Pass, visum och tull
Nordiska medborgare behöver inte visum till Israel om vistelsen är kortare än 90 dagar. Medborgare av palestinskt ursprung tillåts inte i princip att resa in i eller ut ur Israel via Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv. Passet skall vara giltigt i minst 6 månader efter planerat hemresedatum. Kontrollera att ingen sida i passet är på något sätt skadat. Passet måste innehålla minst 2 ostämplade sidor. Du kan få problem vid inresan till Israel om du har stämplar i ditt pass från Syrien, Libanon, Iran eller Irak.Vänligen sänd fotostatkopia av sidorna i passet där fotot och personuppgifterna finns, snarast och senast 5 veckor före avresan. Skicka med post, inte med fax.
Vaccinationer och hälsa
Vi rekommenderar att man i god tid före resa till Israel ser över sitt grundskydd mot difteri, polio och stelkramp. Det är också att rekommendera att man vaccineras mot Hepatit A. Konsultera gärna läkare eller lokal vårdcentral för råd minst en månad innan avresa. Kontrollera om du har en försäkring som täcker vård i Israel och dessutom vad den i så fall täcker. Exempelvis hemtransport vid allvarligare olycka/sjukdom kan bli oerhört kostsamt. Medtag gärna en liten uppsättning ”första hjälpen” med plåster, huvudvärkstabletter osv. Var uppmärksam på att vattnet du dricker antingen är kokt eller buteljerat. Hoppa över isen i drinkar/drycker. Ät endast frukt som du skalar själv. Undvik råa skaldjur och rå fisk. Tvätta händerna ofta – speciellt före måltider. På apoteket säljs receptfria läkemedel mot ”turistmage” som du kan ta med. Tänk på att dricka mycket vatten i värmen.Tag med solskyddsmedel och solhatt.
Väder och kläder
Israel har långa, varma och torra somrar (april – oktober) och generellt sett är vintrarna milda (november-mars) Israel kan särskilt i de höglänta områdena som Jerusalem och Safed vara torrare och kallare under vintern och här kan det även bli lite kyligt under sena sommarkvällar vilket gör att det kan vara bra att packa ned en varm tröja. Skydd för den starka solen som solhatt, solkräm och solglasögon är också bra att ta med. Bekväma, fotriktiga skor är viktigt eftersom det kan bli en del promenerande. När man besöker heliga och religiösa platser bör man vara ordentligt och propert klädd samt se till att såväl armar som ben är täckta.
Valuta och växling
Man får ta med sig en obegränsad mängd valuta in i Israel i kontanter. Forex rekommenderar att man växlar 75 % av reskassan till israeliska Sheqel (ILS) och resterande till amerikanska Dollar (USD) i kontanter. Resecheckar rekommenderas inte, de kan vara svåra att växla in. Utländsk valuta kan växlas på alla banker samt på de flesta hotell. Vanliga kreditkort som American Express, Visa och Mastercard är allmänt gångbara. Man kan även göra kontantuttag på de flesta banker och från bankomater med Visa- eller Mastercard.
Transport och kommunikationer
Israel är ett relativt litet land och det är därför lätt att ta sig från en plats till en annan på relativt kort tid. Kollektivtrafiken är bekväm och du kan åka nästan var som helst till ett rimligt pris. Lokal och intercity taxiservice finns tillgänglig till och från vilken punkt som helst i landet. Priser inom städerna debiteras enligt taxameter. Vi rekommenderar att kontrollera priset innan man hoppar in i taxin. Mobiltelefonen fungerar i Israel, men kontrollera med din operatör innan avresa eftersom det kan bli kostsamt att använda den i utlandet. Israel har ca 800 platser som tillhandahåller trådlöst Internet och det blir fler hela tiden. För att kunna ringa från de allmänna telefonerna i Israel behöver man ett magnetiskt telefonkort ("telecart" på hebreiska) vilket kan köpas på postkontoren. Internationella samtal kan göras från de flesta hotell eller vid internationella telefoncenter.
Mat och dryck
Israels gastronomiska utbud härrör från många olika etniska grupper, vilket har resulterat i en eklektisk stil och en fusion av exotiska smaker och trender. Humus, falafel, gulasch eller couscous är bara några av de många typiska rätter som finns att få i Israel. Här finns ryska, franska, marockanska, kinesiska och indiska restauranger. Det finns restauranger för alla plånböcker och smaker. Judendomen har religiösa regler vad gäller kosten och mat som är tillagad i enlighet med dessa regler kallas koscher.
Shopping och presenter
I Israel finns mängder av shoppingcentra och lokala marknader där man kan hitta kryddor, silversmycken, orientalisk konfektyr, skönhetsprodukter från Döda Havet, heligt vatten samt olika religiösa kulturföremål. I Eilat är det populärt med smycken av den så kallade Eilat stenen. Passa absolut på att njuta av landets saftigt solmogna frukter!
Säkerhet
När man reser till Israel skall man vara medveten att säkerhetssituationen kan ändras mycket snabbt. Svenskar uppmanas att följa nyhetsrapporteringen och att iaktta ökad försiktighet vid folksamlingar, allmänna transportmedel samt vid besök i offentliga byggnader, heliga platser och på andra allmänna platser. Besökare avråds från alla resor till Gaza. Se upp i trafiken eftersom trafikkulturen inte är riktigt densamma som här hemma.
Allmänt och blandat
Lokal tid: En timma före svensk tid. Israel har också sommar- och vintertid, men byter inte samtidigt som i Sverige, därför kan tidsskillnaden variera.
Elektricitet: 220 V växelström. De flesta Israeliska uttag har tre hål, men fungerar trots det med eruopeiska kontakter. Det finns flera typer av kontakter. Adapter rekommenderas
Språk: Israel har två officiella språk; hebreiska och arabiska. Engelska talas av de flesta Israeler eftersom det är ett av de obligatoriska ämnena i skolan.
Dricks: I Israel är drickssystemet vanligt förekommande. Det ses som en löneförmån som många är helt beroende av för sin försörjning.
Reseförsäkring: Du kan köpa det genom Phoenix Travel när du bokar din resa eller beställa den hos http://www.erv.se/vara-forsakringar/valj-forsakring/. Kontroller gärna innan du köper reseförsäkring vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor till Israel.