Inför resan till Colombia

Katte växter, colombia

Färdhandlingar
Var uppmärksam på att ditt namn måsta vara exakt samma på flygbiljetten som i ditt pass. Har du mer än ett efternamn skall samtliga anges på biljetten. Om du upptäcker att ditt namn är felstavat på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista ungefär 10 dagar före avresan.
 
Pass och visum
Nordiska medborgare får stanna 90 dagar i Bolivia utan visum. Kontrollera att ditt pass är giltigt i minst 6 månader efter hemresan och innehåller två ostämplade sidor. Passet får inte vara trasigt eller sprucket. Ombord på flyget får du ett inrese/utresekort som skall fyllas i och lämnas till immigrationsmyndigheten vid ankomsten.
 
Säkerhet
Ficktjuvar är ett vanligt förekommande. Växla pengar på banken eller växlingskontor.  Bär inga kameror, smycken eller andra värdesaker öppet på gatorna. Förvara en kopia av värdehandlingar som pass och visum på ett säkert ställe. Vi rekommenderar er följa rapporteringar i media och andra källor om eventuella förändringar i landet. 
 
Transport och kommunikationer
Trafiksäkerheten i Bolivia är bristfällig. Om du ska färdas längre sträckor genom landet bör du välja flyg framför buss. I städerna är det säkrare att åka taxi än buss. Avtala priset på förhand. Fråga i hotellreceptionen eller guiden om hur mycket man skall betala för en viss sträcka. Använd endast renomerade taxiföretag och be hotellet eller restaurangen beställa en åt dig.
 
Vaccinationer och hälsa
Vi rekommenderar alltid att man ser över sitt grundskydd inför resan. Kontakta din vaccinationscentral för rådgivning minst en månad före avresan. Vaccination mot gula febern kan vara aktuellt för de resenärer som ska besöka Amazonas. Om du har problem med hjärtat eller blodtrycket bör du kontakta din läkare (det finns stora höjdskillnader inom landet). Medtag gärna myggmedel samt en liten uppsättning ”första hjälpen” med plåster, huvudvärkstabletter etc. Glöm inte att ta med receptbelagd medicin, förvarad i originalförpackning så det tydligt framgår vad det är för någon medicin, samt intyg på engelska från din läkare. Drick inte kranvatten och undvik is i kylda drycker. Kontrollera med ditt försäkringsbolag att ditt sjukförsäkringsskydd gäller i Bolivia och vad den i så fall täcker. Hemtransport vid allvarligare sjukdom kan bli oerhört kostsamt. Kom ihåg att ta med dokumentation på engelska som styrker din rese/sjukförsäkring.
 
Valuta och växling
Bolivianos, BOB, går att växla till sig i Sverige innan avresa. Det är inte alltid att det finns på lager utan måste beställas. Om du ska växla valuta på plats i Bolivia fungerar USD bättre än EUR. Kreditkort fungerar vanligtvis i bankomaterna i de större städerna. Hör med din bank om kortet är giltigt i Bolivia och om det tillkommer extra avgifter vid uttag.
 
Väder och kläder
Bolivias har ett mycket varierande klimat. Dalgångarna har tempererat klimat och slätterna tropiskt. Det kan dessutom bli ordentligt kallt bland de snöklädda bergen i Anderna. Klädsel: Lättare yllekläder är perfekt för höglandet och en varm jacka nödvändig på högre höjder. Glöm inte bekväma skor!

Klimattabell för Bogotá

Bogotá Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 19 19 19 19 19 18 18 18 18 18 19 19
Min °C 5 6 7 8 8 8 7 7 7 7 7 6
Nederbörd mm 33 43 66 112 94 56 41 48 74 114 89 53

Shopping
Lokala hantverk och textilier av alpackaull är populära produkter. Det är inte speciellt vanligt med prutning i Bolivia. Fråga gärna den lokala guiden vid inköp och shopping.

Mat och dryck
I Bolivia är dagens viktigaste måltid vanligtvis lunchen och det är inte ovanligt med en trerätters sådan. Exempel på lokala specialiteer är Changa (el chanka) de pollo: kycklingsoppa med potatis och paprika. Humitas: Ångade majsmjölsbullar med ost inlindade i bananblad. Potatis förekommer vid de flesta måltider.
 
Övrig information
Lokal tid: Bolivia ligger 6 timmar efter svensk tid (7 timmar efter svensk sommartid).
Elektricitet: I La Paz: 110/120 Volt AC / 50 Hz. I övriga delar av landet: 220 Volt AC / 50 Hz.  Adapter behövs.
Språk: Spanska är officiellt språk, men indianspråken Quechua eller Aymará talas av majoriteten av ursprungsbefolkningen.
Dricks: 10% på notan vid restaurangbesök.
Bagage: Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker. Märk allt ditt bagage noga med de bagagelappar du får tillsammans med biljetterna. Detta är viktigt då dessa lappar är vår identifikation på flygplatsen och på våra hotell. Det är bra att ha en ordentlig, låsbar resväska eftersom väskorna inte alltid behandlas varsamt.                                                                  
Reseförsäkring: Du kan köpa reseförsäkring genom Phoenix Travel när du bokar din resa. Du kan även beställa en sådan hos http://www.erv.se/vara-forsakringar/valj-forsakring/. Kontrollera först vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor till Bolivia. Man bör ha en heltäckande sjuk- och reseförsäkring vid resor i Bolivia.
 
 

 


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php:414 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php on line 414