Inför resan till Aruba

Harbour i Aruba

Färdhandlingar
Om du upptäcker att vi har stavat ditt namn fel på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn måste skrivas exakt samma som i ditt pass. Det räcker visserligen med ett förnamn, men har du två efternamn skall dessa också stå på flygbiljetten. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista senast 7 dagar före din resa. Det är du som kund som har ansvar för att kontrollera att resehandlingarna är korrekta och stämmer överens med vad du har bokat.
 
Pass och Visum
Nordiska medborgare behöver inget visum för att resa till Aruba om du stannar kortare än 30 dagar. Kontrollera att ditt pass är giltigt till dagen efter hemresan. Passet får inte vara sprucket eller trasigt.
 
Vaccinationer och hälsa
Se till att du har en bra heltäckande reseförsäkring som gäller för vård i utlandet. Se vad din hemförsäkring täcker. Ytterligare reseförsäkring går att beställa genom Phoenix. Kom ihåg att ha med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring. Om du har med dig mediciner bör de förvaras i sina förpackningar där det framgår vad det är för läkemedel. Vid receptbelagda läkemedel bör du även ha med intyg från din läkare på engelska och packa ner det tillsammans med medicinerna i ditt handbagage.
 
Väder och kläder
Utmärkt året runt med dagstemperaturer runt 28-31 grader. Aruba ligger utanför orkanbältet.
 
Valuta,
Aruba: Arubanska Floriner eller USD.
 
Transport och kommunikationer
Taxi eller lokal bussar finns på alla öarna, taxi har oftast fasta priser, ej taxameter.
 
Säkerhet
Brottsligheten är mycket låg på Aruba, vanlig försiktighet skall användas.
 
Mat och dryck
Vattnet kan drickas ur kran på både Aruba.
På Aruba är maten är influerad av Amerikansk, Sydamerikansk och Europeiskt.
Skaldjur och fisk är populärt, men huvuddelen av de skaldjur som äts på ön kommer främst från
Venezuela. Stora räkor är ganska billigt, hummer är dyrt.
Conchsnäcka ingår ofta som ingrediens i olika grytor.
Getkött med ris är något som många arubaner älskar, ofta som stuvning.
Pastechi, en paj fylld med ost eller kött.
Cool island soup, limejuice, aprikosnektar, ananas, melon och papaya brukar ingå i denna lokala specialitet, en kall efterrättssoppa.
 
Shopping
Shoppingcenter och souvenirbodar finns nära hamnen. Här kan du även köpa märkeskläder som är något billigare än hemma. Aruba är känt för sin aloe vera. På Aloe Vera Factory, framställs diverse hud- och hårvårdsprodukter för hand. Här kan du köpa solskydd, aftersun och sunlotion, till mycket bra priser.
 
Allmänt och blandat
Tidsskillnad: Vinter, svensk tid minus 5 timmar, sommar, svensk tid minus 6 timmar.
Dricks: Att man ger dricks förväntas av de flesta som arbetar med service, ca 10-15 % om det inte är inkluderat.
Språk: Engelska, holländska, spanska och papiamento.
EL: 110-230V. Olika kontakter. Adapter behövs.
Reseförsäkring: Du kan köpa det genom Phoenix Travel när du bokar din resa eller beställa den hos http://www.erv.se/vara-forsakringar/valj-forsakring/. Kontroller gärna innan du köper reseförsäkring vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor.