Peking och Seoul (Sydkorea)

Bukchon Hanok village i Seoul, Sydkorea

Följ med på en resa som tar dig till två av Östasiens viktigaste huvudstäder. Beijing och Seoul är gamla kulturstäder som förvandlats till internationella metropoler och arenor för innovation och ekonomisk expansion utan att förlora sin gamla charm och starka identitet. Här finner du en fantastisk blandning av tradition och modernitet! Under resan upplever du städernas absoluta guldkorn och får en god inblick i en region som är under snabb utveckling och förändring.

Dag 1: Flyg till Beijing
Måltider ingår ombord på långflygningen.

Dag 2: Beijing
Vi anländer till Beijing under förmiddagen. Vår guide möter oss vid flygplatsen varefter vi åker på en guidad rundtur i den kinesiska huvudstaden. Vi inleder vår vistelse i Beijing med ett besök vid Himmelska fridens torg som är världens största torg. Här ligger bland annat statsbärande institutioner och monumentalbyggnader som Folkets stora sal, Nationalmuseet och Mao Zedongs mausoleum. Här ligger även ingången till den Förbjudna staden varifrån Kinas kejsare en gång i tiden styrde det enorma imperiet. På kvällen samlas vi inför en välkomstmiddag med lokala delikatesser. Övernattning i Beijing. (Lunch och middag.)

Dag 3: Den Förbjudna Staden
Efter frukost beger vi oss till den Förbjudna staden dit enbart de som tillhörde kejsarfamiljen eller hovet ägde tillträde. Det enorma paltskomplexet har anor från tidigt 1400-tal och består av närmre 1000 byggnader. Fram till att Qing-dynastin störtades 1911 fungerade den Förbjudna staden som kejsarmaktens absoluta centrum. Vi äter därefter lunch hos en kinesisk familj i Beijings äldre stadskärna där kvarter med så kallade hutonger bevarats. Hutong är benämningen på de smala och ofta vindlande gränder som sammanbinder muromgärdade tegelhus med gemensamma innergårdar. Vi tar en tur med cykelrickshaw genom gränderna, varav några har anor från 1200-talet. Innan vi återvänder till hotellet stannar vi till vid en butik som specialiserat sig på sidenprodukter. (Frukost och lunch.)

Dag 4: Den Kinesiska muren
Efter frukost beger vi oss till den Kinesiska muren, världens längsta byggnadsverk. Bussfärden tar några timmar men du får tillfälle att genom fönstret se både den moderna storstaden Beijing och den landsbygd man finner norr om staden. Vi gör uppehåll längs vägen och besöker en cloisonné-tillverkare som framställer vaser och andra föremål på traditionellt vis. Färden fortsätter upp bland bergen och mot den Kinesiska muren. På plats får du gott om tid till att promenera på muren innan återresan. Tillbaka i Beijing stannar vi till vid "Fågelboet" (Beijings national Stadium) som uppfördes inför Olympiska sommarspelen i Beijing 2008. Stadion med sina 92 000 sittplatser är byggd i en minst sagt uppseendeväckande och storslagen arkitektur som många anser påminner om ett enormt fågelnäste – därav byggnadsverkets smeknamn. (Frukost och lunch.)

Dag 5: Himmelens tempel
Under förmiddagen besöker vi Himmelens tempel där kejsaren, som ansågs regera på mandat från Himlen, vid varje vintersolstånd förrättade offer till denna högre makt. Den vackra gamla byggnaden med sina gyllene utsmyckningar och runda tak (enligt kinesisk kosmologi är himlen rund och jorden fyrkantig) omges av ett parkområde dit lokalbefolkningen söker sig för att promenera, umgås och utöva traditionella meditations- och gymnastikformer som tai chi. Efter lunch besöker vi Sommarpalatset som rymmer Kinas största kejserliga trädgård. Här sökte kejsarfamiljen svalka under sommarmånaderna när det kunde bli oerhört hett och kvavt i den Förbjudna staden. På kvällen möts vi till en avskedsmiddag med bland annat den lokala specialiteten Pekinganka. (Frukost, lunch och middag.)

Dag 6: Peking – Seoul
Vi flyger från Beijing till Sydkoreas huvudstad Seoul. Transfer till hotellet. Övernattning i Seoul. (Frukost.)

Dag 7: Seoul
Efter frukost besöker vi Gyeongbokgungpalatset, känt för sin fina arkitektur, välvda portar och vackra trädgårdar. Palatset var det viktigaste av de kungliga palatsen under Joseondynastin (1392-1910) och har blivit en symbol över Koreas självständighet. Under dagen besöker vi även Changdeokgung-palatset som finns upptaget på Unescos världsarvslista. (Gyeongbokgungpalatset är stängt på tisdagar och Changdeokgungpalatset på måndagar. Skulle något av respektive palatsbesök infalla på en dag då det är stängt besöker vi istället någon annan av Seouls många sevärdheter.) Vi beger oss därefter till området Bukchon, känt för sina karaktäristiska hus i traditionell stil som bevarats för att återspegla hur det såg ut i forna tiders Korea. Här bodde en gång i tiden Joseondynastin adelsmän och de höga ämbetsmän som betjänade hovet. En del av byggnaderna fungerar fortfarande som boningshus medan andra har gjorts om till restauranger, caféer eller boutiquer. Under eftermiddagen besöker vi även Namdaemun, en av Koreas största marknader som rymmer ett rikt utbud av allehanda varor. Vi fortsätter därefter till det charmiga Insadongdistriktet med sina många gallerier, antikvitetsaffärer, boutiquer, caféer och mycket annat. Här kan du finna allt från antikviteter till konsthantverk och modern konst. (Frukost och lunch.)

Dag 8: Seoul
Efter frukost beger vi oss till DMZ vid den 38: e breddgraden. Området har fungerat som buffertzon mellan Nord och Syd sedan vapenstilleståndet undertecknades 1953. Vi stannar till vid Imjingak-parken med sina monument över Koreakriget. Vid Mangbaedan-altaret samlas personer som är födda i vad som numera utgör Nordkorea varje nyår för att ceremoniellt visa sin vördnad och respekt för de platser där deras förfäder vilar. Inte långt bort ligger Frihetsbron, en gammal järnvägsbro som 13 000 krigsfångar korsade efter krigsslutet på väg mot friheten i Syd. De så kallade Fredsstenarna, stenar som hämtats från 86 slagfält i 64 olika länder, symboliserar krigets lidande och smärta. Vi fortsätter mot gränsen till Nordkorea. Sedan Koreakriget på 50-talet har det fortsatt varit spänt läge mellan Syd och Nord och det finns tusentals soldater på båda sidor gränsen. Skyltar som varnar om minerade områden talar sitt tydliga språk. 1978 upptäckte sydkoreansk militär ett tunnelbygge 70 meter under markytan i nordsydlig riktning. Detta är är en bland flera tunnlar som grävts av nordkoreanerna för att kunna användas vid överraskningsanfall mot Syd. Den som önskar kan delta i en spännande vandring några hundra meter in i tunneln. Vi besöker därefter Dora-utsiktsplatsen där man kan överblicka gränsområdet och till och med se långt in i Nordkorea. Bland annat kan man se den nordkoreanska propagandabyn Gijeongdong med världens största flagga (35 X 28 meter) som hänger på en 160 meter hög flaggstång. Vi avslutar dagen med ett besök till gränsbyn Panmunjom där nordkoreanska och sydkoreanska soldater står öga mot öga. (Lunch)

Dag 9: Hemresa från Seoul
Efter frukost beger vi oss till flygplatsen inför flygresan till Stockholm via Beijing. Måltider ingår ombord på långflygningen. (Frukost.)

Vänligen kontakta Phoenix Travel för mer information om resan.