Artiklar om resor till Iran

En resa till Iran: Isfahan (3)

2014-03-03 12:12:51
Jameh Abbasi Mosque i Isfahan, Iran

Resan till Isfahan var lika vacker som tidigare genom det torra ökenlandskapet. Mitt i staden ligger det kända Imam-torget, ett av UNESCO´s världsarv. 510x160 m stort lär det vara störst i världen efter Himmelska Fridens Torg i Peking. Med enhetliga arkader runt om den grönskande ytan, två kakelklädda moskéer och ett palats med fantastisk veranda är det ett av världens vackraste torg. Torget byggdes i början av 1600-talet av Abbas I för parader, sammankomster och polospel. Från palatsets veranda kunde man betrakta tävlingarna, som genomförts i Persien sedan femhundratalet f Kr.Vi betade av sevärdheterna runt torget, Lotfullah-moskén, Imam Abassi-moskén, och Qeysarieyeh-portalen, där vi passade på att ta julkort.Vi såg också den kända restaurangen Bastani. På de flesta restauranger sitter man inte till bords utan i ”kökssoffor”, breda som sängar.

I anslutning till torget ligger de övertäckta basargatorna med ett charmigt myller. Lite längre bort finns ytterligare en basar, inte för turister utan för lokalbefolkningen. Här var alla tyger i butikerna svarta, kvinnorna som handlade var också helsvarta, precis som sorgeflaggorna för Huseyn, som även här vajade på flaggstängerna.

En moské i närheten visade sig också vara ett världsarv. Den var som en historiebok från 800- till 1800-talet, tillbyggd i omgångar. Till skillnad från andra moskéer vi sett var den här helt färglös, väggar och pelare var dekorerade med reliefer.

Isfahan är centrum för konst och hantverk, persiska mattor kanske mest kända. Kamelhårsmattor görs av hår som skördas av kameler en gång om året, precis som vi gör med fåren. Fast jag har aldrig någonsin sett en nyrakad kamel… Den mest udda mattan vi såg kom från Afghanistan och föreställde massor av helikoptrar, tanks och andra stridsvagnar.

Miniatyrmåleri är ett hantverk från 1200-talet. Till skillnad från annan islamisk konst har man tillåtits avbilda både djur och människor. Vi besökte en mycket skicklig konstnär, som övertagit yrket från sin far och som nu fört det vidare till sin son. De visade hur man målar på tunna skivor av kamelben.
Genom Isfahan rinner, eller rann, Zayandehrud-floden. Den börjar tolv mil väster om staden och dunstar bord i en saltmyr öster om den. Sedan tre år finns inget vatten i floden, men man kan ändå beundra de kända broar som korsar den. En är i två våningar, en annan är hela 132 m lång med 23 valvbågar, ytterligare tre broar byggdes av Abbas II i slutet av 1600-talet.

Hotell Abbasi är Isfahans stolthet, en ombyggd kunglig karavanseraj från 1700-talet. Vid den stora parkens ena sida finns ett traditionellt tehus, dit vi gick för en stunds vila.

Bara +2⁰ på morgonen, Isfahan ligger ju också på 1500 m höjd. Vi tog en buss till Kashan, en stad 18 mil norrut

Ingrid Johansson

En resa till Iran: Kashan och Aran (4)

2014-03-11 13:45:46
Kashan, Iran

På 1800-talet bodde många framgångsrika matthandlare i Kashan, där de byggde sina fantastiska palats. Flera av dem är nu renoverade och visas för allmänheten. Vi gick...

Läs mer

En resa till Iran: Yazd (2)

2014-02-26 17:16:06
Yazd, iran

Vägen till Yazd var 28 mil på asfalterade vägbanor, mestadels motorväg. Högplatån var platt som en pannkaka, Landskapet var otroligt vackert, ökensanden skiftade i...

Läs mer

En resa till Iran i november 2013 (1)

2014-02-24 15:06:03
Iran kvinor

Innan vi landade i Teheran svepte vi sjalar över huvudet, vilket är lag för kvinnor, även turister. Efter 135 mil och drygt 20 timmar med tåg söderut kom vi till...

Läs mer