockholm 23 800 Turkish Airlines Öppet Boka här
2019-04-29 2019-05-12 Göteborg 24 800 Turkish Airlines Öppet Boka här
2019-04-29 2019-05-12 Köpenhamn 23 800 Turkish Airlines Öppet Boka här
2019-04-29 2019-05-12 Oslo 24 800 Turkish Airlines På förfrågan Boka här

Priset är baserat på  kostnader och valutakurser 2018-08-07. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar samt för omkastningar i programmet.

Allt detta ingår i priset:
Flyg till Baku och hemresa från Tbilisi
Alla flygskatter
Hotell med frukost
Helpension
Utflykter enligt program
Engelsktalande guider
Svensktalande reseledare

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 3 500 kr
Avbeställningsförsäkring 6% av resans pris
Reseförsäkring 650 kr

Ingår inte i resans pris:
Visum till Azerbajdzjan
Dricks till lokalguider och chaufförer ca USD 55 totalt per person

Hotellinformation:
4 stjärniga hotell i Azerbajdzjan
3 stjärniga hotell i Georgien och Armenien

Hotellinformation för avresa 17/9 och 8/10:
Baku: Sapphire Hotel
Sheki: Sheki Palace
Telavi: Rusilko's Guesthouse
Gudauri: Alpine Hut
Akhaltsikhe: Lomsia
Yerevan: Silachi
Goris: Diana
Tbilisi: KMM Hotel

Preliminära flygtider med Turkish Airlines:
Stockholm-Istanbul 11:30 - 15:55
Göteborg-Istanbul 11:05 - 15:25
Köpenhamn-Istanbul 11:15 - 15:30

Istanbul - Azerbajdzjan (Baku) 17:25 - 21:05
Tbilisi - Istanbul 04:30 - 05:55

Istanbul-Stockholm 07:30 - 10:00
Istanbul-Göteborg 07:30 - 10:05
Istanbul-Köpenhamn 7:30 - 9:45

Barnrabatt:
Fråga vid bokning

 

Cenab är en otroligt skicklig reseledare, mycket kunnig, omtänksam, fixande.

Bengt Gustafsson, Farsta