Georgien

Tbilisi city, Georgien

Allt fler resenärer har börjat upptäcka det vackra Georgien och allt vad detta fascinerande land i det exotiska Kaukasus har att erbjuda. Här finner du underbara bergslandskap med snöklädda toppar och en kulturmiljö starkt präglad av den Georgisk-ortodoxa kyrkan. Georgien var tidigare en  Sovjetisk delrepublik men har sedan självständigheten 1991 alltmer närmat sig EU och USA. Landet har genomgått en mängd politiska och ekonomiska reformer och är idag en tämligen välmående nation och för turister säker resedestination. Befolkningen är känd för sin gästfrihet och det georgiska köket brukar vara en välkommen överraskning. Chatjapuri - Georgiens rustika "ostbröd", till exempel,  är en sann delikatess! Det lokala köket  bjuder på mycket  som du nog aldrig har smakat tidigare. Dessutom - Georgien har alltid varit känt för sin vintillverkning och du bör inte missa att prova någon av de traditionellt framställda sorterna. Här finner du hantverksmässigt tillverkade viner av hög kvalitet - unika vinsorter som du inte lär finna någon annanstans.  Följ med på en resa som tar dig till några av Georgiens vackraste och mest intressanta sevärdheter som huvudstaden Tbilisi, den vackra gamla kulturstaden Mtskheta, grottstaden Uplistsikhe, Stalinmuseet i Gori (Stalins födelseort) och charmiga vingårdar i georgisk lantidyll.

Dag 1: Flyg till Tbilisi (Georgiens huvudstad)
Flyg till Tbilisi och transfer till hotellet.

Dag 2: Tbilisi
Tbilisi är fantastiskt vackert beläget i en dalgång med omgivande höga berg. Under århundradena har Tbilisi styrts av flera främmande makter som under historiens gång velat kontrollera staden på grund av dess strategiskt viktiga läge. Här passerade en gång i tiden de viktiga handelsvägarna mellan Asien och Europa och här möttes Öst och Väst. Efter frukost gör vi en utflykt till fots i de äldre delarna av staden med sina vindlande gränder och vackra gamla bebyggelse. Under promenaden ser vi bland annat Metekhikyrkan som sägs ha anor från 400-talet. Tbilisi är en charmig blandning av gammalt och nytt och här finner du även spännande modern arkitektur och nöjesdistrikt med barer och kafeéer. Vi åker linbana till Nariqalafortet som ligger på en höjd ovan staden varifrån får en underbar utsikt över omgivningarna. Efter att vi sett det berömda monumentet Kartlis Deda (Kartliens moder) - en staty som lär symbolisera den georgiska nationalkaraktären. I vänster hand håller hon en skål med vin att bjuda de som kommer som vänner. I höger hand håller hon ett svärd för att kunna försvara sig mot dem som kommer som fiender. En sak är säker - i Geogien kommer du mötas av vinbägare vart än beger dig! Under stadspromenaden passerar vi även området Abanotubani med sina berömda badanläggningar med svavelhaltigt vatten som varit i bruk sedan århundraden. Övernattning i Tbilisi. (Frukost och lunch) 

Dag 3: Tbilisi - Sighnaghi - Tbilisi
Efter frukost väntar en utflykt i Kakhetiregionen som är vida känd för sin vintillverkning. Området är fantastiskt vackert med grönskande dalgångar och de snöklädda Kaukasusbergen som tornar upp sig i fjärran. Under utflykt får vi höra om Kaukasus historia och georgisk kultur och lokala traditioner, men får också tillfälle att njuta av gott vin och god mat! Under dagsturen stannar vi till vid Bodbe kloster och besöker den romantiska staden Sighnaghi känd för sin karaktäristiska 1700-talsbebyggelse och vackra läge med utsikt över Alazanidalen och Kaukasusbergen. Vid lunchtid besöker vi en lantgård och får njuta av en rustik bondmåltid och traktens vin. Därefter väntar ett besök vid byskolan där vi får tillfälle träffa elever och lärare (ej lördag - söndag). Under tillbakaresan till Tbilisi stannar vi till vid en typisk georgisk vinkällare där vinet traditionsenligt lagras i kvevri (stora lerkrus nedgrävda i marken). Vi får veta mer om traktens vintillverkning  och får givetvis tillfälle att provsmaka de aromatiska och bärnstensfärgade viner som Kakhetiregionen är känt för.  Övernattning i Tbilisi. (Frukost och lunch)

Dag 4: Tbilisi - Mtskheta - Gudauri  
Efter frukost besöker vi det historiska museet i Tbilisi med moderna utställningar om Georgien då och nu. Därefter går färden till Mtskheta med stolta anor från 400-talet när staden var Georgiens huvudstad. Idag är Mtskheta  en behaglig småstad som dock förblivit ett av Georgiens absolut viktigaste religiösa centrum. Bland de många kyrkorna i området besöker vi Svetiskhoveli-katedralen och Jvariklostret som båda återfinns på Unescos världsarvslista.  I Mtskheta finns även ett litet pittoreskt basar-område med små restauranger och butiker där man kan köpa souvenirer och lokalproducerade specialiteter. Under eftermiddagen går färden mot vintersportsorten Gudauri vid foten av de mäktiga Kaukasusbergen. Vi åker längs huvudleden Sakartvelos samkhedro gza ("Georgian Military road") som är en av regionens absolut vackraste bergsvägar. Övernattning i Gudauri. (Frukost, lunch och middag)   

Dag 5: Gudairi - Stepantsminda - Gudauri
Efter frukost fortsätter färden genom georgiens vackra bergslandskap längs Tergifloden. Vi gör uppehåll i huvudorten Stepantsminda (Kazbegi) varifrån vi tar oss till Tsminda Sameba (Treeninghetskyrkan vid Gergeti) beläget på 2170 meters  höjd över havet.  Härifrån kan man vid klart väder skymta Mt. Kazbek (5047 m ö.h.) som är ett av de högsta bergen i Kaukasus. Dagsutflykten är en fantastisk naturupplevelse - landskapet i denna del av Georgien är spektakulärt vackert! Övernattning i Gudauri. (Frukost, lunch, middag)

Dag 6: Gudauri  - Gori - Uplistsikhe - Tbilisi
Efter frukost besöker vi staden Gori, staden där Stalin föddes, för att besöka Stalinmuseet där. Museet innehåller bland annat Stalins privata järnvägsvagn och den lilla stuga där Stalin lär ha fötts. Vi besöker därefter den närliggande "grottstaden" Uplistsikhe. Staden grundades redan under bronsåldern och var bebodd en bit in på 1300-talet. Uplistsikhe är en av de äldsta bosättningarna i Kaukasus och av stort historiskt intresse. Omgivningarna är dessutom otroligt vackra! Under dagen besöker vi även en vingård i byn Chardakhi där vi får provsmaka olika sorters ekologiskt framställda viner. Tillbaka i Tbilisi väntar en avskedsmiddag med underhållning med georgisk sång och dans. Övenattning i Tbilisi. (Frukost, lunch och middag)

Dag 7: Hemresa från Tbilisi
Transfer till flygplatasen och flyg hem till påstigningsorten.    
 


AVRESA HEMKOMST AVRESEORT PRIS FLYBOLAG PLATSER BOKNING
2018-04-10 2018-04-16 Stockholm 10 600 Turkish Airlines Öppet Boka här
2018-04-10 2018-04-16 Göteborg 10 600 Turkish Airlines Öppet Boka här
2018-05-08 2018-05-14 Stockholm 10 600 Turkish Airlines Öppet Boka här
2018-05-08 2018-05-14 Göteborg 10 600 Turkish Airlines Öppet Boka här
2018-06-12 2018-06-18 Stockholm 10 600 Turkish Airlines Öppet Boka här
2018-06-12 2018-06-18 Göteborg 10 600 Turkish Airlines Öppet Boka här

* Kontakta resebyrån för avresa från Köpenhamn och Oslo
Priserna är baserade på nu (20/6-2017) kända kostnader och valutakurser. Vi reserverar oss för ändringar av dessa. Vi reserverar oss också för omkastningar i programmet.

Allt detta ingår i priset:
Flygresor Stockholm/Göteborg till Tbilisi t/r.
Alla flygskatter
Hotell i delat dubbelrum med frukost
Utflykter och måltider enligt program
Engelsktalande lokalguider
Svensktalande reseledare

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 1 500 kr
Reseförsäkring 295 kr
Avbeställningsskydd 6 % av resans pris

I priset ingår inte:
Dricks till lokalguider och chaufförer ca USD 35 totalt per person

Hotellinformation:
3-stjärniga hotell

Preliminära flygtider med Turkish Airlines:
Stockholm - Istanbul: 18:15 - 22:45
Göteborg - Istanbul: 18:10 - 22:35
Köpenhamn - Istanbul: 18:40 - 22:55

Istanbul - Tbilisi: 00:25 - 03:35 nästa dag
Tbilisi - Istanbul: 10:55 - 12:20

Istanbul - Stockholm: 14:30 - 17:05
Istanbul - Göteborg: 14:45 - 17:15
Istanbul - Köpenhamn: 15:15 - 17:40

 

3-stjärniga hotell under resan. Hotellnamn meddelas när vi skickar ut färdhandlingarna ca 10 dagar före avresan.