Inför resan till Albanien

Gjirokastra, Albanien-utsikt ovanifrån

Färdhandlingar
Om du upptäcker att ditt namn är felstavat på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn måste stavas exakt på samma sätt som i ditt pass. Har du två efternamn skall dessa också anges på flygbiljetten. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista senast 7 dagar före din resa. Det är du som kund som har ansvar för att kontrollera att resehandlingarna är korrekta och stämmer överens med vad du har bokat.
 
Pass och Visum
Albanien är inte medlem i Schengen eller EU. Albanien är dock kandidatland till EU och håller på att införliva EU:s lagstiftning i sin nationella lagstiftning. Nordiska medborgare behöver inget visum. Kontrollera att ditt pass är giltigt 6 månader efter att ni lämnat Albanien. Passet får inte vara sprucket eller trasigt.
 
Vaccinationer och hälsa
Se till att du har en bra heltäckande reseförsäkring som gäller för vård i utlandet. Undersök vad din hemförsäkring täcker. Ytterligare reseförsäkring går att beställa genom Phoenix. Kom ihåg att ta med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring. Om du har med dig mediciner bör de förvaras i sina originalförpackningar så det tydligt framgår vad det är för läkemedel. Vid receptbelagda läkemedel bör du ta med intyg från din läkare på engelska och packa ner det tillsammans med medicinerna i ditt handbagage.
 
Väder och kläder
Albanien ligger i Medelhavsområdet. Landet har således ett mycket soligt och varmt klimat (40 ° C är inte ovanligt i juli-augusti), medan vintern är relativt regnig. Det bergiga inlandet är är mycket soligt, varmt och torrt under sommarmånaderna. Temperaturskillnaderna är stora mellan sommar och vinter. I nordost kan det bli mycket kallt med täta snöfall. Den bästa tiden att besöka Albanien är mellan juni och september. Senvåren och början av hösten är särskilt behagliga.

Klimattabell för Tirana:

Tirana Jan     Feb  Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 12 12 15 18 23 28 31 31 27 17 17 14
Min °C 2 2 5 8 12 16 17 17 14 10 8 5
Nederbörd mm 132 120 100 87 99 60 28 39 73 157 152 142

Valuta
Albanien är ett prisvärt land. Valutan i Albanien är Lek (ALL). 1 Lek = 0,07 SEK (maj 2017). Visa- och Master Card kan användas för uttag i bankomater. Vi rekommenderar att du tar med kontanter (amerikanska dollar eller euro i nya sedlar) att växla på växlingskontor eller bank. En del albaner räknar fortfarande i gamla Lek (1 ny Lek = 100 gamla Lek). Få butiker och restauranger accepterar kort, men i många affärer kan man betala med Euro.

Transport och kommunikationer
Buss: Bussar är det billigaste och mest pålitliga transportmedlet. Järnvägssystemet är begränsat med gamla tåg. Det finns heller inga tågförbindelser till grannländerna.
Taxi: Taxibilarna rymmer  4 eller 8 personer.
 
Säkerhet:
Albanien anses vara ett tämligen säkert resmål. Normal försiktighet bör dock iakttas.
 
Shopping:
Ett tips är den stora gallerian Tirana East Gate i utkanten av Tirana. Här går det att göra fynd, speciellt om man är ute efter udda ting från kommunisteran. Marknaden i Krujë är också ett bra ställe för shopping.
 
Mat och dryck:
Albanien är ett prisvärt land och en god middag behöver inte kosta speciellt mycket. Det albanska köket är i hög grad influerat av turkiska, italienska och grekiska matlagningstraditioner. Pröva gärna det lokala vinet eller ölet.
 
Övrig information:
Tidsskillnad: Albanien har samma tid som Sverige, både sommar- och vintertid.
Dricks: Det är inte vanligt med dricks i Albanien, men på restauranger är det lämpligt att lägga 10 procent på notan som dricks om du är nöjd med servicen.
Språk: Landets officiella språk är albanska.
EL: Albanien använder 220 V. Kontakterna är av europeisk standard och av samma typ som i Sverige. Det kan förekomma strömavbrott.
Reseförsäkring: Du kan köpa reseförsäkring  genom Phoenix Travel när du bokar din resa eller beställa den hos http://www.erv.se/vara-forsakringar/valj-forsakring/. Kontrollera gärna, innan du köper reseförsäkring, vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor.

 


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php:414 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php on line 414