Inför resan till Iran

Perspolis, Iran

Pass, visum och tull
När du reser till Iran behöver du ett visum. Om du är svensk medborgare och reser med någon av våra gruppresor till Iran kan vi inte hjälpa till med visum då Iranska ambassaden i Stockholm kräver att den sökande lämnar in sin visumansökan personligen på ambassaden och lämnar biometrisk data. Vi behöver snarast efter bokning en kopia av fotosidan i ditt pass. Kontrollera att pass och visering är giltiga före avresan från Sverige. Om du har annat medborgarskap, kontakta iranska ambassaden i Stockholm. Passet måste ha minst tre tomma sidor, inte vara trasigt samt vara giltigt i minst sex månader efter hemresa. Var ute i god tid! Resenärer med dubbelt medborgarskap - det vill säga iranskt och svenskt - bör vara medvetna om att Iran inte erkänner dubbelt medborgarskap. Inresa i Iran nekas resenärer med israeliska stämplar i passet.
 
Alkoholhaltiga drycker och narkotika är absolut förbjudet att föra in i landet; införsel och handel med narkotiska medel kan medföra dödsstraff. Att föra in griskött, trycksaker, videofilmer, kassetter, CD:s, kortvågsapparater och religiöst material kan betraktas som kulturellt känsligt och sådana varor kan beslagtas av polisen. Det finns vissa restriktioner på utförsel av mattor.
 
Vaccinationer och hälsa
I god tid före din resa till Iran behöver du kontakta sin vaccinationscentral för uppdaterad information. Generellt gäller att man ser över sitt grundskydd mot polio, difteri och stelkramp. Dessutom behövs vaccin mot hepatit A och eventuellt vaccin mot kolera kan komma i fråga. Luften i Teheran är extremt torr och kan i kombination med de omfattande luftföroreningarna orsaka problem för luftvägar. Detta kan också orsaka besvär för personer med hjärt- och kärlsjukdomar. Tandvård och läkarvård, liksom förlossningsvård, anses vara av hög standard. Läkare och tandläkare är ofta utbildade utomlands. Ett intyg på gula febern-vaccin krävs om man nyligen vistats i vissa länder i Afrika eller Sydamerika.
 
Väder och kläder
Iran är ett stort land och man kan därför under sin resa förvänta sig stora skillnader i temperaturer beroende på säsong och altitud. Under sommaren blir det mycket hett och under vintern kan det vara extremt kallt. Iran är ett shiamuslimskt land där sharialag tillämpas. Kvinnor måste täcka håret och bära kläder som inte avslöjar kroppens former, t ex en fotsid eller ankellång kappa alternativt knälång kappa/jacka och långbyxor. Däremot behöver man inte bära svart även om många iranska kvinnor, speciellt utanför huvudstaden, gör detta. I moskéer och basarer bör man vara extra noga med sin klädsel för att inte provocera.Även män bör klä sig täckande i t ex. långbyxor och långärmad skjorta.
 
Seder och bruk
Alla typer av ömhetsbetygelser mellan man och kvinna bör undvikas på allmän plats. Man och kvinna som inte är äkta makar tillåts inte sova i samma hotellrum. Vigselbevis bör kunna uppvisas. Man skall vara försiktig med vad man fotograferar. Det är inte tillåtet att fotografera någonting på flygplatsen, ej heller militära anläggningar, demonstrationer eller polis. Homosexualitet är förbjudet och straffbart i Iran. Iranierna är otroligt gästvänliga, hjälpsamma och måna om oss turister. Taroof kallas ett för oss turister komplicerat system av artigheter som är djupt rotat i den iranska kulturen. Man kan ta som vana att alltid neka minst en gång innan man accepterar att ta emot något.
 
Valuta och växling
Valutan i Iran heter Rial. När man ska resa till Iran är det kontantbetalning  som gäller. Visa och Mastercard accepteras inte.Bankkontor för valutaväxling finns på gatuplanet på Teherans internationella flygplats IKIA. Ta med kontanter i EUR eller USD som går att växla på banker och växlingskontor i städerna. Sedlarna bör inte vara skadade. Att växla pengar på gatan är olagligt.
 
Transport och kommunikationer
När du reser från Iran rekommenderas incheckning för internationella flyg från IKIA minst två timmar innan avresa. Taxibilar i Iran är ibland omärkta. Taxibilarna är dessutom oftast dåligt underhållna och saknar ibland säkerhetsbälte. I de sydliga och centrala delarna av Teheran finns en fungerande tunnelbana. Här finns också busstrafik, men den går utan tidtabell. I de större städerna förekommer gratis Wifi på flygplatsen, vissa caféer, restauranger och hotell. Om du skall ringa hem är det billigast att köpa telefonkort för internationella samtal. Din mobiltelefon fungerar sannolikt inte i Iran. Man kan köpa ett iranskt SIM-kort.
 
Säkerhet
Den personliga säkerheten i Teheran är relativt god i jämförelse med många andra huvudstäder i världen. Trafiken är annorlunda och risken för att råka ut för en olycka är betydligt större än i Sverige. Fotgängare har inte företräde vid övergångsställen. Pass, pengar, biljetter och andra värdeföremål bör förvaras på ett säkert ställe.
 
Mat och dryck
Vi rekommenderar att du endast dricker vatten på flaska under din resa till Iran. Att dricka alkohol är strikt förbjudet. Maten i Iran är traditionellt milt kryddad. Man använder fina råvaror och mycket örtkryddor som t ex persilja, saffran och mynta. Oftast ingår ris och grytor med t ex bönor, linser, squash, nötter och lamm- eller nötkött i en måltid. Lämna av artighet alltid lite mat på tallriken när du är färdig.
 
Shopping och presenter
I Iran kryllar det av shoppingmöjligheter på de färgstarka bazaarerna. Fina presenter att ta med hem kan vara iransk kaviar, saffran, torkad frukt eller nötter. Du kan fynda guld, silver och ädelstenar om du vet vad du gör. Iran är också världsberömt för sina fina handknutna mattor och det finns mängder av vackra tyger, sjalar, tekoppar, keramik och glasvaror såväl som vanliga turistprylar och souvenirer.
 
Allmänt och blandat
Lokal tid: Iran är 2,5 timme före oss under vår vintertid.
Elektricitet: 220 V/ 50Hz och vanligtvis europeiska uttag.
Bagage: Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker.
Språk: Persiska (Farsi)
Dricks: Dricks är ett vanligt sätt att visa uppskattning för den service man får. Att betala dricks är frivilligt.
Reseförsäkring: Kontrollera vad och vilka länder din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker.
Reseförsäkring kan köpas genom Phoenix när du bokar din resa. Du kan också själv beställa den på ERV.