Inför resan till Georgien

Ushguli i Mestia, Georgien

Att resa till andra länder innebär att vi kommer i kontakt med ett annat lands historia, kultur och mentalitet som skiljer sig från vår. Som besökare gäller det att anpassa sitt uppträdande, men också att vara flexibel i sina förväntningar. Det hjälper att vara beredd på att även de mest välplanerade ingredienserna i vår resa kan bli helt annorlunda.
 
Färdhandlingar
Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista ungefär 7 dagar före avresan. Var uppmärksam på att ditt namn på flygbiljetten måsta vara exakt samma som i ditt pass. Det räcker med ett förnamn, men har du två eller flera efternamn skall alla efternamnen stå på biljetten. Bokstäverna Å-Ä-Ö kommer att vara skrivna som AA-AE-OE på flygbiljetten efter internationella regler. Om du upptäcker att vi har stavat ditt namn fel på din bokningsbekräftelse ber vi dig genast att kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter.
 
Pass, visum och tull
Svenska medborgare behöver inget visum till Georgien. Ditt pass skall vara giltigt minst 6 månader vid hemresan. Kontrollera att passet inte är trasigt eller har några lösa sidor. Det är bra att alltid ha med sig kopior av passet. Om passet försvinner ska detta anmälas till närmaste polisstation.

Vaccinationer och hälsa
Inga obligatoriska vaccinationer krävs för inresa till Georgien men vaccinering mot stelkramp, polio, gulsot, hepatit A och difteri rekommenderas. Kranvattenbör inte drickas. Kontakta din vaccinationscentral eller vårdcentral för aktuell information. Det är bra att vara ute i god tid och kontakta helst vaccinationsmottagningen minst en månad före avresa. Den offentliga sjukvården är bristfällig, men privat vård finns att tillgå i Tbilisi.

Väder och kläder
Landet har ett varierat klimat, på grund av de höga bergen. Om vintern är det kallt med stora snömängder. Milda vindar skapar ett subtropiskt klimat men i de östliga delarna av Georgien råder ett torrare klimat. Bästa tiden att resa till Georgien är maj, juni och september då det brukar vara varmt och soligt, men inte alltför hett.

Klimattabell för Tbilisi:

Tbilisi Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 7 9 13 17 24 28 31 30 26 20 14 9
Min °C -1 0 3 8 12 16 19 19 15 10 5 1
Nederbörd mm 17 15 27 61 75 54 46 46 45 30 27 19

Valuta och växling
Georgiens valuta heter Lari (GEL). Vi rekommenderar att man tar med sig US Dollar eller Euro som växlas till lokal valuta på plats. Endast större hotell accepterar kreditkort. I de stora städerna finns uttagsautomater.
 
Transport och kommunikationer
I Tibilisi tar du dig runt per buss eller med marshrutkas som är en slagt delad taxitransport. För att få dem att stanna ropa: ‘gaacheret!’ som betyder stanna och betala när du kliver av. Det finns en tunnelbana men där finns bara skyltar på georgiska. Taxibilarna har sällan taxameter. Kom överens om priset innan du kliver in. Kontollera med din mobiloperatör vad som gäller för in- och utgående samtal i Georgien. Det finns gott om WI-FI zoner framför allt i städerna.
 
Säkerhet
Huvuddelen av Georgien är ett ganska tryggt resmål, men vissa försiktighetsåtgärder är motiverade vid besök i perifera landsområden och bergstrakter. Väsk- och fickstölder förekommer. Pass, pengar, biljetter och andra värdeföremål bör förvaras på ett säkert ställe. Trafiksäkerheten är betydligt sämre än i Sverige.
 
Mat och dryck
Det georgiska köket använder mycket valnötter, örter, vitlök, vinäger och rödpeppar. Även granatäpplen, olika sädesslag och andra kryddor används för att få den speciella smaken och aromen som gör det georgiska köket unikt. Lokala specialiteter är t.ex. khachapuri. Vidare äter man stuvad kyckling i vitlökssås, En annan viktig del av det georgiska köket är ost, t.ex. de syrade ostarna suluguni och imeretinskiy. Georgierna har även kända vita och röda torra viner. Mukhuzani är ett bittert vin, tsinandali är aningen surt och gurjaani mörkt och fruktigt

Shopping och presenter
Mattor och textilier kan vara populära souvenirer såväl som samovarer, kitchiga prylar och ”tingel-tangel”, dekorativa vinflaskor, kopparskulpturer, broderade väskor, färggranna dockor eller kanske ett kaukasiskt svärd (!).
 
Övrig information
Lokal tid: 2 timmar före Sverige
Elektricitet: 220 V.
Bagage: Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker.
Språk: Landets officiella språk är georgiska. Ryska talas allmänt och engelska i viss mån.
Reseförsäkring: Kontrollera vad och vilka länder din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker.
Reseförsäkring kan köpas genom Phoenix när du bokar din resa. Du kan också själv beställa den på: http://www.erv.se/

 


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_free_result() in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php:414 Stack trace: #0 {main} thrown in /home/phoenixt/public_html/Tour/before-travel-land.php on line 414