Artiklar om resor till Indonesien

Det tropiska paradiset Bali

2014-04-21 19:00:28

Varför inte besöka paradiset en gång i livet? Boka en resa till Bali och njut om du har ”ögon känsliga för grönt”!

Den smaragdgröna ön Bali bjuder på ett nästan mystiskt landskap och andliga och heliga platser. Den hinduistiska kulturen är unik i det annars muslimska landet Indonesien.

Även om klimatförändringar hotar att översvämma några av öns bebyggda platser kommer nya resenärer till den förtrollande ön år efter år.

Öns statyer, helgedomar och enkla nöjen har lockat resenärer sedan holländarna öppnade ön för turism år 1914. De första turisterna var rika västerlänningar som hade både tid och pengar att besöka en så avlägsen plats i Indiska oceanen. På 1960- och 70-talet kom surfare, främst från Australien, för att utmana de höga vågorna.

Idag finns det otaliga lyxhotell och golfbanor att välja mellan. Strandpromenaden i Kuta, som är det kända turistområdet nära huvudstaden Denpasar, är 7 km lång.

Trots den stora tillströmningen av turister har inte kulturen på ön förändrats mycket. Utanför det tättbebyggda området i Kuta utbreder sig fortfarande den välkända gröna lummigheten.

Turismen minskade drastiskt efter terrorattackerna 2002 och 2005. Idag har man återhämtat sig och nyligen fått ett uppsving efter boken och filmen ”Lyckan, kärleken och meningen med livet”. Boken och filmen inspirerade många att finna sig själva i denna hektiska värld. Receptet var massage, meditation, strandyoga och rituella bönestunder vid bergstempel. Allt detta finner du på Bali.

Under 2011 hade ön Bali mer än 2,7 miljoner utländska besökare, det flesta från Australien, följt av Japan och Kina.

De mest populära turistmålen på Bali är stränderna vid Kuta, Seminyak och Jimbara. Men vill du finna Balis kulturella hjärta skall du lämna kusterna. Det är i det inre av ön du finner de gröna risfälten och de böljande kullarna.

Staden Ubud, beläget vid foten av ett berg, är ett stort centra för lokal konst, dans, musik och opera. På senare tid har staden också blivit Asiens stora yogacentra.

Var vill du bo på Bali? Den södra kusten är den mest populära och mest bebyggda runt huvudstaden Denpasar. I Seminyak är det fullt av livliga strandbarer, restauranger, butiker och affärer. Det centralt belägna området Sanur är Balis äldsta strandområde och har numera fått ett uppsving med många nya hotell som är under konstruktion. Nya områden är Jimbara och Nusa Dua. Längs kusten, norr om Seminyak, är området tystare. Här ligger templet Tanah Lot som är en av de heligaste platserna på Bali.