Japan och Sydkorea

japansk kvinna bön

Följ med på en resa till Sydkorea och Japan! Koreahalvön och den japanska övärlden delar många kulturella särdrag och har till stora delar en sammanflätad gemensam historia. Vår resa går först till Sydkorea och sedan vidare med båt till Japan. Sydkoreas spännande huvudstad Seoul är en sann metropol med ett rikt kulturellt utbud och en livlig kommers. Den demilitariserade zonen (DMZ), gränslandet mellan Nordkorea och Sydkorea, påminner oss om att vi befinner oss i en delad nation. I Japan besöker vi Hiroshima som utplånades den 6 augusti 1945 när världens första atombomb släpptes över staden. Vi besöker Fredsparken och Fredsmuseet. Vi färdas med Shinkansen, Japans snabbtåg, och får uppleva storstaden Osaka och de gamla huvudstäderna Nara och Kyoto med sina världsberömda buddhisttempel och shintohelgedomar. Vi besöker det natursköna Hakone och beger oss till det heliga berget Fuji. Resan avslutas i Tokyo, Japans pulserande huvudstad. Vi besöker de intressanta stadsdelarna Asakusa och Shinjuku som var för sig erbjuder väldigt olika sidor av metropolen. Den förra beskrivs ofta som en mer folklig del av Tokyo medan den senare rymmer både Japans strama finanscentrum och metropolens mest spektakulära och neonupplysta nöjesdistrikt. Vi besöker dessutom stadsdelarna Shibuya och Harajuku som sjuder av vitalitet och framåtanda. Detta är en resa för alla sinnen och med ett mycket rikt och varierat utbud.

Dag 1: Resa till Sydkorea
Flyg till Sydkoreas huvudstad Seoul. Måltider ingår på långflygningen.

Dag 2: Seoul
Vi landar i Seoul på morgonen. Vi börjar dagen med ett besök i Seoul Tower och njuter av utsikten över storstadsområdet som har mer än 20 miljoner invånare. Vid Gwanghwamun Plaza får vi en första introduktion till Koreas historia. På torget står statyer av nationalhjältarna kung Sejong den Store och amiral Yi Sunsin. Kung Sejong introducerade det koreanska alfabetet, hangul, och det var också han som såg till att konfucianismen blev den rådande disciplinen i riket under 1400-talet. Amiral Yi Sunsin slog tillbaka ärkefienden Japan i en rad berömda sjöslag i slutet av 1500-talet. Vi besöker även Gyeongbokgungpalatset, uppfört 1395, känt för sin fina arkitektur, välvda portar och vackra trädgårdar. Palatset var det viktigaste av de kungliga palatsen under den långa Joseondynastin (1392-1910) och har blivit en viktig symbol för Koreas självständighet. Avslutningsvis besöker vi det charmiga Insa-dongområdet med ett stort utbud av gallerier, antikvitetsaffärer, boutiquer, caféer och mycket annat. Här kan du finna allt från antikviteter och konsthantverk till modern konst. På kvällen njuter vi av en välkomstmiddag med traditionell koreansk mat. (Lunch och middag)

Dag 3: Seoul – Imjingak – DMZ – Seoul
Idag gör vi en utflykt norrut till den demilitariserade zonen (DMZ) vid den 38:e breddgraden. Zonen har fungerat som buffertzon mellan Nord och Syd sedan 1953 då Koreakriget slutade. Vi stannar till vid Imjingak-parken med sina monument över Koreakriget. Vid Mangbaedan-altaret samlas personer som är födda i vad som numera utgör Nordkorea varje nyår för att ceremoniellt visa sin vördnad och respekt för de platser där deras förfäder vilar. Inte långt bort ligger Frihetsbron, en gammal järnvägsbro som 13 000 krigsfångar korsade efter krigsslutet på väg mot friheten i Syd. Ett annat minnesmärke är ett lokomotiv genomborrat av kulor och granater. De så kallade Fredsstenarna, stenar som hämtats från 86 slagfält i 64 olika länder, symboliserar krigets lidande och smärta. Vi fortsätter till gränsen till Nordkorea och DMZ. Spänningen mellan Syd och Nord är alltid hög och det finns tusentals soldater på båda sidor gränsen. Skyltar som varnar om minerade områden talar sitt tydliga språk. Vi får gå igenom en noggrann passkontroll varefter våra möjligheter att fotografera begränsas. Sydkoreansk militärpersonal informerar oss om läget och vi får se en film som beskriver situationen vid DMZ. 1978 upptäckte sydkoreansk militär ett tunnelbygge 70 meter under markytan i nordsydlig riktning.  Den är en bland flera upptäckta tunnlar som grävts av nordkoreanerna för att kunna användas vid överraskningsanfall mot Syd. Man uppskattar att 30 000 soldater i timmen hade kunnat passera den 1635 meter långa tunneln vid ett sådant anfall. De som önskar kan delta i en spännande vandring längs några hundra meter av tunneln. Vi stannar dock innan vi passerat gränsen mot Nordkorea! För de som inte vill följa med finns en utställningssal och shoppingmöjligheter. Vid Dora-utsiktsplatsen kan vi överblicka gränsområdet och till och med se långt in i Nordkorea. Bland annat kan vi se den nordkoreanska propagandabyn Gijeongdong med världens största flagga, 35 X 28 meter, som hänger på en 160 meter hög flaggstång. Dorosanstationen är den sista järnvägsstationen före den nordkoreanska gränsen. Under ett års tid, från 2007 till 2008, rullade här faktiskt godståg från Sydkorea till Nordkorea, men Nordkorea stängde snart trafiken och möjligheten till ytterligare kontakt mellan länderna. Nu återstår bara tungt beväpnade soldater och en skylt som upplyser att det är 56 km till Seoul och 205 km till Pyongyang. Övernattning i Seoul. (Frukost och lunch)  

Dag 4: Seoul – Andong
På morgonen går vår resa söderut mot den pittoreska staden Andong, den koreanska konfucianismens vagga. Under eftermiddagen besöker vi byn Hahoe som är upptaget på Unescos världsarvslista. Här upplever vi koreansk traditionell kultur så som den en gång i tiden gestaltade sig på landsbygden. I byn finns 130 typiska klan-hus som gått i arv under generationernas gång. På dagens program ingår även ett besök på Andong Folk Museum. Övernattning i Andong. (Frukost och lunch) 

Dag 5: Andong – Gyeongju
Efter frukost går färden mot Gyeongju som under nästan 1000 år var huvudstad i kungariket Silla (57 f. Kr – 935 e. Kr). Under sin blomstringstid omfattade riket ungefär två tredjedelar av den koreanska halvön. Staden har med sin bakgrund en rik skatt av arkeologiska fyndplatser och historiska lämningar och kallas därför ”museet utan väggar”. Efter ett besök på Gyeongju National Museum vandrar vi i Tumuli parken och beskådar Sillakungarnas gräsbeväxta gravkullar. Under promenaden ser vi också den vackra Anapji-dammen där Sillakungarna och deras sällskap lär ha spenderat mycket av sin lediga tid. Bland dagens sevärdheter finns även Cheomseongdae, ett av världens äldsta observatorier. Övernattning i Gyeongju. (Frukost och lunch)

Dag 6: Gyeongju – Busan – Fukuoka
Idag besöker vi några magnifika tempel som finns med på Unescos världsarvslista. Seokguram ligger inuti en grotta och anses vara en av Asiens finaste buddhisthelgedomar. Den tillhör tempelkomplexet Bulguksa, uppfört år 528 under Silla-dynastin. Tempelområdet är vackert beläget på sluttningarna till berget Tohamsan. Vi åker vidare till den stora hamnstaden Busan varifrån vi åker bärplansbåt till den japanska hamnstaden Fukuoka på Kyushu, en av de japanska huvudöarna. Båtresan tar omkring två timmar och vi anländer sent på eftermiddagen. Efter incheckning på vårt hotell äter vi på kvällen vid ett så kallat Hakata yatai, ett av de många traditionella matstånd som Fukuoka är särskilt känt för. Övernattning i Fukuoka. (Frukost och middag)

Dag 7: Fukuoka – Hiroshima
Efter frukost tar vi Japans snabbtåg Shinkansen till Hiroshima. Hiroshima förknippas givetvis med den första atombomben som fälldes över staden den 6 augusti 1945. Bomben detonerade över stadens politiska och kommersiella centrum. Efter kriget beslutades att området inte skulle återuppbyggas. Istället uppfördes en fredspark, men man lät skelettet av vad som återstod av stadens industri- och handelsutställningsbyggnad stå kvar som ett monument över den nästintill totala förödelse som drabbade Hiroshima. Ruinen har fått status som världsarv av Unesco. Efter besöket går vi till fredsmonumenten i den intilliggande fredsparken och promenerar sedan vidare till Hiroshimas fredsmuseum för att se utställningarna där. Övernattning i Hiroshima. (Frukost och lunch) 

Dag 8: Hiroshima – Osaka
På morgonen beger vi oss till den heliga ön Miyajima. Efter en kort båtfärd besöker vi vad som säkerligen är ett av Japans mest fotograferade objekt – shinto-helgedomen Itsukushima Jinja som ligger i en havsvik och ser ut som den flyter på vattnet. Vyn anses vara en av de absolut vackraste i hela Japan. Helgedomen är en av de viktigaste inom den inhemska shinto-religionen och har vi lite tur kan vi kanske bevittna en traditionell bröllopsceremoni eller någon religiös ceremoni under vårt besök. På eftermiddagen tar vi Shinkansen till Osaka där vi gör en kvällsutflykt till det livliga Dotonbori, en av Osakas mest populära turistdestinationer. Platsen är känd för sina många affärer, restauranger och stora nöjesutbud. Neonskyltar och stora mekaniska reklaminstallationer (bland annat enorma rörliga plastkrabbor) bidrar till en intressant upplevelse. Övernattning i Osaka. (Frukost och lunch)

Dag 9: Osaka – Nara – Kyoto       
På morgonen lämnar vi Osaka för att besöka den gamla huvudstaden Nara. Nara var Japans huvudstad under större delen av 700-talet och det finns många vackra tempel från den tiden bevarade i staden. Vi besöker buddhist templet Todaiji, en av världens största träbyggnader med Japans största buddhastaty inuti. Templet uppfördes under tidigt 700-tal och ligger i en stor hjortpark där djuren tillåts ströva fritt. Todaiji finns upptaget på Unescos världsarvslista tillsammans med Naras andra större sevärdhet från samma tidsepok, shinto-helgedomen Kasuga Taisha, som vi också besöker. Helgedomen är särskilt känd för sin vackra tempelgång som kantas av tre tusen mossbeklädda stenlanternor. Under eftermiddagen anländer vi till Kyoto, grundat under slutet av 700-talet och under mer än ett årtusende Japans huvudstad. Kyoto är bland de äldsta och vackraste städerna i Östasien och äger en säregen charm med sitt rika kulturutbud och sina många välbevarade tempel och shinto-helgedomar. Övernattning i Kyoto. (Frukost och lunch)

Dag 10: Kyoto 
På morgonen besöker vi Sanjusangendo, kanske ett av de mest spektakulära buddhisttemplen i Kyoto. Templet uppfördes på 1100-talet och den långa träbyggnaden hyser mer än 1000 trästatyer varav de flesta föreställer barmhärtighetens bodhisattva Kannon. De förgyllda trästatyerna skiljer sig alla något från varandra och tillsammans ger de ett mäktigt men något gåtfullt intryck i den stora och dunkla byggnaden där de stått uppradade under århundraden. Templet, liksom det som står på tur, är båda med på Unescos världsarvslista. Kiyomizu-templet har anor från slutet av 700-talet och är beläget vid sluttningarna till Higashiyama i östra Kyoto. Det är speciellt känt för sin enorma träveranda där pilgrimer en gång i tiden brukade samlas. Kiyomizu betyder ”det klara vattnet” och anspelar på den källa som ligger i anslutning till templet. Källvattnet som många av tempelbesökarna står i kö för att dricka av sägs ha undergörande egenskaper. Vi promenerar sedan i långsam takt längs med Higashiyamas vackra sluttningar och följer de små gränderna Sannenzaka, Ninenzaka och Ishibe-koji ned till Yasaka-helgedomen där det berömda geishadistriktet Gion ligger. Promenaden är säkerligen en av de vackraste i hela Japan och går genom kulturminnesmärkta områden med små boutiquer och stråk med diskreta tehus. Vi kommer fram till Gion under den sena eftermiddagen när geishorna ger sig ut för att underhålla sina gäster på något av de mer exklusiva tehusen. Med lite tur är det möjligt att vi träffar på någon av dem. Övernattning i Kyoto. (Frukost)

Dag 11: Kyoto – Hakone
På morgonen besöker vi shintohelgedomen Fushimi Inari Taisha, känt för sina tusentals rödlackade torii-portaler som bildar en suggestiv passage, nästan som en allé, att promenera igenom. Helgedomen är tillägnad risets, sakéns och köpmanskapets gud och torii-portalerna är donerade av japanska företagare och affärsmän. Vi besöker även Nijo-slottet och promenerar längst slottskorridorernas ”näktergalsgolv”. De gällt knarrande golvplankorna är designade för att avslöja inkräktare som man befarade skulle försöka lönnmörda shogunen, Japans militärdiktator under Edo-perioden (1603-1867). Borgen byggdes 1601 för att fungera som shogunens residens vid de tillfällen han besökte Kyoto. Efter lunch tar vi Shinkansen mot Hakone, en mindre ort som ligger i Fuji-Hakone-Izu nationalpark, cirka 10 mil från Tokyo. Hakoneområdet är känt för sina heta källor, vackra natur och storslagna vyer, inte minst den över berget Fuji. Övernattning i Hakone. (Frukost, lunch och middag)

Dag 12: Hakone – Fuji – Tokyo
På förmiddagen börjar vi med en kort båttur på kratersjön Ashinoko och besöker sedan Owakudani – ”den kokande dalen”. När vädret är fint brukar man härifrån kunna få en mycket vacker vy över berget Fuji. Owakudani är ett svavelångande kraterområde med kokande källor som dock varit mer vulkaniskt aktivt än vanligt på senaste tid. Skulle aktiviteten ha ökat vid planerat besök åker vi istället till utomhusmuseet Hakone Open Air Museum som erbjuder en fin utsikt över det kringliggande landskapet. Den storslagna naturen bildar en vacker fond till den moderna utomhuskonst som är museets stolthet. Här finns en imponerande samling skulpturer av både japanska och västerländska konstnärer. Bland de västerländska konstnärerna finns storheter som Picasso, Rodin och Henry Moor. Efter lunch börjar vi vår färd mot Japans sägenomspunna berg Fuji. Med sin höjd på 3 776 meter är det Japans högsta berg och något av en nationalsymbol. Fuji är en aktiv vulkan, men det senaste utbrottet ligger ganska långt tillbaka i tiden (1708). Det är kanske inte så förvånande att denna nästintill perfekt konformade vulkan länge betraktats som helig. Fuji har sedan länge lockat turister från alla världens hörn och fick 2013 status som ett av Unescos världsarv. Om vädret tillåter kommer vi att nå den femte stationen varifrån många pilgrimer och turister påbörjar sin klättring mot toppen under de sommarmånader som detta är möjligt. Sent på eftermiddagen tar vi buss till Japans moderna huvudstad Tokyo. Övernattning i Tokyo. (Frukost och lunch)

Dag 13: Kejsarpalatset, Akihabara, Ueno och Shinjuku
Idag inleder vi med ett kort stopp framför Kejsarpalatset – den japanske kejsarens residens avskärmat från allmänheten av vallgravar och höga stenmurar. Vi beger oss därefter till elektronikdistriktet Akihabara som erbjuder ett stort utbud av billig elektronik och tax-free varor. Akihabara har även kommit att bli något av ett himmelrike för så kallade otaku. En otaku är en person som hyser ett extremt intresse för till exempel manga (tecknade japanska serier), anime (animerad film) eller datorspel. I Akihabara finns det gott om kaféer och olika sorters affärer som inriktat sig på den här ganska speciella målgruppen. Vi promenerar härifrån till stadsdelen Ueno längs marknadsgatan Ameyoko dori som erbjuder allt från kläder till torkad fisk. Här finns ett stort antal matstånd som säljer olika asiatiska delikatesser och på de många sidogatorna finns småaffärer och boutiquer. Efter lunch i Ueno finns tid att upptäcka stadsdelen på egen hand. Om du vill kan du till exempel gå en promenad i den närliggande Uenoparken dit många Tokyobor söker sig för en stunds vila. Efter att vi möts igen åker vi Tokyos ringlinje Yamanote-linjen till Shinjuku. Här besöker vi Tokyos stadshus (Tokyo Metropolitan Government Building). Från skyskrapan får man en storslagen vy över megametropolen Tokyo. Vi går på en stadsvandring i Shinjuku och passerar en av världens mest trafikerade stationer – Shinjuku stationen. Varje dag passerar mer än 3,5 miljoner människor det här trafiknavet. Under rusningstid kan man se en aldrig sinande ström av pendlare på väg till eller ifrån arbetet. Shinjuku med sina höga byggnader, enorma TV-skärmar och neonskyltar är en fantastisk syn! (Frukost och lunch.)

Dag 14: Asakusa, Meiji jingu, Harajuku och Shibuya
Efter frukost beger vi oss till distriktet Asakusa och templet Sensoji, Tokyos kanske mest berömda buddhisttempel. I det gamla Japan växte det fram marknadsplatser i anslutning till större tempel eftersom besökande pilgrimer gärna ville pröva lokala delikatesser och köpa med sig någonting hem till nära och kära. Än idag finner man vid många av de större templen i Japan en livlig kommers. Den som vill tillbringar en stund på Nakamise dori, ett promenadstråk intill tempelbyggnaderna som kantas med småaffärer och stånd. Här kan du köpa typiska japanska souvenirer eller kanske smaka japanska snacks och godsaker. Vi besöker därefter Meiji jingu, en helgedom uppfört till åminnelse av Kejsar Meiji (1852 - 1912) och hans gemål kejsarinnan Shoken (1869-1912). I Japan förknippas Kejsar Meiji med den moderniseringsprocess som inleddes under den senare hälften av 1800-talet. Från att tidigare ha varit avskärmat från yttervärlden i nästan total självisolering utvecklas Japan under Kejsar Meijis regeringsperiod till att bli en asiatisk stormakt. Meiji jingu är därför en symbol för Japans omvandling till en modern nation under Meiji-kejsarens försorg. Helgedomen är också en plats där inslag av den kejsarkult som en gång i tiden omgav den japanske kejsaren kommer till uttryck. Vi beger oss därefter till det närliggande distriktet Harajuku som blivit något av ett centrum för ungdomskultur och mode och åker sedan några hållplatser med Yamanote-linjen till distriktet Shibuya som bland annat är känt för sitt enorma övergångställe framför stationsbyggnaden. När det blir grönt fylls övergångsstället av strömmar av korsande människomassor från alla riktningar. (Frukost och lunch)

Dag 15: Hemresa från Tokyo
Transfer till flygplatsen och hemresa till påstigningsorten. Måltiderna ingår ombord på långflygningen.

Avresa 28 okt körs i omvänd riktning d.v.s med början i Tokyo och slut i Seoul. Se prgoram


AVRESA HEMKOMST AVRESEORT PRIS FLYGBOLAG PLATSER BOKNING
2019-03-21 2019-04-04 Stockholm 45 600 Finnair Fullbokad Kontakta oss
2019-03-21 2019-04-04 Göteborg 45 600 Finnair Fullbokad Kontakta oss
2019-03-21 2019-04-04 Köpenhamn 45 600 Finnair Fullbokad Kontakta oss
2019-03-21 2019-04-04 Oslo 45 600 Finnair Fullbokad Kontakta oss
2019-10-28 2019-11-11 Stockholm 48 600 Finnair Öppet Boka här
2019-10-28 2019-11-11 Göteborg 48 600 Finnair Öppet Boka här
2019-10-28 2019-11-11 Köpenhamn 48 600 Finnair Öppet Boka här
2019-10-28 2019-11-11 Oslo 48 600 Finnair På förfrågan Boka här

* Gruppstorlek:15 - 24 personer
Priserna är baserade på  kostnader och valutakurser 2019-01-22. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar samt för omkastningar i programmet.

Allt detta ingår i priset:
Flyg till Seoul
Hemresa från Tokyo
Alla flygskatter 
Båtresa Busan - Fukuoka
Snabbtåg Shinkansen Fukuoka - Hiroshima - Osaka
Hotell  i delat dubbelrum med frukost
Utflykter och måltider enligt program
Engelsktalande lokalguide
Svensktalande reseledare

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 9 800 kr
ERV avbeställningsskydd 6 % av resans pris
ERV reseförsäkring 690 kr

Ingår ej i resans pris:
Dricks till lokalguider och chaufförer ca USD 60 totalt per person

Barnrabatt:
Fråga vid bokning

Preliminära flygtider med Finnair:
Stockholm - Helsingfors 14:40 - 16:35
Göteborg - Helsingfors 13:00 - 15:25
Köpenhamn - Helsingfors 13:20 - 15:55
Oslo - Helsingfors 14:40 - 16:35

Helsingfors - Seoul 17:30 - 09:10 nästa dag
Tokyo - Helsingfors 11:00 -15:00

Helsingfors - Stockholm 16:00 - 15:55
Helsingfors - Göteborg 16:00 - 16:25
Helsingfors - Köpenhamn 17:45 - 18:25
Helsingfors - Oslo 16:05 - 16:35

IBC Hotel seoul, Sydkorea

IBC Hotel

Seoul

Sydkorea

Till hotellets hemsida
Andong Richell Hotel, Sydkorea

Andong Richell Hotel

Andong

Sydkorea

Till hotellets hemsida
Commodore hotel, Gyeongju,Sydkorea

Commodore Hotel Gyeongju

Gyeongju

Sydkorea

Till hotellets hemsida
Royal Park Hotel, Fukuoka, Japan

The Royal Park Fukuoka

Fukuoka

Japan

Till hotellets hemsida
Mitsui Garden Garden Hotel, Hiroshima, Japan

Mitsui Garden Hotel Hiroshima

Hiroshima

Japan

Till hotellets hemsida
Osaka Plaza Hotel

Plaza Osaka

Osaka

Japan

Till hotellets hemsida
Kyoto Grand prince Hotel

Grand Prince Hotel Kyoto

Kyoto

Japan

Till hotellets hemsida
Tokyo Green Palce Hotel

Tokyo Green Palace

Tokyo

Japan

Till hotellets hemsida

Vi reserverar oss för byte till likvärdigt hotell. Rummen på våra gruppresor är normalt i kategorin standard. Om du går in på hotellens hemsidor visas ofta bilder på rum med högre standard. Vi är inte ansvariga för informationen på hotellens hemsidor.