Artiklar om resor till Jordanien

Petra – En stad med många gåtor

2014-05-11 11:04:53
petra,Jordanien

Petra - Klippstaden är ett extremt vackert underverk, men dess ursprung vet man väldigt lite om och staden är full av gåtor som bara gör den ännu mer spännande och intressant. Även civilisationen som skapade klippstaden har lämnat väldigt få spår efter sig. För att komma till staden så måste man färdas genom flera mil av den jordanska öknen så läget är inte idealiskt. Det går att ta sig in i staden på olika sätt men de flesta turister väljer vägen genom det mäktiga Wadi as – Sik som är en smal och flera kilometer lång ravin där du är omgiven av klippor som sträcker sig åttio meter rakt upp mot himlen.

Berggrunden i området är bara den makalös och skiftar i färg. Rosaskimrande om dagen och gyllenglänsande på kvällen vilket har gett Petra namnet ”den rosenröda staden”. Det första man ser när man besöker Petra är en imponerande stad som är huggen direkt i berget och det är detta som är den så kallade skattkammaren, al- Khaznah som med sina 40 meter är gjord i grekisk-korintisk stil. Men det är inte förrän i slutet av Wadi as - Sik ravinen som staden framträder i hela sin glans. Namnet till trots så har skattkammaren antagligen aldrig hyst några skatter men det är troligt att den varit en kungagrav från det första århundradet efter Kristus.

När man väl kommit in i staden finner man en stenlagd gata som löper genom området, där mängder av fasader i olika arkitektoniska stilar är uthuggna direkt ur de porösa klippväggarna. Längre in i staden finner man också en stor amfiteater som skvallrar om att invånarna i staden var väldigt intresserade av kultur.
Petra byggdes av det arabiska folket Nabatéerna som bosatte sig på platsen de första århundradena efter Kristus. De gjorde sig självförsörjande genom att komma på ett sätt att samla upp det regnvatten som faller i oregelbundna intervaller i området. Då staden är väldigt svårtillgänglig och invånarna hade tillgång till vatten, ledde det till att Petra blev en svårintaglig fästning.
Hur länge staden funnits är ännu inte helt klart trots att Nabatéerna hade ett skriftspråk finns det underligt nog inga skriftliga källor bevarade från Petra men klart är att det bott människor på platsen sedan stenåldern.

Under stadens storhetstid ungefär runt Kristi födelse var Petra ett centrum för handeln i regionen och man tror att det kan ha bott så många som 20 000 personer i staden. År 106 efter Kristus blev Petra en del av romarriket och dess betydelse minskade drastiskt.

Efter jordbävningar och plundringar försvann Petra ur västvärldens synfält och staden räknades som försvunnen ända fram tills 1812 då den schweiziske forskaren Johann Ludwig Burckhardt kom dit. Staden var då strängt bevakad av lokalbefolkningen som ansåg staden vara helig och en viloplats åt profeten Aron och därför vägrades Burckhardt till en början inträde till staden. När han kom hem igen beskrev han Petra som ”världens åttonde underverk” efter det har stadens rykte bara fortsatt att växa och togs upp på UNESCO’s världsarvslista 1985 och under de senaste åren har Jordanien satsat stora resurser för att göra staden till ett mer lättillgängligt resmål för besökare. Varje år besöker flera hundra tusen människor denna mytomspunna plats

Campa med beduiner i Jordaniens öken

2014-05-26 16:50:44
Wadi rum camp

På din resa till Jordanien bör du definitivt planera in en övernattning i öknen. Varför inte stanna ett par dagar i Wadi Rum?

Långt inne i det avlägsna...

Läs mer

Påvebesök till Jesu dopplats

2014-05-26 16:31:09
Jesu-dopplats vid Jordanien

Kristna tror att Jesus döptes i Jordanfloden av Johannes döparen men frågan är om det var på flodens östra eller västra sida? Pilgrimer från hela världen besöker...

Läs mer

Öknens skepp….

2013-11-13 14:17:03
wadi rum

Mitt i konflikternas Mellanöstern ligger det lugna och intressanta resmålet Jordanien. I Wadi Rums ökendal i Jordanien kan man uppleva ”Tusen och en natt” på riktigt....

Läs mer