Artiklar om resor till Kina

Resa till Tibet

2016-03-31 11:12:19
Potalapalatset, Lhasa, Tibet

Att resa till Tibet var länge en dröm för många upptäcktsresanden. Men vi har lyckats! Vilken känsla det är att stå i Lhasa och beundra det magnifika Potalapalatset. Och alla dessa tibetaner som outtröttligt vandrar sin religiösa kora, medan de snurrar sina bönehjul. Ute på landsbygden ser vi ständigt jakar som klättrar på bergssidorna i Himalayas sluttningar. Vi ser nomader som kanske gör en pilgrimsfärd till Lhasa. Det kinesiska namnet på Tibet är Xizang vilket ordagrant betyder ’Västra skattkammaren’. Området gör verkligen skäl för sitt namn; här finns massor att upptäcka och förundras över.  Vistelsen på ’Världens tak’ är något alldeles utöver det vanliga!

Ankomsten till Lhasa är ett äventyr i sig. Inflygningen över de snötäckta Himalayabergen slår det mesta i utsiktsväg.

Tibets huvudstad ligger i en dalgång på 3 600 meters höjd. Man kan känna av höjden de första dagarna, men vänjer sig snabbt. Och så är det dags att utforska denna märkliga stad.

Potalapalatset är förstås den självskrivna medelpunkten i Lhasa. Här bodde Dalai Lama fram till 1959.

Runt Jokhangklostret, den viktigaste lamabuddhistiska helgedomen, vimlar det alltid av pilgrimer och vanliga Lhasabor. Alla vill vandra runt Barkhorkoran och sända böner till himmelen.

I Seraklostret, strax utanför Lhasas centrum, får vi se när munkarna utkämpar religiösa orddueller med varandra.  De ackompanjerar sina argument med häftiga pekande rörelser.

Munkar orddueller med varandra i Seraklostret, Lhasa, Tibet

På vår rundresa med buss kommer vi snart till den naturskönt belägna och turkosskimrande sjön Yamdrok Tso. Tala om utsikt!

Sjön Yamdrok Tso, Tibet

På många ställen måste vi bara stanna, njuta och fotografera. Luften är nästan onaturligt klar och krispig, och i detta ljus blir det knivskarpa bilder.

Vi fortsätter resan och kommer efter några timmar fram till resans högsta punkt, Kharola-glaciären, 5 560 meter över havet. Här känns verkligen den tunna luften, och vi går bara av för att fotografera innan vi far vidare.Under den fortsatta rundresan övernattar vi i ett par mindre städer, Shigatse och Gyantse. Här är det mycket lantligare än i Lhasa. Vi kan vandra runt i de små gränderna och känner oss förflyttade 100 år tillbaka i tiden.

På alla håll i Tibet finns det religiösa mål. I Shigatse ligger det berömda Tashilunpo-klostret, och här samlas pilgrimer från hela Tibet för att vandra runt och snurra bönehjulen.

Pilgrim i Shigatse

Besök på bondgårdar står också på programmet. Vi får se det dagliga livet och får också smaka på tibetanskt smörte och tsampa, rostat kornmjöl. Vår förträfflige guide, Tenzin, visar nedan upp smöret som gjorts av jakmjölken. I bakgrunden den stolte bonden.

Tibetanske guide - Tenzin

Det är ont om ved i dessa trakter. Därför kan man med fördel torka kodynga och använda som bränsle. Överallt ser man murar och väggar med fastkletade komockor!

Mitt ute på landsbygden har vi stannat för en liten paus. En av resenärerna får syn på en inhägnad byggnad och frågar vad det är. Vår lokalguide går fram och talar med en man som visar sig vara vaktmästare på denna nomadskola. Vi blir insläppta, flera av resenärerna är lärare, och vi får vara med om lektioner och tala med både elever och lärare. En mycket oväntad upplevelse.

Elever i Tibet

På många ställen ser vi jakherdar som driver sin flock. Ibland ser man också dzoer, som är en korsning av jak och ko. Jakar trivs inte på höjder under 3 000 meter. De är helt anpassade till ett liv på hög höjd. De har fler revben än kor och därmed större lungor. Dessutom har de många gånger fler röda blodkroppar.

Barkhorkoran i Lgasa, Tibet

Allting har ett slut, så även denna rundresa. Vi far tillbaka till Lhasa efter vår vistelse på den tibetanska landsbygden. Bilderna på kvinnan med barnet och den tibetanska kvinnan som hälsar på oss får bli slutvinjetten till denna fantastiska resa på Världens tak!

Spöken i Peking?

2014-09-10 16:13:53
Heshen i qindynastin

Tror du på spöken? Kanske möter du några på din Kinaresa!

Vid första anblicken verkar inte världsmetropolen Peking vara platsen för spöken. Gamla byggnader...

Läs mer

Kinesiskt Panorama

2014-09-08 10:26:53
Landskapet i Guilin, kINA

Att resa i Kina är en omtumlande upplevelse! Är Kina ett världsledande industriland eller ett fattigt bondeland? I Shanghai inser flera i gruppen att kineserna ligger...

Läs mer

En kopp te i Hangzhou

2014-05-14 05:49:41
En kopp te i Hangzhou

Kina har mycket att erbjuda dig som turist. Varför inte njuta av en god kopp te på din nästa Kinaresa? Välj då gärna staden Hangzhou där teet smakar...

Läs mer