Inför resan till Botswana

Chobe national park, Botswana

Färdhandlingar
Vi sänder dig flygbiljetter och hotellista ca 7 – 10 dagar före avresan. Var uppmärksam på att ditt namn måste skrivas på samma vis på din flygbiljett som i ditt pass. Har du mer än ett efternamn skall samtliga anges på flygbiljetten. Observera att bokstäverna Å, Ä, Ö samt bindestreck inte förekommer på flygbiljetter (istället skriver man AA, AE respektive OE). Om du upptäcker att ditt namn är felstavat på din bokningsbekräftelse ber vi dig genast kontakta oss så vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter.

Pass och visum
Svenska medborgare får stanna i Botswana 90 dagar utan visum.  Passet måste vara giltigt 6 månader efter utresa från Botswana. Passet måste rymma ett tomt uppslag (dvs. 2 tomma sidor). Barn måste ha egna pass.  

Vaccinationer och hälsa
Vi rekommenderar att du ser över ditt grundskydd och konsulterar läkare, vaccinationscentral eller vårdcentral i mycket god tid före avresan. Malariaprofylax kan vara aktuellt vid besök i landet. Det finns vattenburna sjukdomar i Botswana. Bada därför inte i sjöar eller floder. Drick inte kranvattnet och undvik is i kylda drycker. Kontrollera att dina försäkringar att ditt sjukförsäkringsskydd gäller i Botswana och tag med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring.

Väder och kläder
Klimatet i Botswana varierar från tempererat till subtropiskt. Från oktober till maj kan temperaturen nå 38 Celsius, medan temperaturen kan falla under nollstrecket från april till september. I augusti kan sand från Kalahariöknen blåsa in över hela landet och från december till slutet av april är nederbörden mycket riklig med tunga skyfall. Klä dig lätt och luftigt men tag med dig varmare kläder om du ska besöka landet under den kallare perioden (det kan vara kyligt under morgonen och på kvällen).

Valuta och växling
Valutan i Botswana heter pula (BWP). 1 BWP = 100 thebe.
Införsel av utländsk valuta måste deklareras. Det är enkelt att växla in euro, USD och sydafrikanska rand till lokal valuta på plats. Banker och bankomater finns i större städer. Vid många turistdestinationer är det enbart möjligt att betala med utländsk valuta (euro, USD, pund eller sydafrikanska rand). De flesta hotell, restauranger och safarioperatörer accepterar Visa och Mastercard men inte alltid American Express.

Transport och kommunikationer
Botswanas större städer är förbundna med motorvägar eller asfalterade vägar. I städerna finns det minibussar (combis) som mot fast avgift trafikerar en viss sträcka.
Kazungula Ferry korsar Zambezifloden i norr och leder i Zambia. Detta är den kortaste vägen från Chobe Park (Kasane) till Livingstone . En annan färja förbinder Kazungula medl Katima Mulilo (Caprivi Strip, Namibia).
Botswana Railways kör  ett dagligt nattåg mellan de två största städerna Francistown och Gaborone
Förutom flyg till Gaborone finns det flyg till Maun(Okavango) och Victoria Falls

Säkerhet
Även om landet fortfarande är säkert, är urbaniseringen med en stadig ökning av brott, ibland under vapenhot (attack mot värdetransportbilar,  inbrott, stölder i släp och av fordonet.), i synnerhet i Gaborone och Francistown. På natten är det bäst att inte gå till fots. Som överallt, bäst att undvika isolerade områden, och lämna värdesaker på hotellet.
Det är förbjudet att fotografera regeringsbyggnader , flygplatser, offentliga bostäder eller försvarsinstallationer, även de som arbetar där. Be om tillåtelse innan ni fotograferar. Oftast kommer de att tacka och säga ja.

Mat och dryck
Restauranger och barer finns i större städer, ofta i hotell  de flesta lodger och safaricamps har också restauranger och barer med fullständiga rättigheter.   Hirs och sorghum är de mest populära gröträtterna.  I avlägsna områden använder man morama, en ofantlig knöl som växer i jorden , och en svamp som kallas kalaharitryffel i sina  rätter.  Man kan även finna maträtter som mopanemask som kokas i het olja. Detta är en favorit i såväl Botswana som Zimbabwe. Det finns gott om lokala ölsorter, sydafrikanska viner och läsk i överflöd. Mer traditionellt  finns t.ex det mycket alkoholhaltiga palmvinet, khadi (gjord av bär och honung eller farinsocker), bojalwa (sorghumöl) och vin av Amarula, tagen från marulafrukten

Shopping
Stora marknadsplatser och köpcentra finns i de flesta större städer. Souvenirer kan även inhandlas på traditionella marknader som finns i nästan alla städer i landet. Specialiteter är: träsnidningar, handgjorda smycken, vävda varor och attraktiv korgar.

Övrig information
Dricks , 5-10 BWP beroende på service och kvalitet.  För mat och dryck, är det brukligt att ge dricks 10% av fakturabeloppet .Under en safari, är det brukligt att $ 5-10 per dag per person till guide och förare, enligt vad ni tycker, och till personal i
Seder:  Det sociala livet kan  verka formellt för  besökare, det är på grund av sedvänjor som hänger i hop med kultur. de flesta människor i Botswana följer sitt traditionella livsmönster . Fritidsklädsel  är acceptabel i stadsområden, normal artighet bör iakttas. alkohol är lätt åtkomligt och rökning är tillåten nästan var som helst.
Electricitet: Det är 220 - 240 V . Uttagen är av brittisk typ så en adapter bör medtagas . Kan ev lånas 
Språk:  Botswanas officiella språk är engelska, medan landets största språk setswana har status som "nationellt språk". Setswana är mycket nära besläktat med sesotho, Lesothos nationalspråk, varför det lilla landet i Sydafrika ofta ses som ett broderland. Utöver setswana och engelska talas flera mindre språk i landet – ett tiotal bantuspråk (bland annat kalanga och herero) och ett tiotal khoisanspråk. Dessutom finns en afrikaanstalande minoritet i landets södra hörn.
Reseförsäkring: Du kan köpa det genom Phoenix Travel när du bokar din resa eller beställa den hos http://www.erv.se/vara-forsakringar/valj-forsakring/. Kontroller gärna innan du köper reseförsäkring vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor till Botswana .
 
 


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php:414 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php on line 414