Inför resan till Island

Geyser i island

Pass och visum
Ditt pass får inte vara trasigt eller sprucket någonstans. Nordiska medborgare kan stanna i Island upp till 90 dagar utan visum.

Vaccinationer och hälsa
Det europeiska sjukförsäkringskortet visar att du är skriven i Sverige och är svensk medborgare och därmed har du rätt till akut sjukvård i Island. Kortet kan beställas från Försäkringskassans hemsida. Innan avresan, se till att teckna en reseförsäkring eller kontrollera att din hemförsäkring täcker resan. Ytterligare reseförsäkring går att beställa genom Phoenix. Kom ihåg att ta med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring. Vi rekommenderar att man ser över sitt grundskydd mot difteri, polio och stelkramp. Tag gärna med en liten uppsättning ”första hjälpen” med plåster, huvudvärkstabletter osv. Om du har med dig mediciner bör de förvaras i sina förpackningar där det framgår vad det är för läkemedel. Vid receptbelagda läkemedel bör du även ha med intyg, på engelska, från din läkare. Förvara det tillsammans med medicinerna i ditt handbagage.

Väder och kläder
Klimatet påminner om det i Sverige. Somrarna är kallare än i Sverige men vintrarna är ungefär likadana. På hösten, vintern och våren bör du ta med dig några tunna fleece-/ullplagg, en tröja eller kofta, vind- och regnskyddande kläder samt rejäla skor. Tag även med badkläder då ni skall bada i varma pooler belägna utanför Reykjavik.

Valuta och växling
Isländsk valuta är Isländska kronor (ISK). Ni växlar med fördel er valuta på Island. Växlingskontor är inte så vanliga på Island utan man växlar direkt i banken. På flygplatsen finns två banker. Det går även bra att ta ut kontanter i de bankomater som finns på Island. Att betala med kort är inga som helst problem i de allra flesta butiker och restauranger men det kan ändå vara bra att ha lite på fickan när man anländer.

Transport och kommunikationer
Långfärdsbussar går mellan de flesta, för att inte säga alla, orter i Island och är i regel komfortabla. Biljettpriserna är inte höga. Det finns inga järnvägar på Island.
Det finns många biluthyrningsfirmor vid den internationella flygplatsen i Keflavik. De allra flesta har kravet att du som hyr är över 20 år. Uthyrarna är många och priserna därför konkurrenskraftiga. Du bör aldrig hyra en bil utan att köpa till försäkring. Det kan annars bli mycket dyrt.

Mat och dryck
Inte överraskande domineras menyn i Island av fisk, lamm och får. Dessa tre ingredienser ingår i en mängd maträtter och finns i många varianter. Det är dyrt att äta och dricka på restauranger på Island. Räkna med, 2000 - 3000 ISK för en fiskrätt på en bättre restaurant och 3000 - 4000 för en kötträtt. Alkohol speciellt vin kan även kosta en del. Räkna med 700 ISK för ett glas. Den isländska snapsen, också känd under namnet "Svarta Döden", bör också nämnas och testas.

Shopping – presenter
På Reykjaviks främsta shoppinggata Laugavegur hittar du allt från små second handbutiker till exklusiva internationella märken. Kom ihåg att om du handlar för över 4000 ISK kan du få 15 % rabatt i form av tax free. Du kan betala med kort i stort sett överallt, till och med i korvkiosken. Något som är ett måste att ta med sig från Island är deras Islandströjor.

Allmänt och blandat
Tidsskillnad: Vintertid ligger Island 1 timma efter och sommartid 2 timmar efter svensk tid.
Elektricitet: Island har vanlig 220V/50Hz elektricitet och deras uttag är desamma som svenska, således behövs ingen reseadapter för elen.
Dricks: lsland är ett land där dricks inte förekommer så ofta.
Språk: Isländska.
Reseförsäkring: Det är rekommenderat att ha en heltäckande försäkring när du reser i Island.
Tull: Det är förbjudet att införa snus till Island. Räknas som narkotikasmuggling.
utbud. Många köper skor och kläder från diverse ”outlets” utanför storstäderna. Tack vare valutan är det mesta billigare än i Sverige för tillfället.