Artiklar om resor till Jordanien

Berget Nebo i Jordanien

2013-10-29 13:28:39
Berget Nebo, Jordanien

En av Jordaniens mest vördade heliga plats där Moses är begravd ligger 10 km väster om den romersk-bysantinska staden Madaba. Berget Nebo har länge varit en viktig plats för kristna pilgrimer på grund av sin koppling till Moses. Utgrävningar ledda av fransiskanerbröderna, som också äger platsen, har frilagt viktiga rester från den tidiga kyrkan och magnifika bysantinska mosaiker. Berget Nebo reser sig över 700 meter över Jordan Valley och erbjuder spektakulär utsikt över det förlovade landet precis som Moses borde ha sett det. På plattformen på toppen av berget finns en modern skulptur gjord av en italiensk konstnär. På den högsta toppen av berget, Syagha, har man hittat rester från en kyrka och ett kloster. Kyrkan som upptäcktes 1933 byggdes under andra halvan av 300-talet som en minnesplats för Moses död. Kyrkan är byggd som en typisk basilika och den byggdes ut under 400-talet och byggdes om år 597. Kyrkan nämns i skrift första gången i en redogörelse av en pilgrimsresa gjord av Lady Aetheria år 394. Under det av mosaik täckta golvet i kyrkan har man hittat sex gravar. I det nuvarande presbyteriet kan man se rester av mosaikgolven från olika tidsperioder. Det tidigaste av dessa är en panel med ett kantat kors som nu är placerat på den östra änden av den södra väggen. Precis till vänster innanför entrén finns det utgrävda gamla dopkapellet som har en av de mest intressanta mosaikerna i hela Jordanien. Dopkapellet och mosaiken kan dateras till augusti 531 tack vare en grekisk inskription som också namnger tre av arbetarna som skapade det och den dåvarande biskopen Elias. Mosaiken här är extra välbevarad eftersom ytterligare en lades ovanpå bara ett par årtionden senare år 597 vilket döljde den ursprungliga mosaiken i över 1 400 år tills man hittade den 1976 när man tog av den översta mosaiken för att renovera. Mosaiken från 531 består av en stor kvadrat indelad i fyra remsor av olika scener med män och djur omgivna av en kedjeliknande kant. De två översta sekvenserna visar på våldsamma jaktscener där en herde slåss mot ett lejon, en soldat som kämpar mot en lejoninna och två jägare till häst som besegrar en björn och ett vildsvin. De nedre scenerna är mer prästerliga men också med en exotisk touch där en herde vaktar sin get och sitt får där de betar i skuggan av träden, en struts i koppel som hålls av en mörkhyad man, en pojke som håller en zebras tyglar och ett prickigt djur som ser ut som en kamel, men kanske är mer tänkt att föreställa en giraff.

Omkring en kilometer från berget Nebo kan man se Moses källa omnämnd av Egeria, Peter den iberiska och Theodosius. På våren är området vackert översållat av eukalyptusträd vid två kyrkor byggda under 500-talet med utsökta mosaiker. Diakonerna Thomas och Kayanos kyrkor utsmyckades med ytterligare mosaik under 600-talet. Kyrkorna förstördes sedan av en kraftig jordbävning år 749.

 

Campa med beduiner i Jordaniens öken

2014-05-26 16:50:44
Wadi rum camp

På din resa till Jordanien bör du definitivt planera in en övernattning i öknen. Varför inte stanna ett par dagar i Wadi Rum?

Långt inne i det avlägsna...

Läs mer

Påvebesök till Jesu dopplats

2014-05-26 16:31:09
Jesu-dopplats vid Jordanien

Kristna tror att Jesus döptes i Jordanfloden av Johannes döparen men frågan är om det var på flodens östra eller västra sida? Pilgrimer från hela världen besöker...

Läs mer

Petra – En stad med många gåtor

2014-05-11 11:04:53
petra,Jordanien

Petra - Klippstaden är ett extremt vackert underverk, men dess ursprung vet man väldigt lite om och staden är full av gåtor som bara gör den ännu mer spännande och...

Läs mer