Tibet - världens tak

Munkar i Tibet, kina

Följ med på en annorlunda resa till Världens tak. I provinsen Yunnan ligger staden Kunming, den eviga vårens stad. Här vandrar vi i den berömda Stenskogen och besöker naturområdet Västra bergen. Vi fortsätter till Lijiang, och ser Jadedrakens snöklädda berg resa sig mot den djupblå himlen. I Lhasa hörs det dova ljudet från munkarnas mässande sång, ackompanjerad av lårbensflöjternas gälla toner. I templets dunkel kastar smörlamporna ett fladdrande sken över fresker föreställande välvilligt leende Buddhor, som med oändlig ömhet höjer sina händer i lugnande gester för att fördriva rädslans krafter. Resan avslutas i Beijing, där tillfälle ges till att på egen hand utforska denna dynamiska storstad.

Dag 1: Resa till Kina
Flyg till metropolen Beijing. Måltider ingår ombord på långflygningen.

Dag 2: Beijing
Vi kommer fram till Kinas huvudstad och möts på flygplatsen av vår lokala representant. Vi gör en promenad över världens största torg, Himmelska fridens torg, Beijings och Kinas absoluta politiska centrum. Transfer till hotellet där vi kan varva ned en aning innan vi samlas till en välkomstmiddag i kvällningen. Övernattning i Beijing. (Lunch och middag)

Dag 3: Beijing
Dagen bjuder på en resa utanför stadens brus. Ca 70 kilometer nordost om huvudstaden finner vi Mutianyu-sektionen av den kinesiska muren. Vi får tid till att beundra och vandra på detta makalösa byggnadsverk. Väl tillbaka i Beijing gör vi ett stopp vid Beijings olympiska stadium, eller fågelboet som det också kallas. Övernattning i Beijing. (Frukost och lunch)

Dag 4: Beijing – Kunming
Efter frukost beger vi oss till flygplatsen för att flyga till Kunming. Vi beger oss till utkanten av staden och Western Hill eller Västra bergen som är ett naturskönt område med fin utsikt över sjön. Övernattning i Kunming. (Frukost)

Dag 5: Kunming – Lijiang
Den stora sevärdheten utanför Kunming är Stenskogen, som ligger 120 km sydost om staden. Vi vandrar runt i området och förundras över naturens nycker. Under eftermiddagen beger vi oss till flygplatsen för en timmes flygresa till Lijiang. Övernattning i Lijiang. (Frukost och lunch)

Dag 6: Lijiang
Från Heilongtan-parken får vi en fin utsikt över Jadedrakens snöklädda berg och under eftermiddagen ges tid till egna strövtåg i Lijiangs gamla stadsdelar som i sin helhet är uppförd på UNESCO:s världsarvslista sedan 1997. I kvällningen lyssnar vi till Naxi-musikanter som framför tusenårig daoistisk tempelmusik på traditionellt vis vilket är en upplevelse utöver det vanliga. Övernattning i Lijiang. (Frukost och lunch)

Dag 7: Lijiang – Shangri-La
Vi fortsätter norrut till Zhongdian eller Shangri La, som skall ha varit den plats varifrån James Hilton hämtade inspirationen till "Lost Horizon". På vägen stannar vi till vid Tigersprångsklyftan och väl framme i Shangri La besöker vi Songzanlin-klostret. På kvällen ser vi en tibetansk sång- och dansföreställning.Övernattning i Shangri-La. (Frukost och lunch)

Dag 8: Shangri-La – Lhasa
Vi flyger vidare till Tibet (Lhasa), som är beläget på 3 600 meters höjd. Inflygningen är spektakulär och efter ankomst besöker vi Sera, ett av Tibets största kloster. Eftermiddagen är fri för vila och acklimatisering till den höga höjden. Övernattning i Lhasa. (Frukost och lunch)

Dag 9: Lhasa
På morgonen skall vi nu äntligen komma till Potalapalatset, en av världens mest kända och säregna byggnader. Byggnaden, som en gång var hemvist åt Dalai Lama, räknas som det förnämsta exemplet på tibetansk arkitektur och dess vitputsade väggar och det förgyllda, solglänsande koppartaket är synligt milsvitt omkring. Under eftermiddagen besöker vi den tibetanska buddhismens heligaste byggnad, Jokhang templet. Det är Lhasas äldsta byggnad och uppfördes för cirka 1 300 år sedan. Templet är känt i hela Tibet och pilgrimer kommer långväga ifrån för att be i templet. Runt templet utbreder sig en stor basar. Marknadsgatan följer en av Lhasas tre heliga vägar, Barkhor. Övernattning i Lhasa. (Frukost och lunch)

Dag 10: Lhasa - Gyantse
På morgonen reser vi med buss längs Yarlung Zangbofloden, eller Brahmaputra, och njuter av det spektakulära landskapet. Vi färdas på smala serpentinvägar upp till Kamba-Lapasset, beläget på 4 794 meters höjd, ovanför sjön Yamdrok Yamtso, belägen på 4 400 meters höjd och som omges av höga, snöklädda toppar. Via Karo-lapasset, på 5 045 meter når vi Gyantse med sitt gyllene tempel, Palkhor, och Kumbumstupan, Tibets största byggnad och ett av de främsta exemplen på tibetanska chörtens, stupor. Övernattning i Gyantse. (Fukost och lunch)

Dag 11: Gyantse – Shigatse
Vi utforskar efter frukost Dzongborgen, belägen på en klippa mitt inne i den lilla staden. 1903 anföll 3 000 brittiska soldater från koloniala Indien borgen med maskingevär och kanoner. De 1 000 tibetanska försvararna kämpade emot med uråldriga flintlåsgevär och lansar, men besegrades totalt i vad som militärhistoriskt brukar kallas för världens högsta slag. Vi vandra runt i den gamla staden. Sedan tar vi bussen till Tibets näst största stad, Shigatse, där vi besöker Tashilhunpoklostret, säte för Panchen Lama, den näst viktigaste inkarnationen i den tibetanska buddhistiska hierarkin. Övernattning i Shigatse. (Frukost och lunch)

Dag 12: Shigatse – Lhasa
På morgonen färdas vi med buss längs Northern Friendship Highway i cirka 250 km, tillbaka till Lhasa. På vägen besöker vi en tibetansk by och får se lokalbefolkningens vardagsliv. Tillbaka i Lhasa blir det tid till att ströva omkring på egen hand. Övernattning i Lhasa. (Frukost och lunch)

Dag 13: Lhasa – Beijing
Vi lämnar Tibet och flyger till Kinas huvudstad Beijing.Parallellt med allt det gamla är Beijing en stad i febrig förvandling. Här kan du frossa i shopping, kultur och fantastisk mat. Övernattning i Beijing. (Frukost)

Dag 14: Beijing
Vi inleder dagen med en rundtur i Förbjudna staden, världens största palatskomplex, beläget mitt inne i hjärtat av Beijing.  Efter lunch fri tid att utforsta centrala Peking på egen hand. På kvällen samlas vi till en gemensam avskedsmiddag där Pekingankan är ett av inslagen på menyn. Övernattning i Beijing. (Frukost, lunch och middag)

Dag 15: Hemresa från Beijing
På morgonen har det blivit dags för oss att ta avsked av Mittens rike och bege oss till flygplatsen för hemresa till påstigningsorten. Måltider ingår ombord på långflygningen.


AVRESA HEMKOMST AVRESEORT PRIS FLYBOLAG PLATSER BOKNING
2018-05-29 2018-06-12 Stockholm 33 500 Air China På förfrågan Boka här
2018-05-29 2018-06-12 Göteborg 33 500 Air China På förfrågan Boka här
2018-05-29 2018-06-12 Köpenhamn 33 500 Air China På förfrågan Boka här
2018-05-29 2018-06-12 Oslo 33 500 Air China På förfrågan Boka här
2018-09-04 2018-09-18 Stockholm 33 500 Air China Öppet Boka här
2018-09-04 2018-09-18 Göteborg 33 500 Air China Öppet Boka här
2018-09-04 2018-09-18 Köpenhamn 33 500 Air China Öppet Boka här
2018-09-04 2018-09-18 Oslo 33 500 Air China Öppet Boka här

* Mindre grupper 10 - 15 pax
Priserna är baserade på nu (2018-02-16) kända kostnader och valutakurser. Vi reserverar oss för ändringar av dessa. Vi reserverar oss också för omkastningar i programmet.

Öppet: Det finns platser kvar att boka.
Stängt: Det är försent att boka.
Fullbokad: Resan är fullbokad.
På förfrågan: Det går av någon anledning inte att boka, men om du är intresserad kan vi sätta dig på väntelista.

Allt detta ingår I priset:
Flyg till Beijing t/r
Flygresor i Kina
Alla flygskatter
Hotell i delat dubbelrum med frukostbuffé
Utflykter och måltider enligt program
Svensktalande reseledare

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 5 000 kr
ERV avbeställningsskydd 6 % av resans pris
ERV reseförsäkring 690 kr

I priset ingår inte:
Visum till Kina
Dricks till lokalguider och chaufförer ca USD 60 totalt per person

Barnrabatt:
Fråga vid bokning
 

4-stjärniga hotell i Beijing, Kunming, Lijiang, Shangri-La och Lhasa
3-stjärniga hotell i Gyangtse och Shigatse

Det har varit en fantastisk resa. Mycket välorganiserad och spännande och upplevelserik. Vi är jättenöjda. Vi reser gärna med Phoenix igen. Vår förra resa med Phoenix till Beijing 2006, där Sigge också var reseledare, var också jättelyckad. Sigge är en riktigt bra reseledare. Jag får redan ert Nyhetsbrev och det är intressant läsning.

Margareta Avellan, Västra Frölunda

Välplanerad resa. Har fått se och uppleva mycket. Väldigt duktiga lokalguider. Har lärt mycket. Frukostarna var ju inte så bra men jag tror att det beror på seder och bruk. Vi får ta seden dit vi kommer.

Gunilla Svensson, Bräkne-Hoby