Inför resan till Bhutan

Taktsang Palphug Monastery, Bhutan

Färdhandlingar
Om du upptäcker att ditt namn är felstavat på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn måste skrivas på exakt samma sätt som i ditt pass. Har du två efternamn skall dessa också anges på flygbiljetten. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista senast 7 dagar före din resa till Bhutan.

Pass, visum och tull
Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresan och innehålla 2 ostämplade sidor. Ditt pass får inte vara sprucket eller på annat sätt trasigt. Visum måste vara beviljat innan avresa och kan alltså inte sökas på plats. Beviljat visum stämplas in i ditt pass vid ankomsten till Bhutan. Innan avresan behöver vi en kopia av ditt pass samt ett passfoto inför visumansökan. Vid ankomst ska varje enskild resenär dessutom lämna in ytterligare 2 passfoton till myndigheterna. Visum gäller för 15 dagar. Kameror, telefoner, datorer och andra elektronikvaror ska deklareras vid ankomst och även visas upp vid utresa. Vissa restriktioner finns för införsel av tobaksvaror eftersom det inte är tillåtet att sälja eller köpa sådant i Bhutan. Införsel av sprit är begränsat till 2 liter. Det är inte tillåtet att föra ut eller in antikviteter, växter eller animaliska produkter. Vid oklarheter be din lokalguide om närmare information vid ankomst.
 
Vaccinationer och hälsa
Inga vaccinationer är obligatoriska för inresa till Bhutan. Vi rekommenderar dock våra resenärer att se över sitt grundskydd och kontakta läkare, vaccinationsklinik eller vårdcentral för ev. vaccinationer i god tid före avresa. Myndigheterna i Bhutan kräver ett intyg som visar att man är vaccinerad mot gula febern om man nyligen har besökt vissa länder i Afrika och Sydamerika där risk för sjukdomen finns. Drick inte kranvattnet. Det finns mineralvatten på flaska att köpa. Använd också mineralvatten vid tandborstning. Undvik råa grönsaker, glass och isbitar. I Bhutan finns enklare sjukhus och apotek att tillgå i städerna, men vid allvarligare sjukdomar eller olyckor kan det bli aktuellt med sjuktransport till andra länder. Kontrollera därför din försäkring/dina försäkringar noga innan avresa.
 
Väder och kläder
Man kan åka till Bhutan under hela året, men många resenärer undviker dock regnperioden (mitten på juni-september). Vissa menar att den bästa tiden att besöka Bhutan är sen höst (september, november) eftersom det då oftast är klart och milt väder. Andra föredrar vårmånaderna (mars, april, maj) eftersom man då kan njuta av blomsterprakten längs bergssidorna. Vintermånaderna (december, januari, februari) är också fantastiskt vackra, men det kan bli mycket kallt och vägar kan stängas av vid rikligt snöfall. Vid besök vid heliga platser bör man tänka på att klä sig passande (dvs. undvik alltför korta shorts och klänningar).

Klimattabell för Thimphu
Thimphu Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 12 14 16 20 23 24 19 25 23 22 18 15
Min °C -3 1 4 7 13 15 13 16 15 10 5 -1
Nederbörd mm 7 15 25 32 30 54 100 106 61 24 7 2

Valuta och växling
Bhutans valuta är Ngultrum (BTN) och delas in i 100 Chetrum.  Indiska rupees (INR) är också gångbar valuta på många platser i landet. Växla till BTN från USD, Euro eller INR på flygplatsen, bankkontoren eller de större hotellen i städerna. En del dyrare hantverksprodukter kan betalas i USD. Det finns ännu inga bankomater i landet som accepterar utländska kort. Kreditkort som American Express och Visa godtas enbart i ett fåtal butiker. På landsbygden gäller endast kontanter.
 
Transport och kommunikationer
Våra utflyktsbussar är utrustade med luftkonditionering. Taxi finns att tillgå i större samhällen. Att åka taxi i Bhutan är billigt men bilarna är inte alltid försedda med taxameter. Din mobiltelefon lär inte fungera i Bhutan. Om du behöver ringa hem kan du göra detta på hotellet eller på särskilda telefonkontor. Kontrollera priset innan du ringer. Vissa hotell och restauranger tillhandahåller numera internet-service till rimliga priser. Det finns även internetcaféer i större samhällen.
 
Säkerhet
Den allmänna säkerheten är hög i Bhutan, men som i alla andra länder kan det till exempel förekomma stölder. Förvara en kopia på dina värdehandlingar som pass och visum på ett säkert ställe.
 
Mat och dryck
Bhutans nationalrätt heter Emadatse, röd chili i en slags ostsås. Rätten finns i en mängd olika lokala varianter. Chili är mycket populärt i landet men bhutaneserna använder även gärna andra kryddor som kardemumma, kummin och gurkmeja i sin matlagning. Pröva gärna Bhutans röda ris som bara odlas i Himalaya. Det har en nötaktig smak och får en rosa nyans efter kokning. Te från Darjeeling och Assam är vanligt förekommande och dricks med smör eller mjölk. Lokalt bryggd öl eller risvin kan avnjutas alla dagar i veckan utom på tisdagar. Den dagen serveras nämligen ingen alkohol i landet. De flesta bhutaneser gillar starkt kryddade rätter men versionerna som serveras på hotellen är vanligtvis lite mildare. På hotellrestaurangerna finns dessutom vanligtvis kinesiska, indiska och kontinentala rätter och oftast gott om vegetariska alternativ.
 
Shopping – presenter
I Bhutan är det ovanligt att man prutar. Populära souvenirer är till exempel traditionellt hantverk som handvävda textilier i unik design, välgjorda smycken och masker. Produkterna är i de flesta fall hantverk i ordets rätta bemärkelse och inte massframställt.  Man bör dock vara medveten om att en del varor, t ex Buddhabilder, silverskålar och rituella objekt, trots allt kan vara tillverkade i Nepal.
 
Övrig information
Lokal tid: Bhutan ligger 5 timmar före svensk tid (vintertid).
Elektricitet: 230-240 volts, 50 Hz. Adapter rekommenderas.
Dricks: Officiellt vill myndigheterna inte uppmuntra bruket att ge dricks, men det har ändå blivit allt vanligare.
Språk: Riksspråket i Bhutan är dzongkha som är den dialekt som främst talas i den västra regionen. Språket är släkt med tibetanska och det tibetanska alfabetet fungerar som skriftspråk. Andra dialekter är bumthangkha, khyengkha och sharchopkha. I de södra delarna av landet talar många nepali. Myndighetspersoner och affärsmän med högre utbildning kan vanligtvis tala engelska. 
Bagage: Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker. Märk allt ditt bagage noga med de bagagelappar du får tillsammans med biljetterna. Detta är viktigt då dessa lappar är vår identifikation på flygplatsen och på våra hotell. Det är bra att ha en ordentlig, låsbar resväska eftersom väskorna inte alltid behandlas varsamt.
Fotografering: Det är inte alltid tillåtet att fotografera eller filma i tempel eller på andra heliga platser. Fråga därför lokalguiden om du är osäker.
Reseförsäkring: Du kan köpa reseförsäkring genom Phoenix Travel när du bokar din resa eller beställa den hos http://www.erv.se/vara-forsakringar/valj-forsakring/. Kontrollera först vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor till Bhutan.