Persiska skatter

shiraz bazaar, Iran

Att resa till Iran är mycket enkelt! Vi hör talas om Iran på nyheterna och läser om landet i tidningarna, men få svenska turister har besökt Iran. Och ändå har Iran så mycket att erbjuda! Här började en av världens äldsta civilisationer att ta form, här härskade på sin tid perserkungar som Kyros och Xerxes, här grundades den första monoteistiska religionen, zoroastrismen. Vi kommer under resan i Iran att besöka berömda städer som Shiraz, Yazd och Isfahan, vi skall vandra runt i det gamla Persepolis, vi får se kungapalatset Saadabad i den nuvarande huvudstaden Teheran. Iran har alltid haft en mycket högtstående kultur, och vi kommer att beundra flera exempel på arkitektoniska mästerverk och undersköna persiska trädgårdar. Många av våra besöksmål finns upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Följ med Phoenix på en upplevelsefylld resa till Iran!

Dag 1: Resa till Iran
 Flyg till Tehran. Måltider ingår ombord på långflygningen.
 
Dag 2: Teheran
Ankomst till Irans huvudstad Teheran tidigt om morgonen
Pahlavi-dynastin grundades 1925 i och med att Reza Pahlavi kröntes till Shah. Pahlavi-dynastin var den allra sista av Persiens eller Irans monarkier. Vi skall i dag besöka Saadabadpalatset, som ligger i Shemiranområdet i Teheran. Under 1800-talet levde här de kungliga familjerna i den föregående dynastin, Qajarerna. När Pahlavi tog makten utökades området och den förste Shahen Reza Pahlavi flyttade in här under 1920-talet. Hans son, Mohammed Reza Pahlavi, mer känd som Shahen av Iran, flyttade in här i början på 1970-talet. Shahen var tidigare gift med Soraya, men skildes från henne då de inte fick någon son som tronarvinge. I stället gifte han sig med Farah Diba, och med henne fick han fyra barn. Under Shahens och Farahs tid förbättrades levnadsstandarden i landet avsevärt, med jordreformer, alfabetisering, kvinnlig rösträtt m.m. Men även om Iran moderniserades, i västerländsk mening, var det fortfarande en rojalistisk diktatur. Shahen störtades i den iranska revolutionen 1979, och kungafamiljen fick fly utomlands. Shahen avled 1980 men Farah lever fortfarande, och för några år sedan gjorde den svensk-iranska regissören Nahid Persson Sarvestani en mycket omtalad film om Farah med titeln ’Drottningen och jag’. I dag är det gamla kungapalatset Saadabad officiellt residens för Irans president men hela komplexet är samtidigt ett museum.
Från norra Teheran tar vi nu en gondollift upp till toppen av berget Tochal. (Liften är stängd en gång i månaden för översyn och kan vara stängd då vi kommer) Från 3 800 meters höjd får vi en strålande utsikt över huvudstaden. Vintertid är här en mycket populär fjällstation med många fina backar och tillfällen att utöva olika vintersporter. Efter denna höjdpunkt skall vi i stället färdas under jord. Vi tar den moderna tunnelbanan till Golestan. Hela detta komplex av palats, museer och andra byggnader, byggdes under Qajardynastin, 1794 – 1925. Här kröntes kungarna och här hölls ofta stora festligheter. Hela området är i dag ett av UNESCO:s världsarv. Nästa anhalt är Irans Nationalmuseum. Här ser vi fantastiska föremål och skatter från Persiens – Irans långa historia. Byggnaden konstruerades och designades av franska arkitekter på 1930-talet. Innan vi återvänder till vårt hotell vandrar vi runt ett tag i Teherans Grand Bazaar. Övernattning i Teheran. ( Frukost, lunch och middag)
 
Dag 3: Teheran – Kashan – Abyane – Isfahan
På morgonen tar vi bussen till den fascinerande staden Kashan, där vi skall bese Bagh-e Fin, eller Fin-trädgården som är ytterligare en av alla de sköna persiska trädgårdarna. Den fick status som UNESCO:s världsarv så sent som 2012.  Resan fortsätter till  ålderdomliga byn Abyaneh. Vi känner oss förflyttade flera sekler tillbaka i tiden när vi ser de lerklinade husen och de färgrikt klädda byborna. Abyaneh är en av de allra äldsta bosättningarna i Iran, och av den anledningen samlas både inhemska och utländska turister här. Vi kommer fram till Isfahan sent på eftermiddagen. Övernattning i Isfahan. (Frukost, lunch och middag)

Dag 4: Isfahan
Isfahan var en gång en av världens största städer. Under Safaviddynastin på 1600-talet blev Isfahan huvudstad i Persien. Staden är mycket berömd för sin islamiska arkitektur, med många vackra broar, boulevarder, palats, moskéer och minareter. Vi börjar på Imamtorget som på var sin sida kantas av fyra mäktiga byggnadsverk. Hela torget och byggnaderna runtom är nu ett av UNESCO:s världsarv. Här ligger Imammoskén, som både på insida och utsida är täckt med vackert turkos kakel, här finns den lite mindre Sheikh Lotfollahmoskén som hyser några av de bästa mosaikerna från 1600-talet. Här ligger också Ali Ghapoopalatset som var Irans första höghus, och slutligen Isfahans imponerande basar.Under eftermiddagen tittar vi först på Siosepolbron eller ’De 33 valvens bro’, byggd 1632. Den är den längsta, 295 meter, av Isfahans elva broar, och anses vara det allra bästa exemplet på broarkitektur i Iran. Nästa anhalt är Chehel Sotoun, eller ‘De 40 kolonnerna’. Namnet kommer sig av att de 20 smäckra kolonnerna i paviljongen speglade sig i fontändammen så att det såg ut som 40 stycken. Paviljongen och den omkringliggande parken byggdes av Shah Abbas II i Safaviddynastin under 1600-talet. Här tog shahen och hans efterföljare emot dignitärer och ambassadörer från hela världen. Övernattning i Isfahan. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 5: Isfahan -Yazd
Efter frukost tar vi bussen till Yazd. Under vägen besöker vi Nareen Castle och en gammal karavanseraj, dvs en rastplats för de resande, där de och deras djur kunde få mat, vatten och skydd under sina långa karavanfärder. Innan vi kommer fram till Yazd måste vi förstås också besöka en av de många, och med rätta berömda, mattfabrikerna i området..
Efter att ha checkat in på hotellet  beger vi oss till fots ut för att utforska staden. Zoroastrismen är fortfarande levande här och vi skall besöka ett zoroastriskt tempel där en helig eld har hållits vid liv under många hundra år. Platsen är nu ett pilgrimscenter för de troende. Vi får fördjupade kunskaper om denna den äldsta av de monoteistiska religionerna, som var dominerande i Persien ända fram till den arabisk-muslimska erövringen på 600-talet. Nästa anhalt är Tystnadens torn i utkanten av staden. Här begravdes utövarna av zoroastrismen. Övernattning i Yazd. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 6: Yazd
Yazd är en av världens äldsta städer och anses vara centrum för persisk arkitektur. Staden ligger i ett extremt torrt område och nästan alla byggnader är konstruerade av soltorkat tegel. På grund av det torra klimatet var man tidigt tvungen att finna sätt att få vatten. Tidigt utvecklades konsten att gräva underjordiska tunnlar, qanats, där man kunde leda grundvatten till ytan och därmed bevattna fälten. Under de mycket varma somrarna var det viktigt att få svalka, och till den ändan konstruerades de mest magnifika vindfångare, som tillsammans med underjordiska byggnader gjorde livet drägligt även under de hetaste sommardagarna. Ytterligare exempel på uppfinningsrikedomen ser vi i de tidiga ’kyltornen’, yakhchals, som än i dag förekommer. Det är stora konformade byggnader av lera som innanför de tjocka väggarna kan hysa förråd av is och där man länge kunde förvara matvaror av olika slag. Vi vandrar genom de smala gränderna i denna stad och ser de stora vindfångarna som håller husen svala. Ett besök på Vattenmuseet ger oss mer information om hur man klarade vattenförsörjningen i detta torra klimat. Vi tittar också in i Fredagsmoskén, och slutar dagen med ett intressant besök i en fabrik och affär för sidenvaror. Här får vi se hur man väver de mest utsökta brokader på traditionella vävstolar. Övernattning i Yazd. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 7: Yazd – Persepolis -Shiraz
Vi befinner oss verkligen på klassisk historisk mark! I dag far vi vidare från Yazd mot staden Shiraz. 60 kilometer nordost om Shiraz ligger vårt stora mål för dagen, Persepolis. Staden var huvudstad i perserriket under det akemenidiska imperiet, 550 – 331 f.Kr. Här härskade kejsare som Dareios I och Xerxes. Under sin storhetstid måste staden ha varit något alldeles enastående. Under mer än 200 år byggde arbetare och hantverkare från hela riket mängder av monumentala byggnader i en kombination av arkitekturstilar. Alexander den Store erövrade perserriket år 331 f.Kr. och han lät delvis förstöra staden. Under många århundraden låg ruinerna övergivna och tämligen okända för omvärlden, och det var inte förrän på 1600-talet som man förstod att detta var det gamla klassiska Persepolis. Senare tiders arkeologer har gjort det möjligt att identifiera de olika byggnaderna och dess historia. Vi tillbringar en god tid här och njuter av historiens vingslag. Övernattning i Shriaz. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 8: Shiraz
Efter frukost startar vi med en stadsrundtur i Shiraz. Staden var en av de äldsta och mest anrika i det gamla persiska kungadömet. Här är ett behagligt klimat året runt. Shiraz har varit Persiens huvudstad under flera perioder, senast under Zanddynastin, 1750 till 1794. Den är också känd som poeternas, litteraturens och blommornas stad. I Iran går Shiraz under namnet ”Trädgårdsstaden”. Vi börjar med ett besök i Bagh-e Eram-trädgården, som också är ett av UNESCO:s världsarv. Den botaniska trädgården ägs och sköts av Shiraz universitet, och man kan länge vandra runt i denna vackra och typiska persiska trädgård. Det persiska ordet för trädgård eller ’omslutet område’ var ’pairi-daeza’, vilket har gett oss ordet ’paradis’! Härnäst kommer vi till Khans teologiska skola. Här levde och studerade blivande mullor. En mulla är en skriftlärd islamisk ledare och jurist. Byggnaderna är arkitektoniskt mycket attraktiva och vi får här möjlighet att träffa några av dagens mullor, skägg- och turbanprydda och med långa kaftaner. Efter lunch fortsätter rundturen. Den folkkäre ledaren Karim Khan Zand lät under sin regeringstid uppföra flera byggnader, bland annat citadellet som bär hans namn och där han själv bodde. Ytterligare ett fint exempel på persisk arkitektur är Nasr-al-Molk eller ”den rosa moskén”. Fasaden är klädd med färgat glas och interiören är också dekorerad med kakel i en vacker rosa nyans. Det är en lugn och behaglig miljö med många sköna byggnader. Övernattning i Shiraz. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 9: Shiraz
Irans vandrande stamfolk är världens största kvarvarande exempel på traditionellt nomadliv. Det finns fortfarande över en miljon människor som lever på detta urgamla sätt. I dag skall vi besöka en av de största stammarna i Iran, Qashqaifolket. Vi kommer att möta och få närkontakt med dessa stolta, självständiga och vänliga människor och får en unik möjlighet till insyn i deras sätt att leva. Under dagen skall vi också besöka de arkeologiska utgrävningarna vid Piruzapad. Dessa härstammar från Sasanid-eran, 224 – 651 e.Kr. och Ardashir var den förste av Sasanidhärskarna. Under denna tid var zoroastrismen statsreligion. Denna religion, som sägs vara grundad av Zarathustra, har påverkat både judendomen, kristendomen och islam. Vi får se resterna av Sasanid-, och Ardashirpalatsen. Övernattning i Shiraz. (Frukost, lunch och middag)
 
Dag 10: Hemresa från Shiraz
Strax efter midnatt  blir det transfer till flygplatsen och vi startar vår hemfärd till påstigningsorten. Måltider ingår ombord på långflygningen.
 
 


AVRESA HEMKOMST AVRESEORT PRIS FLYGBOLAG PLATSER BOKNING
2018-09-11 2018-09-20 Stockholm 20 900 Turkish Airlines Öppet Boka här
2018-09-11 2018-09-20 Göteborg 20 900 Turkish Airlines Öppet Boka här
2019-04-16 2019-04-25 Stockholm 20 900 Turkish Airlines Öppet Boka här
2019-04-16 2019-04-25 Göteborg 20 900 Turkish Airlines På förfrågan Boka här
2019-04-16 2019-04-25 Köpenhamn 20 900 Turkish Airlines På förfrågan Boka här
2019-04-16 2019-04-25 Oslo 20 900 Turkish Airlines På förfrågan Boka här
2019-05-14 2019-05-23 Stockholm 20 900 Turkish Airlines Öppet Boka här
2019-05-14 2019-05-23 Göteborg 20 900 Turkish Airlines På förfrågan Boka här
2019-05-14 2019-05-23 Köpenhamn 20 900 Turkish Airlines På förfrågan Boka här
2019-05-14 2019-05-23 Oslo 20 900 Turkish Airlines På förfrågan Boka här

Kontakta resebyrån för avresa från Köpenhamn och Oslo
Priserna är baserade på nu (22/6-17) kända kostnader och valutakurser. Vi reserverar oss för ändringar av dessa. Vi reserverar oss också för omkastningar i programmet.

Öppet: Det finns platser kvar att boka.
Stängt: Det är försent att boka.
Fullbokad: Resan är fullbokad.
På förfrågan: Det går av någon anledning inte att boka, men om du är intresserad kan vi sätta dig på väntelista.

Allt detta ingår i priset:
Flyg till Shiraz
Hemresa från Tehran 
Aktuella flygskatter/bränsletillägg ingår med 2 060 kr
Hotell i delat dubbelrum med frukost
Helpension
Utflykter inkluderat entréer enligt program
Alla transporter enligt program
Svensktalande reseledare
Engelsktalande lokalguider

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 3 000 kr
Avbeställningsförsäkring 6 % av resans pris
Reseförsäkring 490 kr

I priset ingår inte:
Visum till Iran
Dricks till lokalguider och chaufförer

Hotellinformation:
4-stjärniga hotell

Barnrabatt:
Fråga vid bokning

4-stjärniga hotell under hela resan. Hotellnamn meddelas när vi skickar ut färdhandlingarna ca 15 dagar före avresan.

Dresskod för Iran

Iran är ett land med klädkod och respekt för islamiska regler inklusive "Hijab" Islamisk klädkod är en nödvändighet i Iran. Sådana regler behöver dock inte följas strikt, speciellt inte för turister och utlänningar. Egentligen är reglerna ganska enkla: för män: inga korta byxor eller extremt korta ärmar och snäva skjortor. För kvinnor, måste huvud och hår täckas, och det är också nödvändigt att bära något lätt för att täcka kroppen.

Här är några tips för att ange och beskriva klädkod i Iran:
Herrar: Shorts är inte acceptabelt offentligt. Att bära slips, ha håret uppsatt och bära T-shirt är okej.

Damer! Du behöver inte oroa dig för att du måste ha din hijab hela tiden. Normalt maximistraffet för att åsidosätta Hijab regeln är en enkel tillsägning oftast på ett vänligt sätt  av polis eller myndigheter att göra det rätt. Det finns vissa minimikrav för kvinnliga resenärens klädkod på allmänna ställen

Färg: Det är bara ett rykte att det man bär måste vara mörkt i Iran. Det finns ingen begränsning i det här fallet och vi rekommenderar att du använder ljusa färger speciellt på sommaren.

Huvud:  Även hår måste täckas men det betyder inte måste ha en åtsittande scarf runt huvudet. Det är helt acceptabelt för kvinnor att låta en del hår falla fritt. Du kan också använda lämpliga hattar och mössor samt halsdukar. Halsduken är den vanligaste för att täcka huvudet och den kallas "Roosari" på persiska.

Kropp: kropp och armar bör täckas av lätta kläder som kallas Manteau som liknar en ljus överrock.

Ben och fötter: Benen ska täckas ner till anklarna. Snäva jeans är inget problem och du kan bära sandaler med nakna fötter.

 

Hijab= en sjal som används av kvinnor och som täcker håret, halsen och axlarna.

Roosari= scarf på persiska

Manteau= kappa

Chador= ytterplagg som bärs av vissa muslimska kvinnor