Det natursköna Madagaskar

Strand i Madagaskar

Följ med på en rundresa till önationen Madagaskar utanför Afrikas sydostkust. Resan tar dig till några av Madagaskars absolut främsta nationalparker inom olika regioner med skilda klimat. 

Madagaskar är något av ett paradis för naturälskare med sin skattkammare av unikt djur- och växtliv. Madagaskars flora och fauna utvecklades evolutionsbiologiskt isolerat och därför finner man här livsformer som är helt unika för ön. Här finner du mångskiftande ekosystem som tropisk regnskog, mangroveskog, torrskog och korallrev, samt ett fantastiskt djurliv med en häpnadsväckande artrikedom. Det finns dock inga farliga ormar! Men Madagaskar är unikt på annat sätt också. Ön befolkades först under århundradena efter vår tideräkning av långväga bosättare från Borneo och bantufolk från det afrikanska fastlandet. Ursprungsbefolkningen talar ett austroasiatiskt språk, trots att ön ligger avsevärt mycket närmre Afrika än den sydostasiatiska övärlden. Den traditionella kulturen uppvisar dock både asiatiska och afrikanska inslag.

Under rundresan får du tillfälle att bekanta dig med helt skilda delar av Madagaskar, var och en med sina distinkta natur- och kulturlandskap, och får upptäcka en del av världen som fortfarande ganska få turister ännu besökt.  

Dag 1: Resa till Madagaskar
Vi landar i Madagaskars huvudstad Antananarivo under sen kväll och möts upp av vår lokalguide på flygplatsen. Transfer till hotellet för check in. Övernattning i Antananarivo. Måltider ingår ombord på långflygningen.
 
Dag 2: Antananarivo – Andasibe - Mantadia National Park
Efter en tidig frukost beger vi oss mot Andasibe - Mantadia National Park och inleder dagen med ett besök till Analamazoatra Special Reserve, en särskild zon inom nationalparken som upprättats för att värna om indri-lemuren, den största lemurarten på Madagaskar. Under dagen besöker vi ett mindre reservat för en guidad vandring till fots. Under kvällen får vi anledning att återvända hit för att få möjligheten att se några av de nattaktiva djuren. Lodge-övernattning i Adasibe. (Frukost och middag.)
 
Dag 3: Andasibe - Mantadia National Park – Antananarivo
Efter frukost beger vi oss till Mantadia National Park med jeep inför en fyratimmarsvandring i fridlyst regnskog. Här finner man bland annat utrotningshotade lemurarter som diademsifaka och svartvit vari, samt tanrektar (ett insektsätande litet däggdjur) och ovanliga fågelarter som marblåkråka. Under tillbakafärden till Antananarivo besöker vi Peyrieeas Reptile Reserve där du förutom kameleonter, geckoödlor, groddjur, ormar och krokodiler etc. också får se fantastiska fjärilar. Övernattning i Antananarivo. (Frukost och middag.)
 
Dag 4: Antananarivo – Antsirabe
Under förmiddagen färdas vi västerut mot det centrala höglandet och staden Antsirabe (1 500 m. ö.h.) som grundades av norska missionärer på 1860-talet. Vi färdas längs bergsvägar med terrassodlingar utmed sluttningarna och gör stopp för att se lokalt hantverk. Vi stannar även till vid ett lokalt besöks- och informationscentrum för att lära oss mer om regionens flora och fauna. Efter lunch gör vi först en stadsrundtur i Antsirabe och besöker därefter den ovala kratersjön Lac Tritriva omgiven Madagaskars frodiga grönska. Övernattning i Antsirabe. (Frukost och middag.)
 
Dag 5: Antsirabe – Miandrivazo
Efter frukost fortsätter färden västerut mot det mindre samhället Miandrivazo genom Madagaskars centrala högland och ett märkligt vidsträckt kullandskap (lavaka) som formats av erosionen. Trakten är känd för sina många guldgruvor och under färden stannar vi till i en by där en stor del av befolkningen från sina inkomster från gruvnäringen. Från Miandrivazo fortsätter vi till kuststaden Morondava där vi övernattar efter den långa bussfärden. (Frukost och middag.) 
 
Dag 6: Morondava – Kirindy Mitea National Park
Under morgonen beger vi oss norrut mot Kirindy Mitea National Park genom ett ockrafärgat landskap med baobab-träd. Vi färdas vi längs Baobab Avenue där vi stannar till för att ta en titt på de märkliga träden som närapå ser uppochnedvända ut med rötterna som krona. Framme i nationalparkens lövfällande torrskog kan vi, med lite tur, få se t ex silkeslemurer, kameleonter och det inhemska rovdjuret fossan (vesselkatt). Vi återvänder till nationalparken framåt kvällen för att få möjlighet att se några av de nattaktiva djuren. Lodge-övernattning i anslutning till nationalparken. (Frukost och middag.)
 
Dag 7: Kirindy Mitea National Park – Bekopaka
Under förmiddagen färdas vi med fyrhjulsdrivna fordon längs småvägar genom det vackra landskapet mot fiskesamhället Belo sur Tsiribihina där Madagaskars längsta flod Tsiribihina rinner ut i havet. Tsiribihina betyder på malagassiska ”där man inte får dyka” vilket man nog heller inte bör göra med tanke på förekomsten av krokodiler. Härifrån fortsätter vi österut till det mindre samhället Bekopaka i närheten av Tsingy de Bemahara National Park. Övernattning i Belo sur Tsiribihina. (Frukost och middag.)
 
Dag 8: Tsingy de Bemahara National Park
Idag väntar en sextimmars fotvandring i Tsingy de Bemahara National Park under vilken vi bland annat får se områdets berömda stenskog med höga kalkstensformationer som tornar upp sig mot himlen. I nationalparken finns bland annat tretton olika sorters lemurer, 140 endemiska fågelarter – däribland en mängd mycket sällsynta fåglar, t ex den utrotningshotade madagaskarhavsörnen. Lodge-övernattning i den mindre orten Bekopaka. (Frukost, lunch och middag.)
 
Dag 9: Tsingy de Bemahara National Park – Morondava
Efterfrukost återvänder vi till Morondava via Belo sur Tsiribihina där vi besöker byns marknad och åker motorbåt längs Tsiribihinafloden. Övernattning i Morondava. (Frukost och middag.)
 
Dag 10: Morodava – Belo sur Mer
Efter frukost beger vi oss mot kusten på småvägar för att besöka den vackert belägna fiskeby Belo sur Mer som tillhör Vezo-folket som är kända för sina handbyggda träjakter, så kallade dhows. Vid ankomst till det lilla samhället vid det azurblå havet finns gott om tid att upptäcka området på egen hand. Lodge-övernattning. (Frukost och middag.)
 
Dag 11: Belo sur Mer
Under dagen finns goda möjligheter till bad, fiske, valskådning eller dykning. Annars kan du bara koppla av på den underbara stranden.  Lodge-övernattning. (Frukost och middag.)
 
Dag 12: Belo sur Mer – Morondava
Efter frukost återvänder vi till Morondava som har strax över 30 000 invånare och är huvudort i Menaberegionen. Staden är känd för sin avspända och avkopplande atmosfär och du har vid ankomst resten av dagen att upptäcka staden på egen hand. Till exempel den lokala marknaden är väl värd ett besök. I närheten av kuststaden finns även stränder. Övernattning i Morondava. (Frukost och middag.)
 
Dag 13: Morondava – Antananarivo (inför hemfärden samma dag)
Under förmiddagen marknadsbesök och därefter inrikesflyg till Antananarivo inför hemresan. Gemensam avskedsmiddag i Antananarivo. Måltider ingår på långflygningen. (Frukost och middag.)
 
Dag 14: Hemkomst till Skandinavien.    
 
 

Vänligen kontakta Phoenix Travel för mer information om resan.