Inför resan till Förenade Arabemiraten

Gata i Dubai

Färdhandlingar
Om du upptäcker att ditt namn är felstavat på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn måste skrivas exakt på samma sätt som i ditt pass. Du måste alltså själv kontrollera att namnuppgifterna på biljettbokningsbekräftelsen är korrekta och stämmer överens med vad som står i din passhandling. Har du mer än ett efternamn skall samtliga anges på flygbiljetten. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista senast 7 dagar före din avresa.
 
Pass och Visum
Nordiska medborgare ges automatiskt visum vid ankomsten till Dubai (turistvisum, 30 dagar). Kontrollera att ditt pass är giltigt 6 månader efter hemresan. Passet får inte vara sprucket eller sakna sidor. Provisoriska pass accepteras inte.
 
Vaccinationer och hälsa
Se till att du har en heltäckande reseförsäkring som gäller för vård i utlandet. Undersök vad din hemförsäkring täcker. Ytterligare reseförsäkring går att beställa genom Phoenix Travel. Tag med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring. Mediciner bör förvaras i originalförpackning där det framgår vad det är för typ av läkemedel. Använder du receptbelagda läkemedel bör du ha en kopia på recepten på engelska som du kan få från apoteket eller från läkaren som ordinerat dem. Förvara medicinerna (med recept) i handbagaget.
 
Väder och kläder
Du bör täcka axlar och knän och undvika korta shorts och klänningar samt linnen som inte täcker övre delen av bröstkorgen och axlarna. Piratbyxor är ett lämplig alternativ för den som inte vill ha långbyxor i värmen. Undvik alltför tajta kläder eller genomskinliga plagg. Kvinnor kan köpa en sjal att enkelt och snabbt täcka axlar och överkropp med. Bär aldrig badkläder eller vad som kan uppfattas som utmanande klädsel utanför stranden eller poolområdet, även om du bara ska gå en kortare sträcka. Detta gäller både kvinnor och män. Män kan givetvis ha bar överkropp på stranden eller vid poolen, men inte på snabbköpet eller vid glasskiosken.

Klimattabell för Dubai

Dubai Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 23 24 27 32 36 39 41 41 39 35 30 36
Min °C 16 16 20 24 27 30 33 33 29 27 29 19
Nederbörd mm 0 1 1 0 0 0 0 0 0 0 0 1

Valuta
Förenade Arabemiraten: Dirham (AED)
 
Transport och kommunikationer
Taxi, lokalbuss eller tunnelbana. Taxibilarna har taxameter.
 
Säkerhet
Den personliga säkerheten i Förenade Arabemiraten är hög i jämförelse med de flesta andra länder. Brottsligheten ligger alltså internationellt sett på en låg nivå.
 
Mat och dryck
Dubai är en internationell metropol med en matchande matscen i världsklass. Här finner du restauranger som representerar kök från hela världen. I Dubai är det mycket vanligt att folk går ut och äter vilket har bidragit till att Dubai är en mycket levande stad där man lätt finner fantastisk mat i alla prisklasser. Är du sugen på att utforska Mellanösterns klassiska mattraditioner kommer du att ha fullt upp. Njut av det allra bästa från de iranska, libanesiska och arabiska köken. Visserligen är det förbjudet att dricka alkohol offentligt i Dubai, men på de hotell, restauranger och nattklubbar som har tillstånd går det bra att köpa öl, vin och sprit precis som i de flesta andra länder i världen.

Shopping
Butikerna stänger vanligtvis ganska sent (i regel klockan 21 eller 22). Vissa mindre affärer tar stängt för siesta mellan 13 och 15, men galleriorna är öppna under hela dagen och stänger ofta inte förens vid midnatt, ibland ännu senare. Vissa mindre butiker har stängt på fredagarna och några av de större galleriorna öppnar först efter fredagsbönen under eftermiddagen. Dubais traditionella marknadsplatser, soukerna, öppnar inte förrän vid fyratiden.
 
Övrig information
Tidsskillnad: Dubai ligger tre timmar före svensk vintertid. När klockan är 12.00 i Sverige är den alltså 15.00 i Dubai. Under svensk sommartid är tidsskillnaden bara två timmar.
Dricks: Det finns ingen utbredd drickskultur i Dubai liknande den man finner i till exempel USA. De som jobbar inom serviceyrkena i Dubai är ofta immigranter med låg lön och tuffa arbetsvillkor. Så för deras skull, och för att göra lite skillnad, kan du gärna lämna dricks.
Språk: det officiella språket är arabiska, men många talar även mycket god engelska.
El: Nätspänningen är 220 volt. Kontakterna är av samma typ som i Storbritannien varför du lär behöva en adapter.
Reseförsäkring: Du kan köpa en reseförsäkring genom Phoenix Travel när du bokar din resa eller beställa en sådan på http://www.erv.se/vara-forsakringar/valj-forsakring/. Kontrollera först vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor till Dubai.