Inför resan till Filippinerna

Beach i Filippinerna

Färdhandlingar
Vi skickar flygbiljetter, deltagarlista och hotellista ca 10 dagar före avresan. Var uppmärksam på att ditt namn på flygbiljetten måste vara exakt samma som i ditt pass. Det räcker visserligen med ett förnamn, men har du två efternamn skall dessa också stå på flygbiljetten. Om du upptäcker att vi har stavat ditt namn fel på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter.

Pass, visum och tull
Svenska  medborgare får stanna 30 dagar utan visum i Filippinerna. Passet måste dock vara giltigt minst 6 månader efter ankomst. Passet måste även innehålla minst en ostämplad sida . Viktigt är att se tull att man får en ankomststämpel i passet.

Vaccinationer och hälsa
Vi rekommenderar att man ser över sitt grundskydd mot difteri, polio och stelkramp. Hepatit A . Dukoral(ett koleravaccin) kan behövas samt profylax med malariatabletter. Hör med en vårdcentral för råd minst en månad innan avresa.  Kontrollera om du har en försäkring som täcker vård i Filippinerna  och dessutom vad den i så fall täcker. Exempelvis hemtransport vid allvarligare olycka/sjukdom kan bli oerhört kostsamt. Medtag gärna en liten uppsättning ”första hjälpen” med plåster, huvudvärkstabletter osv. Var uppmärksam på att vattnet du dricker antingen är kokt eller buteljerat. Hoppa över isen i drinkar/drycker. Ät endast frukt som du skalar själv. Den råa salladen får vänta tills du kommer hem! Undvik råa skaldjur och rå fisk. Tvätta händerna ofta – speciellt före måltider. På apoteket säljs receptfria läkemedel mot ”turistmage” som du kan ta med. Tänk på att dricka mycket i värmen. Tag med solskyddsmedel, solhatt och myggmedel. Rabies förekommer fortfarande i Indonesien så undvik kontakt med herrelösa djur. Sjukvården är på många ställen inte speciellt väl utbyggd så det kan vara svårt att komma under bra vård

Väder och kläder
De Filippinska öarna ligger 800 km utanför den sydöstra kusten av Asien. Skärgården består av omkring 7100 öar och skär som har ett  maritimt tropiskt klimat vilket innebär att klimatet är varmt och fuktigt året runt. De två viktigaste öarna är Luzon i norr och Mindanao i söder. Variationer i temperatur beror på skillnader i höjd, varma och fuktiga på slätten och svalare i bergen. Öarna är väl bevattnade men Västra Filippinerna har tydlig torrperiod mellan mars och maj. Tyfoner som är vanliga slår mot den nordliga östra kust. KLÄDER: rekommenderas lätta sådana hela året. Jackor för svala kvällar. Regnkläder för regnperioden - juni till november

Valuta och växling
Filippinernas valuta heter Peso  och förkortas PHP. Dessa går att växla till sig i Sverige innan avresa. 100 PHP motsvarar ca 19,47 SEK (12/04-16). Det går att betala med kort som exempelvis VISA och MasterCard i stora butiker, på hotell och dyrare restauranger men det är inte lämpligt att lämna kortet ur sikte. Försök därför att ha med kontanter i största möjliga mån. Uttags-autmater finns på flera håll i städerna. Att växla svenska kronor ger dålig kurs, det är i så fall bättre att ha med sig amerikanska dollar. Sedlarna bör vara i gott skick för att bli godkända för växling. Om du går till ett växlingskontor i Filippinerna , välj en auktoriserad. Även om andra lockar med bättre kurs.

Transport och kommunikationer
På Luzon finns Jeepar, bussar och taxi. Det finns även många cykeltaxi och MC med sidovagn . Tänk då på att förhandla innan ni sätter er i dessa fordon . I Manila finns spårvagn (Litght rail transit) och Métro

Säkerhet
Förlust av pass och värdesaker kan lätt hända på flygplatsen, tåg- och busstationer i Filippinerna. För att inget skall ske så råder vi om att undvika de större städernas centrum på nätterna.  Bär inga kameror, smycken eller andra värdesaker öppet på gatorna. Lämna en kopia av värdehandlingar som pass och visum på ett säkert ställe. Du bör vara försiktig speciellt ute i trafiken, då många trafikolyckor sker. Vi rekommenderar alla våra resenärer att de bör följa rapporteringar i media och andra källor om eventuella problem i landet.  Vi uppmanar även att iaktta försiktighet både vid inköp och konsumtion av framförallt ”arak” och andra alkoholhaltiga drycker, på grund av metanolförgiftning. Undvik även fysisk kontakt med herrelösa djur då rabies finns. Lägg till 1 EUR och ta hotellets taxi i st.f. att stoppa en på gatan

Mat och dryck
Filippinerna älskar det goda livet och god mat. Mat i Filippinerna är en helt ny upplevelse. den filippinska smaken är mycket kosmopolitisk och det finns många restauranger i Manila som serverar mat av alla slag till alla priser.
                                                                                
Typiska rätter - Filippinsk mat är inte så kryddig som viss annan asiatisk mat. Den bästa inledning till det filippinska köket är  Adobo, en kyckling gryta och fläsk i vitlök, sojasås,vinäger och lagerblad.
En favorit soppa är Sinigang, en syrlig buljong av grönsaker, kött och räkor. Andra vanliga rätter: kare-Kare en gryta av grönsaker och kött i en jordnötssås. Lechon - en hel gris fylld med blad och rostade över en koleld. Ris är basföda för filippiner, och serveras i generösa stora högar .Skaldjur är mycket vanligt, serveras vanligen med vinägrett eller marinerad i kokosmjölk.   Efterrätter: det finns många sötsaker och kakor att välja mellan inkl. Delicious bibingka                                                                               
typiska drycker : Juice, läsk och avec som är utmärkt. ölen är mycket välsmakande och kallas San Miguel öl. Filippinska rom är också mycket bra.
                                                                                
Shopping och presenter
Manila erbjuder modern och traditionell shopping. Det finns stormarknader, köpcentra, taxfree-butiker , butiker på hotell och olika gatumarknader att välja mellan Divisoria här finns allt:från smycken o brudklänningar till husgeråd Du kan välja mellan en marknad eller nya luftkon-ditionerade köpcentra som t.ex  Tutuban Center Mall. Pruta är nyckeln för att lyckas här Quiapo Ilalim marknaden är den mest typiskaa och intressanta i huvudstaden, den ligger under Quiapobron. Här kan du hitta inhemska produkter, kläder, tillbehör religiösa artiklar och medicinalväxter.
Mari sko expo at Araneta center är ett kluster av butiker där man kan hitta billiga lädervaror     Marikina skon ,  Binondo IS, kända för att sälja jade, guld och silver smycken.  Köpcentra  är i allmänt belägna inom ytterkanterna  t ex Harrisson plaza I Ermita, Greenhills Mall på Ortigas, Robinsons Galleria, Sm Megamall och Shangri-La Plaza i Mandaluyong, Ayala  Center eller Glorietta i Makati, Ayala centrum och Festival Mall i Alabang.
Laguna på Luzon är känd för sina träsniderier och I Vigan, can Ilocos Norte kan man köpa lerkrukor samt tobakcigarrer. Marknaden i Baguio är stadens huvudattraktion . Hantverksdelen  av marknaden ligger längs Magsaysay Avenue. Resten säljer lokala råvaror och blommor. I Bantoc gör lokalbefolkningen en tung typ av smycken karvade av orm ben  Färgglada vävda filtar säljs också .
Sydväst om Manila är ön Mindoro, känd för dess marmor. Här kan du hitta souvenirer huggna ur marmor . I loilo huvudorten på ön Panay här finns många intressanta butiker som säljer tyg som  är vävt av fibrerna från banan- och ananasväxter. Intrikata broderier är också att dekorera duk och kläder Cebu City är känt för sina gitarrer Fyrtiofem minuter med båt från Davao är
ön Samal som är välkänt för sina odlade pärlor.

Allmänt och blandat
Lokal tid: Filippinerna ligger 7 timmar före oss vintertid och 6 timmar före sommartid.
Bagage: Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker. Märk allt ditt bagage noga med de bagagelappar du får tillsammans med biljetterna. Detta är viktigt då dessa lappar är vår identifikation på flygplatsen och på våra hotell. Det är bra att ha en ordentlig, låsbar resväska eftersom väskorna inte behandlas speciellt varsamt.
Elektricitet: 220volt, 50 Hz, dvs samma som i Sverige. Uttagen är iav amerikansk typ 2 el 3 pluggar blandat , därför rekommenderar vi att du har med dig en adapter något som kan vara svårt att finna på plats . Dessa finns att köpa i de flesta elaffärer i Sverige.
Dricks: Drick är normalt 10% om det inte är inkl på notan
Språk: Filipino (tidigare Pilipino) är en sociolekt av språket tagalog, som är, vid sidan av engelska, ett av de officiella språken på Filippinerna. Filipino kallas vanligtvis för filippinska i Sverige.
Reseförsäkring: Du kan köpa det genom Phoenix Travel när du bokar din resa.