Inför resan till Curaçao

Vattersport, Curaçao

Färdhandlingar
Om du upptäcker att vi har stavat ditt namn fel på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn måste skrivas exakt samma som i ditt pass. Det räcker visserligen med ett förnamn, men har du två efternamn skall dessa också stå på flygbiljetten. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista senast 7 dagar före din resa. Det är du som kund som har ansvar för att kontrollera att resehandlingarna är korrekta och stämmer överens med vad du har bokat.
 
Pass och Visum
Nordiska medborgare behöver inget visum om du stannar kortare än 30 dagar i Curaçao. Kontrollera att ditt pass är giltigt till dagen efter hemresan från Curaçao. Passet får inte vara sprucket eller trasigt.
 
Vaccinationer och hälsa
Se till att du har en bra heltäckande reseförsäkring som gäller för vård i Curaçao. Se vad din hemförsäkring täcker. Ytterligare reseförsäkring går att beställa genom Phoenix. Kom ihåg att ha med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring när du resa till Curaçao. Om du har med dig mediciner bör de förvaras i sina förpackningar där det framgår vad det är för läkemedel. Vid receptbelagda läkemedel bör du även ha med intyg från din läkare på engelska och packa ner det tillsammans med medicinerna i ditt handbagage.
 
Väder och kläder
Utmärkt året runt med dagstemperaturer runt 28-31 grader. Curaçao ligger utanför orkanbältet.
 
Valuta
Curacao: Antiller Gulden/Floriner eller USD.
 
Transport och kommunikationer
I Curaçao, taxi eller lokal bussar finns, taxi har oftast fasta priser, ej taxameter.
 
Säkerhet
Brottsligheten är låg i Curaçao, vanlig försiktighet skall användas.
 
Mat och dryck
Vattnet kan drickas ur kran på Curaçao.
På Curaçao, kallas den lokala maten för “krioyo” och uttalas ”criollo” är spanska för kreol, en blandning av de karibiska och latinamerikanska.
Kabritu, den mest kända lokala rätterna är kabritu, en mustig gryta med get eller lammkött, som marineras med limejuice, i grytan har man lök, tomater, jalapenopeppar och paprika.
Kaktussoppa, prova den populära kaktussoppan kadushi, finns på många restauranger.
Stuvad ödla, för den mer äventyrliga är yuana den perfekta rätten. Det är stuvad ödla (leguan) och anses som en delikatess.
 
Shopping
I Curaçao, Belgiska broderier, vin med chili och holländska ostar, är en del av vad du kan köpa. Men det mest kända är likören som är närmast obligatorisk att köpa med hem, och är man intresserad av hantverk kan det vara mödan värt att besöka Arawak Clay.
 
Allmänt och blandat
Tidsskillnad: Vinter, svensk tid minus 5 timmar, sommar, svensk tid minus 6 timmar.
Dricks: Att man ger dricks förväntas av de flesta som arbetar med service, ca 10-15 % om det inte är inkluderat.
Språk: Engelska, holländska, spanska och papiamento.
EL: 110-230V. Olika kontakter. Adapter behövs.
Reseförsäkring: Du kan köpa det genom Phoenix Travel när du bokar din resa eller beställa den hos http://www.erv.se/vara-forsakringar/valj-forsakring/. Kontroller gärna innan du köper reseförsäkring vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor.