Artiklar om resor till Kina

Spöken i Peking?

2014-09-10 16:13:53
Heshen i qindynastin

Tror du på spöken? Kanske möter du några på din Kinaresa!

Vid första anblicken verkar inte världsmetropolen Peking vara platsen för spöken. Gamla byggnader ger numera snabbt plats för skyskrapor i glas och betong. Men även om kullerstensgator försvinner och det inte finns någon gammal domkyrka har Peking en rik historia med spökhistorier, speciellt runt Prins Gongs Mansion.

Newman Tours i Peking har spökpromenader. De innehåller berättelser om en mängd intriger i kejsarhovet och traditionell vidskepelse.

Reseledaren startar sin tur på kvällen vid metrostationen Beihai och promenerar genom smala och slingrande gränder i ett ännu inte skövlat hutongområde. Under två timmar pågår turen i den under dagen livliga Beihai parken men som i nattens mörker ger en perfekt bakgrund för mörka berättelser.

Prins Gongs Mansion byggdes under Qingdynastin år 1777 av ämbetsmannen Heshen. Kejsaren Qianlong favoriserade Heshen och lät honom komma undan med allt. Det berättas att Heshen älskade att höja skatten till folket och att han alltid plockade undan silver till sig själv.

Om kejsar Qianlong berättas det att han i unga år retades med en konkubin. Eftersom man aldrig kunde slå någon ur kejsarfamiljen fick konkubinen utstå hans upptåg. Hon skämdes och tog sitt liv. Kejsar Qianlong var mycket bedrövad över hennes död. Han satte ett märke med blod på hennes nacke för att kunna identifiera henne i nästa liv.

Heshen föddes samma år som konkubinen dog och han hade ett rött födelsemärke på sin hals. Qianlong trodde då att han var en reinkarnation av konkubinen. När Qianlong dog beslöt folket att döda Heshen och han fick tusentals av knivhugg i sin kropp. Enligt legenden fanns efteråt blodiga fotspår utanför Heshens hem. Man trodde att han kom tillbaka för att titta på sina silversaker.

 

Resa till Tibet

2016-03-31 11:12:19
Potalapalatset, Lhasa, Tibet

Att resa till Tibet var länge en dröm för många upptäcktsresanden. Men vi har lyckats! Vilken känsla det är att stå i Lhasa och beundra det magnifika Potalapalatset....

Läs mer

Kinesiskt Panorama

2014-09-08 10:26:53
Landskapet i Guilin, kINA

Att resa i Kina är en omtumlande upplevelse! Är Kina ett världsledande industriland eller ett fattigt bondeland? I Shanghai inser flera i gruppen att kineserna ligger...

Läs mer

En kopp te i Hangzhou

2014-05-14 05:49:41
En kopp te i Hangzhou

Kina har mycket att erbjuda dig som turist. Varför inte njuta av en god kopp te på din nästa Kinaresa? Välj då gärna staden Hangzhou där teet smakar...

Läs mer