Artiklar om resor till Kina

En kopp te i Hangzhou

2014-05-14 05:49:41
En kopp te i Hangzhou

Kina har mycket att erbjuda dig som turist. Varför inte njuta av en god kopp te på din nästa Kinaresa? Välj då gärna staden Hangzhou där teet smakar förträffligt.

Hangzhou är känd som teets huvudstad och uppfattas av kineser som ett paradis på jorden. Staden ligger söder om Shanghai och har runt åtta miljoner invånare. Stadskärnan är liksom andra kinesiska städer livfull men Västa sjön är stillsamt pittoresk. Området runt staden Hangzhou är hem för det berömda gröna teet, Longjing. Longjing distriktet ligger vackert omgivet av berg bara cirka 20 minuter från Hangzhous centrum. Teet som kom härifrån var så uppskattat att det fick statusen ”Kejserligt te” under Qingdynastin.

De smaragdgröna tebladen handplockas från den tidiga våren och under sommarmånaderna och rostas direkt för att förhindra den naturliga oxidationsprocessen och jäsningen. När du häller varmt vatten över tebladen färgar de vattnet med en gulgrön färg och smaken är subtil och mjuk. Te entusiaster menar att drycken är bra för matsmältningen och har en hel del andra hälsosamma effekter.

Besök också byn Longjing. Här finns Kinas Nationalmuseum för te. Museet ligger i en expansiv, grönskande trädgård varvat med tehus och broar och består av fyra byggnader med utställningar som fokuserar på historia, utveckling och kulturell inverkan av te i Kina. På museet kan du också lära dig legender om Longjing te. Namnet Longjing (Drakens källa) kommer från en källa som ligger nära byn och vars vatten flöt liksom en drake. Idag säger den lokala befolkningen att för att uppnå den bästa smaken på Longjing teet måste vattnet komma från en viss källa i Hangzhou som kallas "Dreaming of the Tiger" (Drömmen om tigern).

Te plantagen Meijiawu har odlat grönt te i hundratals år. På senare år har finsmakare på te gett ytterligare dragningskraft (och pengar) till invånarna. Under ett besök kan du promenera genom den grönskande plantagen, dricka te på några av de 160 tehusen i byn och vandra i bergen genom historiska te plantager i omsorgsfullt anlagda rader. Experter är på plats för att demonstrera hur teet produceras. Den mest uppskattade av tesorterna heter premium Xihu.

Att besöka ett tehus är en konstform. Att dricka te är en viktig del av den dagliga kinesiska kulturen och går tillbaka cirka 4 000 år. Liksom barer och pubar erbjuder tehusen en bekväm plats för att koppla av med vänner och kollegor. Det passar bra med en paus på ett tehus när du utforskar staden och här kan du njuta av lugnet. Varje tehus har sin speciella atmosfär. Några har sin personal klädd i traditionella kläder, medan andra är mer moderna. Några serverar också lite smårätter.

 

Resa till Tibet

2016-03-31 11:12:19
Potalapalatset, Lhasa, Tibet

Att resa till Tibet var länge en dröm för många upptäcktsresanden. Men vi har lyckats! Vilken känsla det är att stå i Lhasa och beundra det magnifika Potalapalatset....

Läs mer

Spöken i Peking?

2014-09-10 16:13:53
Heshen i qindynastin

Tror du på spöken? Kanske möter du några på din Kinaresa!

Vid första anblicken verkar inte världsmetropolen Peking vara platsen för spöken. Gamla byggnader...

Läs mer

Kinesiskt Panorama

2014-09-08 10:26:53
Landskapet i Guilin, kINA

Att resa i Kina är en omtumlande upplevelse! Är Kina ett världsledande industriland eller ett fattigt bondeland? I Shanghai inser flera i gruppen att kineserna ligger...

Läs mer