Inför resan till Ecuador

Basilica del Voto Nacional, Quito, Ecuador

Färdhandlingar
Var uppmärksam på att ditt namn måste skrivas på samma sätt på din flygbiljett som i ditt pass. Har du fler än ett efternamn skall samtliga anges på biljetten. Om du upptäcker att ditt namn är felstavat på din bokningsbekräftelse ber vi dig genast att kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagar- och hotellista ungefär 10 dagar före avresan.
 
Pass och visum
Nordiska medborgare får stanna 90 dagar i landet utan visum. Kontrollera att ditt pass är giltigt i minst 6 månader efter hemkomst och att det innehåller två ostämplade sidor. Passet får inte vara trasigt eller sakna några sidor. Ombord på flyget får du ett inrese/utresekort som skall fyllas i och lämnas till immigrationsmyndigheten vid ankomsten.
 
Säkerhet
Lämna smycken hemma, håll uppsikt över dina ägodelar och skylta inte med värdesaker som kamera, mobiltelefon etc. Undvik att lägga värdesaker i det bagage som skall checkas in och ha alltid god uppsikt över ditt bagage på flygplatserna. Förvara pass, viktiga dokument och pengar i hotellets säkerhetsbox eller i en ficka eller väska att dölja under kläderna. Ecuador har stränga tullregler för arkeologiska och historiska objekt som inte får föras ur landet. Detsamma gäller många animaliska produkter, speciellt föremål tillverkade av utrotningshotade djur. Är du osäker, köp inte.   
 
Transport och kommunikationer
Trafiksäkerheten i Ecuador är bristfällig och om du ska färdas längre sträckor inrikes bör du välja flyg framför buss. Ska du åka taxi bör du avtala priset på förhand eller be chauffören att sätta på taxametern. Kvällstid används inte taxameter utan man kommer istället överens med chauffören om ett pris i förväg. Fråga guiden eller hotellpersonalen hur mycket en viss sträcka brukar kosta. Använd endast renomerade taxiföretag och be hotellet eller restaurangen beställa taxi åt dig. 
 
Vaccinationer och hälsa
Vi rekommenderar dig att du ser över ditt grundskydd och kontaktar närmaste vaccinationscentral eller vårdcentral för rådgivning i god tid före avresan. Skall du besöka Amazonas djungel ska du vaccinera dig mot gula febern. Tag med ditt vaccinationscertifikat eller annat intyg som visar vilka vaccinationer du tagit. Om du har problem med hjärtat eller högt blodtryck bör du kontakta din läkare eftersom det finns stora höjdskillnader inom landet. Tag gärna med solskyddskräm, solhatt, solglasögon och en liten uppsättning ”första hjälpen”. Glöm inte att ta med receptbelagd medicin samt intyg från din läkare att packa ner i ditt handbagage. Drick inte kranvattnet och undvik is i kylda drycker. Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller privata försäkringar att ditt sjukförsäkringsskydd gäller i Ecuador och vad det i så fall täcker. Hemtransport vid allvarligare olycka/sjukdom kan bli mycket dyrt. Tag med intyg på gällande rese/sjukförsäkring. Observera att promenadutflykter i landskap med höjdskillnader längs vandringsleder med ibland ojämna trappsteg kräver att du inte har alltför stora problem att ta dig fram till fots.
 
Valuta och växling
Valutan i Ecuador är USD. Du kan vanligtvis ta ut kontanter i bankomaterna med kreditkort, men observera att kreditkort inte används i samma utsträckning utanför de större städerna. Många banker tar ut en transaktionsavgift när du betalar med ditt betal-/kreditkort i landet (6–12%). Växla alltid dina pengar på växlingskontor eller bank. Se till att ni får mindre sedlar och inte bara stora valörer eftersom taxichaufförer och småaffärer kan ha svårt att växla till exempel tjugodollarsedlar.
 
Väder och klimat
I Ecuador finns fyra geografiska zoner: Amazonas, höglandet, kusten och Galapagos. Genomsnittstemperaturen i Amazonas ligger mellan 23-36°C, i höglandet 13-18 °C, vid kusten 25-34 °C och på Galapagos 22-32°C. När regnsäsongen infaller varierar mellan de olika zonerna. I Amazonas och på höglandet kan vädret växla snabbt.

Klimattabell för Quito:

Quito Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 24 23 24 24 24 23 22 23 23 24 24 24
Min °C 18 17 18 18 18 17 16 17 17 18 18 18
Nederbörd mm 300 300 430 470 410 460 390 350 370 380 370 330


Klimattabell för Galapagosöarna:
Galapagosöarna Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 30 30 31 31 26 26 26 26 26 26 28 29
Min °C 22 24 24 24 22 21 19 19 19 20 21 22
Nederbörd mm 68 91 94 72 34 23 14 6 6 6 7 30
 

Shopping
Populära varor är till exempel kaffe, choklad, hantverk, läderarbeten, panama-hattar och tröjor, mössor, sjalar, filtar av alpacka- eller lamaull.
 
Mat och dryck
Det finns ett rikt utbud av olika restauranger i landet, men prova gärna några inhemska specialiteter som majsrätterna humitas och tamales eller potatisbullarna llapingachos. Andra rätter är räkceviche och Locro som är en sorts potatis- och ostsoppa toppad med avokado.
 
Övrig information
Lokal tid: Ecuador ligger 6 timmar efter svensk vintertid (7 timmar efter svensk sommartid). På Galapagosöarna är tidsskillnaden 7 timmar vintertid och 8 timmar sommartid.
Elektricitet: 110 volt. Du behöver en adapter.
Bagage: Det händer emellanåt att incheckat bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Märk allt ditt bagage noga med de bagagelappar du får tillsammans med biljetterna. Detta är viktigt då dessa lappar är vår identifikation på flygplatsen och på våra hotell. Det är bra att ha en ordentlig, låsbar resväska eftersom bagage inte alltid behandlas varsamt.
Språk: Spanska är det officiellt språket, men indianspråket Kichwa är också vanligt förekommande. Många talar engelska vid de större turistdestinationerna.
Klädsel: Tag med lätta yllekläder och en regnjacka om du ska besöka höglandet och dessutom en varm jacka om du ska besöka bergsområdena. Tag med bekväma vandringskor. För besök i Amazonas rekommenderas tunnare kläder och långärmat pga myggen. Tag med flera ombyten då temperaturen och luftfuktigheten är hög och eftersom man dessutom lätt smutsar ner sig under djungeläventyren.
Dricks: På restauranger brukar man vanligtvis lägga 5-10% i dricks. Lokalguider ca 3-5 dollar per dag, chaufförer ca 2-3 dollar per dag och städerskor 1 dollar per dag. På Galapagosöarna ger man mer dricks.
Reseförsäkring: Man bör ha en heltäckande sjuk- och reseförsäkring under resor i Ecuador. Du kan köpa en reseförsäkring genom Phoenix Travel. Kontrollera först vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker.