Inför resan till Barbados

sköldpadda i havet, Bardados

Färdhandlingar
Om du upptäcker att vi har stavat ditt namn fel på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn måste skrivas exakt samma som i ditt pass. Det räcker visserligen med ett förnamn, men har du två efternamn skall dessa också stå på flygbiljetten. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista senast 7 dagar före din resa. Det är du som kund som har ansvar för att kontrollera att resehandlingarna är korrekta och stämmer överens med vad du har bokat.
 
Pass och Visum
Nordiska medborgare behöver inget visum om du stannar kortare än 30 dagar. Kontrollera att ditt pass är giltigt till dagen efter hemresan. Passet får inte vara sprucket eller trasigt.
 
Vaccinationer och hälsa
Se till att du har en bra heltäckande reseförsäkring som gäller för vård i utlandet. Se vad din hemförsäkring täcker. Ytterligare reseförsäkring går att beställa genom Phoenix. Kom ihåg att ha med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring. Om du har med dig mediciner bör de förvaras i sina förpackningar där det framgår vad det är för läkemedel. Vid receptbelagda läkemedel bör du även ha med intyg från din läkare på engelska och packa ner det tillsammans med medicinerna i ditt handbagage.
 
Väder och kläder
Varmaste perioden, med minst nederbörd, tar sin början i februari fram till orkansäsongen som börjar i juni och pågår till slutet av november. I november till januari förekommer regn, i allmänhet som ganska kortvariga skurar. Däremellan skiner solen och det är aldrig kallt..
 
Valuta,
Barbados: Barbadian Dollar (BDS). USD accepteras i hög utsträckning då de båda valutorna är låsta mot varandra. Uttagsautomater finns.
 
Transport och kommunikationer
Taxi, lokalbuss. Privata minibussar. Hyrbil.
 
Säkerhet
Brottsligheten är låg, men vanlig försiktighet skall användas.
 
Mat och dryck
De flesta menyer inkluderar skaldjur: mahimahi, kingfish, snapper, och flygfisk beredd på alla tänkbara sätt. Flygfisk är så populär att det har blivit en officiell nationell symbol.
Specialiteter inkluderar buljol (en kall sallad av saltad torsk, tomater, lök, paprika och selleri) och conkies (majsmjöl, kokos, pumpa, russin, sötpotatis och kryddor, blandade, insvept i bananblad, och ångad ). Cou-cou, ofta serveras med kokt flygfisk, är en blandning av majsmjöl och okra och vanligtvis toppad med en kryddig kreolska sås gjord på tomater, lök och paprika. Bajan stil peppar gryta, är en rejäl gryta av oxsvans, nötkött och annat kött i en rik, kryddig sås, lagas över natten.

Lunchrestauranger erbjuder ofta en traditionell Bajan buffé av stekt fisk, grillad kyckling, sallader, makaronipaj (makaroner och ost). Var försiktig med vissa västindiska kryddor de är som solen, de är starkare än du tror. Typiska Bajan drycker-förutom Banksöl och Mount Gay, Cockspur eller Malibu-are Falernum (en likör gjort av rom, socker, limejuice, och mandelessens Ponche Kuba, en krämig kryddad rom likör (Caribbean äggtoddy) som är särskilt populär runt helgerna. Du kan även njuta av färsk frukt eller rompunch.

Shopping
Rom, hantverk, strandartiklar. En av de mest vanliga souvenirer att ta med hem från Barbados är ett stycke äkta karibisk konst. De färgglada blommorna, pittoreska byar, och fascinerande kulturella upplevelser och aktiviteter som är vanliga för regionen och bekanta för besökarna har översatts av lokala konstnärer på canvas. Presentbutiker och även en del restauranger visar lokala konstverk till salu, men det bredaste utbud av konstverk kommer att finnas i gallerier. Typiska Bajan hantverk inkluderar keramik, skal och glaskonst, träsniderier, handgjorda dockor, akvareller och annan konst.
 
Allmänt och blandat

  • Tidsskillnad: Vinter, svensk tid minus 5 timmar, sommar, svensk tid minus 6 timmar.
  • Dricks: Om ingen serviceavgift läggs till din faktura, servitörer spets 10% till 15% och pigor $ 2 per rum per dag. Tips bellhops och flygplats bärare $ 1 per påse. Taxichaufförer och reseguider uppskatta en 10% tips.
  • Språk: Engelska.
  • EL: 110 volt, adapter behövs..
  • Reseförsäkring: Du kan köpa det genom Phoenix Travel när du bokar din resa eller beställa den hos http://www.erv.se/vara-forsakringar/valj-forsakring/. Kontroller gärna innan du köper reseförsäkring vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor.