Nepal och Bhutan

Durba torg, Kathmandu, Nepal

Phoenix 10-dagars resa till Nepal och Bhutan omfattar de mest spektakulära sevärdheterna. Med majestätiska Himalaya som kuliss är Nepal ett under av gästfrihet och vänliga människor. Bhutan, Åskdrakens land, är ett av världens mest isolerade länder och bjuder på storslagen natur, magnifik kultur och djupt rotad andlighet som färgar alla aspekter av dess invånares vardag. Vår resa inleds och avslutas i Kathmandudalen där vi finner platser som är både historiskt och kulturellt intressanta. Flera av dem finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Vi fortsätter sedan över många höga bergstoppar till Paro där vi möts av vajande böneflaggor och människor i morgonrocksliknande klädedräkter. I huvudstaden Thimphu blandas gammalt och modernt i en underlig mix. Följ med på en magisk resa till Himalayas rike.

Dag 1: Resa till Nepal
Flyg till Kathmandu. Måltider ingår ombord på flyget långflygningen.

Dag 2: Ankomst Kathmandu
Vi ankommer till Nepals huvudstad, där vi möts av vår lokala representant. På eftermiddagen stannar vi till i Bhaktapur, som tidigare var ett av tre fristående kungadömen. Idag finns staden med på UNESCO:s världsarvslista och med sin gamla bebyggelse och sina hantverkstraditioner är det mer som ett levande museum. Vi förundras över de många hinduiska och buddhistiska helgedomarna i staden innan vi till kvällen samlas för gemensam välkomstmiddag. Övernattning i Kathmandu.

Dag 3: Kathmandu – Paro – Thimphu
Flyg från Kathmandu till staden Paro i Bhutan. Flygresan är en av de mest spektakulära i världen eftersom vi färdas längs det mäktiga Himalaya. Vi möts av den klara, friska bergsluften och vår representant på plats och beger oss till huvudstaden Thimpu, belägen 2.400 m ö h. Thimphu är även känd för sina många, gamla och vackra kloster och fort. Eftermiddagen spenderar vi med en stadsrundtur och besöker bl a det magnifika King’s Memorial Chorten, en stupa byggd 1974 för att hedra hans majestät Jigme Dorji Wangchuck. Avslutningsvis förundras vi av arkitekturen och magin vid Thimphu Dzong. Övernattning i Thimphu.

Dag 4: Thimphu
Vi besöker postkontoret i Thimphu där det finns mängder av frimärken att kika på samt möjlighet att göra sina egna frimärken. En konst- och hantverksskola samt en pappersfabrik som tillverkar papper på traditionellt vis besöker vi också denna dag och möter sedan stillheten vid templet Changangkha Lhakhang. På den färgglada marknaden står byborna och säljer sina jordbruksvaror och hälsar besökare välkomna med vänliga leenden. Vi avslutar dagen i huvudstaden med att bekanta oss närmare med Bhutans nationaldjur, takinen. Övernattning i Thimphu.

Dag 5: Thimphu–Wangdue Phodrang
Efter ett besök vid den 51 meter höga Buddha statyn reser vi den vackra vägen mot Wangdue Phodrang. Vi stannar till vid bergspasset Dochu La på drygt 3 000 m höjd och ser mängder av tempel på bergssidorna med sina färggranna böneflaggor vajande i vinden. En klar dag kan vi få fina vyer av Himalaya. Dessutom ser vi templet Chimi Lhakang, eller fruktbarhetens tempel, från 1499 med sitt gulglänsande tak innan vi fortsätter till den gamla huvudstaden Phunakha belägen i den bördiga dalen där ris, bananer och apelsiner odlas. Här ser vi också det mellan två floder belägna Punakha Dzong, en av Bhutans mest spektakulära byggnader. Övernattning i Wangdue Phodrang.

Dag 6: Wangdue Phodrang – Paro
Denna morgon strosar vi genom en by med risfält och på vägen stannar vi till vid ett buddhistinstitut där vi får möjlighet att interagera med munkarna. Vi lämnar Wangdue Phodrang och reser vidare mot Paro. På vägen stannar vi till vid Simtokha Dzong strax utanför Thimphu. Här finns institutet för språk och kulturutbildning idag. Vid ankomst till Paro beger vi oss till Rinpung Dzong som majestätiskt överblickar dalen och är ett utsökt exempel på storslagen design och konstruktion. Dagen bjuder även på lite tid för att på egen hand för att upptäcka staden Paro med sina färgglada byggnader och butiker. Övernattning i Paro.

Dag 7: Paro
På en klippa 900 m ovanför Paro-dalen och intill randen av ett brådstup ligger det uråldriga eremitklostret Taktsang eller ”Tigernästet” som är ett av Bhutans mest kända kloster. Ingen resa till Bhutan är komplett utan att ha sett Taktsang. Grottan, som klostret byggdes kring, skall ha använts som meditationsgrotta av den store magikern och mystikern Padmasambhava, som även introducerade buddhismen. Ett besök görs sedan till Bhutans nationalmuseum Ta Dzong som ursprungligen byggdes som ett utkikstorn och här finns idag omfattande samlingar av bl a vapen, vardagsföremål, textilier och målningar. Vi besöker också ett traditionellt jordbruk innan vi till kvällen samlas och avnjuter en kulturell afton med dans, musik och god mat. Övernattning i Paro.

Dag 8: Paro – Kathmandu – Nagarkot
Det har blivit dags att ta farväl av åskdrakens land. Flyg tillbaka till Kathmandu för att sedan färdas mot Nagarkot, beläget öster om Kathmandu. Vi besöker en skola och äter lunch på vägen innan vi kommer fram till hotellet och checkar in. Vi befinner oss nu 2 175 m ö h. Framåt kvällen samlas vi till en härlig middag och njuter av den nepalesiska atmosfären. Har vi klart väder kan vi få fina vyer av Himalaya här och uppleva en vacker solnedgång. Övernattning i Nagarkot.

Dag 9: Nagarkot – Kathmandu
Efter en förhoppningsvis magisk soluppgång över bergstopparna styr vi åter mot Kathmandu igen. Vi besöker stadens historiska centrum, Durbar Square. Här finner vi Pashupatinath som är Nepals viktigaste hinduiska tempel. Under vår stadsrundtur ser vi dessutom Nepals mest heliga buddhistiska plats, Swayambhunath och i Kathmandus systerstad Patan ser vi buddhistiska innergårdar och undangömda tempel bland gränderna. Övernattning i Kathmandu.

Dag 10: Hemresa från Kathmandu
Transfer till flygplatsen för flyg till påstigningsorten. Måltider ingår ombord på långflygningen.


AVRESA HEMKOMST AVRESEORT PRIS FLYBOLAG PLATSER BOKNING
2017-11-14 2017-11-23 Stockholm 27 800 Turkish Airlines Öppet Boka här
2017-11-14 2017-11-23 Göteborg 27 800 Turkish Airlines Öppet Boka här
2017-11-14 2017-11-23 Köpenhamn 28 800 Turkish Airlines Öppet Boka här
2018-02-20 2018-03-01 Stockholm 27 800 Turkish Airlines Öppet Boka här
2018-02-20 2018-03-01 Göteborg 27 800 Turkish Airlines Öppet Boka här
2018-02-20 2018-03-01 Köpenhamn 28 800 Turkish Airlines Öppet Boka här

Priserna är baserade på nu (19/5-2017) kända kostnader och valutakurser. Vi reserverar oss för ändringar av dessa. Vi reserverar oss också för omkastningar i programmet samt ändring till likvärdiga hotell.

Öppet: Det finns platser kvar att boka.
Stängt: Det är försent att boka.
Fullbokad: Resan är fullbokad.
På förfrågan: Det går av någon anledning inte att boka, men om du är intresserad kan vi sätta dig på väntelista.

Allt detta ingår i priset:
Flyg till Kathmandu t/r
Flyg Kathmandu - Paro t/r
Alla flygskatter
Hotell i delat dubbelrum med frukost
Helpension
Utflykter inkluderat entréer enligt program
Engelsktalande lokalguider
Svensktalande reseledare
Visum till Bhutan

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 3 600 kr
Avbeställningsskydd 6 % av resans pris
Reseförsäkring 490 kr

Ingår inte i resans pris:
Dricks till lokalguider och chaufförer ca USD 50 totalt per person

Barnrabatt:
Fråga vid bokning

Himalaya Hotel, Kathmandu, Nepal

Hotel Himalaya

Kathmandu

Nepal

Till hotellets hemsida
Ariya Hotel i thimphu, Bhutan

Ariya Hotel

Thimpu

Bhutan

Till hotellets hemsida
Dragons Nest Resort i Wangdue, Bhutan

Dragon's Nest Hotel

Wangdue

Bhutan

Till hotellets hemsida
Club Himalays, Nagarkort, Nepal

Club Himalaya

Nagarkort

Nepal

Till hotellets hemsida

Om ovanstående hotell är fullbokade bokas gruppen in på likartade hotell med samma standard.

Vi reserverar oss för byte till likvärdigt hotell. Rummen på våra gruppresor är normalt i kategorin standard. Om du går in på hotellens hemsidor visas ofta bilder på rum med högre standard. Vi är inte ansvariga för informationen på hotellens hemsidor.

Hela resan en fantastisk upplevelse. Suverän guide Sinnikka V. Möjligen lite dåligt benutrymme från Bryssel till Abu Dhabi.

Arne Jakobsson, Kungsbacka

Sinikka Veivo är sannolikt en av de bästa guider vi haft på ca 50 resor!!!

Marita o Svante Jonzon, Göteborg