Kulörta Kuba

gata i havanna, kuba

Alla sinnens ö, Kuba är ett äventyr att resa till. Här njuter man av varma soliga dagar och svala kvällar och rycks med av salsamusiken som spelas och dansas till på gator och torg. Vi börjar och avslutar denna 15-dagarsresa i huvudstaden Havanna. Däremellan reser vi öster- och västerut och gör intressanta besök i både städer och på landsbygden när vi bl.a besöker natursköna Viñales, UNESCO-staden Trinidad och landets näst största stad Santiago de Cuba. Det tropiska klimatet, naturen, det färgsprakande folklivet i byarna och den rytmiska musiken ger oss många bestående minnen. Följ med på en mycket spännande och innehållsrik resa till Kulörta Kuba!

Dag 1: Avresa till Havanna
Avresa från Skandinavien med ankomst på eftermiddagen lokal tid. Vi möts av vår lokala representant på flygplatsen och åker till vårt hotell i Havanna. Sedan samlas vi för en välkomstmiddag. Övernattning i Havanna. Måltider ingår på långflygningen mellan Europa och Havanna. (Middag) 

Dag 2: Havanna
Efter frukost är det dags för en stadsrundtur till fots där vi får uppleva både de moderna och gamla delarna av Havanna. Vi äter lunch tillsammans innan vi besöker det intressanta rommuseet, där vi får en rundvisning och ges tillfälle att smaka på olika sorters rom. Rundturen avslutas på den närliggande marknaden. Övernattning i Havanna. (Frukost, lunch och middag)

Dag 3: Havanna - Viñales - Havanna
I dag gör vi en dagsutflykt till Viñales, som ligger i mycket gröna och natursköna omgivningar väster om Havanna. Här kommer vi lokalbefolkningen nära när vi besöker ett jordbruk där man odlar tobak. Efter lunch väntar Indian Cave, en av många grottor i området. Vi tar en härlig båttur genom grottan. Övernattning i Havanna. (Frukost, lunch och middag)

Dag 4: Havanna - Cienfuegos - Trinidad
Vi styr kosan österut mot världsarvsstaden Cienfuegos. På vägen dit passerar vi Grisbukten, där amerikanarna gjorde ett invasionsförsök i april 1961. Efter ett lunchstopp på vägen når vi Cienfuegos, som grundades av fransmän på 1800-talet och kallas ”söderns pärla”. Vi gör en stadsrundtur här innan vi åker vidare till Trinidad. Övernattning i eller i närheten av Trinidad. (Frukost, lunch och middag)

Dag 5: Trinidad
Trinidad är staden med Kubas bäst bevarade koloniala arkitektur och därför uppförd på UNESCO:s världsarvslista. Vi börjar med att besöke ett s.k. Worship Home, där vi får lära oss mer om den afrokubanska religionen Santería. Innan vi återvänder till hotellet bekantar vi oss med familjen Santander, som har tillverkat keramik i flera generationer. Eftermiddagen är ledig för egna aktiviteter. Övernattning i eller i närheten av Trinidad. (Frukost, lunch och middag)

Dag 6: Trinidad
Hela dagen är ledig för egna strövtåg. Fråga gärna guiden om tips på sevärdheter och aktiviteter. Övernattning i eller i närheten av Trinidad. (Frukost, lunch och middag)

Dag 7: Trinidad - Hanabanilla
Efter en tidig frukost åker vi upp i Escambray-bergen. Vi åker lastbil in i skogen och gör sedan en kortare vandring till ett gammalt spanskt gods, där vi äter lunch. Vi fortsätter till en uppdämd sjö, Embalse Hanabanilla, som förser Kubas största kraftverk med vatten. En timmes båttur över sjön tar oss till vårt hotell. Innan middagen går vi till en by i närheten, där vi träffar lokalbefolkningen och tar del av deras vardagsliv. Övernattning i Hanabanilla. (Frukost, lunch och middag)

Dag 8: Hanabanilla - Santa Clara - Camagüey
I dag reser vi norrut till den lite större staden Santa Clara mitt i landet. Här börjar vi dagen med en stadsrundtur i Santa Claras historiska centrum och fortsätter till Plaza de la Revolution Ernesto Che Guevara. Efter ett besök på en klinik för blivande mödrar åker vi vidare österut och passerar ananasodlingar, sockerrörsplantager och stora besättningar av både mjölk- och biffkor innan vi kommer till Camagüey, Kubas tredje största stad. Övernattning i Camagüey. (Frukost, lunch och middag)

Dag 9: Camgüey - Santiago de Cuba
Efter en stärkande frukost reser vi vidare österut genom jordbrukslandskapet. I Bayamo stannar vi för lunch och passar på att njuta av de vindlande gränderna i en av Kubas äldsta städer. En stadsrundtur i Santiago ger oss en överblick över staden, som spanjorerna grundade på 1500-talet. Idag är Santiago känt för sitt stora kulturutbud och sina kolonialbyggnader med vackra trädgårdar. Vi ser också Santa Ifigenia-kyrkogården där många av Kubas historiska personer ligger begravda. Övernattning i Santiago de Cuba. (Frukost, lunch och middag)

Dag 10: Santiago de Cuba
Santiago är Kubas näst största stad och har många intressanta sevärdheter. Vi börjar med att besöka en musikskola för barn och gör sedan en utflykt till Mella, som grundades 1910 av svenskar, kända som Bayatesvenskarna. Där besöker vi The Art of Mella och tittar på konst av självlärda konstnärer och lyssnar på en musikföreställning av Bayate Musical Group. Tillbaka i Santiago besöker vi bl.a Revolutionstorget. Vi avslutar dagen med ett stopp vid den välkända Cobre-kyrkan. Övernattning i Santiago de Cuba. (Frukost, lunch och middag)

Dag 11: Santiago de Cuba - Baracoa
En tvådagarsutflykt tar oss på vackra vägar till Baracoa längst bort i öster. På vägen dit stannar vi för lunch i Guantánamo och gör en liten stadsrundtur där. Av den amerikanska marinbasen ser man emellertid ingenting. Baracoa har Kubas äldsta spanska bosättning och var landets första huvudstad. Innan vi checkar in på hotellet gör vi en kortare stadsrundtur för att orientera oss. Vi intar vår middag i ett gammalt spanskt fort med en magnifik utsikt över bukten. Övernattning i Baracoa. (Frukost, lunch och middag)

Dag 12: Baracoa - Santiago de Cuba
På vägen tillbaka till Santiago stannar vi till vid ett biosfärområde med Kubas största regnskog. Vi ser även odlingar med kakao och kokospalmer. Vår gemensamma lunch intar vi vid den vackra Rio Tao-floden. Övernattning i Santiago de Cuba. (Frukost, lunch och middag)

Dag 13: Santiago de Cuba - Havanna
Tidig frukost och transfer till flygplatsen för att snabbt komma tillbaka till Havanna. Där väntar flera intressanta besök. Först ut är Hemmingways Finca Vigio, där han bodde sina 21 sista år i Kuba. Kuba är världsledande på ekologisk odling, vilket vi får se på ett statsjordbruk som odlar grönsaker till de boende i grannskapet. Tillbaka i centrum tittar vi på gatukonst känd under namnet The Muraleando Project. På kvällen avnjuter vi en trevlig avskedsmiddag. Övernattning i Havanna. (Frukost, lunch och middag)

Dag 14: Hemresa från Havanna
Förmiddagen ledig för egna strövtåg. På eftermiddagen åker vi till flygplatsen för att börja vår hemresa. Måltider ingår på långflygningen från Havanna till Europa. (Frukost)

Dag 15: Hemkomst
Vi ankommer till Europa och flyger vidare till påstigningsorten.


AVRESA HEMKOMST AVRESEORT PRIS FLYBOLAG PLATSER BOKNING
2017-10-25 2017-11-08 Stockholm 33 900 KLM/Air France Öppet Boka här
2017-10-25 2017-11-08 Göteborg 33 900 KLM/Air France Öppet Boka här
2017-10-25 2017-11-08 Köpenhamn 33 900 KLM/Air France Öppet Boka här
2017-11-08 2017-11-22 Stockholm 32 900 KLM/Air France Öppet Boka här
2017-11-08 2017-11-22 Göteborg 32 900 KLM/Air France Öppet Boka här
2017-11-08 2017-11-22 Köpenhamn 32 900 KLM/Air France Öppet Boka här
2017-11-08 2017-11-22 Oslo 32 900 KLM/Air France Öppet Boka här
2018-01-17 2018-01-31 Stockholm 33 900 KLM/Air France Öppet Boka här
2018-01-17 2018-01-31 Göteborg 33 900 KLM/Air France Öppet Boka här
2018-01-17 2018-01-31 Köpenhamn 33 900 KLM/Air France Öppet Boka här
2018-02-14 2018-02-28 Stockholm 33 900 KLM/Air France Öppet Boka här
2018-02-14 2018-02-28 Göteborg 33 900 KLM/Air France Öppet Boka här
2018-02-14 2018-02-28 Köpenhamn 33 900 KLM/Air France Öppet Boka här
2018-03-14 2018-03-28 Stockholm 33 900 KLM/Air France Öppet Boka här
2018-03-14 2018-03-28 Göteborg 33 900 KLM/Air France Öppet Boka här
2018-03-14 2018-03-28 Köpenhamn 33 900 KLM/Air France Öppet Boka här

Priserna är baserade på nu (28/11-16) kända kostnader och valutakurser. Vi reserverar oss för ändringar av dessa. Vi reserverar oss också för omkastningar i programmet samt ändring till likvärdiga hotell.
För avresa från Linköping, kontakta Phoenix Travel.

Öppet: Det finns platser kvar att boka.
Stängt: Det är för sent att boka.
Fullbokat: Resan är fullbokat.
På förfrågan: Det går av någon anledning inte att boka, men om du är intresserad kan vi sätta dig på väntelista.

Allt detta ingår i priset:
Flyg till Havanna t/r
Alla flygskatter och bränsletillägg
Inrikesflyg Santiago de Cuba - Havanna
Hotell i delat dubbelrum med frukost
Utflykter och entréer enligt program
Helpension (undaget lunch dag 14)
Engelsktalande lokalguide
Svensktalande reseledare
Transfers och transporter i Kuba
Dricks på hotell och restauranger
Dricks till chaufför och lokalguide
Avreseskatt i Havanna
Visum

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 3 700 kr
ERV avbeställningsskydd  6 % av resans pris
ERV reseförsäkring 690 kr

Hotellinformation:
3-stjärniga hotell ( privathem i Trinidad)

Barnrabatt:
Fråga vid bokning

3-stjärniga hotell under hela resan. Men i Trinidad kan hända att vi bor i ett familjehotell s k Casa particular eller privathem.

 
Vi använder flera olika hotell i Kuba. Bekräftat hotell framgår av färdhandlingarna som vi skickar ca 10 dagar före avresa.

Vi gör dig uppmärksam på att hotellens standard kan variera inom samma klassificering. Kubanska staten är väldigt generös när de betygsätter sina hotell, därför har många hotell sämre standard än motsvarande internationell bedömning. Hotellens klassificering är landets lokala och motsvarar inte alltid samma standard och servicegrad som i Sverige.

Rummen på våra gruppresor är normalt i kategorin standard  Om du går in på hotellens hemsidor visas ofta bilder på rum med högre standard. Vi är inte ansvariga för informationen på hotellens hemsidor.

Ingrid är en reseledare i stjärnklass! Har mycket kunskap, intresserad av "allt och alla", visar stort intresse för landet Kuba och dess invånare, social, hjälpsam, strukturerad, förmåha att hålla gemenskap i gruppen, bjuder på sig själv. Hon har allt! Önskvärt vore att Ingrid tog på sig rollen som guide och lokalguiden fungerade som bisittare.

Carina Frölander, Mölnlycke

Som helhet mycket givande, intressant och välplanerad resa God inblick i Kubas nuvarande sociala och politiska situation. Ingrid är en strålande och kunnig reseledare. Den lokala guiden Judith kompletterade på ett utmärkt sätt,  en charmig och kunnig kubanska

Åke Lundén, Lund

Jag vill att ni stryker hotell Saint John i Havanna. Skickar med foton som förklarar varför. El är inte att leka med!

Jag förstår inte varför ni flyger med Air France, De är inte trevliga om man inte är fransman. Syntes klart på behandlingen på hemresan där vi missade flyget på grund av för kort tid mellan ankomst och avresan från Paris. Vi fick åka till Amsterdam och sedan Stockholm, den resan var med KLM, vilken skillnad på bemötande.

Jag tycker att resan varit mycket bra! Ingrid är en mycket kunnig och bra reseledare. Jag kommer att rekommendera resan och eran resebyrå.

Bernt Lagnefeldt, Kista

Ingrid har en otrolig förmåga att komma på överraskningar, hennes samspel med lokalguiden Jésus var mycket positivt.

Monica Sanborn, Lycke

Hotellstandarden är enkel och hotellmaten så där. God mat fick vi på alla andra ställen. Dagsetapperna var i längsta laget. Det fanns inte tid över för att göra egna upptäckter/utflykter. Lokalguiden och Ingrid var fantastiska. Helhetsintrycket var positivt, en underbar resa!!

Svenerik Andréasson , Surte

Svårt ge betyg på hotellen. Skavanker av olika slag. Resan som helhet en upplevelse för livet.(Positivt) Buss o chaufför fantastiskt bra.

Marita Olsson, Ytterby

Otroligt intressanta utflykter och fick se och träffa många intressanta människor och se många ställen man aldrig kommit i kontakt med om man åkt på egen hand eller med en konventionell resebyrå. Tyvärr blev det lite väl mycket bussresor och för mycket packa upp och ner. Hade varit bra om man haft något färre stopp så man hunnit bekanta sig med de olika platserna man stannade på. Som helhet gav resan mersmak för att känna in ställena lite mer grundligt. Kuba är ett annorlunda resmål som man gärna vill se mer av. Man måste vara medveten om att det är ett land som är under uppbyggnad som turistland och inte förvänta sig Kanarieöarnas jämställdhet. Guiderna och busschauffören Rafael i toppklass. 

Sonia Andersen Siirak, Stockholm

Reseledare Ingrid är toppenbra. Busschauffören vi hade var också bra - kändes tryggt. Servicen på Air France mindre bra - men om resan blev mycket billigare var det OK. Att man själv fick hämta glass och drycker visste inte många. Bäst är att ha med Euro, det gick lätt att växla på de stora hotellen. Ibland var ledningen bruten och kort gick inte. Växelstationer har öppettider som inte alltid passar. Det gick fint att växla tillbaka pengar på flygplatsen då man åkte hem. Resan var en mycket bra upplevelse, varierat innehåll, lärorikt och trevligt. Ingen stress - Ingrid tog det lugnt och ändå höll vi tiderna! Fler borde göra denna resa och inte vara så "hemmablinda".

Maria Lundmark, Boden