Artiklar om resor till Jordanien

Öknens skepp….

2013-11-13 14:17:03
wadi rum

Mitt i konflikternas Mellanöstern ligger det lugna och intressanta resmålet Jordanien. I Wadi Rums ökendal i Jordanien kan man uppleva ”Tusen och en natt” på riktigt. Det kan kännas som att man har landat på en annan planet. De oändliga slätterna, med dramatiska granit- och sandstensklippor, får en att nästan tappa andan och genom det sagolika ökenlandskapet Wadi Rum tar man sig bäst fram på kamelrygg eller jeep. Att sitta på en kamel är som att färdas ombord på en ständigt gungande båt och man kan nästan föreställa sig hur det var att delta i någon av de oändliga karavaner som korsade det dramatiska landskapet på den arabiska halvön fullastade med varor som kryddor, rökelse, guld och siden. Kommandot för att få kamelen att huka sig så att man kan kliva av och på låter ungefär ”Ngrrrr” och varje kamel är värd ca USD1 900 och är kamelförarnas trygghet och rikedom. De omhändertas därför med kärlek i utbyte mot lydnad.

Wadi Rum var en gång hem till över 1 000 beduiner med enkla bostäder av getskinn. Idag är platsen fylld av fyrhjulsdrivna fordon som kör omkring genom den grova terrängen. Ett flertal övernattningsplatser har etablerats för att ge turisterna en glimt av ökenlivet. Det går dessutom att få sig en guide som kan ta med en på en oförglömlig upplevelse utanför allfarvägarna för att sova direkt under stjärnhimlen och då känns det som om man är helt ensam i den oändliga öknen och man kan i lugn och ro njuta av öknens skiftande färger i vitt, rött, brunt och gult och de miljontals stjärnorna på natthimlen. En unik upplevelse är att från någon av sanddynerna inandas den svala morgonluften då man i total stillhet ser solen sakta gå upp över bergskammarna. Resan tillbaka till byn och civilisationen görs sedan ofta med jeep med allt vad det innebär av fart, damm och oljud. Då är det lätt att sakna det tysta, fridfulla och lätt gungande färdsättet på kamelryggen då kamelen i maklig takt sätter sina mjuka fotspår i den flyktiga sanden.

Sedan området blev nationalpark har beduinfamiljer skapat byar där det numera finns betonghus, skolor och butiker. I Wadi Rum finns tre beduinbyar att besöka och gott om lämningar från antiken, en epok då klimatet var annorlunda och man faktiskt odlade vin här i dalen. Det är tydligt att beduinernas liv har förändrats för evigt. Nationalparken och turismen bidrar till arbetstillfällen och gör det möjligt för t ex kamelförare att fortsätta med sitt yrke och leverne.

 

Campa med beduiner i Jordaniens öken

2014-05-26 16:50:44
Wadi rum camp

På din resa till Jordanien bör du definitivt planera in en övernattning i öknen. Varför inte stanna ett par dagar i Wadi Rum?

Långt inne i det avlägsna...

Läs mer

Påvebesök till Jesu dopplats

2014-05-26 16:31:09
Jesu-dopplats vid Jordanien

Kristna tror att Jesus döptes i Jordanfloden av Johannes döparen men frågan är om det var på flodens östra eller västra sida? Pilgrimer från hela världen besöker...

Läs mer

Petra – En stad med många gåtor

2014-05-11 11:04:53
petra,Jordanien

Petra - Klippstaden är ett extremt vackert underverk, men dess ursprung vet man väldigt lite om och staden är full av gåtor som bara gör den ännu mer spännande och...

Läs mer