Inför resan till Armenien

Haghpat i Armenien

Färdhandlingar
Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista ungefär 7 dagar före avresan. Var uppmärksam på att ditt namn på flygbiljetten måsta stavas exakt på samma sätt som i ditt pass. Har du två eller flera efternamn skall alla dessa också anges på biljetten. Bokstäverna Å-Ä-Ö skrivs  AA (Å)-AE (Ä) -OE (Ö)på flygbiljetten efter internationell praxis. Om du upptäcker att ditt namn är felstavat på din bokningsbekräftelse ber vi dig genast att kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter.
 
Pass, visum och tull
Svenska medborgare behöver inget visum för inresa till Armenien. Passet skall vara giltigt minst 6 månader vid hemresan. Tag gärna med en kopia på passet. Om passet blir stulet eller på annat sätt försvinner under din vistelse skall detta anmälas till närmaste polisstation.

Vaccinationer och hälsa
Vi rekommenderar att du ser över ditt grundskydd. Kontakta din vaccinationscentral för aktuell information minst en månad före avresan. Drick endast buteljerat vatten och tvätta händerna regelbundet. Tag gärna med en liten uppsättning ”första hjälpen” med plåster, huvudvärkstabletter etc. Kontrollera att du har en försäkring som täcker sjukvård i Armenien och vad försäkringen täcker mer specifikt. Hemtransport vid allvarligare olycka/sjukdom kan till exempel bli oerhört kostsamt. Den offentliga sjukvården är på sina håll ganska bristfällig, men privat vård finns att tillgå i Jerevan.
 
Väder och kläder

Klimatet i Armenien är kontinentalt med kalla vintrar och varma, torra somrar (från mitten av juni till mitten av september). Temperatur och nederbörd varierar avsevärt  inom  landet. Vår (från mars till maj) och höst (från september till  tidig november) är de bästa årstiderna att besöka Armenien. På landsbygden är många konservativa och där kan en alltför vågad klädsel väcka negativ uppmärksamhet.
 

Yerevan Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max C 3 6 12 19 24 30 33 33 27 20 12 6
Min C -5 -5 0 6 11 15 19 19 12 6 0 -2
Nederbörd mm 18 14 5 21 17 11 11 9 3 12 30 6

Valuta och växling
Dram (AMD) är Armeniens inhemska valuta. Dramen delas in i luma, 1 dram = 100 luma.
Vi rekommenderar att man tar med sig US Dollar eller Euro att på plats växla till lokal valuta. Det går inte alltid att betala med kort och det kan vara långt mellan bankomaterna utanför huvudstaden.
 
Transport och kommunikationer
Det är billigt och enkelt att ta sig runt i huvudstaden Yerevan där det finns ett effektivt tunnelbanesystem med rena och fina vagnar. Det finns också bussar och marshrutkas som är en slags delad taxibil. Ropa ‘kangnek’ för att få chauffören att stanna och betala när du kliver av. Som kvinnlig resenär rekommenderas du att sitta långt fram i fordonet eller bredvid en annan kvinna. Taxibilarna har sällan taxameter. Kom överens om priset innan du kliver in i bilen. Trafiksäkerheten är inte vad vi är vana vid. Var därför uppmärksam i trafiken. De flesta svenska mobiltelefoner fungerar utan problem, men det kan bli dyrt att ringa.
 
Säkerhet
Det är anses allmänt vara tämligensäkert att resa i Armenien, men vissa försiktighetsåtgärder är motiverade. Besök vid stilleståndslinjen Nagorno-Karabach bör undvikas. Då väsk- och fickstölder förekommer bör pass, pengar, biljetter och värdesaker förvaras på ett säkert ställe.
 
Mat och dryck
Armenien har kontrollerats  av både araber, ryssar, perser, mongoler, greker och turkar. Matkulturen i Armenien har därmed tagit till sig influenser från en mängd främmande kök  och har utvecklats till vad många anser vara en av de rikaste matkulturerna i hela världen. I sin matlagning använder man sig av många olika sorters kryddor, frukter och grönsaker - och då speciellt gärna av aprikoser, persikor, körsbär, citroner och gurkor. Den populäraste rätten är Khorovats, grillat marinerat kött med grillad aubergine, potatis, hela lökar och paprika.
 
Shopping och presenter
Under en resa i Armenien kan man på bazarerna finna antikviteter, gamla kommunistmedaljer, kanske ett vackert schackspel eller dekorerade smyckesaskar. Mattor, dockor, smycken, vackra tyger och keramik är andra exempel på sådant som brukar vara till salu på marknaderna. Glöm inte att pruta!
 
Allmänt och blandat
Lokal tid: 2 timmar före svensk tid.
Elektricitet:  220 V.
Bagage: Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker.
Språk: Officiellt språk är Armeniska, men många armenier talar även ryska och/eller engelska.
Reseförsäkring: Kontrollera vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker innan avfärd.
Reseförsäkring kan köpas genom Phoenix när du bokar din resa. Du kan också själv beställa en sådan på: http://www.erv.se/
                                   
 


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php:414 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php on line 414