Artiklar om resor till Israel

Namal - en pånyttfödd hamn i Tel Aviv, Israel

2014-04-04 10:19:47
Namal, Tel Aviv

Tel Aviv är en hipp och modern hamnstad i Israel som de flesta som reser till Israel brukar besöka. Hamnen Namal slutade att användas för omkring fyrtio år sedan då den överskuggades av en hamn i söder som tog över handeln till havs och ingen trodde det skulle gå att återuppliva den. Men under det senaste årtiondet har hamnen återfått liv som en trendig lekplats vid havet.

Nu finns det här inga lastfartyg utan istället en bred strandpromenad med butiker, restauranger, en fyr och en grönsaksmarknad som gör det till en populär plats för underhållning, shopping, mat och nöjen. Under 2012 besökte nästan 4,3 miljoner personer platsen vilket gjorde det till Israels näst mest besökta plats efter västra muren i Jerusalem. Strandpromenaden i trä på hela 14 000 kvm öppnade 2007 och designades av arkitektparet Udi och Ganit Maislits Kassif och den breda promenaden ska likna sanddyner genom att bölja upp och ned kantad med betongbänkar där man kan avnjuta utsikten. Den unika designen vann pris vid Europeiska biennalen för landskapsarkitektur 2010. Om man strosar bort från strandpromenaden hittar man platsen för de tidigare lagerbyggnaderna och hangarerna som nu har förvandlats till affärer, restauranger och till och med en konsertsal där Zubin Mehta’s Israel Philharmonic Orchestra uppträder.

Den största butiken i området är Comme Il Faut som har sålt kläder, konst, böcker mm sedan 2005. Efter förstörelsen av en storm 2011 fick man bygga om vilket resulterade i att butiken fick flytta in i ännu större lokaler. Ägaren kommenterar ”när något dåligt händer kan det också resultera i något bra”. På fredagar är det dags för böndernas marknad som specialiserar sig på organiska och lokalt producerade produkter från omkring 40 försäljningsstånd. Marknaden startade 2008 och attraherar försäljare från hela Israel. Succén med marknaden inspirerade till öppnandet av Namals inomhusmarknad i hangar nummer 12. Den är öppen alla dagar utom söndag. Bland populära restauranger kan nämnas den stora Kitchen Market på andra våningen med utsikt över medelhavet. Här erbjuder man dessutom matlagningskurser till både lokalbefolkningen och till turister. Man köper ingredienserna på marknaden som en del av kursen och sedan förbereder man maten i ett rum med utsikt över marknaden. Här finns också Pasta Fiori sedan 2010 som erbjuder färsk pasta och hemmagjord choklad. Innehavaren lockades hit av områdets popularitet och den fantastiska marknaden.

Israeliska viner

2014-05-26 16:41:08
Israeliska vinner

Kanske har du inte tänkt att du kan göra vingårdsbesök och vinprovningar på din resa till Israel.

Israel är kanske inte det första landet man tänker på...

Läs mer

Haifa, Israel

2014-05-08 14:16:20
Haifa, Israel

Under en resa till Israel skall du inte missa ett besök till Haifa. Haifa älskas av både turister och lokalbefolkningen. Haifa är Israels huvudsakliga hamnstad och den...

Läs mer

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/artiklar-detail.php:371 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/artiklar-detail.php on line 371