Inför resan till Indonesien

Coral reeg i Bali, Indonesien

Pass, visum och tull
Svenska medborgare får visum vid ankomst till Indonesien. Krav finns dock att passet ska vara giltigt i 6 månader vid inresa till Indonesien och att man kan visa upp en utresebiljett. Du behöver ta med ett foto. Visumet gäller i 30 dagar och kostar 25USD (maj-13). När du reser med Phoenix’s gruppresor ingår detta i priset. Myndigheterna gör emellanåt viserings- och uppehållstillståndskontroller. Det bör räcka med att kunna visa upp en kopia av dessa dokument, enligt utrikesdepartementet.
 
Vaccinationer och hälsa
Vi rekommenderar att man ser över sitt grundskydd mot difteri, polio och stelkramp. Konsultera gärna läkare eller lokal vårdcentral för råd minst en månad innan din resa till Indonesien. Indonesiska hälsovården har varierande kvalitet och en heltäckande reseförsäkring är att rekommendera. Kontrollera om du har en försäkring som täcker vård i Indonesien och dessutom vad den i så fall täcker. Exempelvis hemtransport vid allvarligare olycka/sjukdom kan bli oerhört kostsamt. Medtag gärna en liten uppsättning ”första hjälpen” med plåster, huvudvärkstabletter osv. Var uppmärksam på att vattnet du dricker antingen är kokt eller buteljerat. Hoppa över isen i drinkar/drycker. Ät endast frukt som du skalar själv. Den råa salladen får vänta tills du kommer hem! Undvik råa skaldjur och rå fisk. Tvätta händerna ofta – speciellt före måltider. På apoteket säljs receptfria läkemedel mot ”turistmage” som du kan ta med. Tänk på att dricka mycket i värmen. Tag med solskyddsmedel, solhatt och myggmedel. Rabies förekommer fortfarande i Indonesien så undvik kontakt med herrelösa djur.

Väder och kläder
Landet har ett varmt och tidvis fuktigt klimat och därför passar det bäst med lätta bomullskläder. Tänk på att ta med solhatt och solskyddsmedel med hög solkyddsfaktor. Glöm inte badkläderna! Regnperioden är mellan oktober och april. Resten av året räknas som torrperiod.

Valuta och växling
Indonesiens valuta heter Rupiah och förkortas IDR. Dessa går att växla till sig i Sverige innan avresa. Det går att betala med kort som exempelvis VISA och MasterCard i stora butiker, på hotell och dyrare restauranger men det är inte lämpligt att lämna kortet ur sikte. Försök därför att ha med kontanter i största möjliga mån. Uttagsautmater finns på flera håll i städerna. Att växla svenska kronor ger dålig kurs, det är i så fall bättre att ha med sig amerikanska dollar (USD). Sedlarna bör vara i gott skick för att bli godkända för växling. Om du går till ett växlingskontor i Indonesien, välj en auktoriserad. Även om andra lockar med bättre kurs.

Transport och kommunikationer
Trafiken i Indonesien är en av de största säkerhetsriskerna i landet. De trafikregler som finns följs inte alltid vilket leder till ett stort antal dödsolyckor varje år. Om du ändå väljer att köra bil själv och dessutom skulle råka ut för punktering, fortsätt att köra.Arrangerad punktering är vanligt sätt för vägpirater att få dig att stanna. Om du åker taxi andvänd renomerade bolag och be helst hotellet eller restaurangen att ordna en åt dig. Åk inte taxi ensam nattetid! Internetkafeer finns tillgängliga lite överallt och de flesta svenska mobiler fungerar att ringa med. Hör med din telefonoperatör innan du reser för information om kostnader för in- och utgående samtal.

Mat och dryck
Nasi Goreng, som på indonesiska betyder ”stekt ris”, kallas gärna Indonesiens nationalrätt. Den består just av stekt ris men kan sedan varieras i oändlighet. Vanligast är det med räkor och ägg. Grillspett, satay, gjorda på antingen kött eller soyabaserad tofu är också en populär rätt som finns överallt. Dessa serveras med olika smakrika och ibland starka såser. Den som vi svenskar kanske bäst känner till från restaurangerna här hemma är nog jordnötssåsen.

Shopping och presenter
Indonesisk batik, vävda eller målade textilier i klara färger och raffinerande mönster, är en av de unika skatter man kan köpa med sig hem från Indien. Hantverk i form av snidat trä är också populärt och förekommer i alla former, från smycken till stora statyer.Försäljare kan vara påträngande på vissa platser. Bäst är att ignorera dem om du inte är intresserad av att köpa något.

Allmänt och blandat
Lokal tid: Indonesien ligger 7 timmar före oss vintertid och 6 timmar före sommartid.
Bagage: Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker. Märk allt ditt bagage noga med de bagagelappar du får tillsammans med biljetterna. Detta är viktigt då dessa lappar är vår identifikation på flygplatsen och på våra hotell. Det är bra att ha en ordentlig, låsbar resväska eftersom väskorna inte behandlas speciellt varsamt.
Elektricitet: 220volt, 50 Hz, dvs samma som i Sverige. Uttagen är ibland samma som vi har i Sverige, men detta varierar dock, därför rekommenderar vi att du har med dig en adapter. Dessa finns att köpa i de flesta elaffärer i Sverige.
Språk: Det officiella språket är Bahasa Indonesia men det finns ca 300 regionala språk på öarna.
Reseförsäkring: Kan köpas genom resebyrån. Kontrollera först vad din hemförsäkring täcker.