Kulörta Kuba

gata i havanna, kuba

Alla sinnens ö, Kuba är ett äventyr att resa till. Här njuter man av varma soliga dagar och svala kvällar och rycks med av salsamusiken som spelas och dansas till på gator och torg. Vi börjar och avslutar denna 15-dagarsresa i huvudstaden Havanna. Däremellan reser vi öster- och västerut och gör intressanta besök i både städer och på landsbygden när vi bl.a besöker natursköna Viñales, UNESCO-staden Trinidad och landets näst största stad Santiago de Cuba. Det tropiska klimatet, naturen, det färgsprakande folklivet i byarna och den rytmiska musiken ger oss många bestående minnen. Följ med på en mycket spännande och innehållsrik resa till Kulörta Kuba!

Dag 1: Avresa till Havanna                                                                                                         
Avresa från Skandinavien med ankomst på eftermiddagen lokal tid. Vi möts av vår lokala representant på flygplatsen och åker till vårt hotell som ligger centralt i Havanna. Sedan samlas vi för en välkomstmiddag.Övernattning i Havanna. (Middag)

Dag 2: Havanna                                                                                                                      
Första dagen i Havanna gör vi en vandring i den gamla stadskärnan, som är ett UNESCO världsarv. Vi äter också en gemensam lunch där. Vidare ägnar vi dagen åt ett stadsjordbruk insprängt i ett bostadsområde. På ekologisk väg odlar man där grönsaker till de boende i grannskapet och sparar så in på transporterna. Kuba satsar också mycket på utbildning och vi besöker en skola för att lära oss mer om det. På kvällen äter vi gemensam middag på en restaurang i centrum. Övernattning i Havanna. (Frukost, lunch och middag)

Dag 3: Havanna – Viñales - Havanna                                                                                         
Idag gör vi en dagsutflykt till Viñales, som ligger i gröna och natursköna omgivningar väster om Havanna. Viñalesdalen är världsarv på grund av sin speciella natur med höstacksliknande skogklädda kullar, som kallas mogotes. När vi besöker ett jordbruk där man odlar tobak kommer vi lokalbefolkningen riktigt nära. Efter att bonden själv lärt oss rulla cigarrer bjuder hans fru på lunch, där alla råvaror kommer från den egna gården. På eftermiddagen går vi genom en av många grottor i området för att se hur de berömda kullarna ser ut på insidan. Middag och övernattning i Havanna. (Frukost, lunch och middag)

Dag 4: Havanna – Cienfuegos – Trinidad                                                                                 
Vi styr kosan österut mot Trinidad, som ligger på sydkusten. På vägen dit passerar vi Grisbukten, där amerikanarna gjorde ett invasionsförsök i april 1961. Efter ett lunchstopp på vägen når vi världsarvsstaden Cienfuegos, som grundades av fransmän på 1800-talet och kallas ”söderns pärla”. Vi gör en stadsrundtur här innan vi åker vidare till Trinidad. Övernattning i eller i närheten av Trinidad. (Frukost, lunch och middag)

Dag 5: Trinidad                                                                                                                              
Trinidad är staden med Kubas bäst bevarade koloniala arkitektur och därför även den uppförd på UNESCO’s världsarvslista. Vi besöker en klinik för blivande mödrar, som ett exempel på landets satsning på förebyggande hälsovård. Ett dagcenter för äldre välkomnar oss också innan vi gör en kortare stadsvandring och tittar in i ett sk Worship Home, där vi får lära oss mer om den afrokubanska religionen Santería. Vi får en stunds egen tid i centrum då vi också kan passa på att äta lunch. Vi träffas sedan på eftermiddagen för en dansklektion. Det gäller att ta seden dit man kommer och kubanerna har rytmen och dansen i blodet. Övernattning i eller i närheten av Trinidad. (Frukost och middag)

Dag 6: Trinidad                                                                                                                   
Hela dagen är ledig för sol och bad i Karibiska havets varma vatten. Trinidad ligger inom räckhåll för den som hellre vill göra egna strövtåg där. Efter middagen är vi bjudna på kvartersfest för att roa oss tillsammans med kubaner. Övernattning i eller i närheten av Trinidad. (Frukost, lunch och middag)

Dag 7: Trinidad - Hanabanilla                                                                                                                                            
Efter frukost åker vi upp i Escambray-bergen. Vi åker lastbil in i skogen och gör sedan en kortare vandring med lokalguide till ett gammalt spanskt gods, där vi äter lunch. Vi fortsätter till en uppdämd sjö, Embalse Hanabanilla, som förser Kubas största kraftverk med vatten. En timmes båttur över sjön tar oss till vårt hotell. Innan middagen kan den som vill gå med till den närbelägna byn, där vi tar del av lokalbefolkningens vardagsliv. Övernattning i Hanabanilla. (Frukost, lunch och middag)

Dag 8: Hanabanilla – Santa Clara - Camagüey                                                                                                                                           
I dag reser vi först norrut till den lite större staden Santa Clara mitt i landet. Vi ser där Che Guevaras minnesmärke och mausoleum vid Revolutionstorget. I stadens historiska centrum gör vi lunchpaus innan vi åker vidare österut genom jordbruksbygderna. Dagens slutstation är Camagüey, Kubas tredje största stad. Övernattning i Camagüey. (Frukost och middag)

Dag 9: Camagüey – Santiago de Cuba                                                                                                                                    
Ytterligare ett världsarv väntar oss i dag när vi gör en kortare stadsrundtur i Camagüeys gamla centrum med vindlande gränder. Vi fortsätter sedan resan österut mot Santiago. I Bayamo stannar vi för lunch och får en glimt av en av Kubas äldsta städer. Innan vi når Santiago stannar vi till vid El Cobrekatedralen, som tillägnats Kubas nationalhelgon, barmhärtighetsjungfrun Cachita. Övernattning i Santiago.(Frukost, lunch och middag)

Dag 10: Santiago de Cuba                                                                                                                                            
På morgonen besöker vi Ifigenia-kyrkogården, där många av Kubas hjältar ligger begravda, den siste av dem Fidel Castro. En utflykt norrut tar oss sedan till en fd svensk koloni, som  grundades 1903 och fick namnet Bayate. Idag heter staden Mella. Där ser vi kyrkogården med många svenska namn och träffar en konstnärsgrupp som tagit till sin uppgift att bevara minnet av svensktiden. Vi äter lunch hos en av konstnärerna och får höra om bl.a deras barnverksamhet.Tillbaka i Santiago gör vi en liten stadsvandring i centrum av Kubas näst största stad. Övernattning i Santiago. (Frukost, lunch och middag)

Dag 11: Santiago de Cuba - Baracóa                                                                                                                                             
På små, men vackra vägar fortsätter vi till Baracóa, längst bort i öster. På vägen dit passerar vi Guantánamo, men av själva flottbasen ser vi inget. Baracóa grundades av spanjorerna 1511 och är Kubas äldsta stad och landets första huvudstad. Vi äter lunch där och bekantar oss med den lilla staden innan vi checkar in på vårt hotell. Övernattning i Baracóa. (Frukost, lunch och middag)     

Dag 12: Baracóa                                                                                                                                              
I området odlas framför allt kokos och kakao. Vi gör en kakaovandring då vi får lära oss mer om odling och produktion. Efter några dagars bussresor tar vi det nu lugnt, vi äter lunch på en strandrestaurang och får även tillfälle till bad. Övernattning i Baracóa. (Frukost, lunch och middag)

Dag 13: Baracóa - Havanna                                                                                                                                       
Efter frukost går vi till flygplatsen och tar morgonflyget till Havanna, en resa på drygt två timmar. I Havanna besöker vi Finca Vigía, där Hemingway bodde sina 21 sista år i Kuba. Gården är nu museum. Vi äter lunch och besöker sedan rommuseet, där vi efter rundvandring får tillfälle att provsmaka och självklart handla. På kvällen samlas vi för avslutningsmiddag med utsikt över Havanna.Övernattning i Havanna. (Frukost, lunch och middag)

Dag 14: Hemresa från Havanna                                                                                                   
Större delen av dagen ledig för egna strövtåg innan vi på eftermiddagen åker till flygplatsen för att börja vår hemresa. Måltider ingår på långflygningen från Havanna till Europa. (Frukost)

Dag 15: Hemkomst                                                                                                                                          
Vi ankommer till Europa och flyger vidare till påstigningsorten.
 


AVRESA HEMKOMST AVRESEORT PRIS FLYGBOLAG PLATSER BOKNING
2019-02-13 2019-02-27 Stockholm 32 900 KLM/Air France Öppet Boka här
2019-02-13 2019-02-27 Göteborg 32 900 KLM/Air France Öppet Boka här
2019-02-13 2019-02-27 Köpenhamn 32 900 KLM/Air France Öppet Boka här
2019-02-13 2019-02-27 Oslo 32 900 KLM/Air France På förfrågan Boka här

Priserna är baserade på kostnader och valutakurser 2018-03-26. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar samt för omkastningar i programmet.
För avresa från Linköping, kontakta Phoenix Travel.

Allt detta ingår i priset:
Flyg till Havanna t/r
Alla flygskatter och bränsletillägg
Inrikesflyg Santiago de Cuba - Havanna
Hotell i delat dubbelrum med frukost
Utflykter och entréer enligt program
Helpension (ej lunch dag 5, 8 och 14)
Visum till Kuba
Engelsktalande lokalguide
Svensktalande reseledare

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 5 800 kr
ERV avbeställningsskydd  6 % av resans pris
ERV reseförsäkring 690 kr

I priset ingår inte:
Dricks till lokalguider och chaufförer ca USD 40 totalt per person

Hotellinformation:
3-stjärniga hotell

Barnrabatt:
Fråga vid bokning

3-stjärniga hotell under hela resan. Men i Trinidad kan hända att vi bor i ett familjehotell s k Casa particular eller privathem.

 
Vi använder flera olika hotell i Kuba. Bekräftat hotell framgår av färdhandlingarna som vi skickar ca 15 dagar före avresa.

Vi gör dig uppmärksam på att hotellens standard kan variera inom samma klassificering. Kubanska staten är väldigt generös när de betygsätter sina hotell, därför har många hotell sämre standard än motsvarande internationell bedömning. Hotellens klassificering är landets lokala och motsvarar inte alltid samma standard och servicegrad som i Sverige.

Rummen på våra gruppresor är normalt i kategorin standard  Om du går in på hotellens hemsidor visas ofta bilder på rum med högre standard. Vi är inte ansvariga för informationen på hotellens hemsidor.

Ingrid är en reseledare i stjärnklass! Har mycket kunskap, intresserad av "allt och alla", visar stort intresse för landet Kuba och dess invånare, social, hjälpsam, strukturerad, förmåha att hålla gemenskap i gruppen, bjuder på sig själv. Hon har allt! Önskvärt vore att Ingrid tog på sig rollen som guide och lokalguiden fungerade som bisittare.

Carina Frölander, Mölnlycke

Som helhet mycket givande, intressant och välplanerad resa God inblick i Kubas nuvarande sociala och politiska situation. Ingrid är en strålande och kunnig reseledare. Den lokala guiden Judith kompletterade på ett utmärkt sätt,  en charmig och kunnig kubanska

Åke Lundén, Lund

Jag vill att ni stryker hotell Saint John i Havanna. Skickar med foton som förklarar varför. El är inte att leka med!

Jag förstår inte varför ni flyger med Air France, De är inte trevliga om man inte är fransman. Syntes klart på behandlingen på hemresan där vi missade flyget på grund av för kort tid mellan ankomst och avresan från Paris. Vi fick åka till Amsterdam och sedan Stockholm, den resan var med KLM, vilken skillnad på bemötande.

Jag tycker att resan varit mycket bra! Ingrid är en mycket kunnig och bra reseledare. Jag kommer att rekommendera resan och eran resebyrå.

Bernt Lagnefeldt, Kista

Ingrid har en otrolig förmåga att komma på överraskningar, hennes samspel med lokalguiden Jésus var mycket positivt.

Monica Sanborn, Lycke

Hotellstandarden är enkel och hotellmaten så där. God mat fick vi på alla andra ställen. Dagsetapperna var i längsta laget. Det fanns inte tid över för att göra egna upptäckter/utflykter. Lokalguiden och Ingrid var fantastiska. Helhetsintrycket var positivt, en underbar resa!!

Svenerik Andréasson , Surte

Svårt ge betyg på hotellen. Skavanker av olika slag. Resan som helhet en upplevelse för livet.(Positivt) Buss o chaufför fantastiskt bra.

Marita Olsson, Ytterby

Otroligt intressanta utflykter och fick se och träffa många intressanta människor och se många ställen man aldrig kommit i kontakt med om man åkt på egen hand eller med en konventionell resebyrå. Tyvärr blev det lite väl mycket bussresor och för mycket packa upp och ner. Hade varit bra om man haft något färre stopp så man hunnit bekanta sig med de olika platserna man stannade på. Som helhet gav resan mersmak för att känna in ställena lite mer grundligt. Kuba är ett annorlunda resmål som man gärna vill se mer av. Man måste vara medveten om att det är ett land som är under uppbyggnad som turistland och inte förvänta sig Kanarieöarnas jämställdhet. Guiderna och busschauffören Rafael i toppklass. 

Sonia Andersen Siirak, Stockholm

Reseledare Ingrid är toppenbra. Busschauffören vi hade var också bra - kändes tryggt. Servicen på Air France mindre bra - men om resan blev mycket billigare var det OK. Att man själv fick hämta glass och drycker visste inte många. Bäst är att ha med Euro, det gick lätt att växla på de stora hotellen. Ibland var ledningen bruten och kort gick inte. Växelstationer har öppettider som inte alltid passar. Det gick fint att växla tillbaka pengar på flygplatsen då man åkte hem. Resan var en mycket bra upplevelse, varierat innehåll, lärorikt och trevligt. Ingen stress - Ingrid tog det lugnt och ändå höll vi tiderna! Fler borde göra denna resa och inte vara så "hemmablinda".

Maria Lundmark, Boden