Artiklar om resor till Mauritius

Pamplemousses botaniska trädgård och huvudstaden Port Louis på Mauritius

2013-11-27 11:17:11

Vi började denna härliga och soliga dag med en fantastisk frukostbuffé på hotellet innan vi satte oss i bussen och sedan åkte iväg genom ett grönskande landskap med stora sockerrörsodlingar och byar med små färggranna hindutempel. Resan från vårt hotell till Pamplemousse botaniska trädgård tog ca 30 minuter. Trädgården är den äldsta på det sydliga halvklotet. Den påbörjades i början på 1700-talet, när fransmännen regerade på ön. Här kan man lugnt spatsera genom en frodig trädgård där höjdpunkterna är jättenäckrosor och lotusblomma samt över 80 olika palmer från hela världen. Många av träden har blivit planterade av världens ledare och kungligheter som bl. a Prinsessan Margaret, Indira Gandhi och Francois Mitterand. I parken finns även en liten park där man kan beskåda jättesköldpaddor. Vi tittade också på det vackra Chateau de Mon Plaisir, ett kolonialhus som byggdes 1777.

Efter en dryg timme i parken åkte vi vidare mot huvudstaden Port Louis som har ca 140 000 invånare. Det tog ca 20 minuter och vi började med att åka upp till en utsiktspunkt där vi hade en vacker vy över hela staden. Därefter gick färden mot stadens centrum. Här myllrade det med människor och många försäljare hade sina gatustånd på trottoarerna. Här säljer man allt från böcker och klockor till hattar och mat. Efter en kort spatsertur genom gatan kom vi fram till frukt- och grönsaksmarknaden. Här bågnar det av alla möjliga grönsaker och tropiska frukter i alla färger och former. Några känner man igen från butiken hemma, men många är ofta okända för oss nordbor. På marknaden ropar många försäljare ut priserna på sina varor för att locka köpare. Denna gång köpte jag ingen frukt eller grönsaker, men däremot kanelstänger som hade ett bra pris.

På andra sidan av gatan finns kött- och fiskmarknaden och den är en syn för sig! Man undrar på vad allt som säljs egentligen är för något då man inte alltid känner igen det som ligger framför en. I fiskavdelningen finns det inte så mycket kvar, då det är för sent på dagen, men några exotiska fiskar och skaldjur fanns fortfarande kvar till försäljning. Ett besök till marknaderna kan verkligen rekommenderas på en resa till Mauritius.

Efter besök på marknaderna spatserade vi ner till Caudan Waterfront, ett relativt nytt shoppingområde nere vid vattnet. Den shoppingsugna kan fynda lokala produkter på någon av de många affärerna. Här fanns även hotell, restauranger och bio. Lunchen intog vi på en mycket trevlig uteservering med utsikt över vattnet där det smakade extra gott med en kall förfriskning. En härlig avslutning på besöket i Port Louis.