Madagaskar och Mauritius

Tsingy de Bemaraha National Park, Madagaskar

Följ med på en resa till önationerna Madagaskar och Mauritius i Indiska oceanen utanför Afrikas sydostkust. Resan bjuder på såväl underbara naturupplevelser i tropisk grönska som lata dagar längs palmkantade vita stränder med azurblått vatten. Madagaskar är något av ett paradis för naturälskare med sin skattkammare av unikt djur- och växtliv. Öns flora och fauna utvecklades evolutionsbiologiskt isolerat och därför finner man här livsformer som är helt unika för Madagaskar. På ön finns mångskiftande ekosystem som tropisk regnskog, mangroveskog, torrskog och korallrev med en fantastisk artrikedom – men det finns faktiskt inga farliga ormar! Men Madagaskar är unikt på annat sätt också. Ön befolkades först under århundradena efter vår tideräkning av långväga bosättare från Borneo och bantufolk från det afrikanska fastlandet. Ursprungsbefolkningen talar ett austroasiatiskt språk, trots att ön ligger avsevärt mycket närmre Afrika än den sydostasiatiska övärlden. Den traditionella kulturen uppvisar dock både asiatiska och afrikanska inslag. Även det sagolikt vackra Mauritius har en fantastiskt variationsrik flora och fauna! Önationen är därtill en fungerande demokrati med en multietnisk befolkning med det högsta välståndet i hela Afrika. Resan bjuder på en rik blandning av spännande natur- och kulturupplevelser, men även på härliga dagar längs soldränkta paradisiska stränder.

Dag 1: Resa till Madagaskar
Flyg till Madagaskars huvudstad Antananarivo. Transfer till hotellet för check in. Måltider ingår under långflygningen. Övernattning i Antananarivo. 
 
Dag 2: Antananarivo – Adasibe
Efter frukost reser vi österut mot det mindre samhället Andasibe med stopp för besök vid Peyrieeas Reptile Reserve där du förutom kameleonter, geckoödlor, groddjur, ormar och krokodiler etc. även kan se fantastiska fjärilar. I närheten av Andasibe finns vidsträckta vildmarksreservat och nationalparker. Under dagen besöker vi ett mindre reservat för en guidad vandring till fots. Under kvällen får vi anledning att återvända hit för att få möjlighet att se några av de nattaktiva djuren. Lodge-övernattning i Adasibe. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 3: Andasibe - Mantadia National Park
Efter frukost färdas vi med fyrhjulsdrivna fordon genom Andasibe - Mantadia National Park och gör uppehåll för att bekanta oss med regnskogens exotiska flora- och fauna, som bland annat rymmer ett hundratal sällsynta orkidéer och indrin-lemuren som är den största lemurarten på Madagaskar. Efter lunch beger vi oss till Analamazoatra Special Reserve, en zon inom nationalparken som upprättats särskilt för att värna om indri-lemuren. Övernattning i Antananarivo. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 4: Antananarivo – Antsirabe
Under förmiddagen färdas vi västerut mot det centrala höglandet och staden Antsirabe (1 500 m. ö.h.) som grundades av norska missionärer på 1860-talet. Vi färdas längs bergsvägar genom ett landskap med terrassodlingar utmed sluttningarna och gör stopp i en by för att se lokalt hantverk. Vi stannar även till vid ett lokalt besöks- och informationscentrum för att lära om regionens flora och fauna. Efter lunch gör vi först en stadsrundtur i Antsirabe och besöker därefter den ovala kratersjön Lac Tritriva omgiven Madagaskars frodiga grönska. Vi besöker även en by strax utanför staden som är berömd för sin tillverkning av traditionella musikinstrument. Övernattning i Antsirabe. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 5: Antsirabe – Miandrivazo
Efter frukost fortsätter färden västerut mot det mindre samhället Miandrivazo genom Madagaskars centrala högland och ett märkligt vidsträckt kullandskap som formats av erosionen (lavaka). Trakten är känd för sina många guldgruvor och under färden stannar vi till i en by där en stor del av befolkningen från sina inkomster från gruvnäringen. Vi beräknas vara framme i Miandrivazo under eftermiddagen. (Frukost, lunch och middag.)         
 
Dag 6: Miandrivazo – Morondava
Färden fortsätter mot västkusten med flera stop under vägen. Vi närmar oss den bördiga regionen Menabe med sina ris- och sockerrörsodlingar och kommer under eftermiddagen slutligen fram till huvudorten Morondava. Staden har med sitt läge vid kusten kommit att bli en populär badort bland såväl den inhemska befolkningen som utländska turister. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 7: Morondava – Kirindy Mitea National Park
Morgonen inleds med ett tidigt besök till den lokala marknaden innan vi beger oss vidare till Kirindy Mitea National Park norr om Morondava. På vägen dit åker vi längs Baobab Avenue där vi stannar till för att ta en titt på de märkliga baobab-träden som påminner om uppochnedvända träd med rötterna som krona. Framme i nationalparken kan vi, med lite tur, få se silkeslemurer, kameleonter och det inhemska rovdjuret fossan (vesselkatt). Vi avslutar dagen med att njuta av solnedgången vid Baobab Avenue.
 
Dag 8: Kirindy National Park – Belo sur Tsiribihina 
Under förmiddagen fortsätter vi utforska den fantastiska nationalparken Kirindy Mitea National Park i fyrhjulsdrivna fordon. Efter lunch beger vi oss till fiskesamhället Bielo sur Tsiribihina där Madagaskars längsta flod Tsiribihina rinner ut i havet. Tsiribihina betyder på malagassiska ”där man inte får dyka” vilket man nog heller inte bör göra med tanke på förekomsten av krokodiler här. Övernattning i Belo sur Tsiribihina. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 9: Belo sur Tsiribihina – Tsingy de Bemahara National Park
Efter frukost går färden norrut alltmedan vi kan njuta av Madagaskars fantastiska landskap genom bussfönstret. Under eftermiddagen kommer vi fram till världsarvet Tsingy de Bemhara National Park som tidigare bara var tillgänglig för forskare, men sedan 1998 även är öppet för turister. Det 723 kvadratkilometer stora naturreservatet rymmer många sällsynta och utrotningshotade djur och bjuder på några av de mest storslagna naturscenerna i hela landet med sin orörda skog, sjöar, mangroveträsk, kanjoner och djupa dalgångar. Lodge-övernattning i anslutning till nationalparken. (Frukost, lunch och frukost.)    
 
Dag 10: Tsingy de Bemahara National Park
Under dagen gör vi en sextimmars fotvandring i Tsingy de Bemahara National Park och får bland annat se områdets spektakulära kalkstensformationer som tornar upp sig mot himlen. I nationalparken finns bland annat tretton olika sorters lemurer och 140 endemiska fågelarter. Vissa av fågelarterna är mycket sällsynta, däribland den utrotningshotade madagaskarhavsörnen. Lodge-övernattning i den mindre orten Bekopaka. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 11: Bekopaka – Morondova
Under dagen besöker vi bland annat grottorna vid Manambofloden som det numera utdöda pygméfolket Vazimba hade som tillflyktsplats under oroliga tider. Efter lunch återvänder vi till Belo sur Tsiribihina för att besöka byns marknadsplats innan vi fortsätter till Morondova där vi sover under natten. (Frukost, lunch och middag.) 
 
Dag 12 - 15: Morondova – Mauritius
Vi flyger från Morondova via huvudstaden Antananarivo till Mauritius ca 80 mil öster om Madagaskar. Transfer från flygplatsen till vårt vackert belägna hotell på öns underbara västkust. (Frukost och middag.)  
 
Dag 16: Mauritius och hemfärd under kvällen
För- och eftermiddagen öppen för egna aktiviteter. Under kvällen transfer till flygplatsen inför flygresan till påstigningsorten. Måltider ingår ombord på långflygningen.

Dag 17: Hemkomst
Ankomst till påstigningsorten.
 

Vänligen kontakta Phoenix Travel för mer information om resan.