Inför resan till Burma

novitiation ceremony i Burma

Färdhandlingar
Om du upptäcker att ditt namn är felstavat på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn måste skrivas exakt på samma vis som i ditt pass. Har du mer än ett efternamn skall samtliga också återges på flygbiljetten. Kunden måste alltså själv kontrollera att namnuppgifterna på biljettbokningsbekräftelsen är korrekta och stämmer överens med vad som står i passhandlingen. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista senast 7 dagar före din resa till Burma.  
 
Pass och visum
Det krävs visum för resor till Burma. Du ansöker själv om visa online:  https://evisa.moip.gov.mm/index.aspx
Ditt pass måste vara giltigt minst 6 månader efter din hemkomst. Passet skall ha minst två tomma sidor och får inte vara skadat, sprucket eller ha lösa sidor.
 
Vaccinationer och hälsa
Se över ditt grundskydd och kontakta din vaccinationscentral eller läkare för rådgivning i god tid före avresan. Vid allvarliga olycks- eller sjukdomsfall rekommenderas transport till t.ex. Bangkok, där det finns möjlighet till mer avancerad akutvård än i Burma. Kom ihåg att ta med dokumentation som styrker gällande rese/sjukförsäkring. Vi besöker inga malariaområden men skydda dig ändå mot myggbett med hjälp av myggmedel. Tag gärna med en liten uppsättning ”första hjälpen” med plåster, huvudvärkstabletter etc. Drick inte kranvattnet, undvik is i kylda drycker och borsta tänderna i flaskvatten.  Ät endast frukt som du skalat själv och tvätta händerna ofta.
 
Väder och kläder
Burma har tre säsonger. Den hetaste säsongen varar från mars till mitten av maj då temperaturen varierar mellan 25 och 38 grader. Regnperioden sträcker sig från mitten på maj till september/oktober. Det är inte ovanligt att vägarna är svårframkomliga under den här perioden pga. översvämningar. Den bästa turistsäsongen är ”vintersäsongen” mellan oktober och februari då det är behagligt, varmt och torrt. I höglänta områden som Kalaw och Inle Lake kan det bli riktigt kyligt på kvällen under december och januari.  
Tag gärna med badkläder, hatt som skydd mot den starka solen och dina bekvämaste skor (det blir en del promenerande). Vid tempelbesök skall man bära kläder som täcker knän och axlar, men ta av sig strumpor och skor vid ingången.

Klimattabell för Rangoon
Rangoon Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 32 34 35 36 33 30 30 30 20 31 31 31
Min °C 19 19 22 25 25 25 24 25 25 24 23 20
Nederbörd mm 8 5 6 17 260 524 492 574 398 208 34 3

 
Valuta och växling
Valutan i Burma är Myanmar Kyat (MMK). Tag med tillräckligt med USD för hela vistelsen i nya hundradollarsedlar. Gamla, smutsiga eller vikta sedlar brukar inte accepteras. Det kan också vara praktiskt att ta med lite USD i mindre valörer. Det finns ett nytt växlingskontor på flygplatsen. OBS! Kreditkort accepteras knappast och det finns nästan ingen möjlighet att ta ut pengar på plats i Burma.
 
Transport och kommunikationer
På våra rundresor används bussar med luftkonditionering vid transfer och utflykter. Gångtrafikanter förväntas ge plats åt bilar, så var försiktig när du ska korsa en gata. Varken mobiltelefon eller telefonkort fungerar i Burma. Att ringa internationellt är ofta mycket dyrt. Kontrollera därför priset innan du ringer. Det finns ofta tillgång till internet på en del av hotellen, men uppkopplingen fungerar dock inte alltid något vidare och en del hemsidor spärras fortfarande av myndigheterna. Gmail (google mail) verkar vara den enda e-post som fungerar någorlunda. Det finns Internetkaféer i städerna och det finns numera även gott om fria Wi Fi-zoner. Vi använder de privata flygbolagen Air Mandalay och/eller Air Bagan vid inrikes flygresor inom Burma och undviker flygbolag som ägs av regimen. Vid inrikesflyg inom Burma bör inte bagagevikten överskrida 20 kg per person.  
 
Säkerhet
Skylta inte med smycken eller andra värdesaker. Förvara en kopia av värdehandlingar som pass och visum på ett säkert ställe. Vi rekommenderar alla resenärer att följa rapporteringen i media om läget i Burma. 
 
Mat och dryck
Den burmesiska köket har lånat drag från de mattraditioner man finner i Indien, Thailand och Kina.  Fisk och ris tillhör även i Burma favoritingredienserna, men rätterna är dock inte lika kryddstarka som i grannländerna. Traditionellt äter man i Burma med höger hand eller med gaffel och sked. Under våra resor till Burma äter vi ibland även på restauranger som serverar indisk, thailändsk och kinesisk mat. Vi avråder er från att äta ”street food”, hur frestande detta än kan vara. Mat och dryck är förövrigt billigt i Burma. En flaska öl (640 ml) kostar t ex ca 25 – 40 kr. Vatten eller Coca Cola kostar ca 20 kr (jan-16). På våra rundresor äter vi så långt det är praktiskt möjligt på privatägda restauranger och undviker regeringsägda restauranger.
 
Shopping – presenter
Under din resa till Burma kan du med fördel fynda vackra lackarbeten, träsniderier, sidenväverier, bomullskläder, broderier, jade m.m. Glöm inte att pruta, ofta 50 % eller mer! Observera att det är förbjudet att föra ut antikviteter ur landet.

Kultur
Respektera klädkoden vid tempelbesök (kläderna skall täcka axlar och knän och man tar av sig skor och strumpor). Fråga om lov när du vill fotografera någon ur lokalbefolkningen. Det är förbjudet att fotografera på flygplatser och att ta fotografier av militära anläggningar. Undvik människor som vill växla pengar eller sälja ädelstenar.
 
Övrig information
Tidsskillnad: Burma ligger fem och en halv timme före svensk tid (sommartid 4,5 timmar).
Elektricitet: 220-230 volt, 50 Hz, d v s samma som i Sverige. Kontakterna kan vara av olika slag men adapter går ofta att låna i hotellreceptionen. Tag gärna med en universaladapter.
Dricks: Lönerna i Burma är låga varför dricks uppskattas på restauranger etc.
Bagage: Det händer emellanåt att incheckat bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker. Märk allt ditt bagage noga med de bagagelappar du får tillsammans med biljetterna. Detta är viktigt då dessa lappar är vår identifikation på flygplatsen och på våra hotell. Det är bra att ha en ordentlig, låsbar resväska eftersom väskorna inte alltid behandlas varsamt.                                                                 
Språk: Officiellt språk är burmesiska. Utöver den välutbildade eliten talar få personer engelska.
Reseförsäkring: Du kan köpa reseförsäkring genom Phoenix Travel när du bokar din resa eller beställa en sådan på http://www.erv.se/vara-forsakringar/valj-forsakring/. Kontrollera först vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor till Burma.