Thailand och Kina

grand palace i bangkok, thailand

På denna resa får vi uppleva två länder, Kina och Thailand. Till Kina reser man vanligen för att uppleva den klassiska kulturen och de annorlunda vyerna. Kinas huvudstad Beijing är en otroligt fascinerande metropol med myllrande människomassor och stora turistattraktioner som Kinesiska muren, Förbjudna staden, Sommarpalatset och de imponerande OS-arenorna. Thailand har länge varit ett av de populäraste resmålen för sol och bad, men landet har så mycket mer att erbjuda. På denna resa blir det tillfällen att uppleva både thailändsk kultur och storstadsmiljöer men förstås också sköna lata dagar på stranden. Vi börjar med några dagar i norra Thailand, i Chiang Mai med omnejd, där vi besöker ett spännande buddhistiskt bergstempel, minoritetsfolk i småbyar och dessutom får lära oss att bli elefantskötare! I och runt huvudstaden Bangkok får vi se inte bara det kejserliga palatset och den berömda flytande marknaden, utan också gripande minnesmärken från andra världskriget, däribland en annorlunda krigskyrkogård, och den famösa ”Bron öven floden Kwai”. Och så blir det skön avkoppling under fem dagar då vi kan njuta av solen och vattnet i Phuket, men också göra utflykter i omgivningarna.

Dag 1: Resa till Kina
Flyg till Beijing, Kinas huvudstad. Måltider ingår på långflygningen.

Dag 2: Beijing
Vi anländer till Beijing på morgonen. Vår guide möter vid flygplatsen och vi kastar oss genast in i stadens märkliga och berömda historia. På Himmelska fridens torg känner vi historiens vingslag, och detta ännu mer när vi ser alla de imponerande byggnader som flankerar torget: Folkets stora sal, Nationalmuseet, Mao Zedongs mausoleum och inte minst entrén till Förbjudna staden. Det är verkligen en förunderlig känsla som fyller en när man vandrar runt på detta jättelika torg. Efter lunch skall vi göra ett besök i det allra heligaste, den Förbjudna staden. Här härskade Kinas kejsare under mer än femhundra år, från 1420 till 1911. Två kejsardynastier, Ming och Qing, hade sin makt från Himmelen och styrde oinskränkt över detta jättelika Mittens Rike. Området är i dag världens största utomhusmuseum. På kvällen samlas vi till en festlig välkomstmiddag. Övernattning i Beijing. ( Lunch och middag.)

Dag 3: Beijing  – Chiang Mai
Efter frukost far vi med bussen till Sommarpalatset. Detta parkområde anses vara den bäst bevarade kejserliga trädgården i världen. Den anlades på 1700-talet för att den kejserliga familjen med alla eunucker och konkubiner skulle kunna lämna den heta och kvava Förbjudna staden och i stället få njuta av den friska luften och de sköna vyerna här ute. Vi vandrar runt på området och beundrar de vackra byggnaderna och den konstgjorda sjön. Härefter far vi tillbaka in till centrum för att ta en titt på de stora anläggningarna som byggdes till OS 2008. Vi ser bland annat den jättelika stadion, ”Fågelboet”. Under eftermiddagen transfer till flygplatsen och flyg till Chiang Mai i norra Thailand. Övernattning i Chiang Mai. (Lunch.)

Dag 4: Chiang Mai, Doi Suthep
Dagens höjdpunkt, i dubbel bemärkelse, är det imponerande bergstemplet Wat Phra That Doi Suthep. Denna religiösa byggnad är det heligaste templet i norra Thailand och hit vallfärdar både buddhister och turister. Vi vandrar den vindlande stigen längs templets bas och får välja mellan att kämpa oss uppför 306 branta trappsteg eller ta ett bekvämare fortskaffningsmedel till toppen. Härifrån har man en vidunderlig vy över landskapet. Efter denna toppupplevelse (!) skall vi göra ett besök i någon av de många byar med minoritetsfolk som lever längs bergssidorna. Denna gång träffar vi Hmongfolket, som är en av många bergsstammar. Innan vi återvänder till vårt hotell gör vi också en visit på en lokal marknad. Övernattning i Chiang Mai. (Lunch.)

Dag 5: Chiang Mai. Elephant Natural Park
Efter dagens frukost tar vi bussen till Elephant Natural Park. Vi får en god inblick i detta beundransvärda projekt, som syftar till att förbättra förhållandena för landets elefanter. Ansvarsfull uppfödning, vikten av god hälsa och god skötsel av dessa djur står på programmet. Vi får ingående information av parkens experter och får även lära oss hur man på bästa sätt handskas med elefanterna. Ett omtyckt nöje, både av djur och av skötare, är att bada elefanterna! Vi återvänder till Chiang Mai sent på eftermiddagen och kan njuta av en välförtjänt vila under resten av dagen. Övernattning i Chiang Mai. (Lunch.)

Dag 6: Chiang Mai – Bangkok
På morgonen flyger vi söderut, till Thailands huvudstad Bangkok. Här skall vi först besöka det oerhört vackra Royal Grand Palace, som har varit officiellt residens för Siams eller Thailands kungafamiljer sedan 1782. Så fortsätter vi vår upptäcktsfärd i Bangkok genom att besöka Wat Po, som är platsen för den berömda liggande Buddhan, hela 45 meter lång. Med båt far vi över Chao Prayafloden och kommer efterhand fram till Wat Arun eller Gryningstemplet. Detta buddhistiska tempel är imponerande med sitt cirka 75 meter höga torn och med alla sköna utsmyckningar. Övernattning i Bangkok. (Lunch.)

Dag 7: Bangkok
I dag skall vi först fara till den “flytande marknaden”, som ligger väster om Bangkok. Förutom att promenera längs kajerna kan man också hyra en longtailbåt och långsamt glida genom området med alla de små kanalerna och vattenvägarna. Här ser man båtar i alla former och storlekar, fyllda med alla slags varor, grönsaker, frukt och fisk. Det går också att hyra en paddelbåt för att på egen hand (fot?) ta sig runt bland alla farkoster. Efter lunchen skall vi ägna resten av dagen åt minnen från andra världskriget. Vi besöker en krigskyrkogård, där 6 982 allierade krigsfångar ligger begravda. Det är några av alla de soldater som omkom eller blev dödade under arbetet med den så kallade Dödens järnväg, en förbindelse som japanerna ville bygga mellan Thailand och Burma. I Kanchanaburi ligger JEATH-museet som dels beskriver arbetet med järnvägen, dels innehåller rekonstruerade bambuhyddor med många gripande vittnesmål i form av teckningar, målningar och fotografier från den tiden. JEATH står för de länder som var inblandade i konflikten: Japan, England, Australien, Amerika, Thailand och Holland. Naturligtvis skall vi också vandra över den ökända bron över floden Kwai. Även om det inte är den ursprungliga bron, så känns det ändå starkt att bli erinrad om de vedermödor som krigsfångarna utsattes för. Som en förberedelse för denna upplevelse kan man gärna se den klassiska filmen Bron över floden Kwai med Alec Guinness, men kanske ännu hellre den nya filmen The Railway Man, med Colin Firth och Nicole Kidman, som ger en mer rättvisande beskrivning av förhållandena för krigsfångarna. Övernattning i Bangkok. (Lunch.)

Dag 8: Bangkok – Phuket
I dag flyger vi ännu längre söderut, till Phuket, som är Thailands största ö. Här ligger några av landets allra bästa och finaste sandstränder. Efter ankomsten får vi transfer till vårt hotell och kan i lugn och ro installera oss för de kommande dagarnas vilsamma vistelse. Övernattning i Phuket.

Dag 9 – 12: Phuket
Lediga dagar i Phuket. Det är bara att njuta av vila, sol och bad. Övernattningar i Phuket.

Dag 13: Phuket – Beijing
Hela dagen på egen hand. På kvällen flyg till Beijing. Måltider ingår ombord.

Dag 14: Beijing 
Vi anländer till Beijing på morgonen och tar genast bussen ut till ett av de stora turistmålen: Kinesiska muren! Mycket har skrivits och talats om denna mur, men nu kan vi på ort och ställe själva bilda oss en uppfattning om dess storhet, både i bokstavlig och bildlik bemärkelse. Efter incheckning på vårt hotell är eftermiddagen fri för egna aktiviteter; Beijing är en alldeles utmärkt shoppingstad! Övernattning i Beijing. (Lunch)

Dag 15: Hemresa från Beijing
På morgonen transfer till flygplatsen och flyg hem till Sverige. Måltider ingår ombord på långflygningen.

Vänligen kontakta Phoenix Travel för mer information om resan.