Artiklar om resor till Burma

U Bein bron i Burma – världens längsta bro av teak

2014-06-10 11:54:53
U Bein Bron, Mandalay, Burma

Kanske är det Burmas mest fotograferade objekt. Den är unik och intressant.

Bron gör sig som allra bäst i gryning eller skymning. De flesta som reser till Burma spenderar någon eller några nätter i Mandalay. Själva staden är egentligen varken särskilt vacker eller intressant, men i stadens omgivningar finns många intressanta utflyktsmål. Bland annat då den berömda teakbron.

Bron är en gång- och cykelbro över sjön Taungthaman som tros fått namn efter en ogre, en mytologisk jätte. Den ligger strax söder om den gamla huvudstaden Amarapura och är 1,2 km lång. Teakplankorna kommer från Inwa. För fotografering kanske det lämpar sig bäst att beundra bron på avstånd, men det är också en stor upplevelse att vandra över bron tillsammans med lokalbefolkningen och känna atmosfären och stämningen där.

Bron byggdes på order av kung Bodawpaya när huvudstaden flyttades hit från Inwa. Med tanke på att bron är nästan 200 år gammal är den i relativt gott skick, även om den känns lite skranglig på sina ställen. Det tar ungefär femton minuter att promenera över bron. Bron hålls upp av tusen bropelare. En del av dessa har dock bytts ut mot betong för att bättre kunna stå emot väder och vind.

Vattenmängden i sjön varierar kraftigt beroende på säsong. Under regnperioden kan ibland hela bron stå under vatten och under torka odlar befolkningen till och med grönsaker på sjöbotten under bron. Under senare år har även en del av de antika teakplankorna tagits bort. Det sägs att de gör träsniderier av dem och säljer dem i antikaffärer i andra länder. Många turister stannar här bara en kort stund, men det är att rekommendera att ta god tid på sig för att insupa känslan och myllret av människor på och omkring bron. Numera är det gott om turister här precis som souvenirförsäljare och försäljare av förfriskningar. I närheten av bron på Amarapurasidan finns också några konstnärsateljéer om man kanske vill få med sig något alster inrullat i bamburör hem.

Rubinernas dal i Burma

2013-10-18 17:57:47
Pyin oo Lwin Burma

Mogok-dalen är ett vackert område omgivet av grönskande kullar. Det är ett område berömt sedan urminnes tider för sina ädelstenar som framför allt rubiner och...

Läs mer

Den gyllene klippan i Burma

2013-08-28 15:21:04
Den gyllene klippan i Burma

I Burma, Öster om Rangoon och Bago i Mon staten strax utanför byn Kyaiktiyo finns ”den gyllene klippan” eller the Golden Rock som är ett av landets heligaste...

Läs mer