Inför resan till Dominica

Båtar på Soufriere Bay, dominica

Färdhandlingar
Om du upptäcker att vi har stavat ditt namn fel på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn måste skrivas exakt samma som i ditt pass. Det räcker visserligen med ett förnamn, men har du två efternamn skall dessa också stå på flygbiljetten. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista senast 7 dagar före din resa. Det är du som kund som har ansvar för att kontrollera att resehandlingarna är korrekta och stämmer överens med vad du har bokat.
 
Pass och Visum
Nordiska medborgare behöver inget visum för att resa till Dominica om du stannar kortare än 30 dagar. Kontrollera att ditt pass är giltigt till dagen efter hemresan. Passet får inte vara sprucket eller trasigt.
 
Vaccinationer och hälsa
Se till att du har en bra heltäckande reseförsäkring som gäller för vård i utlandet. Se vad din hemförsäkring täcker. Ytterligare reseförsäkring går att beställa genom Phoenix. Kom ihåg att ha med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring för resan till Dominica. Om du har med dig mediciner bör de förvaras i sina förpackningar där det framgår vad det är för läkemedel. Vid receptbelagda läkemedel bör du även ha med intyg från din läkare på engelska och packa ner det tillsammans med medicinerna i ditt handbagage.
 
Väder och kläder
Dominica ligger mellan Karibiska havet och Atlanten, öster om Centralamerikas kust. Öarna ligger på tropiska breddgrader och har behagligt klimat året om med två årstider; regn- och torrperiod. Regnperioden sträcker sig från juni till november medan torrperioden normalt varar från december till maj. Medeltemperaturen ligger på 20-30 grader, dygnet runt..
 
Valuta,
Dominica: Östkaribiska dollar XCD. Amerikansk dollar (USD) går att använda som valuta. Östkaribisk dollar (XCD), är bundna till amerikansk dollar
 
Transport och kommunikationer
Dominica har inget utbrett bussnät men det är billigt att åka med öns minibussar. Taxi- och hyrbilar finns också tillgängliga överallt.
 
Säkerhet
I Dominica är brottsligheten är mycket låg, men vanlig försiktighet skall användas.
 
Mat och dryck
Du kan förvänta dig ett överflöd av grönsaker, frukt och rotfrukter  på menyer runt ön. Dominica´s ekonomi, trots allt, är baserad på jordbruk. Kushkush (majsmjöl ), jams, brödfrukt , dasheen (även kallad taro), färsk fisk och kyckling bereds på åtminstone ett dussin olika sätt. Den lokala drycken är kryddad rom syrad med örter som anisette (Kallad barnskötare ) och pweve (citrongräs). Dominikanska köket är också känd för sin användning av vilt, såsom Manicou (en liten opossum) och agouti (en stor inhemsk gnagare), du måste vara en orädd ätare för att gå den vägen. Regeringen har förbjudit "mountain chicken" (en eufemism för en stor groda kallad crapaud) eftersom endel svampsjukdomar , rovjakt och andra problem har kraftigt minskat dess antal.
 
Shopping
Dominikan producerar hantverk, i olika samhällen som specialiserat sig på sina specifika produkter. Hantverk från Carib indier omfattar traditionella korgar tillverkade av färgad larouma vass och vattentäta med tätt vävda balizier blad. Dessa säljs i Carib indiska territoriet och Kalinago Barana Aute liksom i Roseau butiker. Träsniderier är bara ett exempel. anmärkningsvärda är också lokala örter, kryddor, smaktillsatser och örtteer. Café Dominique, den lokala motsvarigheten till Jamaica Blue Mountain, är en utmärkt köp.
 
Allmänt och blandat

  • Tidsskillnad: Vinter, svensk tid minus 5 timmar, sommar, svensk tid minus 6 timmar.
  • Dricks: De flesta hotell och restauranger lägger på 10% serviceavgift till din nota. En 5% tips för exceptionellt god service på toppen av serviceavgift är alltid välkomna.
  • Språk: Engelska är officiellt språk. Många talar också kreol
  • EL: På Dominica 110v.
  • Bra att veta: Ibland anges priser i lokal valuta, ibland i amerikanska dollar. Var observant på restauranger. Kom alltid överens om taxipriset i förväg. Avreseskatt på $ 59, eller cirka US $ 23, betalas kontant på flygplatsen vid tidpunkten för avresan från ön.
  • Reseförsäkring: Du kan köpa det genom Phoenix Travel när du bokar din resa eller beställa den hos http://www.erv.se/vara-forsakringar/valj-forsakring/. Kontroller gärna innan du köper reseförsäkring vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor.