Mekong och Burma

pagoder i bagan, Burmar ( Myanmar)

Under vår resa färdas vi längst den klassiska rutten från norr till söder. Vi startar i Vietnams huvudstad Hanoi med sina breda boulevarder kantade av vackra hus i fransk kolonialstil och fortsätter sedan till den förtrollande Halongbukten med sin arkipelag av sockertoppsformade kalkstensformationer. I centrala Vietnam besöker vi den gamla huvudstaden Hue och ser den Förbjudna staden där Nguyenhärskarna bodde omgärdade av höga murar. Vi färdas längst Parfymfloden och besöker kejsar Minh Mangs mausoleum, ett palatslikt gravmonument vackert beläget intill floden. I de mellersta delarna av Vietnam besöker vi även den pittoreska kuststaden Hoi An där man nästan får känslan av att tiden har stått stilla. Här får vi tillfälle att gå på upptäcktsfärd i den bilfria stadskärnan eller kanske besöka någon av de närbelägna sandstränderna. Ho Chi Minh-staden (Saigon) som är Vietnams största stad och utgör Vietnams ekonomiska nav, här kommer vi besöka Cu Chi tunnlarna ett minne från Vietnamkriget. Kryssningen i Mekong deltat blir en oförglömlig upplevelse. I Kambodja besöker vi ruinstaden Ankor med sina väldiga monument och arkitektoniska mästerverk inbäddade i Indokinas täta grönska.  I Myanmar kommer vi få se den storslagna Pagoden i Yangon, de gamla anrika templen i Bagan och  kulturarv i Mandalay.

Dag 1: Resa till Vietnam (Hanoi)
Måltider ingår ombord på långflygningen.
 
Dag 2: Ankomst till Hanoi
Vår lokalguide möter oss vid ankomsten till Hanois internationella flygplats Noi Bai. Vi åker till vårt hotell för incheckning. Övernattning i Hanoi. (Middag)
 
Dag 3: Hanoi
Efter frukost åker vi till Ba Dinh-torget där Ho Chi Minh lät utropa nationell självständighet för Vietnam 1945. Här besöker vi först Ho Chi Minhs mausoleum där Vietnams landsfader ligger på lit de parade. Vi passerar det gula Presidentpalatset (ursprungligen den franske generalguvernörens residens) som Ho Chi Minh sägs ha funnit alltför överdådigt för sin spartanska smak och besöker därefter det pålhus där Ho Chi Minh istället valde att bosätta sig. Vi beskådar även den närliggande buddhistiska Enpelarpagoden, en av de främsta symbolerna för Hanoi. På eftermiddagen får vi uppleva Gamla stans trånga gränder genom att åka en rundtur med cykeltaxi (cyklo) genom detta sjudande affärskvarter med anor från 1200-talet. På kvällen ser vi en vattendockteaterföreställning. Scenen består av vatten och dockorna manövreras av dolda dockmästare i kulisserna. Övernattning i Hanoi. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 4: Hanoi - Halongbukten
Efter frukost beger vi oss till Halong-bukten. Ombord på kryssningsbåten äter vi lunch (havets läckerheter) omgivna av Halongbuktens fantastiska övärld. Arkipelagen finns upptagen på Unescos världsarvslista och består av sockertoppsformade och djungelbeklädda småöar varav många har djupa men väl dolda grottor. Vi gör strandhugg vid en av öarna för att besöka en av de större grottorna. Övernattning på båten. (Frukost, lunch och middag).
 
Dag 5: Hanoi - Hue
På morgonen fortsätter vi vår kryssning i Halongbukten. Vi återvänder till Hanoi för att ta flyget till Hue. Övernattning i Hue. (Frukost och lunch)
 
Dag 6: Hue
Efter frukost färdas vi med flodbåt längst Parfymfloden och besöker Thien mu-pagoden (ett av Vietnams viktigaste buddhistkloster) och kejsar Minh Mangs palatslika gravmonument. Efter lunch besöker vi Hues citadell och Förbjudna staden. Under den sena eftermiddagen gör tar vi en tur till Dong Ba-marknaden som erbjuder ett stort utbud av allehanda varor. Övernattning i Hue. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 7: Hue – Da Nang – Hoi An
Efter frukost åker vi till Hoi An. Under bussfärden stannar vi till vid Hai Van-passet där vi får en vacker utsikt över Sydkinesiska havet. Vid passet finns fortfarande några bunkrar som står kvar sedan kriget. Efter lunch besöker vi det lilla men intressanta Chammuseet med sin unika utställning av skulpturer från det hinduiska Champa-riket som en gång i tiden låg i vad som numera utgör centrala Vietnam. Vi stannar även till vid Marmorbergen och besöker där en buddhistisk helgedom inrymd inuti en grotta. I Hoi An gör vi en rundtur till fots genom stadens charmiga centrum. Övernattning i Hoi An. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 8: Hoi An
Dagen fri för egna strövtåg. Kuststaden Hoi An har en lång historia och var en gång i tiden en av Vietnams viktigaste handelsstäder dit framförallt köpmän från Kina, men även mer långväga handelsmän från till exempel Japan och Europa, sökte sig för att bedriva internationell handel. Många utlänningar, framförallt kineser, kom att bosätta sig i staden. Detta har lämnat spår efter sig i den lokala arkitekturen som oftast går i sydkinesisk stil eller kombinerar inhemska och utländska element. Hoi An med sitt rika kulturarv och bilfria stadskärna är en av de mest behagliga och fridfulla städerna i Vietnam. Staden finns också upptaget på Unescos världsarvslista. Hoi An har en ganska avslappnad atmosfär och det finns många små boutiquer och mysiga restauranger. Du kan också ta en båttur på floden eller hyra en cykel för att utforska omgivningarna. På kvällen tar vi flyget till Ho Chi Minh City/ Saigon. (Frukost)
 
Dag 9: Cu Chi & Ho Chi Minh-staden
Efter frukost åker vi på en dagsutflykt till Cu Chi tunnlarna 60 kilometer nordväst om Saigon. Tunnelsystemet låg inom amerikanska 25. Infanteridivisionens område och nådde i princip alla byar i distriktet. Tunnlarna gjorde det möjligt för den sydvietnamesiska gerillan och Nordvietnams armé att dyka upp där fienden minst anade det. Vi blir bland annat förevisade hur gerillans olika fällor var konstruerade av personal från Vietnams militär. Här finns även möjlighet att besöka någon av de säkra tunnlarna som är anpassade efter nutidens turister. Tillbaka i Saigon åker vi på en stadsrundtur och får se några av stadens arkitektoniska sevärdheter som Notre Damekatedralen och Huvudpostkontoret. (Frukost och lunch)
 
Dag 10: Mekongdeltat
Efter frukost åker vi till Ben Tre-provinsen 85 km från Saigon för att ta en båttur i Mekong-deltat. Området är känt för sina kokosnötsodlingar och vi besöker bland annat en tillverkare av kokosnötsgodis och en fiskfarm (alternativt krokodilfarm) på några öar i floddeltat. Ben Tre drabbades hårt under Vietnamkriget men är numera ett populärt utflyktsmål. Övernattning i Saigon. (Frukost och lunch)
 
Dag 11: Ho Chi Minh-staden (Saigon)
Dagen till egna äventyr i Saigon. Fråga gärna er färdledare om tips på museer, sevärdheter och shoppingstråk. Under den sena eftermiddagen åker vi till flygplatsen för att ta flyget till Siem Reap.  Övernattning i Siem Reap (Frukost)
 
Dag 12: Angkor-området
Siem Reap är den nutida stad som ligger närmast Angkor-området som är Kambodjas främsta attraktion. Efter frukost hämtar vi upp våra individuella rundturspass som alla turister måste visa upp för att släppas in på tempelområdena. Vi besöker därefter Angkor Thom, en gång i tiden Khmerrikets största stad (Angkor Thom betyder "stor stad") som uppfördes under slutet av 1100-talet på order av kung Jayavarman VII. Området täcker mer än 900 hektar varav det mesta numera utgörs av djungel. Vi besöker de främsta sevärdheterna i de mer tillgängliga delarna av Angkor Thom, bland annat Bayontemplet som ligger mitt i ruinstaden. Templet är känt för sina 216 stora gåtfulla stenansikten som möjligen föreställer kung Jayavarman VII eller kanske barmhärtighetens bodhisattva Avalokitesvara. Vi beger oss sedan till Angkor Vat, Angkor-områdets kanske mest kända tempelkomplex. Ankor Vat betyder "Staden som är ett tempel" och uppfördes under 1100-talet av kung Suryavarman II. Tempelområdet täcker sammanlagt nästan 200 hektar och vi besöker de viktigaste byggnaderna och beundrar de mest intressanta och bäst bevarade av de många detaljerade reliefer som pryder väggarna. Tempelkomplexet uppfördes ursprungligen till guden Vishnus ära och tempelarkitekturen återspeglar därför hinduiska föreställningar. Huvudbyggnaderna i mitten av komplexet symboliserar kosmos absoluta centrum, det heliga berget Meru, där man föreställde sig att gudarna bodde. Tänk på att klä dig passande vid tempelbesök. Kvinnor i linnen och/eller korta klänningar (eller korta shorts) släpps inte in på många tempelområden. Detsamma gäller män i alltför korta shorts och/eller linnen. Ta gärna med dig en solhatt och tänk på att dricka mycket vatten. Övernattning i Siem Reap. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 13: Angkor-området
Efter frukost besöker vi Ta Prohm, ursprungligen ett buddhist kloster uppfört under sent 1100-tal. Ruinerna har medvetet bevarats utan att man tagit bort alltför mycket av de enorma banjan-träd som hotar att sluka byggnaderna. De gamla vackra stenbyggnaderna som tycks ätas upp av djungeln är en fullkomligen magisk syn. På eftermiddagen besöker vi Banteay Srei uppfört i rosa sandsten under den senare hälften av 900-talet. Vi besöker traktens landminsmuseum innan vi återvänder till vårt hotell i Siem Reap. Övernattning i Siem Reap. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 14: Tonle Sap och Phnom Penh
Efter frukost beger vi oss till sjön Tonle Sap. På vägen stannar vi till i någon av byarna på vägen för att få en bild av hur böndernas liv kan gestalta sig. Tonle Sap försörjer närmare hälften av Kambodjas befolkning med färskvatten och fisk. Vi passerar fiskfarmer och flytande fiskebyar under vår båttur. Under dagen får vi även tillfälle att besöka någon skola eller barnhem. Under den sena eftermiddagen flyger vi till Phnom Penh, huvudstaden i Kambodja. Övernattning i Phnom Penh. (Frukost och lunch)

Day 15: Phnom Penh
Upptäck Phnom Penh, en kaotisk, energisk och alltid fascinerande stad.  Vackra trädkantade avenyer och promenadstråk längs floden som påminner om en svunnen tid. Starta turen i Kambodjas kulturarv med ett besök på det kungliga slottet, och den intilliggande Silverpagoden även känd som Emerald Buddha. Fortsätt till nationalmuseum , som innehåller en omfattande samling khmer konst. Avsluta i den moderna staden, där du besöker ett av Phnom Penh´ s två stora marknader. Central marknaden, som ligger i en typisk art deco byggnad eller den ryska marknaden som är en labyrint av stånd som säljer allt från CD-skivor och DVD-skivor till silke, hantverk, smycken och mycket mer.
Vi fortsätter till Tuol Sleng (S-21) för att lära oss om ett tragiskt kapitel från Kambodjas förflutna, Tuol Sleng museumet. Förr var Tuol Svay Prey skola, 1975 blev det förhörs- och tortyranläggning för Röda khmerernas regim - det kallades Security Prison 21, eller helt enkelt S-21. I denna lugna lantliga miljö ger det en skarp påminnelse om de grymheter som skedde under Pol Pot-regimen. Efter middagen åker vi till flygplatsen och flyger till Myanmar. (Frukost, lunch och middag).

Dag 16: Yangon
På morgonen besöker vi Shwedagon Pagoden vilken är den största pagoden som är täckt med äkta guld i Yangon. Vi kommer sedan till Chaukhtatgyi Buddha Templet, vilket har den mest vördade liggande Buddha statyn i landet. Innan vi äter lunch spenderar vi en stund i Mahabandoola parken.
Efter lunchen har vi lite fri tid för att vandra omkring i Bogyoke marknaden och China Town. Innan vi återvänder till vårt hotell tar vi en promenad runt flodstranden där vägarna kantas av byggnader i kolonialstil vilket ger en känsla av Myanmar i gamla tider. Övernattning i Yangon. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag  17: Yangon – Bagan
Transfer till flygplatsen för tidigt inrikes flyg till Bagan. Från 800 - 1200 talet var detta huvudstad i Kungariket Pagan, det första kungarike att ena regionerna som senare skulle bilda det moderna Myanmar. Ni kommer bli förvånade över de tusentals Buddhistiska pagoder som är utspridda över området av det forna Bagan. Dessa pagoder var ägda av olika familjer under storhetstid. Vi kommer till Nyaung Oo Marknaden, en äkta lokalmarknad där befolkningen köper sin dagliga mat. Vi fortsätter till Shwezigon Pagoden, som är den största pagoden i Bagan och täkt med guld. Övernattning i Bagan. (Frukost, lunch och middag)

Dag 18: Bagan - Mandalay
Vi tar flyget till Mandalay. Efter ankomst åker vi och beser Mahamuni avbilden där lokalbefolkning ber. På vägen dit stannar vi och besöker en guldbladsfabrik, för att se hur man tillverkat bladguldet. Vi fortsätter sedan till Shwenandaw klostret vilket betyder "Gyllene Palatsets kloster". Det byggdes på 1800 talet och är välkänt för sina sniderier i teak om Buddhistiska myter. Vi besöker Kuthodaw Pagoden som är en Buddhistisk stupa som innehåller världens största bok om Buddhism. Övernattning i Mandalay. (Frukost, lunch och middag)

Dag 19: Mandalay
Vi åker till Amarapura, en tidigare kunglig huvudstad. Vi besöker Mahagadayon Klostret, där varje morgon munkar och noviser ställer upp sig för att mottaga deras dagliga allmosor och mat. Därefter besöker vi U Bein bron, som är 1,2 km lång, och gör den till världens längsta teak bro. Efter lunch åker vi tillbaka till Mandalay för egen fri tid. Övernattning i Mandalay. (Frukost, lunch och middag)

Dag 20: Mandalay – Yangon
Vi tar flyget till Yangon. Efter ankomst i Yangon åker vi till tol Hledan marknaden som alltid är livlig  tidigt på morgonen. Härifrån tar vi Yangon´s "Circular train". Tåget tar oss slingrande genom olika stadsdelar och distrikt av Yangon i en grov cirkel, detta tåg är en livlina för många av arbetarklassen och erbjuder en enastående insikt i det lokala livet i Myanmar. Observera studenter och arbetare i deras dagliga pendling, medan gatuförsäljarna håller på med sin handel. Ta en  promenad vilket tar er genom centrala stadskärnan. Många byggnader som passeras finns med på Yangon egen list över viktiga historiska byggnader i staden. Efter middagen åker vi till flygplatsen för att börja hemresan.

Dag 21: Ankomst till Sverige
Ankomst till Sverige mitt på dagen. Arrival in Sverige around lunch time. Måltider ingår ombord på långflygningen.
 


AVRESA HEMKOMST AVRESEORT PRIS FLYBOLAG PLATSER BOKNING
2018-01-23 2018-02-12 Stockholm 39 600 Emirates Öppet Boka här
2018-01-23 2018-02-12 Göteborg 40 600 Emirates Öppet Boka här
2018-01-23 2018-02-12 Köpenhamn 39 600 Emirates Öppet Boka här
2018-02-07 2018-02-27 Stockholm 39 600 Emirates Öppet Boka här
2018-02-07 2018-02-27 Göteborg 40 600 Emirates Öppet Boka här
2018-02-07 2018-02-27 Köpenhamn 39 600 Emirates Öppet Boka här
2018-02-21 2018-03-13 Stockholm 39 600 Emirates Öppet Boka här
2018-02-21 2018-03-13 Göteborg 40 600 Emirates Öppet Boka här
2018-02-21 2018-03-13 Köpenhamn 39 600 Emirates Öppet Boka här

Priset är baserat på nu (5/4-17) kända kostnader och valutakurser. Vi reserverar oss för ändringar av dessa. Vi reserverar oss också för omkastningar i programmet samt byte till likvärdiga hotell.

Allt detta ingår i priset:
Flyg till Hanoi och hemresa från Rangoon
Flyg Saigon - Siem Reap och Phnom Penh - Rangoon
Inrikesflyg i Vietnam och Kambodja
Alla flygskatter
4-stjärniga hotell/båt i delat dubbelrum med frukost
Måltider och utflykter enligt program
Svensktalande reseledare
Visum till Kambodja och Burma

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 9 500 kr
Reseförsäkring 930 kr
Avbeställningsskydd 6 % av resans pris

I priset ingår inte:
Dricks till lokalguider och chaufförer ca USD 95 totalt per person

Barnrabatt:
Fråga vid bokning

Bokning:
Tel 031 - 14 77 33 E-post: bokning@phoenixtravel.se
www.phoenixtravel.se

Preliminära flygtider med Emirates:
Stockholm - Dubai 13:35 - 22:55
Köpenhamn - Dubai 14:20 - 23:45
Dubai - Hanoi 03:30 - 12:00 nästa dag

Rangoon - Dubai 02:20 - 06:05
Dubai - Stockholm 08:10: 11:55
Dubai - Köpenhamn 08:20 - 12:20