Vänliga Vietnam

Mamma och barn i hue, Vietnam

Vår innehållsrika resa börjar i huvudstaden Hanoi med sitt människovimmel, breda boulevarder, charmiga smågator och gytter av gränder i Gamla stan – en gammal hantverks- och handelsstadsdel med anor från 1200-talet som alltjämt sjuder av kommers. Resan fortsätter genom mer lantliga delar av Vietnam och passerar bergstrakter befolkade av några av Vietnams olika minoritetsfolk. I centrala Vietnam besöker vi den gamla kejsarstaden Hue och den charmiga kuststaden Hoi An. I de södra delarna av landet upplever vi metropolen Saigon och gör en utflykt till Mekongdeltat. Vi reser med buss, flyg och båt och får uppleva den kulturella och geografiska mångfald som Vietnam utgör.

Dag 1: Flyg till Hanoi
Måltider ingår ombord på långflygningen.

Dag 2: Hanoi
Ankomst till Vietnams huvudstad Hanoi. Måltider ingår ombord på långflygningen. (Middag)

Dag 3: Hanoi
Efter frukost åker vi till Ba Dinh-torget där Ho Chi Minh lät utropa nationell självständighet för Vietnam 1945. Här besöker vi först Ho Chi Minhs mausoleum där Vietnams landsfader ligger på lit de parade och besöker därefter det pålhus där Ho Chi Minh bodde fram till sin död 1969. Vi beskådar även den närliggande buddhistiska Enpelarpagoden, en av de främsta symbolerna för Hanoi. Vi besöker därefter Konfuciustemplet Van Mieu (Litteraturens tempel) med anor från tidigt 1000-tal. Därefter går vi på upptäcktsfärd genom vindlande gränder i Gamla stan vid Hoan Kiem-sjön i centrala Hanoi. Under eftermiddagen lämnar vi Hanoi bakom oss för att besöka en by som är känd för sina mästare inom genren vattendockteater – en slags dockteater där trädockor, på en scen av vatten, skickligt manövreras av dolda dockmästare i kulisserna. Vi får se en föreställning och möter hantverkarna som tillverkat dockorna. Vi går en rundtur i byn, får tillfälle att besöka ett vanligt hushåll och avnjuter en middag bestående av lokala delikatesser. (Frukost, lunch och middag)

Dag 4: Hoa Binh och Ho Chi Minh Trail Museum
Efter frukost åker vi västerut mot bergsprovinsen Hoa Binh där vi besöker byar som tillhör minoritetsfolken Muong och Dao och får därmed en viss insyn i deras dagliga liv. Vietnams befolkning består av över 50 olika folkslag/etniciteter där Viet-folket (ibland även kallat för Kinh-folket) utgör majoriteten. I Hua Binh tillhör dock en ganska stor andel av befolkningen något av nordvästra Vietnams talrika minoritetsfolk. Under dagen tar vi även en båttur på Song Da-dammen och besöker Ho Chi Minh Trail Museum. Museet belyser den enorma betydelse den så kallade Ho Chi Minh-leden hade under Vietnamkriget. Ho Chi Minh-leden var det nätverk av provisoriska och tämligen primitiva transportvägar från norr till söder som Nordvietnam använde sig av för att transportera trupper, vapen och förnödenheter till den kommunistdominerade gerillan i Sydvietnam. Övernattning i Hanoi. (Frukost, lunch och middag)

Dag 5: Dong Ngac   
Idag besöker vi byn Dong Ngac strax utanför Hanoi. Byn har många byggnadsminnesmärkta hus och är känt för att genom århundradena ha varit hemby till många bildade män och höga ämbetsmän inom den kejserliga administrationen. På byns lokala marknad handlar vi färska ingredienser till dagens lunch som vi senare lagar tillsammans med våra värdar från Dong Ngac. Dagen innehåller en guidad cykeltur genom byn (den som önskar kan utforska byn till fots) och vi besöker bland annat Nguyen-klanens uråldriga förfäderstempel samt byns viktigaste tempel och samlingshus. Vi besöker även den natursköna omgivningen Lien Mac känd för sina välskötta grönsaks- och blomsterodlingar. Övernattning i Hanoi. (Frukost, lunch och middag)  

Dag 6: Hanoi – Halongbukten
Efter frukost beger vi oss till Halong-bukten. Ombord på utflyktsbåten äter vi lunch (fisk och skaldjur) omgivna av Halongbuktens fantastiska övärld. Arkipelagen finns upptagen på Unescos världsarvslista och består av sockertoppsformade och djungelbeklädda småöar varav många har djupa men väl dolda grottor. Vi gör strandhugg vid en av öarna för att besöka en av de större grottorna. Båtfärden varar omkring fyra timmar. Övernattning i Halong. (Frukost, lunch och middag)

Dag 7: Halong – Hue  
Transfer till flygplatsen och flyg till den gamla kejsarstaden Hue. Övernattning i Hue. (Frukost)

Dag 8: Hue     
På förmiddagen åker vi flodbåt längs Parfymfloden och besöker Thien mu-pagoden (ett av Vietnams viktigaste buddhistkloster) och något av de många palatslika kejserliga gravmonument som ligger längst floden. Under eftermiddagen besöker vi Hues citadell och kejsarstaden. Övernattning i Hue. (Frukost, lunch och middag)

Dag 9: Hue – Da Nang – Hoi An
Efter frukost åker vi till Hoi An. Under bussfärden stannar vi till vid Hai Van-passet där vi får en vacker utsikt över Sydkinesiska havet. Vid passet finns fortfarande några bunkrar som står kvar sedan Vietnamkriget. Efter lunch besöker vi det lilla men intressanta Chammuseet med sin unika utställning av skulpturer från det hinduiska Champa-riket som en gång i tiden låg i vad som numera utgör centrala Vietnam. Vi stannar även till vid Marmorbergen och besöker där en buddhistisk helgedom inrymd inuti en grotta. Övernattning i Hoi An. (Frukost, lunch och middag)

Dag 10: Hoi An 
Kuststaden Hoi An har en lång historia och var en gång i tiden en av Vietnams viktigaste handelsstäder dit framförallt köpmän från Kina, men även mer långväga handelsmän från till exempel Japan och Europa, sökte sig för att bedriva internationell handel. Många utlänningar, framförallt kineser, kom att bosätta sig i staden. Detta har lämnat spår efter sig i den lokala arkitekturen som oftast går i sydkinesisk stil eller är en kombination av inhemska och utländska element. Hoi An med sitt rika kulturarv och bilfria stadskärna är en av de mest behagliga och fridfulla städerna i Vietnam. Staden finns också upptaget på Unescos världsarvslista. Vi besöker den lokala marknaden, Phuc Kiens samlingshus som uppfördes av kinesiska handelsmän från Fujianprovinsen, Tan Ky-huset uppfört i en arkitektonisk blandning med inslag från Vietnam, Kina och Japan och slutligen den japanska bron, rest i slutet av 1500-talet av japanska köpmän. Eftermiddagen till egna äventyr. Övernattning i Hoi An. (Frukost och lunch)

Dag 11: Hoi An – Ho Chi Minh-staden (Saigon)
Transfer till flygplatsen i Da Nang och flyg till Ho Chi Minh-staden. Vi besöker Krigsminnesmuseet och åker på en stadsrundtur där vi får se några av stadens arkitektoniska sevärdheter som Återföreningens palats (tidigare Sydvietnams presidentpalats), Notre Damekatedralen och Huvudpostkontoret. (Frukost, lunch och middag)

Dag 12: Tay Ninh – Cu Chi 
Efter frukost åker vi till Tay Ninh vid gränsen till Kambodja för att besöka Gudomlighetens tempel – Vietnams största Cao Dai-templet. Cao Dai är en synkretisk religion bildat i Vietnam under 1920-talet som kombinerar element från framförallt buddhism, taoism och konfucianism, men också från hinduism, kristendom och islam. Bland religionens ”helgon” återfinns till exempel Buddha, Konfucius, Jesus, Muhammed, Victor Hugo, Sun Yat-sen och Jeanne d´Arc. Det stora Cao Dai-templet i Tay Ninh är en blandning av österländsk och västerländsk arkitektur i klara kulörer, dekorerat med färgglada skulpturer och målningar med religiösa motiv. Under eftermiddagen besöker vi Cu Chi-tunnlarna. Under Vietnamkriget nådde tunnelsystemet i princip alla byar i distriktet vilket gjorde det möjligt för den sydvietnamesiska gerillan och Nordvietnams armé att dyka upp där fienden minst anade det. Vi blir bland annat förevisade hur gerillans olika fällor var konstruerade av personal från Vietnams militär. (frukost, lunch och middag)                     

Dag 13: Mekongadeltat och hemresa
Efter frukost åker vi till Ben Tre-provinsen 85 km från Saigon för att ta en båttur i Mekong-deltat. Området är känt för sina kokosnötsodlingar och vi besöker bland annat en kokosnötgodistillverkare på en av öarna i floddeltat. Ben Tre drabbades hårt under Vietnamkriget men är numera ett populärt utflyktsmål. Vi återvänder till Saigon för transfer till flygplatsen och hemresa. (Frukost och lunch)

Dag 14: Ankomst till påstigningsorten
Måltider ingår ombord på långflygningen.
 


AVRESA HEMKOMST AVRESEORT PRIS FLYBOLAG PLATSER BOKNING
2018-01-25 2018-02-07 Stockholm 22 900 Emirates Öppet Boka här
2018-01-25 2018-02-07 Göteborg 23 900 Emirates Öppet Boka här
2018-01-25 2018-02-07 Köpenhamn 22 900 Emirates Öppet Boka här
2018-01-25 2018-02-07 Oslo 23 900 Emirates På förfrågan Boka här
2018-02-15 2018-02-28 Stockholm 22 900 Emirates Öppet Boka här
2018-02-15 2018-02-28 Göteborg 23 900 Emirates Öppet Boka här
2018-02-15 2018-02-28 Köpenhamn 22 900 Emirates Öppet Boka här
2018-02-15 2018-02-28 Oslo 24 900 Emirates På förfrågan Boka här
2018-03-01 2018-03-14 Stockholm 22 900 Emirates Fullbokad Kontakta oss
2018-03-01 2018-03-14 Göteborg 23 900 Emirates Fullbokad Kontakta oss
2018-03-01 2018-03-14 Köpenhamn 22 900 Emirates Fullbokad Kontakta oss
2018-03-01 2018-03-14 Oslo 23 900 Emirates Fullbokad Kontakta oss

Priset är baserat på nu (5/6-17) kända kostnader och valutakurser. Vi reserverar oss för ändringar av dessa. Vi reserverar oss också för omkastningar i programmet samt byte till likvärdiga hotell.

Öppet: Det finns platser kvar att boka.
Stängt: Det är försent att boka.
Fullbokad: Resan är fullbokad.
På förfrågan: Det går av någon anledning inte att boka, men om du är intresserad kan vi sätta dig på väntelista.

Allt detta ingår i priset:
Flyg till Hanoi
Hemresa från Saigon
Inrikesflyg
Alla flygskatter
Hotell i delat dubbelrum med frukost
Måltider enligt program
Utflykter enligt program
Svensktalande reseledare
Engelsktalande lokalguider

Kan beställas mot tillägg:
Enkelrum 4 600 kr
Avbeställningsskydd 6 % av resans pris
Reseförsäkring 650 kr

I priset ingår inte:
Dricks till lokalguider och chaufförer ca USD 65 totalt per person

Hotellinformation:
4-stjärniga hotell

Preliminära flygtider med Emirates:
Stockholm - Dubai 13:35 - 22:55
Dubai - Hanoi 03:30 - 15:05 nästa dag

Saigon - Dubai 23:55 - 04:10
Dubai - Stockholm 08:10 - 11:55

Barnrabatt:
Fråga vid bokning

Muong Thanh Centre Hotel i Hanoi, Vietnam

Muong Thanh Hanoi Centre Hotel

Hanoi

Vietnam

Till hotellets hemsida
Starcity Hotel i Halong bukten

Startcity Hotel

Ha Long Bay

Vietnam

Till hotellets hemsida
Eldora Hotel i Hue, Vietnam

Eldora Hotel

Hue,Vietnam

Vietnam

Till hotellets hemsida
Green Heaven Hoi An Hotel, Vietnam

Green Heaven Hoi An Resort & Spa

Hoi An

Vietnam

Till hotellets hemsida
Muong thanh Saigon Center, Vietnam

Muong Thanh Saigon Centre

Saigon

Vietnam

Till hotellets hemsida

Om ovanstående hotell är fullbokade bokas gruppen in på likartade hotell med samma standard

Rummen på våra gruppresor är normalt i kategorin standard. Om du går in på hotellens hemsidor visas ofta bilder på rum med högre standard. Vi är inte ansvariga för informationen på hotellens hemsidor.

Utflykten till Halong bay med övernattning på båten, cykelturen i Hanoi samt resan till Mekongdeltat var verkliga höjdpunkter. Reseledaren Pontus, som var lika trevlig mot alla var också en höjdpunkt
Det som höjde resan till att vara myket bra var reseledaren Pontus . Han gav mycket av sig själv och såg till att alla trivdes.

Tommy Johansson, Källby

Det positiva var att vi hade en toppenguide Mats Norvenius . En av de bästa man har haft på de resor man har gjort. Han är värd stort beröm

I det stora hela var resa jättebra, väl ordnat, fick se mycket , jättebra guider. Phoenix är en bra resebyrå

Kristina Nilsson, Frånsta

Generellt en mycket trevlig och stimulerande resa. mycket tack vare en kunnig och entusiastisk reseledare! Måltiderna (lunch och middag) blev ibland något enahanda. Där skulle nog förbättring kunna ske. Besök på marknader var trevliga inslag. Chammuseet kanske inte så givande. Service vid hotellen med bagage m m bra

Sista dagen blev lite svettig och man saknade möjlighet att kanske duscha och byta om innan hemresa.

 Ett stort tack till reseledaren Mats för en väl genomförd dryg vecka i Vietnam

Urban och Charlotte Blomqvist, Gävle