Kultur och bad i Indokina

Strand i Phu Quoc, Vietnam

Indokina är en smältdegel av olika civilisationer, en region som sedan urminnes tider låtit sig influeras av Asiens störta kultursfärer Indien och Kina, men som i mer modern tid även tagit till sig impulser från det mer avlägsna Europa. Det är kanske just denna blandning, i kombination med regionens fascinerande nutidshistoria, som gör en resa till Vietnam och Kambodja till ett oförglömligt minne. Indokinas vackra natur, underbara stränder och soldränkta landskap, den vänliga befolkningen och den fantastiska maten gör dessutom resan än mer angenäm.  
Indisk och kinesisk högkultur har i Vietnam och Kambodja allt som oftast kommit att omtolkas utifrån lokala traditioner vilket gett upphov till de färgstarka kulturyttringar som än idag utmärker regionen. Det indiska inflytandet har dock varit större i Kambodja och det kinesiska större i Vietnam. Alltså skiljer sig de båda grannländerna åt i många avseenden. Vi kommer under vår resa därför att uppleva hur mångfasetterat denna del av Sydostasien är – från ruinstaden Angkors mest spektakulära hinduiska och buddhistiska tempel, inbäddade i Kambodjas grönska, till Vietnams största stad, den pulserande Ho Chi Minh-staden (av lokalbefolkningen nästan alltid kallat för Saigon), där vi bland annat besöker stadsdelen Cholon – Vietnams största China town. Den vietnamesiska ön Phu Quoc  –  ”Asiens orörda pärla” – erbjuder lata och dagar på stranden och egna äventyr. Stora delar av den djungelbeklädda ön är naturreservat och kusterna erbjuder några av Sydostasiens vackraste stränder.

Dag 1: Resa till Vietnam
Vi flyger till Ho Chi Minh-staden (Saigon), Vietnams största stad. 
 
Dag 2: Ho Chi Minh-staden (Saigon)
Ankomst till Ho Chi Minh-stadens internationella flygplats Tan Son Nhat och åker sedan till hotellet för incheckning. Efter den långa flygresan inleds vår vistelse i Vietnam i ett lugnt tempo. Vi besöker Notre Dame katedralen uppförd i rött tegel skeppat från Marseille och därefter det närliggande Huvudpostkontoret, ett av stadens vackraste hus. Från den senare hälften av 1800-talet till en bit in på 1950-talet tillhörde Vietnam det franska kolonialväldet vilket lämnat tydliga spår efter sig i gatubilden. Postkontoret är ett ypperligt exempel på den eleganta kolonialarkitektur man finner överallt i centrala i Saigon. På kvällen äter vi middag på en restaurang som är mycket populär bland såväl lokalbefolkning som utlänningar bosatta i staden. Övernattning i Saigon.  (Lunch och middag)
 
Dag 3: Presidentpalatset, Krigsminnesmuseet och Cholon (China town)
Under förmiddagen besöker vi det som en gång i tiden var Sydvietnams presidentpalats (numera Återföreningspalatset) och det närliggande Krigsminnesmuseet. Under Vietnamkriget var den södra delen av Vietnam under amerikanskt överbeskydd och Saigon var Sydvietnams huvudstad. Efter återföreningen av landet under nordvietnamesiskt styre gavs Saigon det nya officiella namnet Ho Chi Minh-staden och förlorade sin status som huvudstad när Sydvietnam kapitulerade. Det gamla presidentpalatset och mycket av dess möblemang och interiör finns dock bevarat så som det såg ut när Sydvietnams siste president Van Thieu 1975 i helikopter flydde de annalkande Nordvietnamesiska styrkorna. Vi går en tur igenom det stora palatset där tiden tycks ha stått stilla sedan mitten av 70-talet då det alltså övergavs i all hast. Vi besöker bland annat mottagningssalar där presidenten mötte utländska dignitärer, hans privata bostadsavdelning, rummen för olika former av nöjen (som spel och film), presidententens ”krigsrum” där kartor över dåtidens krigssituation fortfarande klär väggarna. Vi besöker också skyddsrummen under palatset och besöker därefter det närliggande Krigsminnesmuseet som är det intressantaste och mest moderna av Vietnams många krigsmuseer. Vi äter en lunch på en intilliggande vegetarisk restaurang. Många hängivna buddhister i Vietnam undviker att äta kött för att öka sin förmåga till att känna medlidande och medkänsla med alla kännande varelser. Efter lunch åker vi till Cholon, Vietnams största China town. Här besöker vi några av stadsdelens tempel i kinesisk stil: Phuoc An Hoi Quan-pagoden uppförd under det tidiga 1900-talet av kineser från Fujian-provinsen i Sydkina, Quan-Am-pagoden tillägnat barmhärtighetens boddhisattva Guanyin och slutligen Thien Hau-pagoden tillägnad gudinnan Mazu som ursprungligen främst tillbads av sjöfarare och fiskare i Kinas kustregioner. Övernattning i Saigon. (Frukost och lunch)          
 
Dag 4: Dagsutflykt till Mekongdeltat eller egna äventyr i Ho Chi Minh-staden (Saigon)
Följ med på en dagsutflykt till Mekongdeltat där vi besöker några mindre öar och åker kanalbåt. Vi besöker bland annat en krokodilfarm, en kokosnötsfabrik och ett udda tempel uppfört av den excentriske munken Nguyen Thanh Nam under Vietnamkriget. Lunch ingår för dem som deltar i utflykten.  För de som väljer att stanna i Saigon finns det också mycket att uppleva! Stadskärnan med alla gamla hus i fransk kolonialstil har ett myllrande gatuliv som sjuder av energi. Att ta en taxi i Saigon är mycket billigt och man tar sig lätt mellan olika sevärdheter och marknader. I Saigons stadskärna kan man vanligen ta sig till fots mellan de platser man vill besöka. Den shoppingintresserade kan till exempel besöka den livliga Benh Thanh marknaden med ett stort utbud av framförallt billiga kläder (här gäller det att pruta), men det finns även lugnare boutiquer och affärer som säljer konsthantverk och souvenirer av god kvalitet. Fråga gärna färdledaren om tips! Den kulturintresserade kan till exempel besöka något av stadens museer som Ho Chi Minh-stadens museum, Historiska museet, taoisttemplet Jadekejsarens pagod eller något av de hinduiska tempel som ligger i Saigons affärscentrum (Mariamman templet och Subramaniam Swamy templet). Övernattning i Saigon.  (Frukost och lunch)          
 
Dag 5: Angkor-området
Efter frukost beger vi oss till flygplatsen för flyg till Siem Reap i Kambodja. Efter att vi checkat in och ätit lunch åker vi i samlad trupp för att hämta upp våra individuella rundturspass som alla turister måste visa upp för att släppas in på tempelområdena. Den som vill följer med på en tur till Angkor Vat som är Angkor-områdets mest kända tempelkomplex. Ankor Vat betyder ”Staden som är ett tempel” och uppfördes under 1100-talet av kung Suryavarman II. Tempelområdet täcker sammanlagt nästan 200 hektar och vi besöker de viktigaste monumentalbyggnaderna och beundrar de vackraste och bäst bevarade av de många detaljerade reliefer som pryder väggarna. Tempelkomplexet uppfördes ursprungligen till guden Vishnus ära och tempelarkitekturen återspeglar därför hinduiska föreställningar. Huvudbyggnaderna i mitten av komplexet symboliserar kosmos absoluta centrum, det heliga berget Meru, där man föreställde sig att gudarna bodde. Tänk på att klä dig passande vid tempelbesök. Kvinnor i linnen och/eller korta klänningar (eller korta shorts) släpps inte in på många tempelområden. Detsamma gäller män i alltför korta shorts och/eller linnen. På kvällen kan äta middag på hotellet eller åka med någon av hotellets tuc-tuc till centrala delarna av Siem Reap. Du bestämmer tid och plats med föraren så hämtar han upp dig när du vill tillbaka. Övernattning i Siem Reap.  (Frukost och lunch)                   
 
Dag 6: Angkor-området
Efter frukost åker vi till ruinstaden Angkor Thom. Angkor Thom uppfördes under slutet av 1100-talet på order av kung Jayavarman VII och var en gång i tiden Khmerrikets största stad (Angkor Thom betyder ”stor stad”). Området täcker mer än 900 hektar varav det mesta numera utgörs av djungel. Vi besöker de främsta sevärdheterna i de mer tillgängliga delarna av Angkor Thom: Bayontemplet, den Södra stadsporten, Baphuontemplet, Elefanternas terrass och Leprakungens terrass.  Bayontemplet är byggt i tre nivåer och ligger i mitten av Angkor Thom. Templet är känt för sina 216 stora gåtfulla stenansikten som möjligen föreställer kung Jayavarman VII eller kanske barmhärtighetens bodhisattva Avalokitesvara. Vi åker igenom den Södra stadsporten är den bäst bevarade av de sammanlagt fem stadsportarna i den tolv kilometer långa stadsmuren som omger Ankor Thom. Baphuontemplet är ruinerna efter ett pyramidformat tempel från 1000-talet som det likt det något senare Ankor Vat uppfördes för att symbolisera berget Meru – kosmos föreställda mittpunkt. Elefanternas terrass ligger strax norr om Bayon och utgjorde förmodligen grunden till en kunglig audienssal varifrån kungen kunde blicka ut över offentliga ceremonier. Leprakungens terrass har fått sitt namn efter en staty ovanpå terrassen som man tidigare trodde föreställde någon av de konungar som enligt legenden led av lepra. Troligen föreställer dock statyn Yama, underjordens gud och de dödas härskare. Möjligen fungerade platsen som kungligt krematorium. Övernattning i Siem Reap.  (Frukost)
 
Dag 7: Ankor-området
Efter frukost besöker vi Ta Prohm, ursprungligen ett buddhist kloster uppfört under sent 1100-tal. Ruinerna har medvetet bevarats utan att man tagit bort alltför mycket av de enorma banjan-träd som hotar att sluka byggnaderna om inte växtligheten tuktas. De gamla vackra stenbyggnaderna som tycks ätas upp av djungeln är en fullkomligen magisk syn. Vi besöker även det något mindre tempelkomplexet Banteay Kdei och en närliggande konstgjord sjö, Sra Srang, där kungligheterna en gång i tiden kunde ta sig ett dopp. Övernattning i Siem Reap.  (Frukost)     
 
Dag 8: Ankor-området
Inga aktiviteter planerade. Dagen fri för egna aktiviteter. Övernattning i Siem Reap.  (Frukost)

Dag 9: Phu Quoc
Efter frukost transfer till flygplatsen för resa till Phu Quoc (byte i Ho Chi Minh-staden). Efter incheckning på vårt hotell väntar sköna dagar i ett tropiskt klimat vid ett svalkande hav.  Övernattning i Phu Quoc.(Frukost)

Dag 10 - 12: Phu Quoc
Fria dagar på Phu Quoc att njuta av sol och strand. (Frukost)

Dag 13: Hemresa
Transfer till flygplatsen för resan tillbaka till påstigningsorten i Sverige. Måltider ingår ombord på långflygningen. (Frukost)
 
 

Vänligen kontakta Phoenix Travel för mer information om resan.