Inför resan till Indien

Indien flicka studenter

Färdhandlingar
Om du upptäcker att ditt namn är felstavat på din bokningsbekräftelse ber vi dig att genast kontakta oss så att vi kan korrigera detta innan vi ställer ut dina flygbiljetter. Ditt namn måste skrivas exakt på samma vis som i ditt pass. Har du mer än ett efternamn skall samtliga också återges på flygbiljetten. Kunden måste själv kontrollera att namnuppgifterna på biljettbokningsbekräftelsen är korrekta och stämmer överens med vad som står i passhandlingen. Bokstäverna å, ä och ö skrivs på följande sätt på din flygbiljett: å = aa, ä = ae och ö = oe. Vi sänder dig flygbiljetter, deltagarlista och hotellista ca 7 dagar före avresan.  
 
Pass, visum och tull
För inresa till Indien krävs visum. Ett turistvisum är giltigt 6 månader. Kontrollera att passet är giltigt minst sex månader efter hemresan från Indien och att det har minst två tomma sidor. Passet får inte vara sprucket, sakna sidor eller på annat sätt vara trasigt. Förvara en kopia på dina värdehandlingar som pass och visum på ett säkert ställe. Ansökan om visum till Indien görs på webben. Man fyller i ansökningsblanketter samt finner  instruktioner på: https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html. Klicka på e-tourist visa. Fyll i blanketten och skicka den över nätet tillsammans med inskannat foto och inskannat pass.
 
Vaccinationer och hälsa
Se över ditt vaccinationsgrundskydd i mycket god tid innan din avresa och kontakta din läkare och/eller närmaste vaccinationscentral för konsultation (minst en månad i förväg). Vid rundresor i vissa begränsade delar av Indien kan det vara aktuellt med någon form av malariaprofylax. Drick inte kranvattnet och använd buteljerat vatten vid tandborstning. Se alltid till att få in oöppnade vattenflaskor på restaurangen och undvik råa grönsaker, glass och isbitar. Bakteriekulturen i Indien skiljer sig en hel del från den i Sverige och det kan därför vara en god idé att några dagar före avfärd i förebyggande syfte äta mjölksyretabletter som stärker tarmfloran. Tag med ett litet ”husapotek” inför resan och packa gärna ned handsprit och Resorb som är en brustablett som hjälper till att återställa mineralbalansen vid magproblem. Kontrollera med Försäkringskassan och/eller dina privata försäkringar att ditt sjukförsäkringsskydd gäller i Indien. Undersök om hemtransport vid svårare sjukdom eller olycka ingår i din försäkring. Glöm inte att ta med dig dina försäkringsdokument. Vänligen informera Phoenix Travel om ni har någon form av rörelsehinder.

Väder och kläder:
Från november till mars har norra Indien vanligtvis behaglig dagstemperatur med svalare kvällar och nätter. I södra Indien är det hetare med en medeltemperatur på 25–35 grader året runt. Tag med bekväma skor eller sandaler, lätta bomullskläder och en varm tröja (för svala kvällar). Vid tempelbesök bör man bära kläder som täcker knän och axlar.

Klimattabell för Delhi:

Delhi Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 21 23 30 37 41 40 35 35 34 33 28 23
Min °C 7 9 14 21 25 28 26 24 24 19 13 8
Nederbörd mm 19 17 11 30 29 54 217 248 134 15 7 15

Valuta och växling:
Valutan i Indien är rupees (INR) som vanligtvis går att få på växlingskontoren i Sverige, trots att det egentligen inte är tillåtet att föra in indiska rupees till Indien. När du växlar pengar i Indien får du oftast bättre kurs om du växlar från amerikanska dollar, men i New Delhi och Mumbai kan du även växla från euro om du så önskar. Spara dina kvitton när du växlar pengar i Indien eftersom du måste visa upp dina kvitton när du ska växla tillbaka dina ruupees på flygplatsen inför hemresan. Vanliga kort som Visa Card, Master Card, American Express och Diner’s Club accepteras på hotell och i större affärer. Bankomater finns i begränsad omfattning i storstäderna.
 
Transport och kommunikationer:
Samtliga bussar under våra rundresor i Indien är utrustade med luftkonditionering. Att åka taxi är oftast billigt i de större städerna, men de är inte alltid taxibilarna har taxameter. På landsbygden är mobilnätet fortfarande dåligt utbyggt men GSM-telefoner brukar fungerar i större städer. Du kan också ringa från ”telefonkiosker” märkta STD/ISD. Sådana finns lite varstans eftersom de flesta indier fortfarande saknar telefon i hemmet. Kostnaden för samtalet visas på en display i anslutning till telefonen varför de är tämligen enkla att använda. När samtalet är slut betalar du till personalen på plats.
 
Mat och dryck:
Det färgrika indiska köket är en av världens mest populära mattraditioner. Hur man kombinerar olika sorters aromatiska kryddor är av avgörande betydelse inom indisk kokkonst – särskilt vid tillagning av curryrätter. I Indien köper man inte curry som pulver, istället mixas olika kryddor och örter (ca 25 olika ingredienser) till bestämda kombinationer (masalas). Många av ingredienserna är kända för sina läkande egenskaper och det är vanligt med vegetariska rätter. Maten kan serveras het eller mild, allt enligt dina egna önskemål. Det indiska köket uppvisar en enorm variationsrikedom och de olika regionerna har alla sina egna stolta mattraditioner. I södra Indien är ris är den huvudsakliga basfödan men i de norra delarna av landet är det också vanligt med olika sorters flatbröd (t ex. nanbröd) som bakas i koleldade lerugnar (tandoor-ugnar). I sådana ugnar grillas också marinerat kött och fisk till perfektion. Till efterrätt serveras ofta pudding, olika sorters bakverk och pannkakor. Te, mineralvatten och öl är de vanligaste måltidsdryckerna.
 
Shopping – presenter:
Indien är ett något av ett shoppingparadis. Här finner du vackra tyger, silverhantverk, mattor, kläder, läderarbeten, antikviteter ­– listan kan göras oändlig. Populära produkter att ta med sig hem är till exempel välgjorda smycken från Rajasthan i traditionell design, kashmirmattor, sidentyger, skräddarsydda kläder, te, kryddor och handgjort papper. Syna produkterna noga och glöm inte att pruta.
 
Övrig information:
Lokal tid: 4,5 timmar före svensk vintertid.
Bagage: Det händer emellanåt att incheckat bagage kommer på villovägar. Packa därför värdesaker och viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Ha uppsikt över dina tillhörigheter, speciellt på flygplatser och tåg- och busstationer.  
Elektricitet: Vanligtvis 230–240 volt, 50 Hz. Tag gärna med en universaladapter.
Wifi: Indiska hotell erbjuder ofta fri wifi i lobbyn men tar betalat för wifi på rummet.
Dricks: Det är brukligt att ge dricks till hotell- och serveringspersonal. Taxichaufförer förväntar sig ingen dricks.
Språk: I Indien talas ett mycket stort antal språk, t ex hindi och urdu. Man brukar dock klara sig bra på engelska, åtminstone i storstäderna.
Reseförsäkring: Reseförsäkring kan annars köpas genom Phoenix Travel när du bokar din resa. Du kan också själv beställa en sådan på: http://www.erv.se/ Kontrollera först vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker.