Artiklar om resor till Jordanien

Påvebesök till Jesu dopplats

2014-05-26 16:31:09
Jesu-dopplats vid Jordanien

Kristna tror att Jesus döptes i Jordanfloden av Johannes döparen men frågan är om det var på flodens östra eller västra sida? Pilgrimer från hela världen besöker flodens bägge sidor.
Även om frågan inte är så viktig för besökarna är den desto viktigare för turistansvariga i Israel och Jordanien, som tvistar om vilken sida det är som gäller. När påven Francis på sin första resa till Israel, som ledare för den romersk-katolska kyrkan, besöker platsen för dopet är det den östra sidan dvs. Bethany Beyond the Jordan på den jordanska sidan han besöker. Jordanska myndigheter hoppas kunna kapitalisera på påvens besök och lyfter fram andra platser i landet som mål för kristna pilgrimer. Jordanien lanseras som det andra heliga landet. Man vill gärna också ha en bit av Bibelturismkakan, som idag genererar 3 miljarder dollar per år till Israel och Palestina.

Francis är den tredje påven, som besöker platsen sedan 2000 när påven John Paul II gjorde den första påvliga pilgrimsresan i modern tid hit. Han gjorde det, som en del av sin jubileumsresa och signalerade därmed att Vatikanen gav sin välsignelse till att Bethany Beyond the Jordan var den mest troliga platsen för dopet.

Trots det knorrar jordanska officiella representanter att även om det är brist på arkeologiska bevis vilar Bethany i skuggan av Qasr al-Yahud eller Judarnas palats. Det är en mer känd och populär plats marknadsförd av Israel som dopplatsen, tvärsöver floden på den Israelockuperade Västbanken. Turistministeriet säger att Qasr al-Yahud är den plats som enligt traditionen är den rätta. Saar Kfir, chef för den israeliska parken här menar att det är mer troligt att det var på den västra sidan eftersom Jesus kom hit från Nasaret-hållet.

Till bara för några år sedan var området en stängd militär zon men är nu en israelisk park öppen dagtid. Nattetid kontrolleras den fortfarande av det israeliska försvaret.
Turistbussarna lastar av pilgrimer som går förbi övergivna religiösa platser, taggtråd och varningsskyltar för minor till en presentshop, som säljer vita dräkter att döpas i, såväl som t-shirts med texten “America Don’t Worry — Israel is Behind You” och motivet en stridsvagn och ett stridsflygplan.

Vid flodstranden finns både trappsteg och ett räcke ned till floden och Jordanien är bara 9 meter bort. En simmare kan korsa floden med bara några simtag men när det händer skickas de tillbaka till respektive sida av israeliska och jordanska soldater. Inom loppet av en timme ser man hundratals pilgrimer och skolbarn på den Israelkontrollerade sidan medan det bara är några få turister på den jordanska sidan. Förra året besökte 430 000 turister Qasr al-Yahud, medan 90 000 reste till Bethany på sin resa till Jordanien, enligt de bägge sidornas turistråd.

Den israeliska sidan kan vara mer popular eftersom entrén är gratis och bara en timmes väg från Jerusalem eller Betlehem. Att resa till Jordanien fordrar visum, åtminstone för en del resenärer, som amerikaner och den närliggande gränsövergången Allenby är ofta orolig. Det spända läget i området, särskilt i Syrien, får många researrangörer från Väst att undvika resor hit vilket ledde till en nedgång med 6 % i besökarantalet förra året trots att Jordanien har ett rykte som ett stabilt land. Förutom dopet sägs det också att det var här judarna reste in i Israel och det var här profeten Elias steg upp i himlen.

De som letar efter bevis som gagnar den jordanska sidan visar på dagböcker från tidiga pilgrimer och en mosaikkarta från 500-talet på golvet av St. Georges ortodoxa kyrka i Madaba i Jordanien.
Jordanska arkeologer säger att det definitiva beviset som binder Bethany till Jesus dop finns i form av ett kloster från 300-talet som helgats åt Elias, och kanske byggdes på uppdrag av den romerska kejsaren Konstantins mamma Helena, för att markera platsen för dopet.

“När man får bevisen presenterade för sig, kan ingen förneka att platsen för dopet är Bethany” säger Mohammad Waheeb, en jordansk arkeolog som gick i spetsen för återupptäckten av området i slutet av 90-talet. Enligt Jordanien har 16 större auktoriteter officiellt erkänt Bethany, som platsen för dopet, från den etiopiska ortodoxa kyrkans patriark till Rick Warren, den evangeliska pastorn i en megakyrka i Kalifornien.

“Vi har över 36 heliga kristna platser och 2 000 år av pilgrimsbesök som våra referenser” säger Nidal Qatamin, Jordaniens turistminister medan han pekar på berget Nebo, varifrån Moses lär ha sett ut över det förlovade landet och Machaerus, slottet där Johannes döparen sägs ha förlorat sitt huvud på grund av den ilskne kung Herodes.

Genom ansträngningar av kung Abdullah II, ger Jordanien bort marker gratis längs floden till kristna samfund för att uppmuntra landets spirande pilgrimsindustri. I år slutfördes ett rysk-ortodoxt pensionat, en luthersk kyrka och ett pilgrimsfärdscentrum i tillägg till de koptiska, rysk-ortodoxa och grekisk-ortodoxa kyrkor som redan finns här. Huvudnumret kommer att bli en katolsk kyrka som kommer att bli en av de största i regionen och öppnar 2016. Från officiellt håll lovar man att området inte kommer att förvandlas till en nöjespark utan kommer att behålla sin naturliga, kontemplativa miljö i en ökenoas.

Campa med beduiner i Jordaniens öken

2014-05-26 16:50:44
Wadi rum camp

På din resa till Jordanien bör du definitivt planera in en övernattning i öknen. Varför inte stanna ett par dagar i Wadi Rum?

Långt inne i det avlägsna...

Läs mer

Petra – En stad med många gåtor

2014-05-11 11:04:53
petra,Jordanien

Petra - Klippstaden är ett extremt vackert underverk, men dess ursprung vet man väldigt lite om och staden är full av gåtor som bara gör den ännu mer spännande och...

Läs mer

Öknens skepp….

2013-11-13 14:17:03
wadi rum

Mitt i konflikternas Mellanöstern ligger det lugna och intressanta resmålet Jordanien. I Wadi Rums ökendal i Jordanien kan man uppleva ”Tusen och en natt” på riktigt....

Läs mer