Japanska Juveler

Fuji Mountain, Japan

Japanska Juveler är en fantastisk resa som tar dig till några av Japans absolut mest sevärda platser. Programmet är upplagd så att du ska kunna uppleva så mycket som möjligt av detta mångfasetterade och kontrastrika land. Resan inleds i Osaka, fortsätter till Hiroshima, Kyoto, Kanazawa, Takayama, Matsumoto, Hakone och avslutas i Tokyo. Under resan får du se helt olika delar av Japan, var och en med sin egen unika och lokala charm.

Japan är sannerligen en kulturell smältdegel som ändå lyckats med att bevara mycket av det som vi kanske uppfattar som ”typiskt japanskt”. I Japan möts gammalt och nytt, öst och väst på ett sätt som måste betraktas som helt unikt. Men på samma sätt som vi är nyfikna och intresserade av det annorlunda och spännande Japan gäller det omvända. Det är inte ovanligt att japaner, oftast skolbarn eller pensionärer, försiktigt närmar sig oss med sina frågor. Var kommer ni ifrån? Vart är ni på väg? Tycker ni om japansk mat? Japan är fortfarande inte ett speciellt vanligt turistland bland västerlänningar men har kommit att bli alltmer populärt som resedestination – av förståeliga skäl. Allt har blivit mycket billigare och det är rent, snyggt och tryggt. Men framförallt – Japan är exotiskt, spännande, välkomnande och kul! En del av de saker som du kommer att se under resan kan möjligen göra dig en aning konfunderad. Varför har så många hundar gulliga kläder på sig och varför sitter de i barnvagn? Är den sminkade flickan i peruk och kimono en riktig geisha eller är det bara någon som har klätt ut sig på skoj?

Japan upplevs bäst med alla sinnen. Smaken av wasabi som biter till alldeles lagom till sushin, ljudet av buddhistmunkens mässande i det rökelsedoftande templet, aromen från en kopp saké eller grönt te av högsta kvalitet, känslan av att stilla sjunka ned i ett traditionellt varmt bad. . . Under resan kommer du att uppleva allt från magiskt vackra shinto-helgedomar, buddhisttempel och samurajborgar, till städernas neonupplysta nöjesområden, futuristiska skyskrapor och myllrande shoppinggallerior – bland mycket annat. Vi reser till exempel genom sagolika bergsområden som måste vara Japans mest välbevarade hemlighet. Följ med till Soluppgångens Rike!

 

Dag 1: Resa till Japan
Flyg till Osaka. Måltiderna ingår ombord på långflygningen.

Dag 2: Osaka
Ankomst till Osaka. Vi besöker Osaka slott med anor från 1500-talet. Slottet är stadens mest berömda sevärdhet och är särskilt vackert när körsbärsblommorna står i full blom men är likväl värt ett besök året runt. Därefter tar vi en promenad längst gågata Dotonbori i den livliga stadsdelen Nanba där mycket av stadens shopping- och nöjesutbud finns koncentrerat. Från skyskrapan Umeda Sky Building i centrala Osaka får vi en fin vy över hela Osakaområdet med omnejd. På kvällen samlas vi till en välkomstmiddag. (Lunch och middag)        

Dag 3: Osaka – Hiroshima
Vi lämnar Osaka och åker västerut, mot Hiroshima. På vägen besöker vi Himejijo, ett av Japans absolut vackraste slott. Slottet som är upptaget på Unescos världsarvslista har varit stängt för restaurering några år men är nu öppet igen. Det bländvita slottet är uppfört på toppen av ett högt berg och kallas ofta för ”den vita hägern” eftersom huvudbyggnaden med sina annex lär påminna om en vit häger på flykt. I Hiroshima besöker vi fredsmuseet, monumenten i den närliggande fredsparken och Genbaku Dome – ruinen av en handels- och industriutställningshall som ligger väldigt nära den plats över vilken atombomben detonerade. Efter kriget lät myndigheterna bevara kupolbyggnaden som en påminnelse om atombombens förstörelsekraft. Ruinen var i princip allt som återstod efter bomben. Genbaku Dome finns med på Unescos världsarvslista. (Frukost och lunch)  

Dag 4: Hiroshima – Miyajima - Kyoto  
Efter frukost åker vi till den heliga ön Miyajima strax utanför Hiroshima. Vi besöker shinto-helgedomen Itsukushima Jinja som vid högvatten ser ut att flyta på vattnet. Ön ansågs vara så helig att den inte fick beträdas av vanligt folk. Helgedomen byggdes därför på pålar i en havsvik. Itsukujima Jinja är en av de viktigaste helgedomarna inom den inhemska shinto-religionen och finns upptagen på Unescos världsarvslista. Med lite tur kan vi bevittna någon av de många religiösa ceremonier som dagligen utförs vid huvudbyggnaden. På eftermiddagen tar vi det världsberömda snabbtåget Shinkansen till den gamla kejsarstaden Kyoto som var Japans huvudstad under mer än ett årtusende. (Frukost och lunch)

Dag 5: Kyoto 
Idag besöker vi shintohelgedomen Fushimi Inari Taisha känd för sina rödlackade torii-portaler. En torii symboliserar gränsen mellan denna värld och det gudomliga. Intill den märkliga helgedomen bildar tusentals torii en suggestiv passage, nästan som en röd allé, som slingrar sig uppför ett heligt berg. Fushimi Inari Taisha är tillägnad risets, sakéns och köpmanskapets gud och torii-portalerna är mestadels donerade av olika japanska företag och affärsmän. I anslutning till helgedomen finns dessutom mängder av stenstatyer som föreställer rävar – risgudens budbärare. Vi besöker platsen på morgonen när den känns särskilt mystisk och magisk.  På förmiddagen besöker vi även Sanjusangendo-templet med världens längsta träbyggnad som rymmer 1001 statyer av barmhärtighetens bodhisattva Kannon. De förgyllda statyerna som snidades under 1200-talet skiljer sig alla något från varandra och tillsammans ger de ett mäktigt men gåtfullt intryck i den stora och dunkla byggnaden där de stått uppradade under århundraden. Templet är med på Unescos världsarvslista och är ett av Japans i särklass mest intressanta och spännande tempel. Åsynen av alla statyer med sina hemlighetsfulla och inåtvända ansiktsuttryck, de tända stearinljusen, doften av rökelse och ljudet av munkmässande bidrar sannerligen till en unik upplevelse. Vi besöker därefter Kiyomizu-templet med anor från 700-talet. Detta tempel, som också finns upptaget på Unescos världsarvslista, är beläget vid sluttningarna till Higashiyama i östra Kyoto och är särskilt känt för sin enorma träveranda där pilgrimer en gång i tiden brukade samlas. Kiyomizu betyder ”det klara vattnet” och anspelar på den källa som ligger i anslutning till templet. Källvattnet som många av tempelbesökarna står i kö för att dricka av sägs ha undergörande egenskaper. Vi promenerar sedan i långsam takt längs med Higashiyamas vackra sluttningar och följer de små gränderna ned till Yasaka-helgedomen där det berömda geishadistriktet Gion ligger. Promenaden är säkerligen en av de vackraste i hela Japan och går igenom kulturminnesmärkta områden med små boutiquer och stråk med diskreta tehus. Vi kommer fram till Gion under den sena eftermiddagen när geishorna ger sig ut för att underhålla sina gäster på något av de mer exklusiva tehusen. Med lite tur är det möjligt att vi kanske får syn på några av dem. I Gion ges tillfälle att på egen hand utforska omgivningarna innan vi möts upp för att åka tillbaka till hotellet. (Frukost)

Dag 6: Kyoto
Hela dagen till egna äventyr för att upptäcka Kyoto på egen hand. Färdledaren ger dig gärna tips på olika sevärdheter. (Frukost)

Dag 7: Kyoto – Kanazawa
Idag besöker vi ytterligare några fascinerande platser som finns med på Unescos världsarvslista. Vi startar dagen med att besöka zen-templet Ryoanji med sin berömda stenträdgård. De noggrant komponerade stenarrangemangen ligger som öar i ett hav av krattat grus och är tänkt att beskådas under stilla kontemplation. Därför åker vi dit på morgonen när det fortfarande är förhållandevis folktomt. Vi åker sedan till det närbelägna templet Kinkakuji (den Gyllene paviljongen), troligtvis Kyotos mest kända tempel. Större delen av Kinkakuji är täckt i bladguld och templets tre våningar har alla sin egen särpräglade arkitektoniska stil. Molnfria dagar reflekteras Kinkakuji kristallklart i det omgivande vattnet och den tillhörande promenadträdgården är skapad för att harmoniskt smälta in i det bakomliggande landskapet. Innan vi lämnar Kyoto passar vi även på att besöka Nijo-borgen, uppfört under det tidiga 1600-talet för att fungera som residens åt shogunen (Japans militärdiktator) vid de tillfällen han besökte Kyoto. Vi beundrar borgens magnifika träport med rikt utsirade och färgglada detaljer och besöker borgens klippträdgård. Som en säkerhetsåtgärd lät man i borgens passager lägga ett ”näktergalsgolv” vars plankor visslar till när man beträder det. Tanken var att ljudet skulle röja nattliga inkräktare med uppdrag att lönnmörda shogunen. Vi hör hur det visslar till under fötterna medan vi beskådar borgens mottagninssalar och tidstypiska skärmmålningar. Bussfärd mot Kanazawa på den japanska västkusten. (Frukost, lunch och middag)

Dag 8: Kanazawa – Shirakawago – Takayama
På förmiddagen besöker vi Kenrokuen, Japans mest kända och troligtvis vackraste promenadträdgård. Kenrokuen är planlagd enligt klassiska kinesiska principer för hur en harmonisk trädgård ska utformas och erbjuder natursköna upplevelser året om. Vi fortsätter mot Takayama och stannar till i byn Shirakawago i Shokawadalen. Byn finns upptaget på Unescos världsarvslista och ligger i ett av Japans mest isolerade områden. Under vinteråret är många av bergsvägarna avstängda på grund av de rikliga snöfall som gör dalgången mycket svårtillgänglig. Under vintermånaderna faller det i genomsnitt 10 meter snö i området och de traditionella husen i Shirakawago med omnejd har anpassats därefter. De halmtäckta taken på de typiska flerfamiljshusen är mycket branta för att snö inte ska ansamlas i alltför stora mängder. Husen kallas på japanska gassho-zukuri vilket ungefär betyder ”handflator sammanförda i bön” eftersom husens form påminner om handställningen vid buddhistisk bön. På kvällen kommer vi fram till den lilla staden Takayama med sina fantastiskt välbevarade hus från Edo-perioden (1603-1867). Staden är känd för sin utsökta saké, sitt goda biffkött och sina fantastiska festivaler som fyller den annars mycket fridfulla staden med febril aktivitet. (Frukost, lunch och middag)

Dag 9: Takayama – Matsumoto
Vi startar dagen med att besöka den lokala morgonmarknaden intill den vackra Miyagawafloden som flyter igenom staden. Takayama är omgivet av berg och med sitt isolerade läge har staden bevarat många lokala seder och bruk som man inte finner någon annanstans. Mycket av stadens ursprungliga gatunät och äldre byggnader finns bevarade och de äldre kvarteren som stadens rika köpmän en gång i tiden lät uppföra byggdes av traktens erkänt skickliga hantverkare och timmermän. Virket som användes var av högsta kvalitet och hade gömts undan av lokalbefolkningen för att myndigheterna inte skulle lägga beslag på det. Köpmännen såg därför till att färga sina ceder- och cypressvirkeshus med sot så att utomstående inte skulle upptäcka vad husen var gjorda av. I de bruna och svarta huslängorna finns numera allt från lokala sakébryggerier, restauranger och kaféer till konsthantverksbodar, textilaffärer och souvenirbutiker. På eftermiddagen beger vi oss mot staden Matsumoto. Färden går genom ett område som kallas för ”Japans alper” och naturlandskapet utanför bussfönstret är enastående vackert. I Matsumoto besöker vi stadens sevärdhet, ett svart slott som i folkmun därför kallas för ”Kråkslottet”. De som vill kan klättra hela vägen upp till de översta våningarna för att få en fin utsikt över staden. (Frukost, lunch och middag)
              
Dag 10: Matsumoto – Hakone
På morgonen lämnar vi Matsumoto för att under förmiddagen åka en kort båttur på kratersjön Ashinoko och därefter besöka Owakudani – ”den kokande dalen”. När vädret är fint brukar man härifrån kunna få en mycket vacker vy över berget Fuji. Owakudani är ett svavelångande kraterområde med kokande källor som dock varit mer vulkaniskt aktivt än vanligt på senaste tid. Skulle aktiviteten ha ökat vid planerat besök åker vi istället till utomhusmuseet Hakone Open Air Museum som erbjuder en fin utsikt över det kringliggande landskapet. Den storslagna naturen bildar en vacker fond till den moderna utomhuskonst som är museets stolthet. Här finns en imponerande samling skulpturer av både japanska och västerländska konstnärer. Bland de västerländska konstnärerna finns storheter som Picasso, Rodin och Henry Moor. Under eftermiddagen börjar vi vår färd mot Japans sägenomspunna berg Fuji. Med sin höjd på 3 776 meter är det Japans högsta berg och något av en nationalsymbol. Fuji är en aktiv vulkan, men det senaste utbrottet ligger ganska långt tillbaka i tiden (1708). Det är kanske inte så förvånande att denna nästintill perfekt konformade vulkan sedan urminnes tider betraktats som helig. Fuji lockar turister från världens alla hörn och fick 2013 status som ett av Unescos världsarv. Om vädret tillåter kommer vår buss att nå den femte stationen varifrån många pilgrimer och turister påbörjar sin klättring mot toppen under de sommarmånader som detta är möjligt. (Frukost, lunch och middag)

Dag 11: Hakone – Kamakura – Yokohama – Tokyo                
Under förmiddagen besöker vi den charmiga kuststaden Kamakura som från sent 1100-tal till tidigt 1300-tal var Japans politiska maktcentrum. Vi besöker två av stadens främsta sevärdheter som ligger på bekvämt promenadavstånd från varandra. Den över 13 meter höga bronsstatyn Kamakura Daibutsu – ”Kamakuras Stor-Buddha” har varit stadens stolthet sedan den göts på 1200-talet. Buddhisttemplet Hasedera är känt för sin staty av barmhärtighetens boddhisattva Kannon som enligt legenden snidades redan på 700-talet. Statyn är 9 meter hög och en av de största trästatyerna i Japan. Tempelområdet innehåller även en helig grotta tillägnad den buddhistiska gudinnan Benzaiten. Den som vill kan gå in i grottan och följa en slingrande gång, svagt upplyst av tända ljus, för att beskåda mängder av mindre statyer till hennes ära. På vägen till Tokyo stannar vi till i Japans näst folkrikaste stad Yokohama där vi besöker en av världens största Chinatown och äter en kinesisk lunch. Vi anländer till Tokyo under sen eftermiddag. (Frukost och lunch)

Dag 12: Tokyo                         
Efter frukost ger vi oss ut i stadsvimlet i en av världens största städer. Vi beger oss till den livliga stadsdelen Asakusa som ofta beskrivs som en mer folklig del av Tokyo. Där besöker vi det populära buddhisttemplet Sensoji som bäst kommer till sin rätt vid ett morgonbesök, när det fortfarande är relativt folktomt. I det gamla Japan växte det fram marknadsplatser i anslutning till större tempel eftersom besökande pilgrimer gärna ville pröva lokala delikatesser och köpa med sig någonting hem till nära och kära. Än idag finner man vid många av de större templen i Japan en livlig kommers. Den som vill tillbringar en stund på Nakamise dori, ett promenadstråk intill tempelbyggnaderna som kantas med småaffärer och stånd. Här kan du köpa typiska japanska souvenirer eller kanske smaka japanska snacks och godsaker. Därefter åker vi till Edo-Tokyo Museum där vi besöker museets fasta utställning som belyser Tokyos fascinerande historia från Edo-perioden till modern tid. Vi åker vidare till området Tsukiji, känt för sina många fiskaffärer och fiskrestauranger. Mycket av utbudet i Tsukiji är ganska exotiskt och förstås sådant som du knappast hittar hos fiskhandlarna hemma i Sverige. Under eftermiddagen besöker vi den angränsande stadsdelen Ginza, Japans mest fashionabla område där du finner såväl exklusiva boutiquer som de större klädkedjorna och de mest välsorterade varuhusen. Innan vi åker tillbaka till hotellet besöker vi slutligen Meiji jingu, en helgedom uppfört till åminnelse av Kejsar Meiji (1852 - 1912) och hans gemål kejsarinnan Shoken (1869-1912). I Japan förknippas Kejsar Meiji med den moderniseringsprocess som inleddes under den senare hälften av 1800-talet. Från att tidigare ha varit avskärmat från yttervärlden i nästan total självisolering utvecklas Japan under Kejsar Meijis regeringsperiod till att bli en asiatisk stormakt. Meiji jingu är därför en symbol för Japans omvandling till en modern nation under Meiji-kejsarens försorg.  Helgedomen är också en plats där inslag av den kejsarkult som en gång i tiden omgav den japanske kejsaren kommer till uttryck. (Frukost)  

Dag 13: Tokyo
På morgonen gör vi ett kort besök vid det kejserliga palatset. Eftersom palatset sällan är öppet för besökare får vi nöja oss med att beskåda det på behörigt avstånd. Därefter besöker vi elektronikdistriktet Akihabara som erbjuder ett stort utbud av billig elektronik och tax-free varor. Akihabara har även kommit att bli något av ett himmelrike för så kallade otaku. En otaku är en person som hyser ett extremt intresse för till exempel manga (tecknade japanska serier), anime (animerad film) eller datorspel. Det är inte ovanligt att sådana personer på sin fritid ibland klär ut sig till någon av sina favoritkaraktärer inom dessa genrer. I Akihabara finns det gott om kaféer, pubar och butiker som inriktat sig på den här ganska speciella målgruppen. Från Akihabara promenerar vi till den närliggande stadsdelen Ueno längst Ameyoko dori, en livligt och folklig marknadsgata med ett rikt utbud av matstånd och affärer som säljer allt möjligt – från torkad fisk till kläder. Från Uenostationen åker vi till Shinjukustationen längst Tokyos ringlinje, Yamanote-linjen, som förbinder Tokyos större stadsdelar. Vi får därmed en inblick i hur Tokyos effektiva transportsystem för stadens invånare ser ut genom att faktiskt uppleva det själva. Shinjukustationen är en av världens mest intensiva trafiknav och varje dag passerar här mer än 3,5 miljoner människor. Under rusningstid kan man se en aldrig sinande ström av pendlare på väg till eller ifrån arbetet. Stadsdelen Shinjuku med sina höga byggnader, enorma TV-skärmar och neonskyltar är en fantastisk syn. Vi besöker först Tokyos stadshus (Tokyo Metropolitan Government Building), en skyskrapa i västra Shinjuku. Skyskrapan med sina två torn invigdes 1991 och lär vara designat för att likna ett datachips. Härifrån får vi en storslagen vy över megametropolen Tokyo som ligger nedanför oss. En klar dag kan man till och med skymta Fuji härifrån. Vi går därefter på en vandring i stadsdelen som inte bara rymmer Tokyos strama finanscentrum utan även megametropolens mest spektakulära och neonupplysta nöjesdistrikt – Kabukicho. (Frukost och middag)

Dag 14: Tokyo
Hela dagen till egna strövtåg. Fråga gärna reseledaren om utflykts- eller shoppingtips. (Frukost)

Dag 15: Hemresa från Tokyo
Transfer till flygplatsen och flyg till påstigningsorten. Måltider ingår ombord på långflygningen.(Frukost)


AVRESA HEMKOMST AVRESEORT PRIS FLYGBOLAG PLATSER BOKNING
2019-03-25 2019-04-08 Stockholm 43 800 Finnair 2 platser kvar Boka här
2019-03-25 2019-04-08 Göteborg 44 800 Finnair Fullbokad Kontakta oss
2019-03-25 2019-04-08 Köpenhamn 43 800 Finnair Fullbokad Kontakta oss
2019-03-25 2019-04-08 Oslo 43 800 Finnair Fullbokad Kontakta oss
2019-03-28 2019-04-11 Stockholm 43 800 Finnair 2 platser kvar Boka här
2019-03-28 2019-04-11 Göteborg 43 800 Finnair 4 platser kvar Boka här
2019-03-28 2019-04-11 Köpenhamn 44 800 Finnair 4 platser kvar Boka här
2019-03-28 2019-04-11 Oslo 43 800 Finnair På förfrågan Boka här
2019-04-10 2019-04-24 Stockholm 43 800 Air China Öppet Boka här
2019-04-10 2019-04-24 Göteborg 43 800 Air China Öppet Boka här
2019-04-10 2019-04-24 Köpenhamn 43 800 Air China Öppet Boka här
2019-04-10 2019-04-24 Oslo 43 800 Air China Öppet Boka här
2019-07-01 2019-07-15 Stockholm 43 800 Finnair Öppet Boka här
2019-07-01 2019-07-15 Göteborg 43 800 Finnair Öppet Boka här
2019-07-01 2019-07-15 Köpenhamn 43 800 Finnair Öppet Boka här
2019-07-01 2019-07-15 Oslo 43 800 Finnair På förfrågan Boka här
2019-09-16 2019-09-30 Stockholm 43 800 Air China Öppet Boka här
2019-09-16 2019-09-30 Göteborg 43 800 Air China Öppet Boka här
2019-09-16 2019-09-30 Köpenhamn 43 800 Air China Öppet Boka här
2019-09-16 2019-09-30 Oslo 43 800 Air China På förfrågan Boka här
2019-10-21 2019-11-04 Stockholm 43 800 Air China Öppet Boka här
2019-10-21 2019-11-04 Göteborg 43 800 Air China Öppet Boka här
2019-10-21 2019-11-04 Köpenhamn 43 800 Air China Öppet Boka här
2019-10-21 2019-11-04 Oslo 43 800 Air China På förfrågan Boka här
2019-10-24 2019-11-07 Stockholm 43 800 Air China Öppet Boka här
2019-10-24 2019-11-07 Göteborg 43 800 Air China Öppet Boka här
2019-10-24 2019-11-07 Köpenhamn 43 800 Air China Öppet Boka här
2019-10-24 2019-11-07 Oslo 43 800 Air China Öppet Boka här

* Gruppstorlek 15 - 24 personer
** Vid resa med Air China kommer resan att köras i omvänd riktining d.v.s. med början i Tokyo och slut i Osaka. Vänligen se program


Priserna är baserade på kostnader och valutakurser 2018-11-08. Vi reserverar oss för eventuella  prisändringar samt för omkastningar i programmet.

Allt detta ingår i priset:
Flyg till Osaka och hemresa från Tokyo
Alla flygskatter
Snabbtåg Shinkansen Hiroshima - Kyoto
Bra turistklasshotell ( 3 * eller 4 * )
Måltider ( 14 frukoster, 8 luncher och 6 middagar ) enligt program 
I Hakone/Yamanashi/Matsumoto bor vi på traditionella japanska värdshus med varma källor
Alla transporter och utflykter
Engelsktalande lokalguider
Svensktalande reseledare

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 14 600 kr
ERV avbeställningsskydd 6 % av resans pris
ERV reseförsäkring 690 kr

Barnrabatt:
Fråga vid bokning

Preliminära flygtider med Finnair:
Stockholm - Helsingfors 14:40 - 16:35
Göteborg - Helsingfors 13:00 - 15:25
Köpenhamn - Helsingfors 13:20 - 15:55
Oslo - Helsingfors 14:40 - 16:35

Helsingfors - Osaka 17:25 - 08:55 nästa dag
Tokyo - Helsingfors 11:00 -15:20

Helsingfors - Stockholm 16:00 - 15:55
Helsingfors - Göteborg 16:00 - 16:25
Helsingfors - Köpenhamn 17:45 - 18:25
Helsingfors - Oslo 16:05 - 16:35

Preliminära flygtider med Air China:
Göteborg - Stockholm 16:15 - 17:15
Köpenhamn - Stockholm 17:15 - 17:30
Oslo - Stockholm 17:10 - 18:10

Stockholm - Beijing 19:10 - 09:45 nästa dag
Beijing - Tokyo 12:50 - 17:25

Osaka - Beijing 09:00 - 11:25
Beijing - Stockholm 13:50 - 17:20

Stockholm - Göteborg 20:30 - 21:30
Stockholm - Köpenhamn 19:00 - 20:10
Stockholm - Oslo 18:50 - 19:50

 

La Raison Hotel Osaka, Japan

Hotel La Raison Osaka

Osaka

Japan

Till hotellets hemsida
Grand Prince Hotel i Hiroshima, Japan

Grand Prince Hotel Hiroshima

Hiroshima

Japan

Till hotellets hemsida
Kyoto Grand prince Hotel

Grand Prince Hotel Kyoto

Kyoto

Japan

Till hotellets hemsida
Select Grand Kagayamanaka

Select Grand kaga Yamanaka

Kaga Yamanaka

Japan

Till hotellets hemsida
Associa Takayama resort, Takayama, Japan

Associa Takayama Resort

Takayama

Japan

Till hotellets hemsida
Buena Vista hotel i Matsumoto, Japan

Hotel Buena Vista

Matsumoto

Japan

Till hotellets hemsida
Ooedo Onsen Monogatari Hotel i Yamanashi, Japan

Ooedo Onsen Monogatari Hotel

Yamanashi

Japan

Till hotellets hemsida
Prince Sunshine hotel i Tokyo, Japan

Sunshine City Prince Hotel

Tokyo

Japan

Till hotellets hemsida

Om ovanstående hotell är fullbokade bokas gruppen in på likartade hotell med samma standard.
Rummen på våra gruppresor är normalt i kategorin standard. Om du går in på hotellens hemsidor visas ofta bilder på rum med högre standard. Vi är inte ansvariga för informationen på hotellens hemsidor

 

Fantastisk reseledare! Världsklass!
Även guiden i södra delen, "Sunny", under 3 dagar var utmärkt och samarbetet med Mats var lysande!
Busschauffören var som en sol varje dag! Hjälpsam och generös! Vi stormtrivdes genom hela resan och vädrets makter stod oss bi - 2 veckor med sol och blå himmel om än ibland lite små kyligt. Kulmen nåddes i Tokyo med full "cherryblossom"!

Slutord: Vi hade en fantastisk Japanresa!

(Vi hade många Japanresor(business)bakom oss. Den senaste för ca 15 år sedan) 

Bernt-Olof och Marianne Gottwaldsson, Halmstad

Vi vill ge en stor eloge till er eminente reseledare. Honom ska ni vara rädda om, han gjorde hela resan! Ett djupt kunnande om det japanska samhället och dess historia från dåtid till nutid som Mats förmedlade på ett intressant, tankeväckande och spännande sätt. Han höll ihop gruppen och bjöd på sin kunskap, värme och engagemang och hade alltid några intressanta kommentarer om vad vi passerade och såg. Han såg också till att vi fick se en del "godbitar" utanför programmet som han tyckte vi inte borde  missa. Tack för en fin resa i Japan genom reseledare Mats ögon! Ett exempel; att få uppleva minnesmärket i Hiroshima på både kvälls- och dagtid var mäktigt och gripande.

Barbro Fredriksson, Sköndal

Dagarna hade verkligen fullt program, men om det går att öka på med 1 dag, hade vi gärna besökt Nara också. Ett kort stopp hos en risbonde hade också varit intressant. Att få se riset från nysatt planta till mat på bordet. Mats lyfte resan flera nivåer. Med sin kunskap, engagemang och sociala kompetens!! Var rädda om honom. Vi kommer med glädje tipsa goda vänner om denna resa!

Ann-Britt & Sven-Erik Backlund, Skene

Som helhet en högklassig resa inte minst genom en alltigenom högklassig reseledare Mats.

Anna-Carin Amtén Hallman, Göteborg

Vi är mycket nöjda med resans upplägg och att allt ingick i resans pris utom de måltider som var tydligt angivna. 

Mats personlighet och mycket stora kunskaper överträffar allt. Han bjöd på sig själv och var otroligt mån om oss utan att vara påträngande. Han gjorde ändringar i dagsprogrammen för att vi skulle få ut max av resan. Var rädd om Mats, han är Guld värd!!

Jane o Bengt Bälter, Jönköping

Vi var mycket nöjda med resan, som uppfyllde våra förväntningar till fullo. Fantastsikt att få en så bra och kunnig reseledare som Mats. Att en person med hans bakgrund och meriter ägnar sig åt att lotsa vilsna turister är en ynnest. Han svarade på alla frågor och visade sin gedigna kunskap om landet och språket. Lokalguiden Rumiko var också kunnig och talade bra och tydlig engelska. Vårt lägre betyg åt Hotel Granvia motiveras av att sängarna var i hårdaset laget. Kuddarna var särskilt hårda och obekväma.

Hans Samuelsson, Mölnlycke

Mats N, reseledaren, var mycket bra. speciellt hans egna kommentarer o upplevelser. Bra på att förmedla kunskaper, intresserad av oss alla och erbjöd oss att följa med honom på egna utflykter.

Anne-Marie Jansson Enkler, Uppsala

Programmet: Vi tyckte programmet var väl upplagt då vi fick en bred överblick över olika delar av Japan. Det var även bra att Tokyo låg sist i programmet.Det var många tempelbesök och man skulle kunna byta ut något av dem till annan aktivitet. Någon i gruppen föreslog besök på en skola eller ett äldreboende och det tror vi skulle vara bra aktiviteter om det skulle vara möjligt att arrangera. Hotell: Alla hotell höll en mycket hög klass och gav ett utmärkt boende samt frukostar. Eventuellt skulle man kunna sänka standarden något om det finns hotell i Japan typ "Scandic" för någon övernattning för att se hur japanska turister bor. Måltider: Valet av restauranger var utmärkt då vi fick en mycket bred bild över olika typer av restauranger och alla var väldigt bra. Maten var mycket varierande men av hög klass, vilket gav oss en mycket bred bild över variationerna i det japanska köket. Planeringen under resan: Allt var väl förberett och tiden var mycket väl utnyttjad. Allt fungerade utmärkt och Mats hanterade alla eventuella problem, som måsta ha uppstått, på ett föredömligt sätt så att gruppen inte märkte något av detta. Vi tror att Mats lade ned mycket tid för att få det att fungera så friktionsfritt. Reseledaren Mats: Mats insatser för att ge oss en så komplett bild av Japan i alla avseenden var mycket betydelsefull för att vi skulle få en så allsidig bild av Japan som möjligt. Mats har en mycket bred och djup kunskap om Japan i alla avseenden såsom; språk, kultur, traditioner och hur det är att leva i Japan. Han har dessutom en unik förmåga att på ett intresseväckande sätt vidareförmedla sina kunskaper. Presentationerna blev mycket levande då Mats i många fall kunde exemplifiera med egna erfarenheter. Mats erbjöd oss på den lediga dagen att utanför programmet följa med honom på en intressant konsert. Mats guidning var den mest betydelsefulla faktorn för behållningen av resan. Vi tror inte att många turister efter två veckor åker hem med en så bred kunskap om japanska villkor som vi gjorde. Sammfattningsvis är vi mycket nöjda med resan.

Karin o Tom Whitlock, Stockholm

Vi har inte åkt så mycket på gruppresor tidigare. Denna resa var enligt vår uppfattning superb. Lagom antal resenärer, bra med buss så att man såg landskapet samt sist men inte minst reseledaren Mats. Jag har aldrig träffat på någon reseledare som förutom att behärska både japanska och kinesiska också var bevandrad i klassisk japansk litteratur och kultur. Han är outstanding. Ni har en reseledare som med stor sannolikhet slår alla andra resebyråers reseledare när det gäller resor till Japan/Kina.

Bertil Nilsson, Lomma

Mats Norvenius visade sig på alla sätt vara en mycket framstående reseledare. Tillsammans med vår andra ledare/guide, Rumiko Joyama, delade båda generöst med sig av sina rika och djupa kunskaper om japansk/östasiatisk historia, kultur, religion och språk och var väl förtrogna med de platser vi besökte. Mats ägde en förmåga, att på grund av sin djupa beläsenhet, bl.a. dr. i sinologi, utveckla vårt vetande genom att, som ett av många exempel, förklara blandningen mellan shintoism, taoism och konfucianism. Högintressant! Högsta beröm! Vi hade också en mycket bra busschaufför, som tryggt och säkert förde oss från plats till plats! Utmärkt! Vi var ett 20-tal resenärer, lagom stor grupp. Allting flöt friktionsfritt. Härligt!

Viveca o Sivert Antonson, Göteborg